• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Zo maak je de Lekkerste Glutenvrije Pepernoten (Kruidnoten) – Recept

geschreven door Heleen Quantrill 3 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

Glutenvrije Pepernoten horen er gewoon bij in deze tijd van het jaar. Lekker met flink wat speculaaskruiden!

Glutenvrije pepernoten

En toen was het alweer november. Sterker: de eerste week daarvan is inmiddels ruim voorbij. Ondanks de lockdown en reisbeperkingen lijkt de tijd voorbij te vliegen en is het – echt waar! – nog maar net vorige week dat we afgelopen jaar Sinterklaas vierden 🙂 Met baby toen nog gezelligjes in de buik!

Glutenvrije Pepernoten maken

Ook dit jaar willen we er weer wat leuks van maken met Sinterklaas en dan mag het bakken van pepernoten natuurlijk niet ontbreken! Uiteraard zijn deze glutenvrij en gebruik ik geen geraffineerde suikers. Helaas vind ik een 100% suikervrije pepernoot helemaal niet lekker, dus maak ik gebruik van kokosbloesemsuiker en melasse. In combinatie met speculaaskruiden werkt dit erg goed en krijg je een nagenoeg authentieke pepernotensmaak!

Voor dit glutenvrije pepernoten recept gebruik ik een combinatie van mijn eigen glutenvrije meelmix en amandelmeel, maar ik heb ook goeie ervaringen met de bakmix van Schär en Dove’s Farm.

Tips bij het Bakken

De truc bij het bakken van glutenvrije pepernoten is om ze niet te heet te bakken. Sowieso is dat geen goed idee met amandelmeel (boven de 180˚ verbrandt het), maar door ze op een lagere temperatuur te bakken en daarna eerst helemaal af te laten koelen, krijg je een heerlijk knapperige textuur zonder een lichtelijk verbrande bijsmaak of een droge mik. Ik maak zelf graag gebruik van boter omdat ik dat de smaak nog meer ten goede vind komen, maar voel je vrij om dit te vervangen door kokosolie. Ook hier heb ik goeie ervaringen mee.

Tip: omdat het even een klusje is om al die kleine balletjes te draaien, maak ik dit recept ook wel eens dubbel om de helft dan gerold maar nog niet gebakken, in te vriezen voor later gebruik. Ik leg de balletjes dan op een snijplank o.i.d. en zet dat een uurtje in de vriezer. De deegballetjes zijn dan genoeg bevroren om ze makkelijk in een ziploczakje of een bakje te doen en zo tot 2 maanden lang te kunnen bewaren.

Glutenvrije Pepernoten

Glutenvrije Pepernoten (Kruidnoten)

Lekker knapperige pepernoten zonder gluten of geraffineerde suiker!
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Gang Feestrecept, Koek en Gebak
Keuken Nederlands
Porties 20 pepernoten

Ingrediënten
  

  • 100 gram glutenvrij meel
  • 100 gram amandelmeel
  • 60 gram boter gesmolten
  • 3 el melk plantaardig of van een koe
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 el melasse
  • ½ tl zout
  • ½ tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 150˚ en doe een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Neem een kom en meng hier alle ingrediënten in tot je een mooi samenhangend deeg hebt.
  • Draai hier balletjes van ongeveer 1 cm doorsnee van en leg die op de bakplaat.
  • Druk ze een beetje plat zodat ze allemaal ongeveer dezelfde hoogte hebben.
  • Bak de pepernoten in 25 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voordat je ze in een luchtdichte trommel doet.

Notities

Melasse, kokosbloesemsuiker en amandelmeel koop ik bij Holland&Barrett of AH. Speculaaskruiden koop ik in een grote bus van 130 gram bij Van Beekum Specerijen.

Ook leuk om te lezen!

  • Glutenvrije Kruidnoten Recept – Ook Lactosevrij!Glutenvrije Kruidnoten Recept – Ook Lactosevrij!
  • Gastrecept Gevulde (Choco-) Speculaas – VeganGastrecept Gevulde (Choco-) Speculaas – Vegan
  • Gepofte Speculaas Appels en Speculaas AppelmoesGepofte Speculaas Appels en Speculaas Appelmoes
  • Eet Goed voor elk Budget Give-Away & 1 Deeg, 3 Sinterklaas BakreceptenEet Goed voor elk Budget Give-Away & 1 Deeg, 3 Sinterklaas Bakrecepten
  • Pepernoten 2.0 Glutenvrij, LactosevrijPepernoten 2.0 Glutenvrij, Lactosevrij
Bijgewerkt op 13/12/21

Categorie: Koek en gebak, Recepten Tags: pepernoten, Sinterklaas Bakrecepten, speculaaskruiden

Reacties

  1. karen zegt

    om

    Hoi hoi!

    Ik wil deze morgen gaan proberen te maken! Kan het ook zonder melasse? En anders, waar heb jij deze gekocht? Welke heb jij gebruikt?

    Groetjes Karen

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hoi Karen,

      Het kan zonder melasse, maar ik vind wel dat dit juist die lekkere pepernotensmaak geeft. Ik koop het gewoon bij Holland&Barrett 🙂 Groetjes!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Glutenvrije Kruidnoten Recept - Ook Lactosevrij! - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Een leuke bezigheid ook voor kleine kinderen. Deze glutenvrije kruidnoten zijn een variant op het recept van vorig jaar, maar deze keer zijn ze ook lactosevrij omdat ik ghee gebruikte in plaats van boter. Daar lezen […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in