Toegegeven, zo’n bruinig goedje is nou niet het meest fotogenieke gerecht… Dat het evenwel prima smaakt, dat kun je mijn kinderen navragen, want die zijn iedere keer dat ik dit weer maak erg blij!
Nu zijn ze al blij als ik gewone havermoutpap voor ze maak, maar deze pap heeft net even dat beetje extra, zodat het een waar feestje wordt. En ook zo lekker verwarmend voor gure winterochtenden met die kruidige specerijen. Je kunt ‘m lekker een beetje pittig maken met extra veel gember, als je daarvan houdt!
De rietsuiker melasse geeft er behalve die typische bruine, niet fotogenieke kleur, er ook nog een stoot extra mineralen aan, nooit weg natuurlijk!
Fytinezuur
Over die mineralen wil ik ook graag nog even kort iets zeggen. Ik weet dat Heleen (de oprichtster van EGVG) zich nooit zo bezig heeft gehouden met het weken van noten en granen om fytinezuur af te breken. Ik doe dat wel, omdat fytinezuur niet alleen de darmwand kan irriteren, maar ook mineralen aan zich bindt, waardoor je lichaam die niet meer kan opnemen.
Als je regelmatig granen, noten, zaden, pitten of peulvruchten eet, beroof je je lijf van mineralen. Door deze producten te weken, fermenteren of kiemen breekt een groot deel van het fytinezuur af en zijn ze bovendien lichter verteerbaar geworden.
Ik doe dat dus wel, eerst mijn granen, noten, zaden en peulvruchten weken. In het geval van amandelmeel, gebruik ik bij voorkeur geweekte amandelen die ik vervolgens heb gedroogd en fijngemalen. Ik heb nog nooit amandelmeel eerst geweekt voor gebruik, sterker nog, ik heb nog nooit amandelmeel kant-en-klaar gekocht!
Lekker Slapen na een bord havermout
Wist je trouwens dat vroegâh in grootmoederstijd de pap ’s avonds werd gegeten? Helemaal zo gek nog niet, want haver bevat melatonine, het slaaphormoon dat je lichaam ook gaat aanmaken zodra het donker begint te worden. Dus als je vaak moeite hebt om in slaap te vallen, neem je gewoon lekker ’s avonds een bord pap!
Appel, Gember Havermoutpap
Ingrediënten
- 3 kopjes havermout
- een eetlepel roggemeel boekweitmeel, als je glutenvrij eet
- 1 eetlepel appelazijn wei, kefir of yoghurt
- 1 liter gefilterd water lauwwarm
- 1 liter kokosmelk hier lees je hoe je dat zelf kunt maken van een blok santen of hier van kokosrasp
- 2 appels geschild en in kleine stukjes
- 1 el. rietsuikermelasse
- 2 tl. kaneel
- 1 tl. gemberpoeder
- 1/4 tl. piment
- beetje geraspte nootmuskaat
- snuf gemalen kruidnagel
- 1 tl. vanille extract
- flinke klont boter
- Keltisch zeezout naar smaak
- eventueel palmbloesemsuiker om te zoeten
- eventueel wat extra kokosmelk, slagroom of water
Instructies
- Zo'n 12 uur voordat je van plan bent de pap te gaan eten, doe je de haver in een glazen kom met het lauwwarme water, het rogge- of boekweitmeel en de appelazijn. Roer alles even goed door elkaar, dek af met een bord o.i.d. en laat minstens 12 uur weken.
- Na de weektijd giet je ongeveer een kop van het weekwater af. Bewaar hier een paar eetlepels van, dat kun je de volgende keer dat je haver gaat weken gebruiken als starter in plaats van het roggemeel en de appelazijn.
- Doe de geweekte haver samen met de kokosmelk in een pan met dikke bodem en breng rustig aan de kook. Regelmatig even roeren, het zit zo aan de bodem!
- Als het kookt, zet je het op de laagste pit met vlamverdeler (als je op gas kookt) en laat het in zo'n 20 minuten gaar sudderen. Voeg na een minuut of 10 de appelstukjes, kruiden en rietsuiker melasse toe en laat dit even mee sudderen.
- Als de pap te dik is, kun je er extra (kokos)melk, slagroom of water door roeren.
- Roer er de boter door tot deze gesmolten is en het vanille extract, het zout en en eventueel palmbloesemsuiker naar smaak.
- Eet smakelijk!
Petra zegt
Beste Iris,
Bedankt voor het plaatsen van het recept! Ik heb nog niet alle ingrediënten in huis, dus ben me even aan het oriënteren.
Wat is het verschil tussen rietsuiker en rietsuikermelasse? (Ik probeer het op internet te vinden, maar kom er niet achter). De rietsuikermelasse is de stroop he? Ik vind het lastig dat als ik biologische dingen koop, er toch vaak rietsuiker in zit. Nu lees ik dat dat ‘gezonder’ is dan gewone kristalsuiker, maar het blijft toch suiker. Hoe ongezond is gewone rietsuiker?
En de goedkope havermout uit de supermarkt: waarom adviseer je deze liever niet? Ik was zo blij dat er eens een keer iets goedkoops was aan deze ‘gezonde levensstijl’ :-))
Bedankt alvast voor je uitleg!
Groetjes,
Petra
Iris Maier zegt
Rietsuikermelasse is inderdaad een stroop, die ook een beetje zoutig smaakt omdat er nog zoveel mineralen inzitten. In tegenstelling tot andere zoetstoffen van suikerriet, bevat melasse beduidende hoeveelheden vitamines en mineralen. “Eerste melasse” is een stroopachtig restproduct van de eerste kook van suikerriet, nadat het kooksel is afgekoeld en de kristallen zijn verwijderd. “Tweede melasse” is een restproduct van suikerriet dat voor de tweede maal is gekookt. Zwarte rietsuikermelasse wordt gemaakt van het restproduct van rietsuiker dat voor een derde keer gekookt is en dit is het meest rijk aan voedingsstoffen zoals calcium, magnesium, potassium en ijzer. Koop de biologische variant om pesticiden uit te sluiten.
Rietsuiker zelf is dus beroofd van deze voedingsstoffen en, hoewel nog wat bruinig, toch echt een geraffineerd product in tegenstelling tot bijvoorbeeld oerzoet of oersuiker. En inderdaad, in veel biologische producten zit rietsuiker, vooral de bio producten in de supermarkt, is mijn ervaring. Het líjkt gezonder, maar is het feitelijk niet.
Dat is omdat die havermout warm, zeg maar gerust heet is geworden tijdens het productieproces en door die warmte gaan enzymen als fytase kapot en de onverzadigde vetten worden ranzig…
Ester zegt
Klinkt heerlijk, ben niet zo blij met de rietsuikermelasse. Kan ik die ook vervangen door bijvoorbeeld honing, palmsuiker of kokosbloesemsuiker?
Iris Maier zegt
Ja, uiteraard kan dat, misschien dat je er dan nog wat meer zout bij moet doen, rietsuikermelasse is immers een beetje zoutig door alle mineralen die het nog bevat. Mag ik vragen wat je bezwaar is tegen rietsuikermelasse, ben wel benieuwd!?