Thuis lekker Aziatisch koken is echt de moeite waard. Het huis ruikt heerlijk en wat je gemaakt hebt smaakt – gegarandeerd! – tien keer lekkerder dan wanneer het uit een pakje of bij de afhaalchinees komt. Maar wat zijn nou de beste basics voor de Aziatische keuken die je gewoon in huis móet hebben? Mijn favorieten, tips en suggesties deel ik hieronder!
Veel van mijn Aziatische ingrediënten heb ik door de tijd heen gevonden in goed geselecteerde supermarkten, toko’s en online. Ook heb ik wel eens dingen gekregen voor mijn verjaardag of gewoon voor de leuk in plaats van bloemen (mijn ‘peeps’ kennen mij goed!). Hoewel je je helemaal kunt uitleven en echt van alles in huis kan halen voor de Aziatische keuken, ben ik van mening dat je met slechts een paar goeie producten en voldoende kennis van zaken, je echt een heel eind komt en er geen klein vermogen voor neer hoeft te leggen.
Dit heb ik in mijn Aziatische voorraadkast:
- Tamari (glutenvrij sojasaus) – Dit gebruik ik niet alleen voor Aziatische gerechten, maar ook om vlees te marineren en dressings van te maken. Tamari geeft een heerlijke hartige smaak.
- Sesamolie – Deze olie heeft een rijke, nootachtige smaak dat ik gebruik als dressing of om een gerecht te verrijken, niet om mee te koken of bakken.
- Rijstazijn – Ideaal om vinaigrettes, snelle zure groenten of een dipsausje mee te maken. Rijstazijn voeg je ook toe aan sushirijst.
- Miso – miso is een sojabonenpasta die je kunt gebruiken als basis voor een simpele bouillon waar je wat groenten en noedels aan toevoegt voor een snel kommetje soep.
- Sriracha – O, o, o, wat vind ik dit lekker. Ik zet het standaard op tafel en eet het bij mijn gebakken eieren, nasi en zelfs door de soep. Het is een saus op basis van chilipepers, azijn, zout en knoflook.
- Vissaus – Een natuurlijke smaakversterker. Niet ruiken! Erg lekker in erwtensoep, jus of in Thaise gerechten.
- Chili-knoflookpasta – Dit staat altijd in mijn koelkast. Als ik geen tijd heb om uitgebreid te snijden en te hakken, is een lepel van deze pasta een prima vervanger voor verse knoflook en rode pepers.
- Sesamzaadjes – Een lekkere crunch en erg smakelijk over gebakken zalm of in Japanse gerechten.
- Rijst en noedels – Ga voor je eigen favoriet, maar ik heb altijd jasmijnrijst en rijstnoedels in huis. Voor de kinderen kies ik een goeie kwaliteit reguliere eiernoedels.
Verse Ingrediënten in de Aziatische keuken:
- Knoflook – duh
- Verse gember – Voegt pit en warmte toe zonder scherp te zijn. Bak mee met de ui want het heeft iets langer nodig om zacht te worden.
- Koriander – Sommige mensen vinden het naar zeep smaken, maar als je het wél lekker vindt, is het onmisbaar in de Aziatische keuken.
- Limoenen – Iets scherper en frisser dan citroenen (vind ik). Erg lekker in Thaise en Vietnamese gerechten.
- Kimchi – Koreaanse gefermenteerde kool. Ontzettend lekker en eigenlijk onmisbaar in de Aziatische keuken. Ik eet het overigens ook bij gebakken eieren of door de salade.
Extras voor de Aziatische keuken:
- Citroengras – Kneus de citroengras voordat je hem aan een gerecht toevoegt. Het geeft een kruidige, citroenachtige smaak die zo typerend is in de Thaise keuken.
- Chili’s – Er zijn ontzettend veel varianten van chili’s en ze zijn onmisbaar in de Aziatische keuken. Tip: vries ze in en rasp een beetje over een gerecht voor extra pit, zonder al te veel hitte.
Aziatische Short-Cuts
Ja, in de ideale wereld heb je altijd tijd om helemaal ‘from scratch’ en vers te koken. Realiteit is hardnekkiger en daarom heb ik een aantal producten in huis om mij het leven iets makkelijker te maken.
- Currypasta – Patak’s is mijn favoriete merk als het gaat om Indiase currypasta’s. Prima smaak, goeie ingrediënten. Af en toe wel suiker toegevoegd. Let hier op als je dit 100% wilt vermijden. Mae Ploy is mijn favoriet als het gaat om Thaise currypasta’s.
- Sambal – Echt niet dat ik dat zelf ga maken.
- Kokosmelk – Aroy-D is momenteel mijn favoriete merk. Fair Trade Original is ook goed.
- Diepvries kruiden en specerijen – Kaffir limoenblaadjes, citroengras, chilipepers en gember bewaar ik allemaal in de vriezer. Tip: rasp de gember en vries in ijsblokvormpjes in.
- Ghee – Dit kun je zelf maken! Maar kopen kan ook. Je vindt het in de het koelvak van de toko of Turkse winkel.
Opmerkingen en Tips
Mijn eerste opmerking is dat je kritisch de etiketten moet lezen. Veel producten uit de Aziatische keuken bevatten suiker of soja-olie. Let hier op en bepaal voor jezelf tot in hoeverre je dit acceptabel vindt. Ook MSG wordt nog altijd veelvuldig toegevoegd. Vaak wel aan de goedkopere producten van mindere kwaliteit is mijn ervaring. Ik koop liever iets dat minder bewerkt is en ik in de koelkast moet bewaren in dat geval.
Ook in de Aziatische keuken geldt: zelf maken is gezonder en smaakt gewoon veel beter. Maar doe jezelf een plezier en kijk welke producten van prima kwaliteit zijn die je tijd besparen. Denk hierbij dus aan currypasta’s en sambal. Met een vijzel een heerlijke boemboe maken is ontzettend leuk en je proeft het ook dus mijn tip is om dit echt eens te doen. Maar voor drukke avonden is een currypasta van goeie kwaliteit een prima ‘short-cut’.
Wat heb jij in je voorraadkast staan als je Aziatisch wilt koken? En wat zijn jouw tips hier voor? Deel ze hieronder!
[…] dan ook. Zeewiersalade is niet moeilijk om te maken en met een goeie basisvoorraad aan Aziatische producten, hoef je alleen maar zeewier te kopen. Ik raad de gedroogde van Asian Food Lovers aan omdat dit […]