• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Amarone: De Jubileumwijn bij uitstek

geschreven door Heleen Quantrill Reageer

Amarone della Valpolicella is een heel bijzondere rode wijn. Het is een wijn die je lang kan bewaren en opent op belangrijke mijlpalen in je leven. Het productieproces is anders dan bij de meeste wijnen en het heeft zelfs het hoogst haalbare keurmerk ontvangen! In dit artikel lees je meer over deze unieke wijn.

amarone wijn

Waar komt Amarone vandaan?

De Amarone della Valpolicella is een variant van de Valpolicella wijn, afkomstig uit het gebied tussen Verona en het Gardameer. De wijn is per ongeluk ontdekt door een wijnboer. De beste wijnboer was namelijk een vat wijn vergeten bij de bereiding van een zoete dessertwijn, de Recioto. De wijn in het vergeten vat kon rustig door blijven gisten waardoor nog meer suikers omgezet werden in alcohol. Het resultaat was een zeer rijke en geconcentreerde wijn die we als Amarone kennen.

Hoe wordt Amarone gemaakt?

Amarone wijnen worden gemaakt van de druivensoorten Corvina, Rondinella en Molinara. De druiven worden handmatig geoogst en alleen echte rijpe druiven van de oudste druivenranken worden geplukt. Daarna laten ze de druiven gedurende 120 dagen gedeeltelijk indrogen.

Doordat het vocht uit de druiven verdampt verliezen ze 30% – 40% van hun volume. De druiven zijn dus extra geconcentreerd en hebben een heel hoog suikergehalte. Het resultaat is een geconcentreerde wijn met veel body door een hoog alcoholgehalte en veel kleur. Maar hierdoor zijn er ook twee keer zoveel druiven nodig om een fles wijn te produceren. Al met al dus meerdere redenen waarom deze wijn een heel bijzondere wijn is.

Hoe smaakt Amarone wijn?

Amarone is een droge, volle en complexe wijn met een traditionele, donkere dieprode kleur. Jong, tussen 5 en 8 jaar, is hij wat fruitig. Naarmate de wijn ouder wordt gaat het fruitige er wat af en wordt de wijn bitterder (maar niet vervelend) van smaak. De smaak die je kan verwachten is kruidig en mineraalachtig. Ook zul je de smaken van kersen en chocola herkennen.

DOCG keurmerk

Heb je het artikel over de diversiteit van Italiaanse wijn al gelezen? Daarin vertel ik ook iets over het befaamde DOCG keurmerk. Sinds 2010 mogen de beroemde Amarone wijnen dit keurmerk dragen. Dit houdt in dat die wijnen heel streng gecontroleerd worden op verschillende punten door de Italiaanse overheid. Wijnen die dit keurmerk dragen zijn daarom gegarandeerd van de beste kwaliteit en de strengste eisen van kwaliteit.

Waar drink je deze wijn bij?

Omdat het zo’n heerlijke, krachtige wijn is kan het prima gecombineerd worden met de stevige smaak van hertenvlees. Een stukje hertenbiefstuk met pompoenpuree en gebakken paddenstoelen, flesje Amarone er bij en je hebt een waar feestmaal!

Ook bij kaas is deze wijn erg lekker. Klik hier om mijn tips voor een geslaagde kaasplank te lezen, koop een fles Amarone en wederom: een feestmaal!

Met dank aan Villa Fattoria voor de inspiratie en foto’s!

Ook leuk om te lezen!

  • Barolo: de koning onder de wijnenBarolo: de koning onder de wijnen
  • Zo herken je de smaken in wijn!Zo herken je de smaken in wijn!
  • Gezondheidsvoordelen van Wijn: Welke wijn is het best?Gezondheidsvoordelen van Wijn: Welke wijn is het best?
  • De Diversiteit van Italiaanse WijnenDe Diversiteit van Italiaanse Wijnen
  • Eet meer Chocola en Drink meer Rode WijnEet meer Chocola en Drink meer Rode Wijn
Bijgewerkt op 21/07/20

Categorie: Overige Tags: amarone wijn, italiaanse wijn, rode wijn

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in