• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Geklaarde boter/ Ghee

geschreven door Heleen Quantrill 13 Reacties

In mijn receptenboek verwijs ik nog wel eens naar geklaarde boter. Dit is boter waar de eiwitten uit zijn verwijderd zodat het pure botervet overblijft. Veel mensen die geen boter kunnen verdragen, verdragen in werkelijkheid de eiwitten van de boter niet. Geklaarde boter zou dus goed of neutraal moeten bevallen. Maar hoe maak je dit? Kopen kan ook, het is dezelfde prijs als goede grasboter per half pond.  Maar! Dan weet je natuurlijk niet wat voor boter gebruikt is. En ik blijf maar hameren op grasboter, dus ja, dan kun je het beter zelf maken. Dus bij deze een ‘how to’.

Begin met een pakje boter smelten op heel laag vuur.

Dit duurt even. Je moet wachten totdat er een wittig schuim op de boter gaat drijven. Dit kun je even zo laten totdat dit schuim iets steviger wordt. Dit schep je er af.

Zo ziet het er uit:

Wat overblijft is een heldere, vette substantie. Als dit opstijft is het zo hard/ zacht als boter en heeft een iets zure smaak. Zelf gebruik ik geklaarde boter veel in indiaas eten omdat dit voor mij die typisch Indiase botersmaak geeft.

Klaar!

Met dank aan mijn moeders armen 😉

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Chocolade Chiazaad PuddingChocolade Chiazaad Pudding
  • De Voorraadkasten – Voorjaarsschoonmaak in de KeukenDe Voorraadkasten – Voorjaarsschoonmaak in de Keuken
  • Warme PompoendrankWarme Pompoendrank
  • Help, geen brood! Wat nu?! Recepten en FAQHelp, geen brood! Wat nu?! Recepten en FAQ
  • Amandelmeel FeestbroodAmandelmeel Feestbrood
Bijgewerkt op 28/08/15

Categorie: Een Natuurlijk Schone Keuken, Recepten, Sauzen en dips

Reacties

  1. Krop zegt

    om

    Is Ghee gezond om te gebruiken, wordt alles niet te hard in je mag omdat het niet oplost, krijg heen hart klachten hiervan

    Beantwoorden
  2. geert zegt

    om

    hoi,

    de roomboter met zonnebloemolie gesmolten en af laten koelen, later bleek het vet en eiwit gescheiden te zijn: eiwit onder, vet boven.

    Beantwoorden
  3. Anonymous zegt

    om

    Hoi Heleen,
    Maakt het uit wat voor boter je hiervoor gebruikt?

    Beantwoorden
  4. Jeannet zegt

    om

    Kun je het ook gebruiken om bijv. vlees/vis/aardappels in te bakken?

    Beantwoorden
    • laura zegt

      om

      In een restaurant doen ze niet anders 🙂

      Beantwoorden
  5. Anonymous zegt

    om

    Ik bewaar mijn zelfgemaakte Ghee juist buiten de koelkast in een glazen pot , maar met de deksel er los op. Op die manier staat het makkelijk bij het fornuis, blijft het zacht en kun je het dus direct gebruiken en blijft het weken – zo niet maanden – goed. Lees maar op de kant en klaar versie daar staat hetzelfde op.

    Succes!

    Beantwoorden
  6. Anonymous zegt

    om

    Hai Heleen,

    Hoe lang kun je dit ongeveer bewaren?

    groetjes S

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Dit blijft vrij lang goed in de koelkast. Als je het goed afsluit en liefst in een glazen pot bewaard, kan dit wel weken goedblijven!

      Groetjes
      Heleen

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Glutenvrije Kruidnoten Recept - Ook Lactosevrij! - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] meelmix, maar heb de kruidnoten deze keer lactosevrij gemaakt door havermelk en ghee te gebruiken. Wanneer je boter klaart, haal je alle melkeiwitten er uit en blijft er het pure botervet achter. Dit wordt goed verdragen […]

    Beantwoorden
  2. Bombay Aloo met Zalm uit de Oven | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] heel ingewikkeld over doen, maar ik gebruikte een goeie kwaliteit Indiaas kruidenmengsel en lekkere ghee om de aardappelen en zalm mee te kruiden en in te garen. Je kunt ook spinazie toevoegen, dan wordt […]

    Beantwoorden
  3. De Beste Basics voor de Aziatische Keuken - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] – Dit kun je zelf maken! Maar kopen kan ook. Je vindt het in de het koelvak van de toko of Turkse […]

    Beantwoorden
  4. Welke Vetten zijn het Gezondst en waar kun je het beste in Bakken? schreef:
    om

    […] palmolie, ganzenvet, olijfolie, zonnebloemolie, sojaolie, arachideolie, roomboter, kokosolie, ghee en […]

    Beantwoorden
  5. Het GAPS Introductiedieet - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Ghee (geklaarde boter) […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in