Stel, je wordt uitgenodigd om mee te doen met een interessante wijn-proeverij. Erg leuk allemaal en hé, het is een nieuwe ervaring, dus waarom niet? Maar als je eerlijk bent, kom je met je commentaar op wijn niet veel verder dan: “Ja, rood fruit enneh… hout!”
Zou het niet veel leuker zijn als je wat meer smaken in wijn kon ontdekken en identificeren? Hiervoor hoef je echt geen sommelier cursus te volgen. Het begint bij het begrijpen waarom wijn verschillende smaken heeft. En vervolgens door grofweg wat onderscheidingen te maken waarmee je smaken makkelijker kunt herkennen en benoemen.
Waar komen de smaken in wijn vandaan?
Wijnsmaken komen van wat je ‘stereoisomeren’ noemt. Dit zijn stoffen die vrij komen tijdens de fermentatie. Dus wanneer je wijn ruikt, lost de alcohol op in de lucht en de geuren van de wijn komen vrij. Elke wijn kan honderden verschillende aroma’s hebben en elk van die aroma’s beïnvloeden de smaak van de wijn.
Smaken in Rode Wijn
Fruitsmaken in rode wijn kun je in tweeën delen. Rood fruit of donker fruit. Door deze twee uit elkaar te kunnen houden, zul je een rode wijn beter kunnen herkennen als je verder niet weet van wat voor druifsoort de wijn is gemaakt. In het algemeen kun je stellen dat de ‘rood fruit’ wijnen lichter van smaak zijn. Ze kunnen zuur naar cranberry smaken of juist zoetig en naar framboos of kers smaken. Een goed voorbeeld is een Pinot Noir.
De rode wijnen die meer body hebben, zijn de wijnen die naar zwart fruit smaken. Denk hierbij aan een Cabarnet Sauvignon of een Syrah. Uiteraard zijn hier wat uitzonderingen op, maar over het algemeen zit je redelijk veilig als je deze tweedeling als beginpunt neemt.
Zwart Fruit & Bessen (Vol en Stevig)
- Braam
- Zwarte bes
- Paarse pruim
- Blauwe bes
- Donkere kers
- Açai
- Jam
- Vijg
- Donkere rozijnen
Rode wijnen die bekend staan om deze smaken zijn bijvoorbeeld de Cabarnet Sauvignon, Malbec, Tempranillo en de Syrah
Rood Fruit & Bessen (Licht en Soepel)
- Cranberry
- Granaatappel
- Rode bes
- Zure kers
- Aardbei
- Framboos
- Gojibes
- Drakenfruit
Rode wijnen die meer naar rood fruit smaken zijn bijvoorbeeld de Pinot Noir, Grenache, Sangiovese, Merlot en Primitivo.
Smaken in Witte Wijn
Net als bij rode wijn, kun je bij witte wijn ook twee verschillende smaaksoorten herkennen. Namelijk die van citrusfruit en die van steenfruit. Hoe meer witte wijn je proeft, des te meer je zult ontdekken dat de smaak enorm kan verschillende en afhankelijk is van waar de druif vandaan komt. Het klimaat en grondsoort beïnvloeden de smaak van witte wijn enorm. Wanneer je witte wijn proeft, focus dan eerst op de fruitsmaken die je kunt ontdekken en probeer vervolgens te bepalen of het je doet denken aan frisse citrus of rijp steenfruit.
Steenfruit (Vol en Zacht)
- Abrikoos
- Perzik (wilde perzik, perzik uit blik)
- Nectarine
- Appel (groen, geel, rood, gestoofd)
- Peer
Witte wijn die bekend staan om deze smaken zijn bijvoorbeeld de Viognier, Chenin Blanc, Moscato, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer.
Citrusfruit (Licht en Fris)
- Grapefruit
- Sinaasappel
- Bloedsinaasappel
- Passievrucht
- Citroen
- Limoen
Witte wijnen die deze smaken veel bezigen zijn bijvoorbeeld de Sémillon, Chardonnay, Pecorino en Pinot Grigio.
Verschillende smaken?
Hoe je een geur en smaak in wijn interpreteert, hangt ook grotendeels af van hoe jouw hersenen dat doen. En dat verschilt per persoon. Als jij perzik proeft, kan een ander wellicht nectarine proeven. Maar over het algemeen kun je dan wel stellen dat die witte wijn de volle, rijke smaak van steenfruit heeft.
Het kan dus heel goed dat je al een voorkeur hebt voor een soort wijn, zonder precies te weten waarom. Mogelijk dat een bepaalde streek of druivenras jou aanspreekt omdat het dus veel rijke of juist lichte smaken heeft die je erg lekker vindt. Dus let daar de volgende keer dat je wijn koopt eens op! En laat je verrassen door een ander druivenras te kiezen die ook in jouw smaakvoorkeur past of juist totaal het tegenovergestelde is. Wie weet wat voor moois je dan ontdekt!
Santé!
[…] je graag een wijntje? Maar zou je jezelf nu niet bepaald een kenner noemen, omdat je eigenlijk altijd weer met dezelfde […]