• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Lijnzaadcrackers zonder Ei of Voedseldroger

geschreven door Heleen Quantrill 8 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

LijnzaadcrackersLijnzaadcrackers. Je ziet ze tegenwoordig overal, zelfs bij ‘Hoe word ik 100?’. Grappig, vind ik dat, want toen ik negen jaar geleden mijn voedingspatroon radicaal omgooide, waren lijnzaadcrackers een uitkomst voor de knapperige trek. Ik begon met alleen maar lijnzaad en heb door de jaren heen allerlei variaties met pitten, zaden, kruiden, specerijen en wel of geen zout gemaakt.

Zelf lijnzaadcrackers maken is echt heel simpel en een heerlijk alternatief voor de reguliere cracker of zelfs een toastje. De truc is om het mengsel zo dun mogelijk uit te spreiden op de bakplaat en op voorhand al met een mes inkepingen te maken van het formaat cracker dat je graag wilt hebben. Zeker als je toastjes wilt maken, is dit aan te raden. Eenmaal droog, zijn lijnzaadcrackers knapperig en is het lastiger om mooie, strakke lijnen aan te houden.

Waar het om gaat in het recept is het aanhouden van een bepaalde verhouding met als basis altijd lijnzaad. De reden daarvoor is dat lijnzaad reageert op het water door te verslijmen. Dit klinkt heel aantrekkelijk, klopt, maar het ‘slijm’ is een bindmiddel waarmee je de overige ingrediënten ook mee bindt. Uitgesmeerd en gebakken krijg je dus heerlijke knapperige crackers zonder granen, ei of zuivel.

Voedseldroger of Oven?

Veel recepten vragen om een voedseldroger als modus operandi. Dit omdat je de lijnzaadcrackers dan op een lage temperatuur uitdroogt en ze werkelijk rauw blijven. Ik had een voedseldroger te leen, maar deed er zo weinig mee dat ik hem maar weer terug heb gegeven. De oven die ik nu heb, kan helaas niet zo laag gezet worden dat hij droogt, dus heb ik deze crackers gebakken in plaats van gedroogd. Dit geeft de crackers dat lekkere, knapperige mondgevoel.

Liever toch een voedseldroger gebruiken? Check het recept voor details.

Lijnzaadcrackers

Lijnzaadcrackers zonder Ei of Voedseldroger

Heleen Quantrill
Supergezonde lijnzaadcrackers! Graanvrij, vegan en heel simpel te maken in de oven. Varieer met je favoriete smaakmakers om de allerlekkerste crackers eenvoudigweg zelf te maken.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur 40 min
Porties 24

Ingrediënten
  

  • 60 gram gemalen lijnzaad zie tips hieronder
  • 60 gram hele lijnzaad
  • 60 gram zonnebloempitten
  • 60 gram hennepzaad
  • 1 el chiazaad
  • 1/4 tl zeezout ik gebruik Herbamare van Dr. Vogel
  • 300 ml water
  • Optioneel: 1/4 tl knoflookpoeder cayennepeper, zwarte peper of kerrie

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten in een kom en roer even door.
  • Laat een krap uurtje staan zodat het verslijmd.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op.
  • Stort het 'deeg' hier op uit en rol uit met een natte, liefst glazen of siliconen, deegroller of fles.
  • Rol het zo dun mogelijk uit, minder dan 3 mm als het kan. Gebruik eventueel een pannenlikker of natte handen om het nog verder uit te smeren.
  • Snij met een mes of de zijkant van de pannenlikker inkepingen in het deeg om aan te geven waar de breeklijnen komen. Dit is het moment waarop je dus kunt bepalen hoeveel en hoe groot je de crackers wilt maken.
  • Zet in de oven en bak 25 minuten.
  • Draai het geheel voorzichtig om en bak nog 15 minuten aan de andere kant.
  • Laat helemaal afkoelen buiten de oven en breek in stukken.
  • Bewaar in de koelkast in een luchtdichte doos.

Notities

Maal lijnzaad fijn in een koffiemolen.
Liever met de voedseldroger? Volg het recept tot het punt waarop het in de oven gaat. Gebruik dan de voedseldroger en droog de crackers in 4 uur.
Kan je oven wel heel laag? Zet hem dan op 90 graden en droog de crackers in 3 uur.

 

Ook leuk om te lezen!

  • Winnaar Give-Away Ergomax Multi voor VrouwenWinnaar Give-Away Ergomax Multi voor Vrouwen
  • Goulash van Stoofvlees op de BarbecueGoulash van Stoofvlees op de Barbecue
  • Omega-3 Vetzuren EPA, DHA en ALA – Waarom zijn ze belangrijk?Omega-3 Vetzuren EPA, DHA en ALA – Waarom zijn ze belangrijk?
  • 7 Wetenschappelijke Redenen waarom Ontspanningsoefeningen een Goed Idee zijn7 Wetenschappelijke Redenen waarom Ontspanningsoefeningen een Goed Idee zijn
  • Mijn Zwangerschapsverlof gaat beginnen!Mijn Zwangerschapsverlof gaat beginnen!
Bijgewerkt op 14/07/20

Categorie: Brood, Ontbijt, Recepten Tags: crackers, lijnzaad

Reacties

  1. Esther zegt

    om

    Grappig. Zoiets stond al met stip op 1 om eens te proberen. Maar die uitgebreide tips was ik nog niet tegengekomen. Erg handig en zeer welkom

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      🙂 Heel graag gedaan!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Asperge, Koudgerookte Zalm en Roomkaas | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] verse kruiden en een blommetje en we hebben er heerlijk van gesmuld. Serveer het bijvoorbeeld met lijnzaadcrackers. Eet […]

    Beantwoorden
  2. 11 Klusjes die je met een Deegschraper kunt doen schreef:
    om

    […] Voorsnijden – Lijnzaadcrackers snijd je vooraf in zodat ze na het bakken makkelijker zijn om door te snijden. Handig met […]

    Beantwoorden
  3. Gezonde Paasbrunch Ideeën - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Liever geen lactose? Zonder is ook erg lekker. Prak er wat avocado bij en serveer met knapperige lijnzaadcrackers! Groene asperges bak je kort in de koekenpan terwijl de gerookte zalm op kamertemperatuur komt. […]

    Beantwoorden
  4. Vijg en Notenbrood - Glutenvrij, Lactosevrij - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] vijgen kun je heel gemakkelijk in de oven drogen […]

    Beantwoorden
  5. Zo krijg je voldoende vezels binnen - 8 Tips - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] enorm! Ook pompoenpitten, lijnzaad en hennepzaad zijn heel vezelrijk. Maak er eens lekkere repen of crackers van. Zo lekker was het nog nooit om voldoende vezels binnen te […]

    Beantwoorden
  6. Mijn Top 10 Favoriete Producten in de Keuken schreef:
    om

    […] Een schepje gemengde pitten en zaden gaat door de dagelijkse smoothie van mijn man en kinderen voor die o zo belangrijke vetzuren en vezels. Ook strooi ik het over de salade en zijn ze erg lekker in zelfgemaakte crackers.  […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in