• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Soep als Ontbijt

geschreven door Heleen Quantrill 13 Reacties

Soep als ontbijtSoep als ontbijt. Een vreemd concept of juist een perfect begin van de dag? Door het omgooien van mijn eetpatroon acht jaar geleden ben ik steeds meer gaan inzien dat standaard gerechten specifiek bedoeld voor specifieke momenten op de dag niet altijd even handig zijn. Zo begin je de dag meestal met veel koolhydraten en suikers. En ik steek hierbij de hand in eigen boezem! Smoothies, yoghurt met fruit, havermout, pannenkoekjes… Allemaal zelf klaargemaakt, dat wel, maar de nadruk ligt nog altijd veel op koolhydraten en suikers.

De afgelopen weken waren erg stressvol voor me en mijn eetlust liet het afweten. Eten terwijl gestrest is sowieso geen goed idee (geef je lichaam even een break om te herstellen door niet te eten), maar dit ging toch wat verder. En met name ontbijt zag ik even niet zitten. Ik verlangde naar iets verwarmends, maar ook iets helends. Iets om de dag goed mee te beginnen zonder dat ik er direct last van in mijn maag zou krijgen. Ja, zo erg was het al.

Mieke van Puur Mieke deelde in diezelfde periode een aantal foto’s met haar soep als ontbijt. En dit zette me aan het denken: Een heerlijke groentesoep, thuis gemaakt met verse ingrediënten kun je prima op voorhand maken en eventueel in porties invriezen. Op die manier hoef je het ’s ochtends alleen maar op te warmen en eet je groenten als ontbijt!

Voor degenen die nog niet overtuigd zijn, bekijk het eens op deze manier: In een gemiddelde pan met soep zit meestal flink wat groente, geen onnodige toevoegingen (het zout reguleer je zelf!), geen suiker en flink wat vezels. Drink er een kopje groene thee bij en je krijgt naast je bioflavonen ook je anti-oxidanten binnen!

Wat gaat in de soep?

Want ik heb het uiteraard niet over soep uit een pak of blik! Nee lieve mensen, deze soep maken we zelf. En wel heel eenvoudig. De basis van de soep zijn verse groenten. Wat voor groenten is in wezen niet van belang, al is het één meer geschikt dan het ander en bepaald het ‘hoofdingrediënt’ voor een deel de smaak. Minder geschikt zijn aardappels, sla, andijvie, boerenkool en rode kool. Erg geschikt zijn witte kool, spitskool, groene kool, bloemkool, pompoen, wortel, rode bieten, broccoli, schorseneren, spinazie, doperwten, pastinaken, rettich, knolselderij, koolrabie, paprika en prei. Een ui en knoflook moet er altijd door. Denk bij het maken van de soep aan afwisseling en kleur.

Soep als ontbijt

Bereiding Soep

Het bereiden van de soep doe je als volgt: Kies welke groente je wilt gebruiken, was die en snijd het in stukken. Het hoeft niet netjes. Je neemt vervolgens een ruime pan en doet hier wat olijfolie in. Snipper de ui en de knoflook en bak die even kort in de olijfolie. Doe nu de groenten er allemaal bij en schenk een halve liter water er bij. Deksel op de pan en koken. Meestal is een kwartiertje tot een half uurtje voldoende. Neem nu een staafmixer en pureer het geheel lekker glad of iets grover, net wat je zelf lekker vindt. Zout, een beetje peper en eventueel wat tamari voor de smaak toevoegen. Ook kun je nog een beetje extra vergiene olijfolie toevoegen vlak voor het serveren, daar wordt de smaak voller van.

De hoeveelheid soep die je krijgt is afhankelijk van de hoeveelheid groente die je gebruikt. Begin met niet al te veel water. Ruim genoeg om de groenten gaar te krijgen. Na het pureren kun je altijd nog water toevoegen om te verdunnen.

Erg lekkere smaakcombinaties zijn: wortel met pesto, spitskoolsoep met kerrie en room, pompoensoep met sinaasappel, rettich of pastinaak met gerookte forel die je op het laatst na het pureren toevoegt, rode bieten met prei, en broccoli met walnoten en scherpe kaas (ook weer op het laatst toevoegen).

De soep maak je wanneer je tijd hebt. Vervolgens laat je hem afkoelen en verdeel je de soep over diepvriesbakjes. ’s Avonds voordat je naar bed gaat, haal je zo’n bakje uit de vriezer om te ontdooien. ’s Ochtends warm hoef je het alleen maar op te warmen.

Mijn voorstel is om over het idee heen te stappen dat bepaalde voedingsmiddelen alleen maar op een bepaald moment gegeten kunnen worden. En ook om over het idee te stappen dat je ’s ochtends geen soep ‘kunt’ eten. De soep is namelijk licht verteerbaar en omdat je hem zelf maakt, kun je hem aanpassen aan je eigen smaak. De dag beginnen met een kom vol groentesoep is echt een goed idee. Probeer het gewoon eens uit en verras jezelf!

Met dank aan mijn lieve vriendin Esther voor de eerste foto en het idee en de heerlijke soep die ze voor me maakte!

Ook leuk om te lezen!

  • Glutenvrije Banaan & Rood Fruit MuffinsGlutenvrije Banaan & Rood Fruit Muffins
  • 5 Schoollunches zonder Brood – Donderdag5 Schoollunches zonder Brood – Donderdag
  • 6 gewoontes die je groentes minder voedzaam maken6 gewoontes die je groentes minder voedzaam maken
  • Wat te doen bij Peuterdiarree?Wat te doen bij Peuterdiarree?
  • Natuurlijke Remedies bij OorpijnNatuurlijke Remedies bij Oorpijn
Bijgewerkt op 22/08/19

Categorie: Gezondheid Algemeen, Ontbijt, Recepten Tags: groenten eten, soep als ontbijt

Reacties

  1. ella zegt

    om

    graag de nieuwsbrief!

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hoi Ella,

      Je kunt je aanmelden via de link op de homepagina onder het kopje ‘Nieuwsbrief’

      Groetjes!

      Beantwoorden
  2. sandra zegt

    om

    wij eten al een paar jaar bijna iedere ochtend soep, heerlijk. sinds we met paleo voeding zijn gestart en het bevalt ons prima. iedereen waar je dat tegen zegt, reageert; getver ’s morgens soep. ik zeg het dus maar niet meer en geniet lekker van m’n soepje.

    Beantwoorden
  3. Marieke zegt

    om

    Sinds ik paleo ben gaan eten, eet ik in ieder geval op doordeweekse dagen altijd soep omdat dat weinig voorbereidingstijd kost. Ik vind het een perfecte oplossing! Ik gebruik overigens vaak een combi van boerenkool en pastinaak. Echt heerlijk en heel voedingsrijk.

    Sterkte met het verlies van je moeder.

    Beantwoorden
  4. adrielle zegt

    om

    Heleen, ik moet er niet aan denken! ik ga het dus ook niet proberen. Maar ik ben wel blij dat het voor jou werkt. Ik wens je veel sterkte, ook heb ik altijd het gevoel dat het niets helpt als je dat zegt, maar wat ik wel moet zeggen weet ik ook niet. Dat ik regelmatig aan je denk, maar daar heb je volgens mij ook niets aan. Ik hoop dat je je draai een beetje gaat vinden en verder……. Liefs Adrielle

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      dag lieverd! Ik vind het ontzettend fijn dat je aan me denkt. Het is ook lastig om te bedenken wat je nu moet zeggen. Zelf sta ik ook vaak met mijn mond vol tanden. De soep bevalt me inderdaad erg goed. Ik denk ook omdat mijn maag sinds dit alles flink wat te verduren heeft gekregen. Stress slaat bij mij op de maag en darmen namelijk. En zo vind je wat uit en ontdek je weer nieuwe dingen, immers? 🙂

      Liefs
      Heleen

      Beantwoorden
  5. izerina zegt

    om

    Ooit probeerde ik het op advies van een acupuncturist. Maar ik kreeg het niet naar binnen. Dus “smokkelde”ik. Eerst een rijstwafel en thee en een uurtje later een kom soep. Dat vond ik wel smakelijk.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Ik neem de soep ook meestal pas rond negen uur. Dan is het huis weer stil en kan ik rustig wat eten. Maar ik heb nooit direct uit bed iets kunnen eten. Zelf moet ik dan eerst even in de weer: wasje laten draaien, honden er uit, kids op weg helpen… En dan komt de honger pas. Ik vind t prima overigens. Zo is iedereen weer anders!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Franse Uiensoep met Runderbouillon - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] gaat er zonder problemen in op het moment dat het als soep gepresenteerd wordt. Ik heb al eerder een aantal suggesties voor groente combi’s gedaan, maar deze keer wil ik het hebben over één soep in het bijzonder. De soep waarmee ik mijn […]

    Beantwoorden
  2. Kerst-mis!? Gastartikel Esther Roffel - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Plan rustmomenten in, tussen alle feestelijke dagen door. Mijd hectiek en stress. Doe niet te ingewikkeld met eten, zeker met kinderen is dat raadzaam, maak vooral plezier en vier Kerst! Een simpel maar voedzaam gerecht is deze comfort soep! […]

    Beantwoorden
  3. Montana Mark 1 Blender Review + Kortingsactie!! - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Vooral die soepfunctie heb ik nou al meerdere keren gebruikt. Ik maak graag restjes groenten op door er soep van te maken. Lekker als voorgerecht of als lunch en omdat ik nu dus niet eindeloos in een pan hoef te staan roeren, is het nog makkelijker voor me om dit te doen. Klik hier voor lekkere groentecombi’s om soep van te maken. […]

    Beantwoorden
  4. Gewoon Groente-Aardappel-Vlees - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] pubers eten op school, Simon is op werk. En ik ben helemaal niet zo van het fröbelen voor mezelf. Een kop soep, een stukje vis, hummus met groenten of een ei. En dan ben ik tevree. Simon neemt drie van de vijf […]

    Beantwoorden
  5. Power Ontbijt voor Tieners - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] zijn de hekkensluiters. Noten en zaden uiteraard, maar ook fruit en groenten komen voor. Soep als ontbijt is een prima voorbeeld van hoe je gemakkelijk ’s ochtends groenten kan […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2022 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in