• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Zo maak je de lekkerste Zoete Aardappel – 3 Top Tips

geschreven door Heleen Quantrill 4 Reacties

Zo maak je de lekkerste zoete aardappel uit de oven voor het beste resultaat, keer op keer!

Zoete-aardappelsHete, gekarameliseerde zoete aardappels. Als je dat eenmaal geproefd hebt, wil je niks anders meer. En met deze 3 tips (kleine aanpassingen) is het resultaat van zoete aardappels uit de oven zoveel beter en lekkerder.

Inmiddels zijn zoete aardappelen een vaste prik in huize Quantrill. Ik serveer ze meestal in plaats van aardappels gewoon met groente en vlees. In stukken snijden, koken, klaar. En daar is niks mis mee. Maar zoete aardappel kan zoveel meer.

Zoete aardappelen uit de oven hebben de neiging om niet helemaal door en door gaar te zijn en een beetje zompig. Niet bepaald aantrekkelijk. Maar in plaats van zulke ongeïnspireerde, onaantrekkelijke knollen te serveren, raad ik je aan mijn drie tips toe te passen voor heerlijke, echt zoete aardappels keer op keer.

Dus heb ik nu de aandacht? Op naar tip nummer één!

Eerste tip: Kies slanke varianten

zoete aardappel
De linker aardappel is het beste.

De meesten van ons zullen de neiging hebben om voor de dikke, sappig uitziende zoete aardappel te gaan. Maar dit moet je dus niet meer doen. Door hun vorm en formaat zijn dat juist de aardappelen die niet gelijkmatig garen en dus altijd ongaar in het midden en veel te gaar aan de buitenkant zijn. Kies daarom altijd de slanke, meer langwerpige van vorm. Hierdoor krijg je een mooie gelijkmatige garing.

Tweede tip: Snijden, niet prikken

gesneden zoete aardappelAls je een aardappel in de oven bakt, prik je de schil waarschijnlijk in met een vork. Want dan barst ‘ie niet uit z’n jasje. Ik zeg je: hou maar op, gebruik liever een mes. Snijd de aardappel daarmee voor 1/3 in. Hierdoor kan de hitte van de oven nog beter binnendringen en heb je veel meer oppervlakte dat heerlijk zoet en gekarameliseerd is. Het vocht kan op die manier goed weglopen zodat de aardappel daadwerkelijk gebakken wordt, in plaats van gestoomd.

Derde tip: Hoge temperaturen

Standaard temperatuur om een aardappel op de bakken in de oven is 180 graden. Weet je, dat schiet gewoon niet op. Nee, wat je wil is een flink hete oven. Hoe flink? Nou, wel 250 graden. Sowieso is dit een goeie temperatuur voor zoete groenten. Denk bijvoorbeeld aan wortels en pompoenen (alle varianten). De natuurlijke suikers in deze groenten geven die heerlijk, kleverige smaak wanneer ze heet gebakken worden. Dus draai die oven hoog en bak de zoete aardappel zo lang als je hem normaal gesproken zou bakken: 30 minuten.

Smullen maar!

En als je zoete aardappel dat tot perfecte gebakken is, wil je hem natuurlijk nóg lekkerder maken. Want dat kan! Als je hem net uit de oven hebt gehaald, smeer je wat boter of kokosolie en wat notenpasta er over. Een extraatje kan een beetje kaneelpoeder zijn, als je daar zin in hebt.

Ik eet dit als ontbijt. Sterker, ik schreef dit artikel terwijl ik bovenstaande zat te verorberen. Ik vind het een heerlijke manier om de dag te beginnen. Maar ik heb het ook wel gemaakt voor de kids als ze uit school komen. Het vult goed, zit bomvol vezels en de oranje kleur geeft aan dat er veel plantaardige vitamine A in zit. Goed voor de oogjes!

En lust je de schilletjes toch niet zo? Mijn kids ook niet hoor. Ik geef die dan ook wel aan de honden als snack. Zo gaat er niks verloren!

Ook leuk om te lezen!

  • Vrijdag Visdag: Harissa Visschotel met Gerookte Zalm en Zoete AardappelVrijdag Visdag: Harissa Visschotel met Gerookte Zalm en Zoete Aardappel
  • Gepofte Zoete Aardappel met Spinazie, Geitenkaas en KnoflookGepofte Zoete Aardappel met Spinazie, Geitenkaas en Knoflook
  • Gevulde Zoete Aardappel met Geitenkaas, Granaatappel en PecannotenGevulde Zoete Aardappel met Geitenkaas, Granaatappel en Pecannoten
  • Gastrecept van Joyce: Groentechips uit de AirfryerGastrecept van Joyce: Groentechips uit de Airfryer
  • Zoete Aardappel Toast met Heerlijke ToppingsZoete Aardappel Toast met Heerlijke Toppings
Bijgewerkt op 9/01/18

Categorie: Groenten, Recepten Tags: zoete aardappel

Reacties

  1. Annemiek Sprengers zegt

    om

    Goed idee Heleen,
    Waar ik wel moeite mee heb is om de oven op 250 graden te zetten vanwege het korstje en acrylamide, dat is niet gezond toch? Ik bak nooit meer boven de 160-170 graden, en meestal in de airfryer. Nu is dit geen gewone aardappel, maar er vormt zich wel een korstje bij het bakken. Hoe zie jij dit? Dank voor je interessante artikelen, lees ze graag!

    Beantwoorden
  2. Esther zegt

    om

    Dank Heleen. Ik had dus inderdaad altijd zompige zoete aardappels. Dit ga ik het weekend proberen!

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Toppie! Ben benieuwd! 🙂

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Gevulde Zoete Aardappel met Geitenkaas, Granaatappel en Pecannoten - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] koop ik zoete aardappelen. Ik vind het een heerlijke basis voor heel veel gerechten, van curry tot stampot en gewoon als […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in