• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Glutenvrij Meel Zelf Maken doe je zo!

geschreven door Heleen Quantrill 5 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken
Glutenvrij Meel

Glutenvrij bakken kan soms best een uitdaging zijn want je kan ‘normaal’ bloem en meel niet altijd 1 op 1 vervangen door een glutenvrij meel. De eigenschappen van de verschillende soorten glutenvrij meel zijn namelijk heel divers en je moet soms behoorlijk puzzelen om een ietwat gelijkend resultaat te krijgen. Een goed voorbeeld daarvan is kokosmeel. Dit neemt zoveel vocht op dat je het echt nooit zomaar kunt gebruiken ter vervanging van een regulier meel.

Glutenvrije Melen uitproberen

Door de jaren heen heb ik verschillende soorten glutenvrij meel gebruikt met wisselend resultaat. Ook heb ik geëxperimenteerd met kant-en-klaar glutenvrij meel, wederom met wisselend resultaat. Vaak zitten er in die kant-en-klare mixen vulmiddelen en naar verhouding erg veel aardappel- of maiszetmeel (=niet bepaald voedzaam).

Zelf Glutenvrij meel maken

Inmiddels heb ik een zelfgemaakt glutenvrij meelmengsel dat ik met veel plezier gebruik. Het enige daarvan is dat het vanwege de rijstmeel en boekweitmeel een bepaalde smaak heeft die wat overheersend kan zijn. Daarom heb ik een tweede glutenvrij meel ontwikkeld waar ik ook erg blij mee ben. Dit is een mooie vervanger voor bloem. De textuur en het mondgevoel imiteren dit goed na en het is daarom perfect in cakes en koekjes!

Afdrukken

Zelfgemaakt Glutenvrij Meel

Een prettig te gebruiken glutenvrije vervanger voor bloem op basis van rijstmeel en tapiocameel.
Voorbereidingstijd5 min
Yield: 1 kilo
Auteur: Heleen Quantrill

Materials

Glutenvrij Bakmeel

  • 700 gram wit rijstmeel
  • 150 gram tapiocameel
  • 125 gram aardappelzetmeel
  • 4 tl xanthaangom optioneel

Glutenvrij Zelfrijzend Bakmeel

  • 4 tl glutenvrij bakpoeder

Instructies

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar en bewaar in een goed af te sluiten doos op een donkere, koele plaats.
  • Om zelfrijzend bakmeel te maken, voeg je het bakpoeder toe.

Wanneer je een aandoening hebt waarbij je écht geen gluten mag, is het van belang dat je goed oplet dat de melen die je koopt ook gecertificeerd glutenvrij zijn. Bij (online) toko’s kun je met gemak rijstmeel en tapiocameel kopen, maar die worden vaak geproduceerd in fabrieken waar ook meel met gluten wordt verwerkt. Dit is dus geen probleem als je, net als ik, je beter voelt door gluten te vermijden, maar er geen medische aanleiding voor is.

Goeie merken om gecertificeerd glutenvrije rijstmeel, aardappelzetmeel en tapiocameel van te kopen zijn Peak’s (Jumbo), Joannusmolen (reformwinkels) en Dove’s Farm (Holland&Barret). Smaakt heeft ook rijstmeel, maar hoewel dit biologisch is, kan het sporen van gluten bevatten. Xanthaangom koop je bij AH van Peak’s.

Zo bewaar je Glutenvrij Meel

Glutenvrij bakmeel bewaar je het best in een goed afsluitbare pot op een koele, donkere plek. Bewaar het niet te lang, ik zorg dat ik het meel binnen een half jaar op maak. Zorg er dus voor dat je de pot van een duidelijk label met datum voorziet.

Ook leuk om te lezen!

  • CBD olie voor Rust en Slapen + Give-Away!CBD olie voor Rust en Slapen + Give-Away!
  • Valentijn EitjesValentijn Eitjes
  • Give-Away: Snackrepen van BoxbitesGive-Away: Snackrepen van Boxbites
  • Hoe maak je Dadelstroop?Hoe maak je Dadelstroop?
  • Glutenvrije Melasse PannenkoekjesGlutenvrije Melasse Pannenkoekjes
Bijgewerkt op 8/07/21

Categorie: Huis & Tuin, Koek en gebak, Recepten Tags: glutenvrij meel, glutenvrij zelfrijzend bakmeel

Reacties

  1. Eva zegt

    om

    Waar koop je wit rijstmeel? Ik heb alleen rijstmeel van pit pit en die is volkoren

    Beantwoorden
    • VeggieMo zegt

      om

      Dat kun je bij Amazingoriental kopen. Kan online. Ik koop er ook kleefrijstmeel en tapiocameel. Die laatste is fijn om te binden en om Braziliaanse kaasbroodjes te maken.
      Geen last gehad van glutenbesmetting. Verder zijn de rijstnoedels erg goed en veel variatie voor een lage prijs.
      Nee, ik heb geen aandelen 🙂

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Glutenvrije Bramen- en Appelkruimel | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] glutenvrije bramen- en appelkruimel maak ik op basis van havermout en mijn eigen glutenvrije meelmix. Hier heb ik altijd een flinke pot van in de kelderkast staan en zorgt er voor dat ik makkelijk […]

    Beantwoorden
  2. Suikervrije en Glutenvrije Baby Smash Cake - Catherine 1 jaar! - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] gebruik mijn eigen glutenvrije bakmix, maar je kunt ook kant-en-klare mix kopen bij de AH, Jumbo of reformwinkel. Lees dan wel eerst even […]

    Beantwoorden
  3. Zo maak je de Lekkerste Glutenvrije Pepernoten (Kruidnoten) - Recept schreef:
    om

    […] dit glutenvrije pepernoten recept gebruik ik een combinatie van mijn eigen glutenvrije meelmix en amandelmeel, maar ik heb ook goeie ervaringen met de bakmix van Schär en Dove’s […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in