• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Gezondheid Algemeen
  • Recepten
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Spelt Chocolade Verjaardagscake

19 februari 2014 geschreven door Heleen Quantrill 14 Reacties

Gisteren was dochterlief jarig. Zes jaar alweer! Wat gaat de tijd snel. En uiteraard moest er een taart komen. Het liefst een taart gedecoreerd met fondant (ack!) en allerlei figuurtjes of zelfs een barbie in het midden (dubbel ack!). Tjsa, daar sta je dan met je goeie gedrag. Maar ik zal heel eerlijk zijn, zelfs al zou ik geen idee hebben probleem hebben met fondant (stukje gehard vet met glucose-fructosestroop, iemand?) dan zou het me nog niet lukken om zo’n taart in elkaar te zetten. Het taart gedeelte wel, de decoraties echt niet.

En aangezien er niet heel veel mensen op de grote mensen verjaardag zouden komen, wilde ik ook geen grote taart maken waar driekwart van blijft liggen en opdroogt. Zonde gewoon. Gelukkig kan ik sinds kort speltmeel krijgen bij de Jumbo. Wij hebben maar één auto, dus als ik iets speciaals wil, moet ik er altijd voor het dorp uit. Op deze manier heb ik wat meer armslag zonder dat de auto steeds gebruikt moet worden. Ook iets waar ik een hekel aan heb, maar dat is een heel ander verhaal. 😉

Ik wilde speltmeel gebruiken omdat dochterlief amandelmeel wel lekker vindt, maar een echte taart had besteld. Plus, er kwamen wat vragen van Facebook over het bakken van een taart met spelt.

Ik gebruik karnemelk in dit recept omdat ik bicarbonaat gebruik en dit een mooi luchtig resultaat geeft. Als je de cake liever lactosevrij wilt maken, gebruik dan water met een eetlepel citroensap om eenzelfde resultaat te krijgen.

Spelt Chocolade Verjaardagscake
12 – 14 porties

200 gram speltmeel
200 gram speltbloem
100 gram cacaopoeder
2 tl bicarbonaat
1/4 tl zeezout
125 gram oerzoet of palmsuiker
250 ml karnemelk
3 eieren
2 el vanille extract
Boter of kokosolie om de taartvorm in te vetten

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (elektrisch)
  2. Neem een ruime kom en doe hier alle droge ingrediënten in en roer deze even door.
  3. Neem een schenkkom en doe hier de karnemelk, eieren en vanille extract in.
  4. Kluts goed door en schenk bij het meel.
  5. Vet een taartvorm naar keuze in en schenk het beslag hier in.
  6. Bak de cake in 20 – 25 minuten gaar of tot een tandenstoker er schoon uitkomt.
  7. Laat de cake even afkoelen en haal uit de vorm.

‘Frosting’ met vruchtensaus
12 – 14 ruime porties

200 ml slagroom of het dikke gedeelte van een blikje of pak kokosmelk
1 el oerzoet of stevia naar smaak
125 gram fruit naar smaak en voorkeur. Bosbessen voor blauwe kleur, perzik voor oranje, mango voor geel, aardbei voor rode kleur.
25 ml water
Beetje diksap naar behoefte

  1. Klop het slagroom stijf met zoet naar keuze en behoefte (zoet kan ook prima achterwege gelaten worden, wij eten nooit slagroom met zoet).
  2. Maak nu de vruchtensaus.
  3. Doe het fruit in een pannetje met het water en eventueel wat extra diksap om te zoeten.
  4. Breng het aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot het fruit zacht geworden is.
  5. Laat iets afkoelen en pureer de saus tot deze helemaal glad is geworden.
  6. Doe de saus in een knijpfles en zet even apart.

Verjaardagstaart Decoratie

  1. Verdeel de slagroom over de cake en de zijkanten.
  2. Maak met de vruchtensaus mooie patronen op de slagroom.
  3. Zet de cake in de koelkast tot je klaar bent om te serveren, maximaal 2 uur van te voren anders wordt de cake wee.

Uiteraard moest ik een ‘zes’ vorm gebruiken voor de grote kleine meid, maar je kan deze taart in elke vorm maken die je wilt. Het beslag is genoeg om een taartvorm van 30 cm doorsnee tot net iets minder dan de helft te vullen, om je een idee te geven van het volume.

Conclusie
Ik ben blij dat ik een niet al te grote taart heb gemaakt. Spelt droogt sneller uit dan tarwe en het zou zonde geweest zijn om een droge taart over te hebben. Ik heb deze taart rond 1 uur ’s middags gemaakt en de visite kwam om half vier. De taart smaakte heerlijk en de combinatie van chocoladecake met slagroom en vruchtensaus was een succes! ’s Avonds na het eten kregen we nog een stukje als dessert, dus zo was Marjanne echt de hele dag jarig met cadeautjes en ontbijt op bed, tot trakteren in haar mooiste jurk op school en een echte verjaardagstaart bij thuiskomst en slingers aan het plafond… Hopelijk duurt het nog heel lang eer ze daar te groot voor is!

En nu hou ik op, anders hou ik het echt niet meer droog!

xxx

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Recept zomerse spelt pasta salade en Review By Boo tafelRecept zomerse spelt pasta salade en Review By Boo tafel
  • Perfecte Spelt Scones met KarnemelkPerfecte Spelt Scones met Karnemelk
  • Ontbijt-KoekOntbijt-Koek
  • Heerlijk zelfgemaakt Kaneelijs – LactosevrijHeerlijk zelfgemaakt Kaneelijs – Lactosevrij
  • 7 Supergezonde Voedingsmiddelen die heel gewoon zijn7 Supergezonde Voedingsmiddelen die heel gewoon zijn
Bijgewerkt op 15/07/20

Categorie: Koek en gebak, Recepten Tags: spelt

Reacties

  1. Petra zegt

    25 april 2015 om 12:01

    Kun je kwark gebruiken ipv karnemelk?
    Groet,petra

      Petra(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  2. Marloes Leijzer zegt

    21 februari 2014 om 10:50

    Misschien wat (gemalen of geweektechiazaden in de fruitsaus? Dan blijven de decoraties wat stijver?

    Ziet er prachtig uit! Ik heb nog pak speltmeel hier in de kast staan en wist niet zo goed wat er mee te maken! Dit dus 🙂

      Marloes Leijzer(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  3. ver-greetmenietje zegt

    21 februari 2014 om 07:49

    Beetje laat maar toch van harte gefeliciteerd met je jarige dochter!
    Prachtige taart!
    liefs

      ver-greetmenietje(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  4. natascha zegt

    20 februari 2014 om 11:50

    gefeliciteerd met je dochter!

      natascha(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  5. Caroline zegt

    20 februari 2014 om 07:29

    Ik blijf er bewondering voor hebben dat je met een gezin, boeken, facebook, e-books en wat al niet meer aan activiteiten bijna dagelijks een blog schrijft, compleet met foto’s ook nog!
    Daarin heb je ons altijd iets interessants te melden, je weet veel en creëert steeds nieuwe, gezonde en lekkere recepten, chapeau
    Marjanne en jullie drieën hartelijk gefeliciteerd. Ik zie ook veel gelijkenis. Lijkt me voor Marjanne ook leuk om later op deze blog en foto’s terug te kunnen kijken. Denk dat niet ieder kind een moeder heeft die zelf zo’n originele, prachtige taart op tafel zet

      Caroline(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  6. debora zegt

    20 februari 2014 om 06:39

    Gefeliciteerd, leuk een taart, volgende week is mijn dochtertje jarig! Je dochtertje lijkt toch wel veel op jou? zie ik dat goed? groetjes, Debora

      debora(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  7. Lot zegt

    19 februari 2014 om 14:40

    Gefeliciteerd en de is een dubbele 6 waard!

      Lot(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  8. adrielle de hoog zegt

    19 februari 2014 om 13:22

    Ha Heleen gefeliciteerd met je “kleine” meisje. Mijn dochter is 18 geworden en nog steeds hangen we slingers op. Geen verjaardag zonder slingers. Een vraagje over het recept: waarom meng je bloem met meel? heeft dat een bepaald effect? ga hem zeker een keer uit proberen. Nu nog even de voorraad allerlekkerste chocoladecake ooit en de vanillekokoskoekjes opmaken, dan pas weer nieuw maken 😉 Groetjes, Adrielle

      adrielle de hoog(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      19 februari 2014 om 16:28

      Dankjewel!

      En de meel geeft een beetje extra voedingswaarde 😉

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  9. Annie zegt

    19 februari 2014 om 11:09

    Gefeliciteerd nog met je dochter. De taart ziet er heerlijk uit. 🙂

      Annie(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  10. Nicky zegt

    19 februari 2014 om 09:03

    Van harte gefeliciteerd met je dochter!
    De taart ziet er heerlijk uit, lekker vrolijk en nog gezond ook. En wat een leuke foto’s van je grote meid!

      Nicky(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  11. Anonymous zegt

    19 februari 2014 om 08:36

    Hallo Heleen, gefeliciteerd met je grote dochter! En wat heb je weer je best gedaan op een mooie taart… hij is geweldig goed gelukt aan de buitenkant en jij hebt ‘m geproefd dus de binnenkant is ook goedgekeurd.
    Leuk om er weer een recept bij te hebben wat binnen een gezonde levensstijl past.
    Ik heb me geabonneerd op je blog want je schrijft echt geweldige stukjes met hele goede recepten erbij. Bedankt!!
    Groeten, Lucia

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      19 februari 2014 om 16:29

      Hey Lucia,

      Dankjewel voor je felicitaties en je vertrouwen 😉 De cake was echt heel erg lekker en we hadden er maar kleine stukjes van ‘nodig’. Super dus!

      Groetjes!
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  12. annie laumen zegt

    19 februari 2014 om 08:54

    Gefeliciteerd met je dochter
    Ziet er goed uit
    Ik heb in het weekend nog je aller lekkerste chocolade cake gemaakt
    Heerlijkkkkkk
    Thks Annie

      annie laumen(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2021 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze site maakt gebruik van glutenvrije koekjes. Klik hier voor meer info.