• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Uitdaging Week 3: IJskoud weer en Weekmenu

geschreven door Heleen Quantrill 24 Reacties

De temperaturen blijven laag en het lijkt er niet op dat het binnenkort ophoudt! De houtkachel brandt 24/7 omdat het anders té koud is ’s ochtends en het te lang duurt eer het huis anders op temperatuur is. Zelfs de honden ‘klagen’ over het koude weer en willen niet te lang buiten blijven. Maar wat hebben we een pret op het ijs! Elke dag na school zijn we bij het dubbel doelveld achter onze school dat voor de gelegenheid omgetoverd is in een mini ijsbaan!
En wat is er dan lekkerder dan verkleumd thuiskomen en je ‘cockles’ (Eng.: vingers) te warmen aan een beker warme chocolademelk? En dat hoeft helemaal niet gemaakt te worden van veel te dure en bewerkte kant en klaar chocomelkpoeder (wat vaak gehard vet bevat) of chocomelk.

Iets gezondere Chocoladesiroop
500 ml siroop

250 gram ongeraffineerde suiker als sucanat, oerzoet, palmsuiker of kokosbloesemsuiker
100 gram cacaopoeder
Snuf zout
250 ml water
1 tl vanille extract

  1. Neem een steelpan en meng hierin de suiker, cacaopoeder, zout en water.
  2. Breng aan de kook en kook ongeveer een minuut door.
  3. Haal van het vuur, roer de vanille erdoor en klaar.
  4. Bewaar in een glazen fles in de koelkast.
  5. Voeg de siroop toe aan (warme) melk of koffie voor een heerlijk zoete chocoladesmaak!

Zo zie je maar, ook als je onbewerkt eet, hoef je echte traktaties niet te laten.

Weekmenu
Mijn weekmenu ziet er wederom erg eenvoudig uit. Ik heb afgelopen week veel groenten ingeslagen op de markt en wil daar deze week van profiteren. De obligate geroosterde kip komt er weer in voor en verder heb ik geen afspraken buiten de deur, dus ik kan dikke soep maken om ’s middags lekker van te eten.

Zondag
Ontbijt: Paleo wafels, spek, roerei en fruit
Lunch: Kip uit de oven, snijbonen, meiknolletjes
Avondeten: Restjes

Maandag
Ontbijt: Boekweitpap uit de slow cooker
Lunch: Boekweitpap uit de slow cooker (restant opgeleukt met appelmoes)
Avondeten: Prei en Champignonstoofpot

Dinsdag
Ontbijt: Boekweitpap uit de slow cooker
Lunch: Prei en Champignon soep (restant aangelengd met kippenbouillon en room)
Avondeten: Mexicaanse kip met avocado, salade en geitenkaas

Woensdag
Ontbijt: Smoothies
Lunch: Amandelmeel muffins
Avondeten: Bolognesesaus (met spaghetti voor de kinderen)

Donderdag
Ontbijt: Amandelmeel muffins
Lunch: Bolognesesaus minus pasta
Avondeten: Kip Curry

Vrijdag
Ontbijt: Fruit, crackers, noten, kaas (oftewel: wat we vinden, eten we op)
Lunch: Gebakken vis en doperwten
Avondeten: Rode kool, appelmoes, aardappels en wellicht wat vlees

Zaterdag
Ontbijt: Pap voor de kinderen, Smoothie voor ons
Lunch: Curry van bloemkool, doperwten, witte kool, ui en kokosmelk
Avondeten: Soep van groenten die op moeten

Acties

  • Zondag heb ik een kip gebraden. Het karkas verwerk ik weer tot bouillon. Deze gebruik ik de rest van de week om soep van te maken.
  • Amandelmeel muffins en -wafels maak ik van te voren en vries ik in. Deze week bestel ik ook weer nieuwe amandelmeel bij Gekruid.
  • Zondagavond zet ik de slow cooker klaar, vol met de boekweitpap. Zo heb ik twee ochtenden en een lunch gegarandeerd iets lekkers en iets dat goed vult zonder dat ik daar op de dag zelf moeite voor hoef te doen.
  • Woensdagochtend maak ik de bolognesesaus (recept volgt) zodat die lekker kan pruttelen. Ik maak dan een pan vol zodat ik er minstens drie keer van kan eten.
  • Donderdag ga ik naar de markt. Ik zal kookappels kopen en uien inslaan.
  • Vrijdagochtend doe ik de rode kool in de slow cooker zodat dat de hele dag kan stoven. Ook hier maak ik genoeg voor drie keer eten. 
  • Vrijdagmiddag maak ik appelmoes met de kinderen. Dit is een leuk karweitje waarbij kleine handjes alles in de pan kunnen doen en kunnen roeren.
  • Zaterdag ruim ik de keuken weer op, klaar voor zondag en klaar voor de rest van de week. Op die dag kan de afwasser wel twee keer aan, maar zo heb ik weer bakjes, pannen en messen tot mijn beschikking.

En nu jullie…
Hoe gaat het tot nu toe? Op zich is de 100 dagen Uitdaging niet echt spectaculair, dus ik kan me voorstellen dat sommigen wellicht wat verveeld raken. Of juist niet? Krijg je nu de smaak te pakken? Wat gaan jullie deze week eten en wie plant zijn/ haar menu ook? Deel het, ik hoor het graag!

Benieuwd naar de andere gerechten in mijn weekmenu? Deze vind je in mijn nieuwe kookboek ‘Eet Goed, Voel je Goed’! Klik hier voor meer informatie.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Zelfgemaakte Tomatensaus en KetchupZelfgemaakte Tomatensaus en Ketchup
  • Doe-Het-Zelf Glutenvrij Meel MixDoe-Het-Zelf Glutenvrij Meel Mix
  • Pastinaak SoepPastinaak Soep
  • Vegan Groenterolletjes met Pittige Tahin SausVegan Groenterolletjes met Pittige Tahin Saus
  • 7 Gezondheidsvoordelen van Tijgernoten7 Gezondheidsvoordelen van Tijgernoten
Bijgewerkt op 21/07/20

Categorie: Avondeten, Budget, Drankjes, Een Natuurlijk Schone Keuken, Menuplannen, Ontbijt, Organisatie, Recepten, Uitdaging

Reacties

  1. Nathalie zegt

    om

    Hi,

    Ik eet bijna een jaar zonder suiker, zuivel en gluten en kom maar niet aan terwijl ik dat heel graag wil. Heb je misschien een gouden tip voor me?
    Alvast bedankt!

    Nathalie

    Beantwoorden
  2. Anonymous zegt

    om

    Ik begin er al helemaal in te komen. Mijn cacaosiroop staat af te koelen, havermout uit de oven bijna klaar, eitjes gekookt voor aankomende week en zometeen nog wat cupcakes maken voor de lunch op kantoor. Naast mijn dagelijkse groene smoothie en een sapje uit de versapers vind ik dat ik goed bezig ben ;).

    Hoop dat het bij jullie ook allemaal lekker gaat.

    Groetjes,
    Jet

    Beantwoorden
  3. Anonymous zegt

    om

    Hoelang is de chocolade siroop, houdbaar. Iemand enig idee.

    Wij proberen rekening te houden met E-nummers etc. Kom steeds meer allemaal voor mij vreemde ingredienten tegen. Zoals veel soorten suiker en meel. Waar zijn deze makkelijk verkrijgbaar?

    Beantwoorden
  4. Anonymous zegt

    om

    Ik twijfel over zo’n slow cooker. Kost het niet ontzettend veel energie? 8 uur aan? Dan lijkt mij stoven in d braadpan goedkoper en duurzamer. Hoor het graag als ik het mis heb.
    Ik neig zelf meer naar een snelkookpan, handig voor werkende ouders die toch snel een gezonde maaltijd op tafel willen zetten. Mijn moeder had ook altijd een snelkookpan en gebruikte die met name voor de aardappels en peulvruchten.

    Olga

    Beantwoorden
  5. Karin zegt

    om

    Hoe zit het met het behoud van voedingsstoffen in de slowcooker vraag ik mij af… blijft er nog wel iets van over als je rode kool een hele dag laat stoven?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Het vocht blijft in de slow cooker, dat giet je niet af. Er gaat altijd wat verloren, maar doordat het vocht niet weggegooid wordt, gaat er niet heel veel meer verloren.

      Beantwoorden
  6. Anonymous zegt

    om

    100% onbwerkt eten is voor mij niet te doen, zonder dat je het door hebt zit er toch ergens wel iets in. Maar we eten zo puur en bio mogelijk. Het laten staan van de (gezonde)suikers en de gedroogde vruchten vind ik echt ontzettend moelilijk. Het lukt wel, maar het wordt steeds moelijker. 6/2 weet ik of het zinvol is geweest, of de schimmels mij verlaten hebben. Als dat zo is, ga ik direct een avocado-cheese taart maken! De medjools branden in de kast ;-). Door het laten staan van de gedroogde vruchten en ook de gezonde suikers, moet mijn broekriem weer een gaatje strakker. Dus voor degenen die af willen vallen geen koolhydraten uit tarwe, geen zuivel (alleen geitenkaas), geen suikers en ook geen zoete/koolhydraat rijke vruchten. Alleen grapefruits en appels en kiwi’s. Wel veel roomboter, ghee, kokosolie, noten, groenten en boekweit en kruidenthee. Zelf begin ik bijna mager te worden, maar als je wat kilo’s kwijt wil dan gaat het op deze manier heel snel en ook blijvend. O ja, ook zeker geen aardappels. Mijn energie is wel weer prima, mijn haar zit weer normaal en ik heb het nog zelden koud (zelfs met dit weer). Met voeding en wat ondersteuning kun je best veel regelen. We houden gewoon vol! Groetjes, Adrielle

    Beantwoorden
  7. Anonymous zegt

    om

    aanvullend op m’n vraag Heleen,
    startersrecept gevonden bij Echteten,puur koken alleen,
    hoe dan verder met broodbakken,hoeveel meel en hoeveel starter?
    Hoor/lees graag van je.
    Groeten,……Hansje.

    Beantwoorden
    • Spaarcentje/Wel en Wee zegt

      om

      Ik geef daar even antwoord op (als jij dat oké vindt Heleen, anders verwijder je dit maar) aangezien het mijn blog is waar je dat recept op vond: er staat ook een vervolgrecept om een zuurdesembrood te bakken op:
      http://spaarcentjekookt.blogspot.nl/2011/02/zuurdesembrood.html

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      Dank je wel,Spaarcentje.
      Ga het opzoeken,en jij ook leuke site+veel info.
      Groeten,……..Hansje.

      Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Bedankt!

      Beantwoorden
  8. Anonymous zegt

    om

    Hallo Heleen

    Heb jij voor mij een ‘starter’recept voor zuurdesembrood?
    Vroeger eens gemaakt maar recept is spoorloos,en op internet verschilt het nogal.

    In de week geen hongergevoel meer,
    eet meer boekweitpap e.d.+kokosolie/rauwe chocolapoeder.
    En veel voedzame soepen, alles heel lekker.
    Pannenkoeken+groentes, en ga nu naar je weekmenu kijken.
    Hartelijke groeten……Hansje.

    Beantwoorden
  9. Mamakeuze MadeforHafsa zegt

    om

    Hallo allemaal!

    @Heleen:
    Wat fijn dat je jouw weekmenu met ons deelt. Ik heb nog niet met een planning gewerkt. Ik zou dat ook eens moeten doen. Dat werkt namelijk wat prettiger. Ik zal mijn weekmenu binnenkort ook hier eens plaatsen.

    Het gaat overigens heel erg goed met het onbewerkt eten. Dan is het toch heel fijn om dit met anderen te delen en zo kunnen we ook nog wat van elkaar leren.

    Beantwoorden
  10. Beatrijs Dijkman zegt

    om

    This comment has been removed by the author.

    Beantwoorden
  11. Spaarcentje/Wel en Wee zegt

    om

    Vreemd, ik dacht dat ik al een berichtje had achtergelaten maar dat staat er niet. Heb je dat verwijderd Heleen ,omdat ik een link naar mijn weekmenu achterliet? Vind je dat vervelend?
    Afgelopen week ging prima, geen bijzonderheden.Gegeten volgens een vooraf bedacht weekmenu en dat gaat goed. Ik heb veel minder honger nu, dat is een groot verschil.
    Ik hoop ook minder last van mijn darmen te krijgen doordat ik nu veel minder zuivel gebruik.

    Beantwoorden
    • Spaarcentje/Wel en Wee zegt

      om

      oke, dan hierbij een link naar mijn weekmenu van deze week, misschien dat dit anderen kan inspireren. Ik vind het nl ook heel leuk en inspirerend om jouw weekmenu te lezen. Ik ga met dit koude weer ook aan de pap, maar dan met havermout en havermoutmelk met een banaan er door, jammie..

      http://spaarcentjekookt.blogspot.nl/2013/01/week-3-weekmenu-uitdaging-100-dagen.html

      Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Nee zeker niet, ik heb geen bericht verwijderd en zeker niet van jouw, want je ‘spamt’ niet 😉 Maar ik hoor wel vaker dat berichten niet geplaatst worden. Ik geen Blogger de schuld, dus als je het nog een keer wil proberen, graag.

      Beantwoorden
  12. Anonymous zegt

    om

    Gaat al wel vooruit, maar het plannen, daar heb ik me nog niet aan gewaagd.
    Ik moet nog leren dat eten waar ik energieker door kan worden belangrijker is dan de andere dingen die ik overdag doe. Nu ben ik vaak te lamlendig om zelf wafels/muffins/brood etc. te gaan maken. Heb al wel beter gegeten dan de vorige week, en voel het verschil in mijn buik.
    Maar toen gisteren de broccoli op mijn aanrecht lag kwam de buurvrouw met (zilvervlies) nasi die ze anders weg zou gooien en toen ben ik gezwicht…. vorige week heb ik wel de macaroni afgeslagen, dat dan weer wel, gewone tarwe wil ik echt niet meer.
    Heb nu wel spijt dat ik de aanbieding van de slowcooker van de a.ldi vorig jaar niet gekocht heb, dat lijkt me een flinke energiebesparing (van mezelf, niet van elektra 🙂 ).
    Groetjes, Marjolijn.

    Beantwoorden
  13. jessica zegt

    om

    Je werkt heel inspirerend Heleen!
    Nu heb ik geen slow cooker, heb je daar een goede tip voor?
    Groet Jessica

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      In een stoofpan of gewoon koken in een pannetje, maar dan op het moment dat je het nodig hebt. Ik weet hoe ik ben ’s ochtends, dus voor mij is de slowcooker dan een uitkomst! Hartige gerechten kunnen ook zat in de oven uiteraard.

      Beantwoorden
  14. annie zegt

    om

    Gister boterkoek voor mijn stage gebakken en daasr zaten geraffineerde suikers in, omdat de kinderen daar het niet anders kennen en niet anders eten. Er brokkelde een klein stukje en in mijn automatisme steek ik het in mijn mond. Na een kleine 15 min. merkte ik al een lichte hoofdpijn en een drang naar suikers. Kan je zien hoe verslavend het is. Ik baalde er goed van, maar verder geen verkeerd eten meer gegeten. Voordeel was wel dat ik de dag ervoor dingen gebakken had die ik wel mag hebben. Dus ook deze week goed volgehouden en daar ben ik trots op, omdat ik een “eetverslaafde” ben. Er hier in huis dingen zijn die voor mij “verboden” zijn. Toch heb ik ze kunnen weerstaan zelfs toen ik alleen thuis was!! Wij plannen onze week menu’s, al wordt er soms is gedraaid met een dag. Maar verder gaat het super eigenlijk!

    Groetjes Annie

    Beantwoorden
    • Carolien zegt

      om

      Dat vind ik echt knap van je! Ik ben ook ‘eetverslaafd’ en hou het helaas nooit lang vol!

      Beantwoorden
  15. Marie Louise zegt

    om

    Gaat goed hier…geen bijzonderheden.

    Groet,Marga

    Beantwoorden
  16. Mariëtte zegt

    om

    Goedemorgen,

    Ik plan mijn weekmenu van woensdag tot woensdag omdat ik donderdag mijn weekboodschappen doe. De groenteman van de markt mailt mij zijn (bio-) aanbiedingen en daar stem ik het op af. Ik merk wel dat ik nogal eens switch. Zal met het weer te maken hebben; het werd erwtensoep i.p.v. mie met garnalen…..
    Verder is mijn zoon consequenter dan zijn moeder en daardoor een goede stimulans om vol te houden.
    Succes!

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in