• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

De Gezondheidsvoordelen van Levertraan

geschreven door Heleen Quantrill 2 Reacties

Levertraan

De ouderwetse levertraan …

Wie kent hem nog? De smaak van levertraan. Zo’n lepel vettige iets, de naar vet en vis smakende olie. Wij kregen er vroeger een lepeltje suiker achteraan. Hele generaties zijn opgevoed met levertraan, sommige mensen moeten nog gruwelen bij het idee.

Wat is Levertraan?

Levertraan is de olie die gewonnen wordt uit de lever van vis. Het is belangrijk om je er van te verzekeren dat die vis dus 1. duurzaam gevangen wordt en 2. gevangen wordt in open zee of oceaan waar de kans op vervuiling minimaal is.

Omdat levertraan vitaminerijk is, werd het vroeger vaak gebruikt als voedingssupplement voor jonge kinderen. Nadat deze vitamines in het midden van de twintigste eeuw chemisch konden worden geïsoleerd en aan melk toegevoegd, is het nemen van levertraan echter sterk verminderd. Levertraan is ook gebruikt als geneesmiddel tegen rachitis, een ziekte die het gevolg is van een tekort aan vitamine D.

Vitamines in Levertraan

Welke vitamines zitten er in levertraan? Om precies te zijn: 2000 microgram vitamine A en 16 microgram vitamine D. Met één dessertlepel! Goed voor de afweer, goed tegen ontstekingen. Vooral de vitamine D lijkt een wondermiddel. Het is ontzettend belangrijk voor heel veel verschillende aspecten van je gezondheid van botten en zicht tot immuunsysteem en celvernieuwing. De belangrijkste bron van vitamine D is echter niet levertraan maar de zon. Als onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht (vooral de UV-B straling) maken we vitamine D aan. Helaas is ongeveer van september tot mei in Nederland het zonlicht niet krachtig genoeg om een tekort aan vitamine D aan te vullen.

Jodium en Fosfor

Hebben jullie mijn artikel over jodium ook al gelezen? Levertraan bevat ook veel jodium. Eet je niet veel vlees of vis, maar ben je niet vegetarisch? Dan is het een prima bron van jodium! Ook is het rijk aan fosfor. Dit is een stof dat samen met calcium stevigheid geeft aan botten.

Omega-3

Levertraan is rijk aan poly-onverzadigde vetzuren (PUFA’s). PUFA’s zijn verbindingen die van levensbelang zijn voor onze gezondheid. De PUFA’s in deze olie en bepaalde andere visoliën worden eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) genoemd, en staan bekend als omega-3-vetzuren. Omega-3-vetzuren zijn van wezenlijk belang in de voeding, omdat het menselijk lichaam ze niet zelf kan aanmaken.

Tekorten Omega-3

Door ons dieet krijgen we naar verhouding meer Omega-6 dan Omega-3 binnen. Een teveel aan Omega-6 vetzuren werkt ontstekingen in de hand. Een tekort aan Omega-3 vetzuren uit zich in:

  • Zachte nagels
  • Broze nagels
  • Allergieën
  • Hyperactiviteit
  • Droge ogen
  • Geïrriteerdheid
  • Droge huid
  • Roos
  • Langzaam helen van wonden
  • Regelmatig terugkerende infecties
  • Leerproblemen
  • Lage weerstand
  • Vermoeidheid
  • Droog haar
  • Gescheurde huid op hielen en vingertoppen

Levertraan is een prima bron voor Omega-3 vetten. Groene bladgroenten en diverse zaden en noten bevatten ook Omega-3 vetten. Maar dit is een ander soort Omega-3, de ALA. Om dit om te zetten naar EPA is een omzettingsproces nodig en dit verloopt moeizaam en kan door veel invloeden verstoord worden. Een voedingssupplement met krillolie is dan aan te raden.

Zuivere Levertraan

Extra Virgin Cod Liver Oil

Om optimaal te profiteren van de kwaliteiten van levertraan is het zaak om een zo zuiver mogelijke olie te verkrijgen. Het probleem met veel merken is dat de olie teveel verwerkt wordt en/ of teveel blootgesteld wordt aan lucht en licht. Dit werkt ranzigheid in de hand.

Rosita Real Foods heeft het proces van productie en verzenden zodanig onder controle dat iedere order op bestelling gemaakt wordt! Bij de productie van EVCLO worden er nooit geïmporteerde levers gebruikt. De enige kwaliteit die voldoet is verse, duurzame en wildgevangen kabeljauw (de “Gadus Morhua” soort) uit de Atlantische oceaan. Om specifiek te zijn uit de diepe, schone en ongerepte wateren voor de kust van Lofoten in Noorwegen. Echt zuivere levertraan dus. Klik hier om de voedingswaardes te bekijken. 

Nemen jullie ook levertraan? Welk merk/ soort bevalt jullie het beste?

Ook leuk om te lezen!

  • Winterdip? Doe er wat aan!Winterdip? Doe er wat aan!
  • Omega & Vetzuren: Waarom en Welke Vorm?Omega & Vetzuren: Waarom en Welke Vorm?
  • Extra Virgin Kabeljauw LevertraanExtra Virgin Kabeljauw Levertraan
  • Worteltjestaart Cupcakes – Graanvrij & VeganWorteltjestaart Cupcakes – Graanvrij & Vegan
  • Gezondheidsvoordelen van Grasgevoerd VleesGezondheidsvoordelen van Grasgevoerd Vlees
Bijgewerkt op 26/09/22

Categorie: Gezondheid Algemeen, Supplementen Info Tags: levertraan

Reacties

  1. Lutgart van Rossum zegt

    om

    waar kan ik het productieproces van levertraan terugvinden?
    Ik zoek levertraan die gewonnen is uit de op oude natuurlijke extactie methode, en niet via het proces van moleculaire distilatie
    maar dit staat nergens vermeld op het etiket.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hallo Lutgart,

      Bedankt voor je reactie. Wellicht dat je via deze websites iets wijzer wordt?
      https://rositarealfoods.com/testing
      https://www.ergomax.nl/merken/rosita-real-foods

      Groeten!

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in