• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Brunello Wijn: De moeite van het wachten waard

geschreven door Heleen Quantrill 1 Reactie

Brunello di Montalcino is gemaakt van 100% Sangiovese druif met de hoogste DOCG-classificatie van Italië. Dit is de Sangiovese die volgens de meeste wijncritici de beste van heel Italië is.

Of het de beste is of niet, is geheel aan jou, maar het is één van die wijnen om te kennen en misschien te proberen… sowieso één keer in je leven.

Brunello… het is het wachten waard.

Brunello di Montalcino is gemaakt van een lokaal Toscaans type Sangiovese druif, ook wel Brunello of Sangiovese Grosso genoemd. Sommigen noemen het ook Prugnolo Gentile.

Het staat bekend om zijn bessen met een dikkere schil en daarom produceert Brunello wijnen met uitzonderlijk gedurfde fruitsmaken, hoge tannines en een hoge zuurgraad.

De vrucht is een hoogtepunt voor de blijvende populariteit van Brunello di Montalcino, maar het zijn de tannines en de zuurgraad die de levensduur van deze wijn verlengen, zodat hij na tien jaar of langer perfect wordt. Het is echt het wachten waard.

Jonge Brunello

Jonge Brunello wijnen zitten boordevol fruit- en bloemaroma’s, waaronder kersen, gedroogde cranberry, wilde aardbei, braam, viooltjes, potpourri en zoethout.

Wanneer je een slok neemt, proef je aardse tonen van espresso en bewerkte grond, samen met krachtige tannines.

Het is een gedurfde wijn, maar vanwege de hoge zuurgraad eindigt het op een scherpe, samentrekkende toon die je mond doet samentrekken en aangenaam droog maakt. Deze samentrekking is de reden waarom de meeste recensies enkele jaren na de releasedatum een drink-by-window suggereren.

Oude Brunello

Nu de wijn is gerijpt en verzacht door de tijd, is de Brunello verrukkelijker dan ooit.

Na meer dan 10 jaar onthult Brunello di Montalcino de smaken van gedroogde vijgen, gekonfijte kersen, hazelnoten en zongedroogd leer. De tannines worden chocoladeachtig en de zuurgraad is sappig.

Wijnjaren

Klassieke oude Brunello (zoals hierboven beschreven) komt niet elk jaar langs. Het gebeurt alleen tijdens een perfect rijpingsseizoen (niet te warm, niet te koud).

Een paar hele goeie Italiaanse Sangiovese-jaargangen

2015 Een zeer goed uitgebalanceerde vintage met explosieve rode kersen, uitgebalanceerde tannines en zuurgraad. Deze vintage zal ruim 10 jaar rijpen en zorg ervoor dat je hem zelf minimaal 8 jaar laat rijpen.

2012 Een uitstekende vintage volgens Consorzio Brunello di Montalcino.

2010 Een fantastische vintage met smaken van zowel het rode als zwarte vruchten met enorme tannines. Wijnen van dit jaartal zouden rond 2018-2025 geweldig moeten smaken

2007 Een uitstekende vintage volgens Consorzio Brunello di Montalcino.

OPMERKING: Rosso di Montalcino: het ‘goedkopere’ broertje van de brunello di moltacino. Deze wijn kent minder strenge regelgeving over rijping en is vaak afkomstig van jongere wijnstokken. Als je een fles hiervan zoekt die al wat ouder is heb je misschien wel een iets goedkoper maar vergelijkbaar pareltje in handen!

Het gebied Montalcino

Wijnweetjes

  • In 1960 waren er nog maar 11 wijnproducenten die Brunello di Montalcino bottelden.
  • Tegenwoordig zijn er meer dan 200 producenten van deze wijn. Ook het aantal hectares land waarop deze wijn verbouwd wordt is flink gestegen van 60 naar 2000 hectare.
  • Montalcino is een klein wijngebied. Het is maar liefst 15 keer kleiner dan bijvoorbeeld Chianti.
  • Scandal! In 2008 zijn waren er verschillende wijnmakers die sjoemelden met hun Brunello’s. Zo mengden ze andere druivensoorten in de wijnen om deze internationaal aantrekkelijker te maken. Brunellopoli is de naam die de Italiaanse pers aan dit schandaal gaf.
  • Wijnmakers die afwijken van de DOCG riskeren in Italië een commerciële fraude veroordeling en een gevangenisstraf van tot wel 6(!) jaar. Als dat ze nog niet op het rechte pad houdt.
  • De grootste producent van deze wijn is, gek genoeg, de Amerikaanse Banfi familie die al sinds 1978 hun wijnen maken en verbeteren en veel onderzoek doen naar terroir in Montalcino.

Brunello Proeverij

Lijkt het je leuk om eens een aantal soorten van deze bijzondere wijn te proeven? Dat kan! Op zondag 20 september organiseert Villa Fattoria weer een spectaculaire proeverij waar je maar liefst 12 verschillende Brunello’s kunt proeven. Meer informatie en aanmelden via deze link.

Ook leuk om te lezen!

  • Je wijnsmaak verbreden doe je zoJe wijnsmaak verbreden doe je zo
  • Zo combineer je Wijn & SpijsZo combineer je Wijn & Spijs
  • Waar moet een Goeie Wijn aan voldoen?Waar moet een Goeie Wijn aan voldoen?
  • Zo maak je het lekker: 5 Zure Ingrediënten die je gerechten een boost gevenZo maak je het lekker: 5 Zure Ingrediënten die je gerechten een boost geven
  • Basisrecept Noot en DadelballetjesBasisrecept Noot en Dadelballetjes
Bijgewerkt op 9/12/21

Categorie: Gezondheid Algemeen Tags: Brunello, wijn

Trackbacks

  1. Zo herken je de smaken in wijn! - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] wijnen die meer naar rood fruit smaken zijn bijvoorbeeld de Pinot Noir, Grenache, Sangiovese, Merlot en […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in