• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Shepherd’s Pie met Knolraap en Aardappelpuree

geschreven door Heleen Quantrill 1 Reactie

Naar recept gaan Recept afdrukken

Shepherd’s Pie is echt comfort food voor mijn lief. Vandaag deel ik mijn recept met extra groenten met jullie!

Shepherd's Pie

Getrouwd zijnde met een Engelsman betekent het dus dat er zeer regelmatig typische Engelse gerechten op tafel komen. Zondags is een ‘roast dinner’ toch wel geliefd, met Kerst hebben we al-tijd kalkoen en het huis is te klein als er geen baked beans, HP saus of horseradish sauce meer is. Maar mij hoor je niet klagen!

Engelse of Nederlandse kost?

Vaak zijn het toch de klassieke Engelse gerechten die zich uitermate goed lenen tot het verwerken van wat ik nog in de koelkast en koelkamer heb liggen en ik zal eerlijk bekennen dat ik inmiddels veruit in de minderheid ben als het gaat om hutspot, hete bliksem en grauwe erwten met spek. Outnumbered… letterlijk!

Shepherd’s Pie van vroegah

Een goed voorbeeld van zo’n typisch Engels gerecht en iets dat Simon zich ‘altijd’ weet te herinneren van school toen hij als kleine knaap de warme maaltijd op school genoot, is Shepherd’s pie. Dit is een ovenschotel waarbij er gebruik gemaakt wordt van lamsgehakt. Vandaar dus de shepherd (schaapsherder). Verder zitten er lekker wat groenten in en kun je je flink uitleven op de hoeveelheid. Ik maak in zo’n geval altijd ruim voldoende voor twee keer flink eten. Dus het is wat dat betreft ook een uitstekend recept voor drukke weken: één keer koken, twee keer eten.

…of Cottage pie

Je hoeft hier niet per sé lamsgehakt voor te gebruiken, maar bij elk ander soort gehakt is het dus niet meer shepherd’s pie, maar cottage pie. Dat je ’t even weet!

Knolraap is in seizoen!

De laatste paar maanden bestel ik lokaal mijn groenten, fruit en eitjes die dan heel keurig thuis worden afgeleverd. Scheelt tijd in de (drukke) supermarkt! En het zet mij aan tot het efficiënt opmaken van de groenten en het fruit dat er is. Zo zat er laatst een knolraap in mijn pakket. Ik ken deze van ‘knolletjes’, in patatvorm gesneden knolraap die mijn moeder kookte en serveerde met aardappels en kruidige gehaktballen. Of uit Engeland waar ‘neeps’ – van ’turnip’- geserveerd wordt met haggis. Heerlijk!

De zoete smaak past uitstekend bij meer kruidige gerechten, dus ik wilde hier wat mee doen. En op shepherd’s pie hoort een dikke laag puree. En dat hoeft echt niet alleen maar melige aardappel te zijn. Zodoende is deze groenterijke shepherd’s pie ontstaan! Dus ik hou nu op met deze les in Engelse culinariteiten, dan kunnen jullie aan de slag 😉

Shepherd's Pie

Shepherd’s Pie

Een Engels ovengerecht op basis van lamsgehakt, groenten en puree.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 40 min
Gang Avondeten
Keuken Engels
Porties 8 personen

Equipment

  • Ruime ovenschaal
  • Pureestamper

Ingrediënten
  

Voor de puree

  • 500 gram knolraap
  • 500 gram bloemige aardappels
  • 50 gram boter
  • Beetje melk
  • ¼ tl nootmuskaat
  • ½ tl witte peper
  • zout

Voor de vulling

  • 500 gram wortels
  • 400 gram champignons
  • 1 ui
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 tl zout en peper
  • 1 tl tijm
  • 1 el Worcestershire saus
  • 500 gram lamsgehakt
  • olijfolie om in te bakken

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚, neem een ruime ovenschaal en vet die een beetje in. Zet apart.
  • Maak nu de puree: schil de aardappels en knolraap en snijd in gelijke stukken. Kook in ruim water met zout tot ze bijna gaar zijn.
  • Giet het water bijna helemaal af en doe de boter en een beetje melk (of extra water) in de pan. Stamp tot een mooie puree en breng op smaak met nootmuskaat, witte peper en eventueel wat meer zout.
  • Terwijl de aardappels en knolraap koken maak je de vulling: Snipper de ui en fruit hem in een hapjespan tot het glazig wordt.
  • Schil de wortels en snijd in plakjes. Roerbak even mee met de ui gedurende vijf minuten.
  • Voeg het gehakt toe en bak rul.
  • Voeg nu de champignons toe en roer nog weer even.
  • Nu maak je de vulling verder af door de tomatenpuree er door te roeren en vervolgens de tomatenblokjes.
  • Breng op smaak met tijm, Worcestershire saus, zout en peper en kook kort door.
  • Schep de vulling in de ovenschaal en verdeel de puree hier bovenop.
  • Bak de shepherd's pie in 40 minuten gaar en goudbruin.
  • Serveer direct met een lekkere Engelse ale 🙂

Notities

Dit is perfect om in te vriezen. Maak de shepherd’s pie totdat je hem in de oven zou zetten. Laat in plaats daarvan afkoelen en pak goed in. In de vriezer is het tot een maand goed. Om af te maken laat je hem iets ontdooien en bak je hem in 50 minuten gaar en goudbruin. 

Ook leuk om te lezen!

  • Shephard’s Pie – Gehaktschotel met BloemkoolpureeShephard’s Pie – Gehaktschotel met Bloemkoolpuree
  • Het Belang van een goede WaterfilterHet Belang van een goede Waterfilter
  • Natuurlijke Lichaamsverzorging in 4 Simpele stappenNatuurlijke Lichaamsverzorging in 4 Simpele stappen
  • 5 Tips voor een Opgeruimde Geest5 Tips voor een Opgeruimde Geest
  • 7 Wetenschappelijke Redenen waarom Ontspanningsoefeningen een Goed Idee zijn7 Wetenschappelijke Redenen waarom Ontspanningsoefeningen een Goed Idee zijn
Bijgewerkt op 10/11/22

Categorie: Avondeten, Recepten, Vlees & Gevogelte Tags: Engelse keuken, lamsgehakt

Trackbacks

  1. Broccoli Aardappel Ovenschotel met Rode ui en Kaasgratin schreef:
    om

    […] Al eerder schreef ik dat ik mijn groenten, fruit, eitjes en aardappelen thuis laat bezorgen. De beste man die dat doet haalt dit op bij lokale boeren om zo hun afname van producten te verhogen (ofzo, hij mompelde in zijn mondkapje, dus helemaal zeker weten doe ik het niet!). Hoe dan ook. Voor een relatief klein prijsje en het grote gemak van thuisbezorgen, krijg ik elke twee weken een flinke lading AGF waar ik me dan doorheen werk. Het resultaat is dat we een grotere variatie aan soorten groenten eten én dat we meer fruit eten. Echt grote fruiteters zijn we namelijk niet. Maar ja, ik heb er voor betaald, het is toch best gezond en weggooien, daar hou ik niet van! […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in