Geregeld krijg ik vragen over welke supplementen het meest geschikt en veilig zijn voor tijdens een zwangerschap. Qua voeding blijf ik min of meer hetzelfde eten, dus daar wilde ik verder niet op in gaan. Maar een artikel specifiek over supplementen tijdens de zwangerschap, leek mij wel nuttig.
Belangrijke Opmerking
De supplementen die ik hier beschrijf neem ik na overleg met de verloskundige en eventueel mijn huisarts. Ik heb verder geen gezondheidsaandoeningen dus behalve de gebruikelijke voorzichtigheden, is er voor mij persoonlijk geen reden om met bepaalde supplementen nóg voorzichtiger te zijn. De informatie in dit artikel is dus bedoeld als mijn persoonlijke kijk op supplementen tijdens de zwangerschap en niet als medisch advies. De tips in dit artikel kunnen dienen om door jou meegenomen te worden om er met je huisarts of verloskundige over te praten om erachter te komen wat voor jou het beste werkt.
Waarom Supplementen tijdens de Zwangerschap?
Zwangerschap en zogen zijn momenten in het leven van een vrouw waarop het belangrijk is om extra op te letten dat je ruim voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt voor haarzelf en haar baby.
Dit is mijn derde zwangerschap en ik ben inmiddels ruim tien jaar verder in mijn omschakeling naar volwaardige voeding en supplementen. Daarbij heb ik aan den lijve ondervonden wat voor een verschil goeie kwaliteit supplementen kunnen maken. Ook nu tijdens deze zwangerschap merk ik het verschil in vergelijking met de andere twee.
Aan de basis ligt altijd een voedzaam en volwaardig dieet. Je kan met supplementen niet een belabberd voedingspatroon doorbreken. Simpel.
Voeding tijdens mijn Zwangerschap
Tijdens deze zwangerschap focus ik qua voeding dan ook op het volgende:
- Ruim voldoende eiwitten van hoge kwaliteit. Ik kies voor grasgevoerd vlees, collageen van wilde vis en gelatine van grasgevoerde runderen. Wilde vis, biologische eieren en rauwe noten. Bij de verloskundige hou ik in de gaten dat mijn ijzergehalte mooi op peil blijft en goed vlees helpt mij daar enorm bij.
- Lekker wat groenten, met name de groene soort. Groene groenten leveren folaat (meer daarover in een volgend artikel) dat belangrijk is voor de gezonde ontwikkeling van de foetus. De vezels in groenten helpen obstipatie tegen te gaan en ze zijn gewoon een geweldige bron van vitaminen en mineralen in het algemeen.
- Gezonde Vetten! Zwangerschap en zogen zijn bij uitstek níet de momenten om zuinig aan te doen met vet. Gezonde vetten zijn van cruciaal belang voor de hersen- en orgaanontwikkeling van de baby. Maar ook voor een goeie melkproductie van mama. Naast gezond vlees kies ik voor kokosolie, olijfolie, boter, avocados en notenpasta.
- Andere goeie aanvullingen. Denk hierbij aan probiotische voedingsmiddelen (ideaal tegen maagzuur ben ik inmiddels achter gekomen), fruit en smoothies. Ook koolhydraten uit zetmeelrijke groenten en peulvruchten vallen onder deze categorie. Deze mama eet zeker niet koolhydraatarm!
Supplementen tijdens de Zwangerschap
Zelfs met een fatsoenlijk dieet kan het voorkomen dat het lastig is om voldoende van alle micronutriënten binnen te krijgen, helemaal vanwege onze moderne leefomgeving en voedselproductie. Dit is voor mij de reden om supplementen toe te voegen. Ik ben hier heel kies in en neem de volgende supplementen tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding:
Folaat of Foliumzuur?
In een artikel dat ik later dit jaar wil publiceren zal ik dieper ingaan op het verschil tussen deze twee. Maar het komt er kort gezegd op neer dat hoewel foliumzuur heul erg belangrijk is voor de ontwikkeling van de foetus, het aanvullen met een supplement er voor kan zorgen dat het lichaam geen folaat meer uit de voeding haalt. Zorg daarom altijd dat je foliumzuur niet apart slikt, maar in combinatie met een goeie kwaliteit multivitamine. Dit zorgt voor de beste opname.
Prenatale Multivitamine
Er is wat discussie gaande over de meerwaarde van een multivitamine tijdens de zwangerschap. Hoewel ik normaliter geen multivitamine slik, doe ik dit wel tijdens de zwangerschap en als ik borstvoeding geef. Ik zie mijzelf namelijk als een grootverbruiker van heel veel verschillende micronutriënten en klachten door tekorten krijgen sneller de overhand in deze periode.
Ik zie een multivitamine dus als een soort van verzekering om enig tekort op te kunnen vangen. Zelf ben ik heel blij met de multi van MegaFood. Deze is vrij van glyfosaat en mooi gebalanceerd met vitaminen en mineralen van natuurlijke oorsprong. Ik meng de dosering in mijn ochtendsmoothie zodat ik niet het idee heb eindeloos pillen te slikken 🙂
Probiotica
Probiotica zijn van essentieel belang tijdens de zwangerschap. Wanneer een kindje geboren wordt, komen de bacteriën van mama via het geboortekanaal in de baby terecht. Ook borstvoeding na de tijd is een belangrijke bron van probiotica voor baby, dus hoe steviger ik in de probiotica zit, des te meer profijt de baby er van zal hebben. Wanneer een kindje met de keizersnee geboren wordt, loopt het dus deze stap mis, maar er wordt meer en meer onderzoek gedaan om te kijken hoe deze eerste probiotica dosis toch aan baby meegegeven kan worden.
Probiotica kan in de vorm van zelfgemaakte yoghurt of kefir genuttigd worden, of je kan kiezen voor een goeie kwaliteit supplement.
Vitamine D3
Vitamine D3 is belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Maar omdat het moeilijk is om voldoende vitamine D3 binnen te krijgen via voeding of zonlicht, wordt zwangeren aangeraden om extra vitamine D3 in te nemen. De veilige dosis ligt op 2000 – 4000 IE (50 -100 mcg) per dag. Wanneer je borstvoeding geeft, ligt het iets hoger: 6000 IE (150 mcg) per dag.
Tijdens de zomermaanden mei t/m augustus maak je heel eenvoudig via de huid vitamine D aan door lekker een half uurtje zonder zonnebrand in de zon te zijn. Maar wanneer de ‘R’ in de maand is, is de zon hier niet sterk genoeg om voldoende vitamine D aanmaak te activeren. Een supplement is dan een goed idee.
Magnesium
Oh magnesium, wat zou ik zonder je moeten! Rusteloze benen? Magnesium. Hoofdpijn? Magnesium. Obstipatie? Magnesium. Ja gerust! Dit mineraal helpt mij op zoveel fronten, ik ben er ontzettend blij mee. Let bij magnesium wel op dat je kritisch kijkt naar de verbinding. De ene magnesium is letterlijk de andere niet. En elke verbinding heeft zijn specifieke werking in het lichaam.
Op dit moment bevalt deze magnesium mij het beste. Geen kramp meer in mijn kuiten of trekkende benen ’s nachts. Ook gebruik ik magnesiumzout als voetenbad. Ook erg prettig. Als stelregel hou ik aan dat ik niet meer dan 400 mg per dag inneem.
Collageen
Collageen is een eiwit dat betrokken is bij veel processen rondom bindweefsel, spieren, aanhechtingen en celvernieuwing. Ik neem het zelf met het oog op herstel straks na de bevalling. Interesse in collageen en zelf niet zwanger? Check dat mijn artikel met meer informatie hierover.
Dingen die ik vermijd
Net als een tekort gevaarlijk kan zijn, zijn er ook andere dingen die ik actief vermijd, nog meer dan anders. Dit is mijn lijst (het is niet compleet en doe uiteraard je eigen onderzoek ook):
- Kunstmatige zoetstoffen (aspartaam, acesulfaam-k, sucralose, etc.)
- MSG of andere smaakversterkers
- Light producten
- Kruiden of supplementen die afgeraden worden of twijfelachtig bevonden zijn voor zwangeren.
- BPA en Teflon pannen
- Verzorgingsproducten met chemische ingrediënten
- Glucose-fructosestroop, suiker en andere sterk bewerkte koolhydraten
- Acrylamide
Neem/ nam jij supplementen tijdens de zwangerschap? Deel hieronder!
Laat een reactie achter