• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Ontgiften – Hoe zit het nou precies? Deel 1

geschreven door Heleen Quantrill 11 Reacties

Er is geen enkel orgaan in ons lichaam dat ‘lui’ is, maar als het om de lever gaat is ‘hardwerkend’ zelfs een understatement! De lever heeft honderden functies, slaat vitaminen en mineralen op, beheerst het proces van cholesterol verwijdering, helpt vet af te breken, produceert triglyceriden, helpt de bloedsuiker reguleren, produceert gal en glycogeen, verwerkt aminozuren en verwijderd oude rode bloedcellen. En de lever is hoofdonderdeel in ons natuurlijke ongiftingsstelsel – het proces van omzetten en opruimen van giftige stoffen uit het bloed (zoals micro-organismen, vervuiling, medicatie, alcohol, bestrijdingsmiddelen en metabolische eindproducten).

Het is die laatste taak – ontgiften – dat wat extra aandacht verdient. Allereerst omdat het een concept is dat erg vaak foutief gebruikt wordt (veel zogenaamde detox diëten hebben geen enkele wetenschappelijke onderbouwing!), en ten tweede omdat het een proces is dat veel mensen niet goed begrijpen, ondanks dat dit proces – letterlijk! – van levensbelang is! Dus laten we vandaag iets dieper duiken in de wondere wereld van hoe de lever zijn ontgiftingsmagie doet!

Gifstoffen

De term ‘gifstoffen’ wordt behoorlijk vaak rondgestrooid zonder dat er een duidelijke definitie aan gegeven wordt. Vandaar dat er op enig moment dingen als graan, suiker en zelfs dierlijke eiwitten als ‘gifstoffen’ worden aangeduid. Vanuit een wetenschappelijk oogpunt is de definitie van een gifstof een giftige stof die ziekte of celbeschadiging kan veroorzaken (1). Dat is dus best breed!

Tegenwoordig worden we dagelijks blootgesteld aan een heel breed scala aan giftstoffen die zowel van buitenaf komen (bijvoorbeeld medicijnen en uitlaatgassen) als die in ons lichaam worden geproduceerd (zoals ammoniak dat vrijkomt bij de vertering van eiwitten). Ongeacht waar de gifstoffen vandaan komen, de lever heeft twee belangrijke biochemische fases om deze gifstoffen te neutraliseren en elimineren.

De eerste fase staat in het teken van het omzetten van gevaarlijke gifstoffen naar minder schadelijke stoffen en deze klaar te maken voor een eenvoudige uitscheiding (via poep of urine). De tweede fase omvat het proces waarin de gifstoffen worden gebonden aan andere moleculen zodat ze via gal of urine het lichaam uit kunnen gaan.

De eerste ontgiftingsfase

In de eerste fase van ontgifting van de lever worden met behulp van enzymatische processen (de zgn. P450 enzymen) niet alleen gifstoffen van buitenaf als drugs, bestrijdingsmiddelen en zware metalen, geneutraliseerd. Ook afbraakproducten die in ons lichaam ontstaan zoals hormonen en stoffen als bijvoorbeeld histamine, worden in deze fase onschadelijk gemaakt. In fase 1 wordt een deel van die stoffen volledig onschadelijk gemaakt. Maar een ander deel wordt voorbewerkt, klaar om in fase 2 verder verwerkt te worden.

Deze enzymen bepalen dus of je een goeie ontgifter bent of niet. Kenmerken van iemand bij wie dit proces niet optimaal werkt zijn bijvoorbeeld als iemand van een paar slokken wijn al dronken wordt of erg gevoelig is voor cafeïne. Dit is overigens deels erfelijk bepaald. Of het kan ondermijnd worden door bepaalde medicatie of ziekte.

Als er in fase 1 onvoldoende ontgift wordt, ontstaan er veel vrije radicalen. Deze agressieve chemische verbindingen veroorzaken onder andere weefselschade. Lees daar meer over in dit artikel.

Benodigde nutriënten voor deze fase:

  • Vitamine B2, B3, B6 en B12
  • Foliumzuur
  • Glutation
  • Flavonoïden

De tweede ontgiftingsfase

Na de eerste fase moet de tweede fase in gang gezet worden om het ontgiften af te ronden. In deze fase maakt de lever de eerder voorbereide gifstoffen verder wateroplosbaar. Voor de verschillende soorten gifstoffen zijn verschillende verwerkingsplekken of ‘fabriekjes’. Elk van die fabrieken heeft specifieke gifstoffen die het voor zijn rekening neemt:

  • Acetylering verwerkt bijvoorbeeld medicijnen zoals antibiotica.
  • Glutathionconjugatie verwerkt o.a. paracetamol, alcohol, koffie en bestrijdingsmiddelen.
  • Sulfatie neemt allerlei hormonen en zware metalen voor zijn rekening.
  • Glucoronidatie verwerkt aspirine, morfine, oxazepam.
  • En methylering neemt specifieke hormonen en histamine voor zijn rekening.
  • Als laatste is er glycinatie dat verantwoordelijk is voor o.a. nicotine en bepaalde E-nummers.

Deze benamingen hoef je niet te onthouden als je maar begrijpt dat elk van deze fabriekjes voedingsstoffen nodig heeft om die processen aan te kunnen. Goede voeding staat aan de basis van een goedwerkende fase 2 ontgifting. Wanneer er onvoldoende voedingsstoffen (vitaminen, mineralen en aminozuren) binnenkomen, dan leggen ze het werk neer en werkt dat proces slecht of niet.

Benodigde nutriënten voor deze fase:

  • Vitamine B5, B12 en C
  • Foliumzuur
  • Magnesium
  • Aminozuren als methionine, cysteïne, glycine, taurine, glutamine
  • Choline
  • Glutation (antioxidant)

Eindresultaat ontgifting

Als beide fases goed doorlopen zijn, dan zijn de gifstoffen aan watermoleculen gebonden en kunnen ze via de nieren (urine) of gal (poep) weer uitgescheiden worden. En voilà! De lever heeft zojuist potentieel gevaarlijke gifstoffen die het lichaam ziek kunnen maken, succesvol afgevoerd. Het gevaar is geweken!

Opmerking: Het idee dat je lichaam dus alleen ontgift of ‘detoxt’ wanneer je een sapkuur of een week lang alleen maar bittere groenten eet, is incorrect. Je lever ontgift 24 uur per dag. Hoe efficiënt dat gebeurt is inderdaad afhankelijk van je voedingspatroon, maar het is dus niet zo dat lukraak een detoxkuur doen na de kerst of vakantie zoveel impact zal hebben. Sterker, als je dat niet op de juiste manier doet, kan het zelfs gevaarlijk zijn! Hierover meer in deel 2 over de lever.

Een gezonde lever

Ik zal dit artikel zo afronden, want het is inmiddels een hele kluif geworden. In deel 2 over ontgiften zal ik dieper in gaan op wat je precies moet eten en doen om het ontgiften van het lichaam te ondersteunen. Je zal zien dat er met voeding veel winst te behalen valt!

Wat ik hierboven beschreven heb, is het proces van een gezonde lever. Maar zoals je weet is dit niet altijd het geval. Wanneer een lever niet optimaal kan functioneren vanwege een chronisch slecht voedingspatroon, alcoholmisbruik, leververvetting of genetische aandoeningen, uit zich dat op verschillende manieren. En daar zal ik dus in deel 2 verder op in gaan. Stay tuned!

Ook leuk om te lezen!

  • 10 Kruiden en Groenten voor een Gezonde Lever10 Kruiden en Groenten voor een Gezonde Lever
  • Zo maak je je lichaam klaar voor de lente: 5 tipsZo maak je je lichaam klaar voor de lente: 5 tips
  • Ontgiften – Hoe pak je het aan? Deel 2Ontgiften – Hoe pak je het aan? Deel 2
  • Op een milde manier Ontgiften & Give-AwayOp een milde manier Ontgiften & Give-Away
  • 10 Andere Manieren om je Goed te Voelen – Deel 110 Andere Manieren om je Goed te Voelen – Deel 1
Bijgewerkt op 24/02/20

Categorie: Gezondheid Algemeen Tags: ontgiften

Reacties

  1. Kim zegt

    om

    Super handig zo’n post ! Ben zelf ook veel met gezondheid en al die stofjes en vitamines bezig, maar zo’n duidelijke uitleg ben ik nog niet vaak tegengekomen bedankt!
    Zelf check ik regelmatig https://www.folderbode.nl/kruidvat/ om te kijken of er vitaminen of andere suplementen/ gezondheidsproducten in de aanbieding zijn. Ze hebben hier een groot en tof assortiment misschien een handige tip voor degene die hier ook veel mee bezig zijn?

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. 10 Kruiden en Groenten voor een Gezonde Lever | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] zeer matig met bewerkt voedsel en zoveel mogelijk bittere groenten. Hoe ontgiften eigenlijk werkt, lezen jullie hier. Ontgiften is dus een lichaamseigen proces dat elke dag plaatsvindt. Hoewel van tijd tot tijd een […]

    Beantwoorden
  2. Wat is de Hersen-Darm-As? | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] tussen het brein en de darmen is net zo echt als de verbinding tussen het brein en je ademhaling, ontgifting en slaap. Wat de hersen-darm-as precies is en waarom dit zo belangrijk en interessant is voor de […]

    Beantwoorden
  3. Kitchari - Mungbonen met Basmatirijst Recept uit de Ayurveda schreef:
    om

    […] variant op de Joodse kippensoep. Het wordt ook wel ingezet bij een detox, maar vaste lezers weten hoe ik over detoxen denk […]

    Beantwoorden
  4. Antioxidanten en Vrije Radicalen uitgelegd - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] gifstoffen […]

    Beantwoorden
  5. Collageen voor geweldige Huid, Haar en Nagels! - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Ontgiften van de lever. Ook tijdens de zwangerschap is het heel belangrijk dat je lever optimaal kan ontgiften. Lees hier meer over dit oh zo belangrijke proces. […]

    Beantwoorden
  6. Zo maak je je lichaam klaar voor de lente: 5 tips - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] een milde detox help je je lijf bij haar reinigingsproces. In dit artikel lees je hoe je […]

    Beantwoorden
  7. Waarom zou je vasten en 4 tips om je voor te bereiden op je eerste keer vasten. schreef:
    om

    […] krijgen ze nooit rust. Tijdens het vasten krijgen de darmen de kans om al het voedsel te verteren, zichzelf te reinigen en te […]

    Beantwoorden
  8. Deze 8 dingen zijn funest voor je Darmflora - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] roken slecht is voor de gezondheid hoef ik niet te benadrukken. De giftige stoffen in sigarettenrook hebben een negatief effect op veel processen in het lichaam. En ook op de darmflora. Stoppen met […]

    Beantwoorden
  9. Natuurlijke Remedies bij PMS & Krampen - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] dan ook is het goed om bij het begin te beginnen: voeding. Zoals jullie hebben kunnen leren in de tweeluik over ontgiften en de lever, kan er dus flink wat mis gaan wanneer gifstoffen niet goed afgevoerd kunnen worden […]

    Beantwoorden
  10. Ontgiften - Hoe pak je het aan? Deel 2 - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] In deel 1 van deze serie legde ik de verschillende fasen van lever ontgifting uit en heb ik mijn best gedaan om de mythe dat de lever een ‘spons’ of ‘filter’ is voor gifstoffen, te ontkrachten. Maar dit is slechts het begin! Want wat moeten we eten en waar moeten we de lever van voorzien om er voor te zorgen dat hij optimaal kan blijven functioneren? Welke vitaminen en mineralen ondersteunen de ontgifting? En hebben leverkuren, detox dagen en speciale supplementen eigenlijk wel nut? […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in