Nog op zoek naar een leuk iets om te doen aan de eettafel met de feestdagen, maar geen zin in die geur van steengrill of gourmet die ein-de-loos blijft hangen in huis? Dan kan ik je een Chinese fondue aanbevelen 🙂
Wat is een Chinese Fondue?
Een Chinese fondue of ‘hot pot’ is fonduen op basis van bouillon in plaats van olie of kaas zoals dat hier in Europa gewoon is. Je kookt stukjes vlees, vis, schaal- en schelpdieren en groenten tot het gaar is en het eindresultaat is een heerlijke soep die de volgende dag ook gegeten kan worden.
In China zijn er heel veel variaties op de hot pot, elke regio heeft zijn eigen kenmerken, smaken en soorten pan die ze gebruiken. Maar het principe blijft min of meer hetzelfde. Hier in het Westen is de versie uit de zuidelijke streken van China het meest gebruikelijk, puur omdat deze versie niet aan bepaalde regels of smaken gebonden is.
Een Echte Hot Pot
Een Chinese fondue kenmerkt zich verder door de typerende pan: een ronde metalen pan eventueel met twee vakken en een brander eronder om het heet te houden. Sommige hot pots zijn elektrisch zodat ze nóg gebruiksvriendelijker zijn. Verder gebruik je kleine schuimspanen in plaats van prikkertjes. Heb je niet zo’n hot pot in huis? Geen nood. Een gewone fonduepan mét prikkertjes kan ook, of je zet twee pannetjes op een brander elk om zo twee soorten bouillon te kunnen serveren. Gebruik eventueel eetstokjes om toch een Chinees tintje aan het geheel te geven.
Zo maak je een Chinese Fondue
Net als bij gourmetten en steengrillen, zit het meeste werk in het snijden en voorbereiden. De Chinese fondue zelf is binnen no-time klaar. De basis is bouillon die je verder op smaak brengt.
Traditioneel is dus twee bouillons, één milde en de ander pittig. Je kunt bij de toko zakjes hot pot bouillon vinden, maar ik maak de bouillon liever zelf. Ik gebruik dan kippenbouillon, maar groente bouillon of visbouillon is ook heel erg lekker. De milde versie breng ik op smaak met steranijs, bosuitjes, gember en wortel. In de pittige versie voeg ik o.a. een hele chilipeper en extra gedroogde chilivlokken toe. Met name de Szechuan versie staat bekend om zijn pittige keuken wat erg lekker kan zijn in de grijze, koude maanden.
Ik begin door in een ruime pan olie te verhitten en daarin de kruiden en specerijen op een laag vuur te bakken totdat ze geurig worden. Hier schenk ik mijn bouillon naar keuze overheen en dit laat ik nog een half uurtje garen en trekken terwijl ik de overige ingrediënten voor de fondue klaar maak. De bouillon giet ik voorzichtig in de hot pot en klaar is de fondue!
Ingrediënten voor een Chinese Fondue
Wat je vervolgens in de Chinese fondue doet, is geheel aan jou. Laat je niet beperken door te denken dat je alleen maar vlees en champignons in de bouillon kunt doen. Samen ‘hotpotten’ betekent lekker lang tafelen, dus neem de tijd hiervoor. Snijd alles zoveel mogelijk even groot en omdat je na de tijd een heerlijke, krachtige bouillon hebt, vind ik het zelf erg lekker om de ingrediënten qua smaak op elkaar af te stellen:
Vegetarisch: Tofu, zeewier, miso basis als bouillon
Vlees: Dun gesneden biefstuk of varkenslapjes en kleine gehaktballetjes in een aromatische chili en steranijs bouillon
Gevogelte: Kipdij filet, kalkoen en eend (!) in een milde gember, kerrie en knoflook bouillon
Vis: Dun gesneden zalm, garnalen en blokjes kabeljauw in een pittige chili en knoflook bouillon.
Groenten: Paddenstoelen, taugé, peultjes, edamame, gesneden kool en zeewier zijn de meest populaire keuzes. Maar ook klein gesneden broccoli, wortel of bloemkool is erg lekker! Zorg ook hier dat de stukjes niet te groot zijn zodat ze snel garen.
Rijst en Noedels: Kook van te voren wat rijst en schenk hier een beetje bouillon uit de hot pot op in een kom. Of neem snel garende rijstnoedels en doe die in de Chinese fondue en laat ze daar in garen. Let op: zorg in dat geval dat je extra bouillon achter de hand hebt. Rijstnoedels nemen vocht op en mee de pan uit wanner je ze er uit haalt. Vul dit daarna aan met hete bouillon!
Ter afsluiting…
Wij zijn gek op ‘fun cooking’! Uit eten is momenteel niet mogelijk en de tijd nemen om aan tafel lekker eten te bereiden is de ultieme manier voor ons om de feestdagen te vieren! Onze kinderen zijn inmiddels groot en de baby doet mee voor spek en bonen en daarom hebben wij een Chinese fondue met een brander onderin. Met kleinere kinderen en/ of voor meer gebruiksgemak, raad ik aan om een elektrische hot pot te kopen.
Waar kan ik de fondue pot kopen?
Hallo Desiree,
Je kunt hem bij Asian Food Lovers kopen, maar ook bij de toko of online bij de welbekende blauwe online warenhuis 🙂
Groetjes!