• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Zo maak je een Chinese Fondue!

geschreven door Heleen Quantrill 4 Reacties

Nog op zoek naar een leuk iets om te doen aan de eettafel met de feestdagen, maar geen zin in die geur van steengrill of gourmet die ein-de-loos blijft hangen in huis? Dan kan ik je een Chinese fondue aanbevelen 🙂

Chinese fondue

Wat is een Chinese Fondue?

Een Chinese fondue of ‘hot pot‘ is fonduen op basis van bouillon in plaats van olie of kaas zoals dat hier in Europa gewoon is. Je kookt stukjes vlees, vis, schaal- en schelpdieren en groenten tot het gaar is en het eindresultaat is een heerlijke soep die de volgende dag ook gegeten kan worden.

In China zijn er heel veel variaties op de hot pot, elke regio heeft zijn eigen kenmerken, smaken en soorten pan die ze gebruiken. Maar het principe blijft min of meer hetzelfde. Hier in het Westen is de versie uit de zuidelijke streken van China het meest gebruikelijk, puur omdat deze versie niet aan bepaalde regels of smaken gebonden is.

Een Echte Hot Pot

Een Chinese fondue kenmerkt zich verder door de typerende pan: een ronde metalen pan eventueel met twee vakken en een brander eronder om het heet te houden. Sommige hot pots zijn elektrisch zodat ze nóg gebruiksvriendelijker zijn. Verder gebruik je kleine schuimspanen in plaats van prikkertjes. Heb je niet zo’n hot pot in huis? Geen nood. Een gewone fonduepan mét prikkertjes kan ook, of je zet twee pannetjes op een brander elk om zo twee soorten bouillon te kunnen serveren. Gebruik eventueel eetstokjes om toch een Chinees tintje aan het geheel te geven.

Zo maak je een Chinese Fondue

Net als bij gourmetten en steengrillen, zit het meeste werk in het snijden en voorbereiden. De Chinese fondue zelf is binnen no-time klaar. De basis is bouillon die je verder op smaak brengt.

Traditioneel is dus twee bouillons, één milde en de ander pittig. Je kunt bij de toko zakjes hot pot bouillon vinden, maar ik maak de bouillon liever zelf. Ik gebruik dan kippenbouillon, maar groente bouillon of visbouillon is ook heel erg lekker. De milde versie breng ik op smaak met steranijs, bosuitjes, gember en wortel. In de pittige versie voeg ik o.a. een hele chilipeper en extra gedroogde chilivlokken toe. Met name de Szechuan versie staat bekend om zijn pittige keuken wat erg lekker kan zijn in de grijze, koude maanden.

Ik begin door in een ruime pan olie te verhitten en daarin de kruiden en specerijen op een laag vuur te bakken totdat ze geurig worden. Hier schenk ik mijn bouillon naar keuze overheen en dit laat ik nog een half uurtje garen en trekken terwijl ik de overige ingrediënten voor de fondue klaar maak. De bouillon giet ik voorzichtig in de hot pot en klaar is de fondue!

Ingrediënten voor een Chinese Fondue

Wat je vervolgens in de Chinese fondue doet, is geheel aan jou. Laat je niet beperken door te denken dat je alleen maar vlees en champignons in de bouillon kunt doen. Samen ‘hotpotten’ betekent lekker lang tafelen, dus neem de tijd hiervoor. Snijd alles zoveel mogelijk even groot en omdat je na de tijd een heerlijke, krachtige bouillon hebt, vind ik het zelf erg lekker om de ingrediënten qua smaak op elkaar af te stellen:

Vegetarisch: Tofu, zeewier, miso basis als bouillon

Vlees: Dun gesneden biefstuk of varkenslapjes en kleine gehaktballetjes in een aromatische chili en steranijs bouillon

Gevogelte: Kipdij filet, kalkoen en eend (!) in een milde gember, kerrie en knoflook bouillon

Vis: Dun gesneden zalm, garnalen en blokjes kabeljauw in een pittige chili en knoflook bouillon.

Groenten: Paddenstoelen, taugé, peultjes, edamame, gesneden kool en zeewier zijn de meest populaire keuzes. Maar ook klein gesneden broccoli, wortel of bloemkool is erg lekker! Zorg ook hier dat de stukjes niet te groot zijn zodat ze snel garen.

Rijst en Noedels: Kook van te voren wat rijst en schenk hier een beetje bouillon uit de hot pot op in een kom. Of neem snel garende rijstnoedels en doe die in de Chinese fondue en laat ze daar in garen. Let op: zorg in dat geval dat je extra bouillon achter de hand hebt. Rijstnoedels nemen vocht op en mee de pan uit wanner je ze er uit haalt. Vul dit daarna aan met hete bouillon!

Ter afsluiting…

Wij zijn gek op ‘fun cooking’! Uit eten is momenteel niet mogelijk en de tijd nemen om aan tafel lekker eten te bereiden is de ultieme manier voor ons om de feestdagen te vieren! Onze kinderen zijn inmiddels groot en de baby doet mee voor spek en bonen en daarom hebben wij een Chinese fondue met een brander onderin. Met kleinere kinderen en/ of voor meer gebruiksgemak, raad ik aan om een elektrische hot pot te kopen.

Ook leuk om te lezen!

  • 10 Dingen die je met Bouillon kunt maken!10 Dingen die je met Bouillon kunt maken!
  • Romige Knoflooksoep {Zuivel- en Graanvrij}Romige Knoflooksoep {Zuivel- en Graanvrij}
  • Rabarber MoesRabarber Moes
  • Voorjaarsschoonmaak in de Keuken: De Werkbladen + alternatief voor BleekwaterVoorjaarsschoonmaak in de Keuken: De Werkbladen + alternatief voor Bleekwater
  • Romige Citroen Kip met Asperges en ChampignonsRomige Citroen Kip met Asperges en Champignons
Bijgewerkt op 9/11/22

Categorie: Avondeten, Feest!, Recepten Tags: bouillon, chinese fondue, hot pot

Reacties

  1. Desiree van Reeuwijk zegt

    om

    Waar kan ik de fondue pot kopen?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hallo Desiree,
      Je kunt hem bij Asian Food Lovers kopen, maar ook bij de toko of online bij de welbekende blauwe online warenhuis 🙂
      Groetjes!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Erg lekkere Zoet-Zure Kip Recept zonder Pakjes of Zakjes schreef:
    om

    […] Chinese Fondue! (TIP!) […]

    Beantwoorden
  2. Chinese Nieuwjaar & Wat zet je dan op Tafel? - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] het Chinese nieuwjaar komt de hele familie bij elkaar om samen te eten. Een Hot Pot is dan een ideale manier om dit te doen. In feite is het een Chinese fondue en iedereen voegt zijn […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in