Het is geen weer om eindeloos in de keuken te staan, maar we willen wel goed en lekker eten! Wat doe je dan? Dan zet je ’s ochtends een kip in de oven of de slowcooker om die halverwege de dag er uit te halen zodat je met etenstijd, wanneer de warmte buiten flink toeneemt, gemakkelijk een heerlijke, frisse maaltijd kan klaarmaken. Deze koude kip taco’s zijn hitte-proof en kids-proof. Dubbel win!
Seizoensgroente Spitskool
Tot mijn verrassing kreeg ik deze week een spitskool in een Too Good to Go box van de lokale biologische boer. De verrassing was omdat ik een paar dagen daarvoor ook al een spitskool besteld had bij mijn vaste biologische boer. Dat gebeurt me wel vaker. Ik koop ook aardappels als ik van buuv’ een emmer vol aardappels krijg. En onze kippen zijn van de leg op het moment en wat vergeet ik juist om te bestellen…? Juist.
Maar die spitskool. Ik ben niet zo’n kool-eter, maar koud in een cole slaw vind ik het best lekker. Je moet niet teveel rauwe kool eten, dat is wat moeizaam om te verteren. Maar een enkele keer kan echt geen kwaad hoor. Ik snipperde een halve spitskool in de keukenmachine en kneusde hem flink met de hand totdat er wat sap vrijkwam. Beetje zout er over en een uurtje laten staan en de kool is wat zachter en iets smakelijker om rauw te eten. In feite maak je zo een begin met traditionele zuurkool!
Koude Kip Taco’s
Sinds kort heb ik mais tortilla’s ontdekt en dat is echt een uitkomst! Ze smaken heerlijk en er is niets leukers dan met de handen eten. En als je voor 100% mais gaat zijn ze ook glutenvrij. Even kort verwarmen in de koekenpan en dan vullen met onder andere die heerlijke koude kip. Gewoon een hele kip lekker in de oven doen met zout, kruiden en olijfolie. Ik dek het af met aluminiumfolie zodat hij niet uitdroogt. In de slowcooker kan ook, op ‘Low’ kan de kip zo wel de hele dag zachtjes garen. Dan is de kip boterzacht en valt hij uit elkaar. Je krijgt dan ook geen korstje, maar het scheelt dat de oven niet aan hoeft. Net wat je voorkeur heeft dus.
Kip in de Oven:
1 kip van ongeveer 1,2 kilo – 1,5 uur op 180 graden
Kip in de Slowcooker:
1 kip van ongeveer 1,2 kilo – 6 uur op ‘Low’ of 3 uur op ‘High’
Mais Salsa
De mais salsa (het Spaanse en Italiaanse woord voor ‘saus’) is heerlijk tijdens warme maanden: de frisse combi van citroen, koriander en mais is een perfect bijgerecht voor pittige kip. Ik gebruik gewoon mais uit een pot, maar je kunt ook verse mais gebruiken en de korrels 5 minuten te bakken voor gebruik. Ik voegde avocado toe voor extra voedingswaarde en die heerlijk, romige textuur. Maar dit is ook erg lekker met cherry tomaatjes!
Koude Kip Taco’s met Mais Salsa en Spitskool salade
Ingrediënten
- 1 gare kip zie notities in het artikel
- 1 tl harissa pasta
- ½ spitskool
- 1 sjalot
- 25 gram rozijnen
- ½ tl zout
- 3 el mayonaise
- 1 tl mosterd
- 1 el appelcider azijn
- 1 avocado
- 150 gram maiskorrels
- 15 gram koriander
- ½ citroen uitgeperst
- 8 mais tortilla's
- olijfolie
Instructies
- Bereid de hele kip volgens de instructies in het artikel of hoe je zelf het prettigst vindt. Laat de kip afkoelen.
- Pluk de kip kaal zodra hij afgekoeld is en meng het vlees met de harissa en zet apart.
- Snipper de spitskool en kneus hem. Bestrooi met zout en zet een uurtje apart – optioneel!
- Snipper de sjalot. Neem een ruime kom en doe hier de sjalot, rozijnen, mayonaise, mosterd en appelcider azijn in. Doe de spitskool er bij en roer goed door. Proef of het zout genoeg is en pas het eventueel aan. Zet in de koelkast totdat je gaat eten.
- Maak de mais salsa door de maiskorrels kort te bakken in een droge koekenpan en te mengen met avocado blokjes, citroensap, gesneden koriander, zout en olijfolie.
- Warm de tortilla's op in een droge koekenpan en dek de tafel.
- Vul de tortilla's met kip, salade en salsa en geniet van het feit dat je nauwelijks iets hoefde te koken!
Laat een reactie achter