• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Zelfgemaakte ketchup

geschreven door Heleen Quantrill 4 Reacties

Deze ketchup komt oorspronkelijk uit het boek ‘Nourishing Traditions’ van Sally Fallon. Zij gebruikt hier een flinke hoeveelheid tomatenpuree en vissaus. Nu had ik dat niet in huis, maar ik heb wel kerstomaten en wei!

Zelfgemaakte Ketchup

Ongeveer 400 gram kerstomaten geroosterd in de oven (200 graden, half uur). Andere soort tomaat lijkt me ook geschikt.
50 ml wei van rauwe melk (yoghurt gemaakt, dit uitgelekt). Dit heb ik standaard in de koelkast
snufje steviapoeder
1/2 tl cayenne peper
1 tl grijs zeezout

Dit heb ik vervolgens in de staafmixer gedaan en tot moes gepureerd. Proeven en vervolgens tabasco en mout azijn naar smaak toegevoegd. Stevia vond ik iets overheersend, hopelijk dat het tijdens het fermenteren wat wegvalt.

De ketchup heb ik verdeeld over twee glazen flesjes die ik nu twee dagen in de kelder laat staan om het fermentatieproces zijn gang te laten gaan. Dit gebeurd door de bacteriën in de wei. Daarna is de ketchup in de koelkast zo’n 3 maanden houdbaar. En met dat het meer gefermenteerd is, wordt het dikker.

Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Glutenvrij Brood – AmandelmeelGlutenvrij Brood – Amandelmeel
  • Het Immuunsysteem deel 1 – Wat is het & Hoe werkt het?Het Immuunsysteem deel 1 – Wat is het & Hoe werkt het?
  • Keramische Wok ReviewKeramische Wok Review
  • 5 Schoollunches zonder Brood – Donderdag5 Schoollunches zonder Brood – Donderdag
  • 5 Ontstekingsremmende Voedingsmiddelen5 Ontstekingsremmende Voedingsmiddelen
Bijgewerkt op 26/08/15

Categorie: Avondeten, Recepten

Reacties

  1. Heleen Quantrill zegt

    om

    Ja, heel erg lekker! Beetje zuur, echt een ambachtelijke smaak haast. Niet zo chemisch als die rommel die je in de supermarkt koopt. Zeker een aanrader!

    Beantwoorden
  2. Anonymous zegt

    om

    En? Hoe is het geworden??

    Beantwoorden
  3. Heleen zegt

    om

    Ik kan me je gezicht heeel goed voorstellen! Wat zonde! Al dat werk en al die bewondering! hahahahaha

    Ik ben ook heel benieuwd naar dit resultaat. Ik heb het expres grof gelaten, dus niet door de zeef gedrukt, we zullen zien hoe het uitpakt! Ik zal het laten weten.

    Beantwoorden
  4. gusta zegt

    om

    Ooit maakte ik, volgens oud-Engels recept, ketchup. Dat moest koken,indikken,roeren,en dat urenlang. Het resultaat was prachtig maar van de vijfliterpan waar ik mee begon, bleef slechts anderhalf flesje over. Mijn toenmalige vriend was zo trots op mijn noeste arbeid, dat iedereen die op visite kwam, de flesjes mocht bewonderen. Kun je je mijn gezicht voorstellen toen hij van de trap afkukelde met de twee flesjes,die het niet overleefden? Ik heb het dus nooit kunnen proeven, want ook dit moest een poos staan om tot volle smaak te komen.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in