Heerlijke quinoa gehaktballetjes, perfect voor regenachtige doordeweekse dagen!
Hoe lang wil jij op een gemiddelde werkdag in de keuken staan? Een half uur? Drie kwartier? Helemaal niet? Maar wil je wel gezond en lekker eten? Natuurlijk! En dè manier om dat te doen is door een voorraad in je vriezer te hebben, waar je zo uit kan putten om binnen een half uur een warme en gezonde maaltijd op tafel te hebben staan, zonder dat je er eindeloos voor in de keuken hoeft te staan.
Ik heb het er vaak over dat je veel dingen in kan vriezen en dat het loont om veel meer te maken dan je nodig hebt, bijvoorbeeld kippensoep, om de rest in te kunnen vriezen voor een later moment. Hetzelfde geldt ook voor tomatensaus. Een eenvoudige Marinara tomatensaus is zo klaar en vriest heel mooi in. Als je op een productieve zaterdagmiddag een stuk of drie vier vriezerzakken of -bakjes met tomatensaus vult, kun je dit recept haast letterlijk uit je mouw schudden!
Quinoa Gehaktballetjes
En vandaag heb ik nog een superrecept voor jullie die je heel makkelijk kan invriezen en waar je je gezin/ jezelf echt een plezier mee doet door het op tafel te zetten: Quinoa Gehaktballetjes.
Het recept voor deze gehaktballetjes is dan ook wat volumineus, maar met goeie reden! Deze gehaktballetjes zijn ontzettend lekker en veelzijdig. Tip: Koop een goeie, kleine ijsschep die de balletjes voor je maakt. Op die manier scheelt het je tijd en krijg je mooie, uniforme balletjes.
Het maakt niet echt uit wat voor gehakt je gebruikt in dit recept. Kalkoen, kip of rund werkt alledrie.
Quinoa Gehaktballetjes
Ongeveer 65 stuks
500 gram ongekruid gehakt
400 gram worstvlees van goeie kwaliteit
100 gram gekookte quinoa (eerst koken, dan wegen)
75 gram geraspte Parmezaanse of Pecorino kaas
3 el Italiaanse kruiden zonder zout
5 el melk
1 ei en 1 eidooier
3/4 tl zeezout
1/2 tl zwarte peper
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch)
- Neem een bakplaat en doe hier een vel bakpapier op.
- Meng het gehakt en het worstvlees in een ruime kom.
- Voeg de quinoa, kaas en kruiden toe en roer even goed door.
- Voeg nu de overige ingrediënten toe en meng goed.
- Maak met natte handen of een kleine ijsschep kleine balletjes en leg die op de bakplaat.
- Als de bakplaat vol is, zet je hem in de oven.
- Bak de gehaktballetjes in ongeveer 30 minuten gaar.
De rest van het mengsel kun je rauw invriezen. Het beste gaat het op de volgende manier:
Blijf balletjes maken zoals hierboven beschreven staat, maar in plaats van de bakplaat in de oven te zetten, zet je deze in de vriezer. Gebruik eventueel een bord als je vriezer niet zo diep is. Als gehaktballetjes bevroren zijn, doe je ze in een vriezerzak of -bakje. Zorg dat er duidelijk op staat wat er in zit, inclusief datum en bewaar ze in de vriezer.
Als je de volgende keer laat thuis bent of een hectische dag achter de rug hebt, hoef je alleen maar een zak of bakje met gehaktballetjes uit de vriezer te halen en in de oven te doen. Bak ze in ongeveer 40 minuten op 180 graden gaar en goudbruin. Of laat ze in een pan met tomatensaus zakken en kook ze nog ongeveer 20 minuten mee.
Gisteren serveerde ik deze gehaktballetjes met tomatensaus uit de oven. Gewoon omdat ik dat nog makkelijker vind. Ovenschaal invetten, gehaktballetjes in de schaal, tomatensaus erover en 40 minuten in de oven. Lekker met groene groenten en veldsla uit de tuin!
Wat vries jij veel in en wat trek jij graag uit de kast of vriezer als je wel gezond wilt eten, maar eigenlijk geen tijd of energie meer hebt? Deel het hieronder!
Marjan zegt
Als je een pizzabodem van 300 gram amandelmeel maakt krijg je dan niet veels te veel caloriën binnen?
Anonymous zegt
Ik wist niet dat je kaas ook kunt invriezen. Wel vries ik plakjes vleeswaren per stuk in. En ook gesneden ontbijtkoek en cake, glutenvrij. Ik kan niet alles in 1 week op. En roerbakgroente, 400 gram, ik kook of voor 2x of vries de helft zo in, onbewerkt. Als ik dan groente nodig hebt, even uit de vriezer halen. En ook restjes bloemkool en broccoli, die gebruik ik dan weer in een roerbak. En falafalballetjes kun je ook goed invriezen. En vegetarische burgers, die zijn per 2 verpakt. En panir vries ik ook in blokjes in. Weer bevroren verwerken.
Ik ben gek op gebakken biologische aardappelen. Nu kun je natuurlijk zelf schillen, voorkoken en bakken, maar ik haal ze bij de biologische supermarkt in een zakje. Alles kan niet in 1x op, dus vries ik de rest in. Eerst even op een keukenrol leggen zodat het zetmeel eruit gaat en dan in de vriezer. Als ik dan weer gebakken aardappelen wil, haal ik het uit de vriezer en bak het bevroren met olie en haal ze langzaam los. Werkt prima en doet niets af aan de smaak. Hoezo niet geschikt om in te vriezen? Het kan ook met gekruide aardappelen.
Anonymous zegt
Eerst even zeggen dat ik erg blij ben met je blog Heleen! Super om zo vaak ideetjes aangereikt te krijgen! Ik maak sinds vorig jaar tomatensaus die ik dan in potten bewaar. Dat doe je eigenlijk op dezelfde manier als jam, kokendheet in brandschone potten ( bijvoorbeeld Hakpotten) 5 minuten op zijn kop en dan weer rechtop verder af laten koelen en je hoort de deksels ploppen als ze vacuum zijn. Ik heb niet zo heel veel ruimte in de vriezer dus ik vind deze manier ideaal. Maak zo ook de basis voor veel soepen, pompoen ofzo want ook daarvan heb je nogal veel ineens 🙂
Mieke. zegt
Hoeveel ongekookte quinoa geeft 100 gram gekookte? Is het ongeveer 50 gram?
Spaarmoeder! zegt
Ik ben gek op quinoa. Leuk recept, absoluut het proberen waard.
Anonymous zegt
Hmmmm lekker, ik had al gehakt gehakt maar nog verse worst uit de vriezer gehaald en ga dit vanmiddag maken !
Ik doe mijn gehakt altijd gebraden en al in de vriezer , nog sneller klaar dan een dag werken.
Pesto maak ik altijd meer en vries deze in een ijsblokjes vorm in. Van de week op de markt goedkope linmoentjes gekocht, uitpersen en ook in de ijsblokjesvorm. Bossen kruiden op de markt …………. in zijn geheel in een plastic zak in de vriezer , als ze bevroren zijn met je handen de zak fijndrukken en alles fijn , heel handig >) Ook altijd een zak met daarin een kant en klare kruimellaag voor stukjes vis , ook weer snel klaar na een dag werken. Je ziet het , bij ons wordt de vriezer nuttig gebruikt, zeker op de werkdagen erg handig. Vaak is uit de vriezer eten sneller dan eten afhalen ,over gezonder en goedkoper hebben we het nog niet eens.
Er kan dus meer in de vriezer dan de meeste denken…………….gewoon doen !
Heleen weer bedankt voor je leuke info deze week , weer met plezier gelezen !
Groetjes Marja