• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Vijg en Notenbrood – Glutenvrij, Lactosevrij

geschreven door Heleen Quantrill 2 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

Vijg en notenbrood is een heerlijke manier om te genieten van de vijgen die nu volop te krijgen en plukken zijn!

vijg en notenbroodVijgen zijn nú in seizoen. Als je een vijgenboom hebt, zul je waarschijnlijk al een tijdje terug de eerste vijgen hebben kunnen plukken, maar nu is het moment dat ze in de supermarkt en op de markt liggen.

Vijgen hebben een mild zoete smaak, maar de textuur is niet voor iedereen, mijzelf meegerekend. Die zaadjes, het is gewoon iets té vreemd voor me. Toch is het zeker de moeite waard om vijgen te eten, al dan niet vers, want ze leveren veel vezels en magnesium en mangaan. Dus laat de textuur je niet weerhouden, als dit ook voor jou geldt!

Vijgen Drogen

Verse vijgen kun je heel gemakkelijk in de oven drogen overigens:

  1. Kies mooie, rijpe vijgen uit en veeg ze schoon.
  2. Breng een pan met water aan de kook en maak daarnaast een kom met ijswater.
  3. Dip de vijgen elk voor 30 seconden in het kokende water en daarna in het ijswater. Hierdoor komt de schil wat los wat het droogproces bevordert.
  4. Verwarm de oven op de laagste setting die je hebt en doe een vel bakpapier op een bakplaat.
  5. Verdeel de vijgen hier op en droog in de oven 8 – 24 uur.
  6. Draai de vijgen af en toe om en druppel het vloeistof dat vrij komt over de vijgen heen.
  7. Droogtijden kunnen enorm variëren vanwege de hoeveelheid vocht die een vijg bevat. Check na 8 uur dus hoe ze drogen. De vijgen moeten droog en stevig aanvoelen. De beste manier om te testen is gewoon even een vijg proeven 🙂
  8. Zodra de vijgen gedroogd zijn, laat je ze afkoelen en doe je ze in een luchtdichte doos. Op deze manier kun je ze wel een jaar bewaren.

Voor dit vijg en notenbrood hebt je ook droge vijgen nodig, dus als je een vijgenboom hebt: ga gauw plukken en drogen! Heb je geen vijgenboom? Kijk dan hier voor goeie kwaliteit gedroogde vijgen en andere heerlijkheden 🙂

Geen zin om een vijg en notenbrood te bakken, maar vind je vijgen wel erg lekker? Wat denk je van:

Geitenkaas omelet met vijgenjam

Vijg en vanillerepen

Vijg en walnootrol

vijg en notenbrood

Vijg en Notenbrood - Glutenvrij, Lactosevrij

Dit heerlijke vijg en notenbrood is binnen een uur klaar en blijft wel een week goed. Het is heerlijk zoet zonder extra suikers en vult goed. Gauw aan de slag, dus!
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 55 min
Porties 1 brood

Ingrediënten
  

  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 1 el kaneel
  • 1 tl xanthaangom
  • 3 eieren
  • 7 verse vijgen
  • 75 ml kokosolie zacht of gesmolten
  • 2 el amandelpasta
  • 2 tl vanille extract
  • 100 gram gedroogde vijgen klein gesneden
  • 75 gram pistachenootjes gehakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakeblik met een stuk bakpapier.
  • Roer in een ruime kom de droge ingrediënten door elkaar.
  • Neem 5 van 7 verse vijgen en pureer die tot een moes.
  • Roer dit door de eieren en doe de kokosolie, amandelpasta en vanille hier bij. Kluts even goed door.
  • Schenk dit bij de droge ingrediënten en roer tot je een mooi beslag hebt.
  • Voeg nu de gehakte pistachenootjes en stukje gedroogde vijg toe en roer nog even door.
  • Stort het beslag in de cakevorm.
  • Snijd de achtergehouden vijgen in plakken en verdeel die over het brood.
  • Bak het vijg en notenbrood in ongeveer 40 - 45 minuten gaar. Een sateprikker moet er schoon uit komen.
  • Laat het brood volledig afkoelen in het cakeblik voordat je het aansnijdt.
  • Bewaar dit brood in een luchtdichte doos.

Notities

Dit brood kan niet ingevroren worden. De textuur is daarna niet lekker meer. Wel blijft het zeker een week goed in een goeie Tupperware doos of andere luchtdichte doos. Bewaar eventueel in de koelkast als het warm is in je keuken.
Xanthaangom geeft het brood iets meer structuur en voorkomt dat het veel kruimelt en uiteen valt. Je kan het weglaten, maar dit beïnvloed de uitkomst van het brood dus wel. Xanthaangom is o.a. bij Jumbo en AH te krijgen.

Ook leuk om te lezen!

  • Mijn Top 10 Favoriete Producten in de KeukenMijn Top 10 Favoriete Producten in de Keuken
  • Walnoot Dadel Broodje – Glutenvrij, SuikervrijWalnoot Dadel Broodje – Glutenvrij, Suikervrij
  • Perzik en Citroen Clafoutis – Glutenvrij & LactosevrijPerzik en Citroen Clafoutis – Glutenvrij & Lactosevrij
  • Graanvrije Pistache en Roos Fairy CakesGraanvrije Pistache en Roos Fairy Cakes
  • Zomers Recept: Aardbei-Rabarbercake GlutenvrijZomers Recept: Aardbei-Rabarbercake Glutenvrij
Bijgewerkt op 21/07/20

Categorie: Brood, Recepten Tags: amandelmeel, kokosmeel, pistachenoten, vijgen

Reacties

  1. manon zegt

    om

    Leuk hoor het recept, ga het uitproberen, alleen hoe heet moet de oven met drogen van de vijgen?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Ongeveer 60˚ is genoeg om verse vijgen te drogen. Hoe lang is afhankelijk van hun formaat, dus hou het een beetje in de gaten.

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in