Binnenkort is het alweer Pasen! En voor de meesten is het een excuus om heerlijk en uitgebreid te brunchen. Als je de diverse supermarkt tijdschriften moet geloven, betekent een paasbrunch vooral heel veel broodjes, zoet beleg en een keur aan paaseitjes en voorverpakte ‘lekkernijen’ die de paasbrunch tot een succes moeten maken.
Het ziet er allemaal erg gezellig uit en ik geef toe dat ik dat soort tijdschriften altijd in huis haal en meerdere keren doorblader. Alles ziet er ook gewoon erg aantrekkelijk en lekker uit!
Maar ik weet dat als ik voor de bijl zou gaan en zo’n paasbrunch zou klaarmaken het resultaat zou zijn dat ik met hoofdpijn en buikpijn de rest van Pasen op de bank zou liggen. Niks aan! Daarom vandaag een opsomming van leuke, makkelijke én lekkere suggesties zonder gluten, pakjes of zakjes om zelf een gezonde paasbrunch te maken.
1. Eieren
Ja, Pasen is niet compleet zonder eieren! Een erg makkelijke manier om eieren te serveren is uiteraard gekookt. Klik hier om erachter te komen hoe je het perfecte ei kookt.
Maar wat denk je van ei-muffins? Eigenlijk is het de binnenkant van een quiche die je maakt, maar dan zonder bodem. Maken is heel eenvoudig:
- Klop 2 eieren per persoon (dus 8 in totaal als je met z’n vieren bent) los in een kom en voeg zout, peper, geraspte kaas en fijngesneden groenten en kruiden toe naar smaak. Denk bijvoorbeeld aan verse spinazie, paprika, champignons en basilicum.
- Neem een muffinpan en vet die goed in. Schenk het ei-mengsel in de vormpjes en bak op 180 graden in ongeveer 15 minuten gaar. Laat eerst 5 minuten afkoelen voordat je de ei-muffins uit de vorm haalt.
2. Asperges en Zalm
Een klassieke combinatie! Lekker met verse roomkaas bijvoorbeeld. Liever geen lactose? Zonder is ook erg lekker. Prak er wat avocado bij en serveer met knapperige lijnzaadcrackers! Groene asperges bak je kort in de koekenpan terwijl de gerookte zalm op kamertemperatuur komt. Maak het bord mooi op en laat iedereen er van pakken wat ze willen!
3. Wafels of Pannenkoekjes
Beiden maak je de dag van te voren en bewaar je in de koelkast. Terwijl je de tafel dekt, warm je ze op in de oven. Wafels zijn altijd feestelijk, maar pannenkoekjes zijn wellicht iets sneller om te maken. Heb je extra hulp in de keuken? Dan is dit iets waar ze misschien bij kunnen helpen!
4. Kaasplank
Lekkere kaas en een kopje thee. Laatst heb ik hier al over geschreven en ik zeg het nogmaals: echt gewoon een keertje doen! Ook bij de Paasbrunch is een stukje goeie boerenkaas of biologische Jersey kaas een hele mooie aanvulling.
5. Lekker en glutenvrij Brood
Echte broodeters, wij Hollanders. Maar wanneer je echt geen gluten kunt verdragen, dan is dat natuurlijk geen optie meer. Inmiddels heb ik een aantal recepten voor lekker glutenvrij brood waarvan je precies weet wat er in gaat. Want veel glutenvrij brood uit de winkel bevat nog erg veel vullers en bindmiddelen die zo’n broodje er nou niet per sé gezonder op maken.
Mijn absolute favoriet op dit moment is het zonnebloembrood. Heerlijk van smaak en het vult goed. Zelfs mijn niet-glutenvrije vriendin vond het erg lekker toen ze kwam lunchen!
Wil je een zoet brood maken? Een lekker fruitbroodje wellicht? Is iets meer werk, maar dan heb je ook echt wat. Maak het een paar dagen van te voren zodat de smaken er goed in kunnen trekken.
Je ziet het. Een lekkere Paasbrunch hoeft helemaal niet een ongezonde toestand te worden. Een beetje plannen, goed kiezen en als het kan wat hulp inschakelen garanderen een gezellige en ontspannen Paaszondag!
Wat zou jij nog aan een paasbrunch toe willen voegen? Deel het hieronder!
[…] hoeft kaas niet het enige hartige te laten zijn. Denk ook aan olijven, gedroogde worst, vleeswaar en zure groenten. Ook verse groenten zijn altijd erg in trek. Maak een dip van roomkaas als […]