• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Citroenkoek zonder Graan of Lactose

geschreven door Heleen Quantrill 17 Reacties

Deze citroenkoek is verrukkelijk. En bedrieglijk eenvoudig om te maken. Zelf heb ik altijd een beetje een afkeer van een twee lagen taart of koek gehad. Oké, eerste laag maken, afbakken, prutsen met de tweede laag, in een waterbad, hopen dat het niet schift… Gedoe!

Zo niet deze citroenkoek! De bodem is gemaakt van amandelmeel, maar voel je vrij om hier een ander meel voor te gebruiken. Het is lichtzoet en heeft een heerlijke vanillesmaak. De bovenkant is heel eenvoudig te maken en je gebruikt alleen pure ingrediënten. Geen stijfsel, smaakjes of andere toevoegingen.

Taartbodem
300 gram amandelmeel of ander meel naar keuze
1/4 tl gemalen Keltisch zeezout
1 ei
60 ml gesmolten kokosolie
1 el ahorn of 1/4 tl steviadruppels
1 el vanille extract

Topping
3 biologische eieren
60 ml gesmolten kokosolie
60 ml zoet naar keuze of het equivalent in stevia (ik gebruikte ahorn)
Rasp van 1 citroen
60 ml vers geperst citroensap, ongeveer 2 citroenen
Staafmixer

Bereiding:

  1. Neem een ruime kom en doe hier het meel en het zout in.
  2. Voeg de kokosolie, het zoet en de vanille toe en roer goed door.
  3. Voeg nu het ei toe. Dit zorgt dat het bindt.
  4. Kneed het tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  5. Neem een glazen ovenschaal van ongeveer 12×24 cm. Smeer deze in met olie en bestuif met (amandel-)meel. Dit voorkomt plakken.
  6. Verdeel nu het deeg in de ovenschaal en druk goed plat. Wat ik erg handig vond was een natte lepel en daarmee het deeg platdrukken. Steeds weer even vochtig maken om plakken te voorkomen.
  7. Zet dit in de oven op 175 graden en bak ongeveer 15 minuten totdat het licht goudbruin is.

Maak nu de topping:

  1. Doe alle ingrediënten hiervoor in een hoge kom voor een staafmixer of doe het in een keukenmachine met een klopper.
  2. Meng tot alles goed gemengd is.
  3. Zodra de bodem licht goudbruin is, schenk je de topping hier op.
  4. Bak nu nog eens 30 minuten op 175 graden.
  5. De bovenkant moet gestold zijn, maar nog iets veren.
  6. Laat de citroenkoek afkoelen in de oven en bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast.
Heel erg lekker bij de koffie eventueel met een toef slagroom of kokosroom. De smaak is fris zuur, weer eens wat anders dan flink zoet of chocola!

Wederom: Voel je vrij om ingrediënten aan te passen! Laat hier dan weten hoe het resultaat was. 

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Glutenvrije Rozijnenkoekjes Recept –Glutenvrije Rozijnenkoekjes Recept –
  • Amandelmeel Pannenkoekjes BasisreceptAmandelmeel Pannenkoekjes Basisrecept
  • Mini Aardbei Cupcakes – Glutenvrij & SuikervrijMini Aardbei Cupcakes – Glutenvrij & Suikervrij
  • Mijn Top 10 Favoriete Producten in de KeukenMijn Top 10 Favoriete Producten in de Keuken
  • Bosbessen en Citroen Tulband – GlutenvrijBosbessen en Citroen Tulband – Glutenvrij
Bijgewerkt op 8/01/17

Categorie: Koek en gebak, Recepten, Zoete lekkernijen Tags: amandelmeel, citroen, citroenkoek, kokosolie

Reacties

  1. Alieke Speelman zegt

    om

    Kan je ook wat anders gebruiken dan druivnpitolie?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Jazeker. Gebruik vloeibare kokosolie, dat werkt ook prima.

      Beantwoorden
    • Alieke Speelman zegt

      om

      En zijn er nog meer mogelijkheden?

      Beantwoorden
    • Alieke Speelman zegt

      om

      En bij kokosolie, moet je dan dezelfde hoeveelheid gebruiken?

      Beantwoorden
    • Alieke Speelman zegt

      om

      Ik heb ook hazelnootolie. Kan dat ook? Zoja, hoeveel?

      Beantwoorden
  2. Anonymous zegt

    om

    het is een heerlijk recept. Maar ik heb wel wat opmerkingen. Voeg meer citroensap toe en zeker ook rasp van citroen. Daarnaast als je ander meel dan amandelmeel gebruikt (bv boekwijt en spelt) maak er dan minder van en voeg meer zoetstof toe. In plaats van druivnpitolie heb ik hennepzaadolie gebruikt. Dat werkt heel goed, maar is minder zoet en dus moet er dan ook wat meer zoetigheid bij om de verhouding goed te krijgen.

    Eet smakelijk want het is een heerlijk taartje!

    Beantwoorden
  3. Anonymous zegt

    om

    Ik heb deze koek met frambozen gemaakt, ook superheerlijk!

    Beantwoorden
  4. Willemijn zegt

    om

    Dankjewel voor dit heerlijke recept!
    Ik heb ze gemaakt met een mix van amandelmeel/volkoren speltbloem en bruine rijstmeel en er nog wat anijszaadjes aan toegevoegd. De topping heb ik wel met kokosolie (en een klein scheutje amandelolie) gemaakt, omdat ik dat voor handen had. Ging prima! Heb ook wat citroenschil toegevoegd aan de topping voor extra citroensmaak. Werkelijk een toprecept!

    Willemijn

    Beantwoorden
  5. Alex's Mom zegt

    om

    Hoi Heleen,

    Ik had dit recept al een tijdje op mijn koelkast hangen. Vandaag eindelijk geprobeerd! De druivepitolie werkte verassend goed.
    Helaas smaakte de eerste poging nauwelijks naar citroen.
    Tweede poging een uurtje later: hetzelfde recept maar dan met de geraspte schil van een citroen toegevoegd. HEERLIJK!

    Morgen gaan we het op mijn (gluten, gist, zuivel, suikervrije-)moeders verjaardag verorberen.

    Dank voor het recept!

    Beantwoorden
  6. Corien zegt

    om

    Ik kan geen druivenpitolie vinden in de buurt. Kan ik dat gewoon met kokosolie vervangen?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hoi Corien,

      Helaas is mijn ervaring met kokosolie in dit recept niet een succes. De druivepitolie zorgt er voor dat de citroenlaag mooi egaal blijft. In de korst kun je wel kokosolie gebruiken. Je kan overigens druivepitolie voor consumptie vinden bij http://www.natuurlijkeolie.nl

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      Volgens mij is het niet goed om druivepitolie te verhitten…

      Beantwoorden
  7. Spaarmoeder! zegt

    om

    klinktlekker en ziet er lekker uit. eens kijken of ik vandaag nog even tijd heb om het te proberen…

    Beantwoorden
  8. baukje zegt

    om

    Ik ga het zeker proberen met yaconsiroop, zal de resultaten melden.

    Beantwoorden
  9. Het Thuisproject zegt

    om

    Klinkt heerlijk

    Beantwoorden
  10. Corina zegt

    om

    Klinkt goed, ik ben wel benieuwd waar je die speciale zoet-dingen en andere speciale ingrediënten vindt…

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in