• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Havermeel Bananenbrood

geschreven door Heleen Quantrill 16 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

Havermeel BananenbroodHebben jullie havermeel al eens geprobeerd? Voor een jaar ofzo terug kon je het alleen maar gebruiken door zelf eerst havermout heel fijn te maken. Tegenwoordig kun je het in bijna alle gezondheidswinkels, veel supermarkten en uiteraard online wel krijgen. Ik heb een tijdje terug samen met een vriendin een paar zakken glutenvrije havermeel. Zij kocht het voornamelijk voor haar oma om er pap en shakes van te kunnen maken (oma at slecht), maar ik ging er de keuken mee in om mee te bakken.

Havermeel heeft een heerlijke neutrale smaak en geeft hele mooie, zachte resultaten. Ik vind het perfect in cake en om pannenkoeken mee te maken. Simon doet er een schep van in zijn proteine shake en zegt dat het naar brinta smaakt. Voor de kinderen doe ik wel eens een schep havermeel in hun smoothie met yoghurt en fruit. Lekker drinkontbijt zonder onnodige toevoegingen (want fruit is zoet genoeg, immers?).

Dit bananenbrood is ook zo’n geslaagd experiment met havermeel. M’n moeder vroeg me om wat van ‘cake’ voor haar te bakken. Iets wat geen suiker of reguliere meel bevat. Het toeval wilde dat ik vier bananen op de fruitschaal had liggen die echt op moesten. Overrijpe bananen, hoewel niet aantrekkelijk om te zien en vast te pakken, zijn heerlijk zoet. Geen extra zoet nodig in dit brood, dus!

Ik zeg brood, maar eigenlijk is het meer een soort cake. Dat komt omdat toen ik op zoek was naar een lekker en simpel bananenbrood recept, ik op de recepten van de Amish terechtkwam. Hun ‘banana bread’ is eigenlijk cake vanwege de hoeveelheid eieren en suiker die er in gaan. Hoewel dit recept strikt genomen niet Amish is, vond ik de eenvoud van het originele recept erg aantrekkelijk.

Het enige punt is wel, dat dit bananenbrood echt wel z’n tijd nodig heeft in de oven. Uiteindelijk heeft ‘ie er wel een uur en tien minuten in gestaan. Ik had de oven hoger kunnen zetten, maar het brood werd al redelijk snel bruin van kleur. Dus liever low en slow dan hard en verbrand.

Nee rijmt niet helemaal, inderdaad. Da’s dan weer jammer, hè?

Havermeel Bananenbrood2Dit recept is genoeg voor een vrij groot cakeblik. Het mijne is wel 30 cm lang en 10 cm breed. Je kunt er dus voor kiezen om twee kleinere vormen te gebruiken. Het bananenbrood vriest erg mooi in, dus pak de tweede goed in en dan blijft hij wel een maand goed in de vriezer. Daarna verandert de structuur te veel en wordt ‘ie snot. Niet lekker.

Buiten de koelkast is dit brood nog drie tot vier dagen houdbaar, hoewel hij dan wel droog wordt. In de koelkast blijft het tot wel een week goed. Het is op een bepaald moment wel lekker om er een lik boter op te smeren.

Wil je een kruidig bananenbrood? Voeg dan een eetlepel speculaaskruiden toe! Een handvol gehakte walnoten is ook erg lekker. En omdat dit brood geen toegevoegde suiker bevat, is het ook erg lekker als ontbijt met wat fruit. Kop thee er bij en je kunt de dag weer aan!

Havermeel Bananenbrood

Havermeel Bananenbrood

Heleen Quantrill
Dit bananenbrood op basis van havermeel is geïnspireerd op een Amish recept, maar bevat totaal geen toegevoegde suiker en is dus een stuk gezonder!
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur 10 min
Totale tijd 1 uur 20 min
Gang Brood
Porties 14

Ingrediënten
  

  • 4 hele rijpe bananen
  • 4 eieren
  • 200 gram havermeel
  • 1,5 tl bicarbonaat
  • 1 tl zeezout
  • 50 gram boter
  • 3 el karnemelk of yoghurt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op160 graden.
  • Neem een keukenmachine met messen en doe hier de bananen en eieren in en maal goed door.
  • Voeg nu de overige ingrediënten behalve de karnemelk toe en maal tot er een glad beslag ontstaat.
  • Als het beslag al vrij nat is, doe dan 1 el karnemelk er bij, anders kun je de 3 el zoals aangegeven gebruiken.
  • Maal nog even kort en schenk dan het beslag dat lijkt op cakebeslag, in een ingevet cakeblik.
  • Bak in 60 - 70 minuten gaar en goudbruin. Check of het bananenbrood gaar is door er met een tandenstoker in te prikken. Een schonen tandenstoker betekent een gaar bananenbrood.
  • Laat even afkoelen in de vorm voordat je het brood er uit haalt.

Notities

Het zuur van de karnemelk reageert met de bicarbonaat en werkt als bakpoeder. Door deze reactie wordt je baksel heerlijk luchtig. Geen karnemelk in huis? Gebruik dan 3 el melk naar keuze met een scheut citroensap er in.

Ook leuk om te lezen!

  • Glutenvrije Notencake met Chocola en BanaanGlutenvrije Notencake met Chocola en Banaan
  • Gember en Melasse Verjaardagstaart voor Mijn MannetjeGember en Melasse Verjaardagstaart voor Mijn Mannetje
  • Doe-Het-Zelf Glutenvrij Meel MixDoe-Het-Zelf Glutenvrij Meel Mix
  • Geroosterde Spruiten met Appel, Walnoot en CranberriesGeroosterde Spruiten met Appel, Walnoot en Cranberries
  • Wat is Boerenkaas? Uitleg in 5 punten en Tips!Wat is Boerenkaas? Uitleg in 5 punten en Tips!
Bijgewerkt op 7/09/22

Categorie: Brood, Recepten Tags: bananen, havermeel

Reacties

  1. Erica zegt

    om

    Erica,

    Sorry gevonden !! 160 gr

    Beantwoorden
  2. Erica zegt

    om

    Er staat geen bak temperatuur bij ! 160 Gr net als cake ? Hoor t graag dankje

    Beantwoorden
  3. Inge zegt

    om

    Hoe maken we hier een zuivelvrije variant van?
    Kan ik de melk met citroensap ook vervangen door water of havermelk of haverroom met citroensap? En dan 1 op 1 vervangen of iets minder?
    Havermelk is zo dun als water, maar kan helaas ook geen soya of amandelmelk gebruiken.
    Warme groet, Inge

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hey Inge,

      Gezien de hoeveelheid karnemelk die ik gebruik, zou ik haverroom gebruiken. Net wat je zegt, dat heeft een dikkere consistentie. Drie eetlepels en een theelepeltje citroensap is dan prima.

      Groetjes!

      Beantwoorden
  4. Judith zegt

    om

    Ik heb geen bicarbonaat.
    Kan ik iets anders gebruiken?
    Groetjes

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Ja hoor, ene beetje bakpoeder is ook prima!

      Beantwoorden
  5. Jeanette zegt

    om

    Hallo Heleen,

    dank je (nogmaals ) voor je reactie, helaas niet pompoen ivm histamine en fruit met zetmeel, ik ga er iets anders op moeten vinden denk ik, maar heb al een beginnetje nu, moet lukken!

    groetjes Jeanette

    Beantwoorden
  6. Jeanette zegt

    om

    Hallo Helen,

    kan ik ipv bicarbonaat en karnemelk (lactose/ koemelkeiwitvrij) ook wijnsteenbakpoeder gebruiken en ipv de bananen( histamineintolerantie) wat meer glutenvrije melk toevoegen?

    groetjes
    Jeanette

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hallo Jeanette,

      Je kunt de bicarbonaat idd vervangen door wijnsteenbakpoeder. Maar ik zou niet meer melk toevoegen dan de hoeveelheid karnemelk die er aangegeven staat. Als je de bananen ook door melk vervangt, wordt het wel erg nat en denk ik niet dat hij goed gaart. Kun je de bananen misschien vervangen door een andere puree? Appelmoes of pompoenpuree misschien?

      Groetjes,
      Heleen

      Beantwoorden
  7. Metske zegt

    om

    Ziet er goed uit Heleen ,is de havermeel ook te vervangen door Bijvoorbeeld amandel of boekweitmeel?

    Groetjes Metske

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hoi Metske,

      Jazeker! Gewoon 1 op 1 vervangen.

      Groetjes
      Heleen

      Beantwoorden
  8. Megan zegt

    om

    Ik heb ‘m gemaakt en hij is heerlijk!

    Beantwoorden
  9. Annie Laumen zegt

    om

    Lekker en makkelijk recept Heleen.
    Grt Annie

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Dankjewel!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Suikervrije en Glutenvrije Baby Smash Cake - Catherine 1 jaar! - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] werd een opgeleukte versie van mijn bananencake, iets aangepast voor een kleiner formaat. Het resultaat: een kindvriendelijke baby smash cake met […]

    Beantwoorden
  2. 10 Toffe Schoollunches voor Tieners - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Havermeel Bananenbrood – klik hier voor het recept […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in