• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Alles over Kimchi – Gezondheidsvoordelen & Zelf Maken

geschreven door Heleen Quantrill Reageer

Ken jij Koreaanse Kimchi al? Het is een heerlijk fris-zuur Koreaans bijgerecht op basis van gefermenteerde groenten en pittige kruiden. Waarom het zo gezond is en hoe je het zelf kunt maken, lezen jullie hier!

Kimchi

Koreaanse Kimchi

Als de mensheid fermentatie niet zou hebben uitgevonden zou de wereld er heel anders uitzien. Brood, bier, wijn maar ook gezonde zaken als yoghurt en tofu zouden niet hebben bestaan. En kimchi hoort ook in dit rijtje. Zie het als een Aziatische variant op zuurkool. De groenten – witte kool en/ of rettich – worden eerst ingelegd in zout dat het ontwikkelen van schadelijke micro-organismen tegengaat. Daarna worden er kruiden en specerijen aan toegevoegd wat het die typerende smaak geeft.

Eigenlijk standaard zit er knoflook en rode peper in. Maar ook gember, wortel, lente-uitjes, prei, radijsjes en zeewier kunnen worden toegevoegd. Er bestaan ook kimchi varianten waar bijvoorbeeld oesters en garnalen zijn toegevoegd. Het schijnt dan ook zo te zijn dat er meer dan 100 variaties Kimchi bestaan!

Kimchi Gezond

Kimchi is één van de gezondste gerechten in de wereld. Naast vitamines A, B en C zit het boordevol gezonde bacteriën die je spijsvertering helpen en vezels om die darmbacteriën te ondersteunen. Zelfs zonder de fermentatie helpen de meeste ingrediënten, zoals gember, knoflook en chilipeper je immuunsysteem. 

Koreaanse Kimchi

Ruim 2 kilo in totaal

1 Chinese  kool (ongeveer 2 kilo)
50 gram grof zeezout
2 eetlepels tafelzout
1 daikon (500 gram), geschild en in dunne plakjes gesneden
5 teentjes knoflook, in plakjes
40 gram verse gemberwortel, geschild en in flinterdunne plakjes gesneden
½ rode ui, in plakjes
1 kiwi, fijngehakt
50 gram Koreaans chilipoeder (verkrijgbaar bij de toko)
150 ml Thaise vissaus (nam pla)
1 theelepel suiker
3 rode chilipepers, in plakjes.

  1. Snijd de nerf van de kool diep in en scheur de kool doormidden. Doe hetzelfde met de beide helften.
  2. Doe ze in een kom en vul deze met water en 2 eetlepels zout. Laat 2 uur staan.
  3. Giet de koolbladeren af en bestrooi ze met het zeezout. Ieder blad moet bedekt zijn. Laat 4 uur staan.
  4. Spoel de zacht geworden kool af, snijd de kool in hapklare stukjes en doe deze in een grote kom.
  5. Meng de rest van de ingrediënten goed en doe deze bij de kool. Zorg dat alle koolbladeren bedekt zijn.
  6. Doe de kimchi in een luchtdichte doos.
  7. Laat deze 5 uur op kamertemperatuur staan en daarna 24 uur in de koelkast.
  8. De kimchi is in de koelkast 3 maanden te bewaren.

Hoe eet je Kimchi?

Serveer Kimchi bij gerechten waar je anders atjar tjampoer bij zou serveren. In Korea serveren ze kimchi zelfs bij het ontbijt, maar dat gaat mij zelfs een stapje te ver 🙂 Wel is het gewoon erg lekker bij bijna elk Aziatisch gerecht, of door de salade heen. Tip: schep wat door je stamppot heen voor extra kick!

Kimchi kopen of zelf maken

Je kunt kimchi dus heel gemakkelijk zelf maken. Maar als je dit teveel werk vindt, kun je het ook in diverse winkels kopen. Ik heb verschillende geprobeerd en die van Asian Food Lovers vind ik zelf erg lekker. Knapperig en lekker pittig. Soms vind je bij grotere supermarkten ook verse kimchi. Die kan ik je ook aanraden!

Ook leuk om te lezen!

  • Give-Away Zelf Groenten fermenteren en Kwark makenGive-Away Zelf Groenten fermenteren en Kwark maken
  • Mijn Favoriete Lunch producten zonder BPA of PVC – Voedselveilig dus!Mijn Favoriete Lunch producten zonder BPA of PVC – Voedselveilig dus!
  • Suiker-Pauze – Ontbijt ideeënSuiker-Pauze – Ontbijt ideeën
  • Pepernoten 2.0 Glutenvrij, LactosevrijPepernoten 2.0 Glutenvrij, Lactosevrij
  • Stoofperen uit de Slowcooker – zonder suikerStoofperen uit de Slowcooker – zonder suiker
Bijgewerkt op 6/12/21

Categorie: Een Natuurlijk Schone Keuken, Groenten, Recepten Tags: groenten fermenteren, kimchi

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in