• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Hoe marineer je vlees? 5 Marinades om zelf te maken

geschreven door Heleen Quantrill 13 Reacties

Goed Vlees = Puur Vlees

Marinades voor vlees

Wanneer je bewust bezig bent met voeding en onnodige toevoegingen wil vermijden, zal je ook proberen om vlees met marinades zoveel mogelijk te ontlopen. E-nummers, suiker en andere vage toevoegingen die eenzelfde, generieke smaak geven lijkt misschien handig in de keuken, maar kan op lange termijn vervelende gevolgen voor je gezondheid hebben.

Immers, waaróm moet het vlees voorgemarineerd zijn (wordt er slechte kwaliteit vlees verborgen?) en door jezelf regelmatig bloot te stellen aan stoffen die belastend zijn voor je lichaam en dus vitaminen en mineralen ‘roven’, loop je grote kans op problemen door tekorten. En dat wil je niet. Simpel. Wat je wel wilt, is goed vlees van gezonde dieren. Want dat smaakt niet alleen veel beter, het is ook nog een stukken gezonder! Dat het beter smaakt, vind ik onbetwist. Een beetje zout en peper en bakken in roomboter en ik ben blij.

Marinades voor dat beetje extra…

Maar van tijd tot tijd is het lekker en ook goed om de zaken een beetje op te leuken. Door middel van marinades is dat heel goed te doen. Je voegt extra smaak toe en geeft zo de hele maaltijd extra cachet.   

Maar hoe marineer je vlees? Kun je lukraak elk stukje vlees dezelfde tijd in dezelfde marinade laten zitten en verwachten dat het er iedere keer evengoed uitkomt? Nee, helaas niet. Daarom is het een goed idee om een aantal lekkere marinades in huis te hebben, of de benodigdheden daarvoor, om van elk stukje vlees of kip iets bijzonders te maken. Verandering van spijs doet eten en wie weet eten die onwillige huisgenoten van je zo wel smakelijk mee! 😉  

Waarom Marineren?

Het idee achter marineren is onder andere dat het vlees er malser door wordt. Ik heb dit inderdaad verschillende keren ondervonden. Een basis marinade bestaat daarom meestal uit een vet (olie meestal), een zuur (azijn, citruszuur of wijn) en smaakmakers (kruiden, specerijen, knoflook). Er zijn ook andere manieren om vlees te marineren. Dit kan door middel van zure melkproducten of enzymrijke vruchten als papaja, kiwi en ananas. Elke manier van marineren heeft zo zijn voor- en nadelen.  

Soorten Marinades

Marineren met zuur zorgt dat het zuur de vezels van het vlees afbreekt waardoor het vlees malser en sappiger wordt. Dit proces heet denatureren. En vezels die gedenatureerd zijn, vormen een soort gaas dat water vasthoudt. Dit geeft dat sappige aan vlees.   

Marinades op basis van enzymen werken op een zelfde manier als marinades op basis van een zuur. De enzymen maken de vezels van het vlees malser. Maak gebruik van bijvoorbeeld verse gember, kiwi, papaja of ananas om dit te bewerkstelligen.   

Marineren met zure melkproducten geeft, als je het de tijd gunt, het beste resultaat. Het vlees en gevogelte wordt heerlijk mals en heeft een romige smaak. Je kan het beste gebruik maken van Griekse yoghurt of karnemelk. Een bekend voorbeeld is Tandoori uit India of de Griekse keuken waarbij zure melkproducten ingezet worden om anders taai vlees, heerlijk mals te maken. Ik weet niet waarom dit zo goed werkt, maar het werkt 😉  Uiteraard is dit geen optie voor diegenen die lactose willen of moeten vermijden.  

Eenvoud is Best

De beste marinades zijn vaak de meest eenvoudige. Begin daarom met een goeie basis marinade en bouw je repertoire van daaruit op. Schaf je favoriete kruiden en specerijen aan, heb altijd olijfolie, een zuur in de vorm van wijn of azijn en verse knoflook in huis. Dan kun je haast niet mislukken!  

Balsamicomarinade

Deze marinade is lekker op elk soort vlees of gevogelte. Balsamico is een zwak azijn. Het kan daarom geen kwaad om dit even te laten staan. Maar met genoeg tijd zal ook deze marinade het vlees eerst mals en daarna stug maken.   

  • Een aantal scheutjes Balsamico azijn
  • 2 teentje knoflook, uitgeperst
  • Zout en peper om alle kanten van het vlees mee te bestrooien
  • Verse of gedroogde tijm
  1. Wrijf het vlees in met de ingrediënten en laat voor gebruik een half uur in de koelkast rusten.

Tandoorimarinade

Als je melkproducten mag hebben, is dit een geweldige marinade. Geef het de tijd, dus maak dit een dag van te voren.  

Genoeg voor 1 kilo vlees

  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 4 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 cm verse gember, geschild en fijn geraspt
  • 2 pepertjes, fijn gesneden
  • Sap van 1 limoen
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el kurkuma
  • 1 el gemalen komijnzaad
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl paprikapoeder
  • Keltisch zeezout en peper
  1. Meng alle ingrediënten in een kom en voeg het vlees toe. Dek de kom af met plastic folie en laat 4 uur tot 24 uur marineren in de koelkast. 

Mosterd-dragon-honing marinade

Deze marinade is favoriet bij ons voor op de barbecue. En volgens mij is dit het enige recept waarvoor ik gedroogde dragon in huis haal. Erg lekker op gevogelte of vis. 

  • 2 el Zaanse mosterd
  • 2 el honing
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl gedroogde dragon
  • 1 el witte wijnazijn
  1. Neem een kom en meng hier de ingrediënten in. 
  2. Voeg vis of kip toe en laat 30 minuten tot maximaal 2 uur marineren.

Kerriemarinade met mango en kokos

Heerlijke, zoete, exotische smaak. Uitstekend op kalkoen, kip of varkensvlees.  

  • 1 dl verse mango puree
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 a 3 theelepels kerriepoeder
  • 2 laurierblaadjes, gekneusd
  • 1 rode peper, met of zonder zaadjes en fijngehakt
  1. Neem een kom en meng hier de ingredienten in. 
  2. Voeg het vlees of kip toe en laat 30 minuten tot maximaal 2 uur marineren.

Rode wijn marinade voor rood vlees of wild

Krachtig vlees kan een krachtige marinade aan. En het resultaat is ongehoord: Mals, sappig vlees en een diepe, rijke smaak. Heerlijk in de winter of in het wildseizoen. Als je graag wild wil proberen maar niet weet hoe je het aan moet pakken, raad ik je deze marinade aan.   

Genoeg voor 500 gram vlees

  • 1 dl rode wijn
  • 2 eetlepels rode port
  • 1 eetlepel rode-wijnazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 laurierblaadje, verkruimeld 
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
  1. Breng alle ingrediënten in een pannetje aan de kook en laat vijf minuten doorkoken.
  2. Schenk de marinade in een lage schaal en als het afgekoeld is, voeg je het vlees toe. 
  3. Dek de schaal af en laat het minimaal 12 uur en maximaal 24 uur marineren.

Bonustip

Klik hier voor bijzondere producten om je marinade nog lekkerder te maken zoals zoutvlokken, aparte soorten olie, azijn en mosterd en lekkere kruidencombi’s.

Ook leuk om te lezen!

  • Lekker Gourmetten deze FeestdagenLekker Gourmetten deze Feestdagen
  • S. Boulardii: Een beschermende schimmel bij DiarreeS. Boulardii: Een beschermende schimmel bij Diarree
  • Quinoa Ontbijt en Kijkje in mijn KeukenQuinoa Ontbijt en Kijkje in mijn Keuken
  • Warme, Kruidige Appelcider Recept uit de Slowcooker!Warme, Kruidige Appelcider Recept uit de Slowcooker!
  • Graanvrije Scones met KokoscrèmeGraanvrije Scones met Kokoscrème
Bijgewerkt op 10/11/22

Categorie: Recepten, Sauzen en dips, Uitdaging Tags: marinades, vlees marineren

Reacties

  1. Sjourd zegt

    om

    Ook voor de vlinder-kip

    Beantwoorden
  2. Diederik zegt

    om

    Pieter Pasma,

    Zelfs zuurstof heeft een E-nummer als het wordt toegevoegd!

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Yep

      Beantwoorden
  3. Pieter Pasma zegt

    om

    niet zo negatief over e-nummers,maak eens onderscheid, want heel veel e-nummers zijn gewoon de toelatingsnummers voor in de natuur voorkomende stoffen,denk aan bietenrood van rode bieten,caroteen van wortelen etc.,in uw recepten zitten allemaal e-nummers verstopt maar deze zijn op geen enkele manier schadelijk voor je gezondheid,dus gewoon je gezonde verstand gebruiken.
    overigens staan er leuke recepten op de site !

    groet Pieter

    Beantwoorden
  4. annie laumen zegt

    om

    Heerlijke marinades
    Binnenkort ga ik de tandoorimarinade maken
    Lijkt me heerlijk
    Ik heb net je volkorenbrood gebakken met lijnzaad amandelmeel en honing
    Die heb ik al vaak gemaakt
    Grt Annie Laumen

    Beantwoorden
  5. Mariska4kids zegt

    om

    Dat ziet er weer heerlijk uit, ik krijg er trek van. Ik heb ook nog een lekkere marinade die ik voor het eerst afgelopen zomer voor op de bbq had gemaakt: biefstukreepjes met zelfgemaakte pesto
    Pesto had ik gemaakt met basilicum, olijfolie, knoflook, pijnboompitten, beetje citroensap en zout. De biefstukreepjes hiermee ingewreven.
    Omdat ik de volgende dag nog wat overhad had ik dat gebakken voor mijn lunch en toen waren ze nog lekkerder en heerlijk mals. Zou dit door de citroensap kunnen komen? Ik heb wel eens gehoord dat door citroensap toe te voegen vlees ook iets malser wordt, het is natuurlijk een zuur.

    Fijn weekend! Mariska

    Beantwoorden
  6. Anonymous zegt

    om

    AAah klinkt heerlijk dit! Bedankt. Geweldige ideeën heb je zeg!

    Even een off topic vraagje.. wat vind jij van rijstewafels als snack?

    Beantwoorden
  7. Nelly zegt

    om

    Leuk! Ga ik zeker een keer doen. Gisteren heb ik je voedzame wortelsoep weer gemaakt. De rest at lasagne. We moesten snel eten omdat de tijd tussen neurofeedback en een voorstelling van onze jongste nogal kort was.
    Gekruid.nl is zeker een leuke shop. Alles mooi verpakt en snel geleverd.
    Een tip voor een andere shop waar ik vaak kokosolie en andere suplementen (op advies van onze neurofeedbacktherapeut) bestel. http://www.voordeligvitaal.nl Snelle en goede levering en vaak aanbiedingen.
    En jouw shop natuurlijk..;-) Complimenten voor de service en jullie snelle antwoorden.

    Nelly

    Beantwoorden
    • Gea Slager zegt

      om

      Hallo Nelly,
      Al lezende op de site van Heleen kwam ik jou verhaal tegen en wil je ook een tip geven waar je voordelig kunt bestellen. Dat is de site: http://www.vitamientjenodig.nl. Is o.a. voor Aman Prana produkten nog goedkoper. Ik koop daar altijd de kokosolie en nog veel meer. Ik vind de produkten over het algemeen goed geprijsd.
      Wat betreft http://www.eetgoedvoeljegoed.nl : een fantastische site met veel info en geweldige recepten, ik heb er al veel aan gehad. Dank Heleen!!
      Groet,
      Gea

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Lekker Gourmetten deze Feestdagen - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] marinades voor het vlees maak ik ook zelf. Ik heb al eerder een paar lekkere basismarinades gedeeld, en wil hier nu op voortborduren omdat je ook wel eens nieuwe recepten ontdekt of maakt die […]

    Beantwoorden
  2. Gegrilde Lamszadel - Stap voor Stap Recept - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Lekkere kruiden in combinatie met lamsvlees zijn tijm, rozemarijn, knoflook en verse peper. […]

    Beantwoorden
  3. 17 Dingen die je in kunt vriezen schreef:
    om

    […] Gemarineerd vlees Doe je vlees met de gewenste marinade in een zip-loc zak en doe in de vriezer. Wanneer je het uit de vriezer haalt om te laten ontdooien, […]

    Beantwoorden
  4. Sausjes, Dips, Marinades en Bijgerechten voor de Feestdagen - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] je op voorhand zelf marineren om meer smaak toe te voegen. Je kunt heel goed zelf marinades maken, hier leg ik verder uit hoe je dat kunt doen en noem een paar lekkere variaties. […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in