• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Voedzame Wortelsoep

geschreven door Heleen Quantrill 4 Reacties

Gisteren heb ik met mijn vriendin en onze kinderen bij een juf van school een paar heerlijke uren doorgebracht met het rapen van wortelen en appels. Allemaal biologisch! Weliswaar niet moeders mooiste meer, maar dat doet het ‘m juist voor mij 😉 Wel moet er dan snel gehandeld worden, want al dat goeds mag niet verloren gaan! Dus direct een aantal appels (weer) tot moes verwerk en een plekje gezocht om de wortelen in te kuilen. Dat is mijn taak voor vandaag! Al met al een heerlijke dag dus met veel beweging, frisse lucht en met een beetje moeite twee tassen vol heerlijkheden!

Nu zorgt die desbetreffende juf wel vaker dat er dingen mijn kant op komen in de breedste zin van het woord, dus het leek me leuk om de juffen te verrassen met een heerlijke wortelsoep als dankjewel. Met appel en 100% biologisch!

Als je nog nooit wortelsoep hebt gehad, mis je echt iets. De smaak is wat zoet, maar juist daarom leent het zich uitstekend voor verschillende smaakcombinaties (hoewel dat over meer groenten gezegd kan worden uiteraard!). Wat denk je van wortelsoep met verse gember, of met Indiase kruiden? Het werkt keer op keer!

Deze keer wilde ik ook appel gebruiken om een dubbele dosis bioflavonen en vitamientjes te garanderen. Je pureert de soep in het kookvocht, dus er gaat bijna niets verloren. En het lijstje ingrediënten is daarom erg kort.

Voedzame Wortelsoep
Heel veel, want het is onmogelijk voor mij om weinig soep te maken. 

1 grote ui, in grove stukken gesneden
1 kilo winterwortels, schoongemaakt en in stukken gesneden
2 el kokosolie
3 zure appels als Granny Smith of Goudreinet, geschild (optioneel juist vanwege de vitamines) en in stukken gesneden
1/2 liter zelf getrokken kippenbouillon
1 tl Keltisch zeezout
1 tl vers gemalen zwarte peper

  1. Neem een pan met een dikke bodem en smelt hierin de kokosolie.
  2. Voeg de ui en de wortel toe en roer even om. 
  3. Voeg de appel toe en roer nog even goed door.
  4. Schenk de bouillon er bij en breng aan de kook. 
  5. Draai het vuur laag en laat ongeveer 45 minuten zachtjes koken of tot de wortel helemaal zacht is.
  6. Neem een staafmixer en pureer de soep tot het de gewenste dikte heeft.
  7. Als het te dik blijft voor je smaak, voeg dan een beetje water toe.
  8. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct. 

Tip: Voeg voor extra kick een klein stukje verse gember toe en laat dit meekoken.
Tip 2: Deze soep kun je een dag van te voren maken. Handig als je een feestje geeft.
Tip 3: Serieus, ik kan geen kleine beetjes soep maken. Niet zo gek, want we eten het ook als ontbijt. Maar als je dat niet zo aanstaat, kun je deze soep ook invriezen om op een later moment alleen maar op te warmen.

Rijk van smaak, eenvoudig, budgetvriendelijk en voedzaam. Wat wil je nog meer? Wat is jouw favoriete zelf gemaakte soep?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Amandelspijs met HoningAmandelspijs met Honing
  • Koken op Inductie – Wat Moet je Weten?Koken op Inductie – Wat Moet je Weten?
  • Koolhydraatarm ZonnebloembroodKoolhydraatarm Zonnebloembrood
  • Verjaardagen, Feestdagen en Off-dagenVerjaardagen, Feestdagen en Off-dagen
  • Wat is Boerenkaas? Uitleg in 5 punten en Tips!Wat is Boerenkaas? Uitleg in 5 punten en Tips!
Bijgewerkt op 11/05/14

Categorie: Avondeten, Recepten, Soepen

Reacties

  1. Anonymous zegt

    om

    Klopt het dat het om een halve liter bouillon gaat?
    Gr An

    Beantwoorden
  2. jessica zegt

    om

    Groentensoep maak ik graag. De restjes van groenten, of groenten die echt verwerkt moeten worden, snijd ik fijn. Als ik weinig tijd heb neem ik bouillionblokjes (zonder gist) en anders trek ik graag zelf van vlees. Groente erbij en klaar. Of; hele groenten erin, die laten meetrekken en eruit scheppen. Mijn zoon, die geen soep eet, eet dan wel de blanke bouillion.

    Deze soep lijkt me ook heerlijk, lijkt op recept wat ik gebruik voor pompoensoep.

    Heb jij misschien ook een recept voor een gluten/suikervrije worteltjestaart?

    Gr Jessica

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2012/04/carrot-cake-glutenvrij-suikervrij.html

      Bij deze!

      Beantwoorden
    • jessica zegt

      om

      Top, hij stond er gewoon al! 🙂 Dank je wel!!!!

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in