• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Perfecte Spelt Scones met Karnemelk

geschreven door Heleen Quantrill 4 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

Volkoren Spelt sconesHeerlijke scones! Vers gebakken, geserveerd met roomboter, clotted cream en jam. Of juist hartig met kaas en chutney! In de afgelopen jaren heb ik vele variaties op scones gegeten en gebakken en op die manier heb ik een superformule ontdekt om zelf scones te maken met een minimale lijst aan ingrediënten en een maximale smaak.

Vers gebakken scones moeten zonder mes in tweeën gescheurd kunnen worden, zijn ‘flaky’ vanwege de koude boter en heerlijk luchtig vanwege de… karnemelk! Sinds ik karnemelk ben gaan gebruiken in mijn scones is het resultaat iedere keer perfect!

Spelt karnemelk bicarbonaatIk kwam op het idee om karnemelk te gaan gebruiken van Nigella Lawson. Zij doet dat namelijk ook. De combinatie van het zure van de karnemelk met de bicarbonaat zorgt ervoor dat de scones iedere keer weer perfect lukken. Geen gedoe met zelfrijzend bakmeel of eiwitten opkloppen. De reactie karnemelk-bicarbonaat geeft al een lift!

In plaats van regulier wit meel, gebruik ik liever volkoren speltmeel. Niet alleen vanwege de hogere voedingswaarde, maar ook vanwege de heerlijke nootachtige smaak van spelt. Omdat scones met maar heel weinig ingrediënten gemaakt worden, moet je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk, zo niet alle ingrediënten van goeie kwaliteit en smaak zijn, omdat je het verschil echt proeft!

Spelt sconesZo ook in het geval van karnemelk. Eigenlijk denken we nooit echt veel na over karnemelk. Het is erg lekker met het warme weer, je kunt er pap mee maken en dan hebben we ’t wel zo’n beetje gehad. Maar wist je dat je heel eenvoudig zelf karnemelk kunt maken? Zo heb je meer controle over het soort melk dat je gebruikt en maak je zo hele verse, smakelijke karnemelk met goede bacteriën! Het is super eenvoudig om te doen en de smaak is vaak veel milder en prikkelender dan reguliere karnemelk. Lekker met dit weer en als je karnemelk over hebt, maak je deze scones voor erbij!

Volkoren Spelt scones

Perfecte Spelt Scones met Karnemelk

Heleen Quantrill
Heerlijke spelt schones, vers gebakken op basis van de beste ingrediënten voor een heerlijke smaak. Wil je echt bijzondere scones? Maak dan je eigen karnemelk!
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 30 minuten min
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 300 gram volkoren speltmeel
  • 1/2 tl zeezout
  • 1/2 tl bicarbonaat
  • 50 - 75 gram koude roomboter
  • 200 ml verse karnemelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Neem een ruime kom en doe hier de droge ingrediënten in. Roer even door.
  • Verdeel nu de boter in stukjes en doe deze in het meel.
  • Gebruik je vingers om de boter in het meel te wrijven. Dit hoeft niet al te precies en netjes te gebeuren.
  • Schenk nu de karnemelk erbij en kneed kort door tot je een samenhangend, niet kleverig deeg hebt.
  • Maak een bal en druk die plat tot ongeveer 3 cm dikte.
  • Steek rondjes uit en leg die op een bakplaat.
  • Ga door tot het deeg op is.
  • Bak de scones in 15 - 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat iets afkoelen voordat je serveert.

Notities

Vervang de karnemelk niet door reguliere melk. Het effect en de smaak zijn dan heel anders.
Ben je op zoek naar glutenvrije scones? Klik dan hier!

Lijkt het je leuk om zelf karnemelk te maken? Bert van Kefir heeft hier startpakketten voor die goed zijn voor 15 tot 20 liter zelfgemaakte karnemelk! Het proces is heel eenvoudig, het doet denken aan het maken van melk kefir. Als lezers van Eet Goed Voel je Goed krijg je bovendien een leuke korting als je bestelt! Gebruik de kortingscode ‘eetgoed‘ bij het afrekenen om te profiteren van 10% korting! Klik hier om te bestellen!

Ook leuk om te lezen!

  • Winactie Yoghurt.nlWinactie Yoghurt.nl
  • Havermout Cupcakes uit de OvenHavermout Cupcakes uit de Oven
  • Recept zomerse spelt pasta salade en Review By Boo tafelRecept zomerse spelt pasta salade en Review By Boo tafel
  • Ontbijt-KoekOntbijt-Koek
  • Spelt Chocolade VerjaardagscakeSpelt Chocolade Verjaardagscake
Bijgewerkt op 14/07/20

Categorie: Koek en gebak, Recepten Tags: karnemelk, scones, spelt

Reacties

  1. blom zegt

    om

    heerlijke scones, perfect gelukt!

    na toevoeging van zout en bicarbonaat heb ik de droge ingrediënten 10 min. laten rusten, dit voor een
    betere opname (reactie).

    niet uitgestoken maar afgewogen, 90 gr. per stuk (totaal 6st.) en hierna als een hamburger op de bakplaat gelegd.

    16 min. in de oven, hierna oven uit en nog 2 min. erin gelaten om ‘bij te komen’.

    al met al een heeerlijke recept!

    Beantwoorden
  2. Heleen Quantrill zegt

    om

    Min of meer,

    Ja, dat gaat eigenlijk steeds beter. Toch probeer het tot een minimum te beperken en gebruik te maken van spelt/

    Beantwoorden
  3. Min of meer zegt

    om

    Voorheen waren al je recepten altijd glutenvrij. De laatste tijd plaats je wel eens recepten met gluten. Verdraag je nu wel weer gluten? Ik vroeg t me af.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Recept Engelse Scones met Clotted Cream en Jam || The London Tester schreef:
    om

    […] Scones Recept met Karnemelk – http://www.eetgoedvoeljegoed.nl […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in