• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Lekkere Gehaktballen naar het Recept van Johannes van Dam

geschreven door Heleen Quantrill 1 Reactie

Naar recept gaan Recept afdrukken

Echt lekkere gehaktballen zijn smeuïg van textuur, met een niet al te harde korst. Hebben een typisch Hollands-kruidige smaak en smaken het best bij sperzieboontjes of bloemkool en nieuwe aardappelen. Deze gehaktballen naar het recept van Johannes van Dam zijn inmiddels klassiek en dé manier waarop ik zelf thuis gehaktballen maak.

Lekkere gehaktballen

Lekkere Gehaktballen = Goed Gehakt

De beste basis voor lekkere gehaktballen is goeie kwaliteit gehakt. Half-om-half werkt het best in dit recept en dat haal ik bij Beef&Steak. Gewoon van Hollandse varkens en koeien met een duidelijk verhaal van waar het vlees vandaan komt. En de smaak is ook erg goed. Een heerlijke, stevige vleessmaak waar je best wel wat kruiden en specerijen doorheen kunt doen. Wanneer je dat vergelijkt met gehakt van de supermarkt, proef je echt het verschil. We hoeven met z’n allen niet zoveel vlees te eten als dat we nog altijd doen. Maar als je, net als wij, wel van vlees houdt en je er goed bij voelt, kies dan voor vlees met een duidelijke oorsprong en waarvan je weet hoe de dieren behandeld zijn.

Kruiden en Specerijen voor Gehakt

Nootmuskaat en piment hebben een vaste plek wanneer je echt lekkere gehaktballen wilt maken. Ze geven een zoet-kruidige smaak die een perfecte tegenhanger is voor de vleessmaak. Piment wordt ook wel eens ‘allspice‘ genoemd en ik gebruik het ook over pompoen en in curry. Het is de moeite waard om er een klein potje van in huis te hebben. Daarnaast gebruik ik tijm en rozemarijn. Die groeien in de tuin hier eigenlijk het hele jaar door. In de winter zet ik de potten binnen zodat ik er van kan blijven knippen. Maar de gedroogde variant is prima.

Als laatste zijn Worcestershire sauce (uitspraak: whoosteh-sauce of whoosteh-sjer sauce) en mosterd erg lekker. Die geven pit en verdieping aan de smaak. Geen Worcestershire sauce in huis? Je koopt het bij iedere supermarkt, maar je kunt het vervangen door een eetlepel tomatenpuree.

Lekkere gehaktballen 2
Lekkere gehaktballen

Lekkere Gehaktballen van Johannes van Dam

Smakelijke en smeuïge gehaktballen met een heerlijke, ouderwetse smaak.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Gang Avondeten
Keuken Nederlands
Porties 4 gehaktballen

Ingrediënten
  

  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 sneetjes witbrood glutenvrij als dat je voorkeur heeft
  • scheutje melk
  • 1 ei
  • ¼ tl gemalen piment
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl blaadjes tijm
  • ½ tl gehakte rozemarijnblaadjes
  • ¼ tl gemberpoeder
  • ½ tl Worcestershire sauce
  • 1 tl grove mosterd
  • paneermeel of boekweitmeel
  • 50 gram boter om in te bakken
  • olijfolie om in te bakken
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Smelt de boter met de olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui totdat hij glazig is en lekker ruikt. Leg de ui apart en draai het vuur laag.
  • Week de plakjes brood in een beetje melk en knijp ze goed uit.
  • Meng alle ingrediënten behalve de paneermeel door elkaar en kneed het goed door. Je mag geen brood meer zien, dan is het goed gemengd.
  • Verdeel het mengsel in vier stukken en draai daar gelijke ballen van.
  • Rol de gehaktballen door de paneermeel of boekweitmeel en leg ze voorzichtig in de pan.
  • Draai het vuur op en bak ze rondom goudbruin.
  • Wil je een knapperig korstje? Draai het vuur dan laag en zet de deksel schuin op de pan.
  • Liever een zachte gehaktbal? Doe een scheutje water in de pan, draai het vuur laag en doe het deksel recht op de pan.
  • Braad de gehaktballen in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Jus maak je door de gehaktballen uit de pan te halen, een beetje extra boter of olijfolie in de pan te doen met water en het vuur middelhoog te draaien. Terwijl het water kookt, schraap je met een spatel het aanbaksel los.

Notities

Verdeel het gehakt in acht stukken voor kleine gehaktballen. Of maak 16 hele kleine balletjes. Lekker als snack op een feestje!

Ook leuk om te lezen!

  • Gehaktballen uit de SlowcookerGehaktballen uit de Slowcooker
  • Glutenvrije Scotch Eggs (Gehaktballen met Ei) ReceptGlutenvrije Scotch Eggs (Gehaktballen met Ei) Recept
  • Ragù alla Bolognese Recept – Niet spaghetti bolognese!Ragù alla Bolognese Recept – Niet spaghetti bolognese!
  • Makkelijke Recepten met GehaktMakkelijke Recepten met Gehakt
  • Ovengebakken Quinoa GehaktballetjesOvengebakken Quinoa Gehaktballetjes
Bijgewerkt op 10/11/22

Categorie: Avondeten, Recepten, Vlees & Gevogelte Tags: gehakt, gehaktballen

Trackbacks

  1. Scotch Eggs (Gehaktballen met Ei) Recept - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] vandaag een recept voor Scotch Eggs. In feite zijn het dus gehaktballen met ei. Een lekkere snack zou Simon zeggen. Maar als ik er hier eentje van op heb, dan kan ik zeven […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in