In deze tijd van het jaar spruit het ‘onkruid’ overal tussenuit en ben je haast dagelijks bezig om je tuin een beetje bij te houden. Maar wat als je het nou niet als onkruid zou beschouwen en gecombineerd met een bij-vriendelijke tuin, je eigenlijk gratis ‘biologische’ groenten in je tuin hebt groeien? Onkruid werd eeuwenlang gezien als precies dat: groenten. Ze zijn voedzaam, helend en eigenlijk best wel lekker.
We zijn de laatste paar decennia alleen verwend met zachte, zoete groenten waar je niet veel moeite voor hoeft te doen met kauwen en proeven. Maar met het gegeven dat reguliere groenten en fruit steeds minder voedingswaarden hebben, kan het best interessant zijn om buiten de plantenbox te denken en te genieten van wat er vrijlijk in de natuur groeit en bloeit. En aangezien het vandaag mooi weer is, beginnen we met een bijzonder zonnig exemplaar:
De Paardebloem
.
Volgens Natuurlijkerwijs bevat paardebloem: ‘Bitterstoffen, sesquiterpeenlactonen, triterpenen, stereol, flavonoïden (quercetine, luteoline, apigenine, isorhamnetine), polysaccharides, coumarinen (cichoriine en aesculine), vitaminen C, D, E, verschillende B vitaminen, choline, carotenen, kalium, natrium, magnesium, ijzer, koper, zink, calcium.
Als geneeskruid gebruikt men de bladeren en de wortel.
Eigenschappen (wortel):
Leverversterkend, galopwekkend, laxerend, ontgiftend.
Eigenschappen (bladeren):
Urinedrijvend, zuiverend.
Uitwendig:
Het melkachtige sap uit de stengels werkt, bij intensief gebruik, tegen wratten.
Inwendig:
De wortel is het meest heilzaam voor de lever. Gebruik het bij leverproblemen, ontstekingen van de galblaas, lichte geelzucht, indigestie, chronische constipatie en constipatie tijdens de zwangerschap.
Het blad bevorderd het urineren. Gebruik het bij urineretentie, nierstenen, bedwateren (neem het dan ’s ochtends) en bij blaasontsteking (in combinatie met andere kruiden).
De wortels en de bladeren samen worden vanwege hun heilzame werking op lever en nieren, toegepast om het lichaam te ontgiften. Door deze werking is de plant ook goed bij chronische pijnklachten, reumatiek, artritis en huidaandoeningen.’
Maria Treben verteld in ‘Gezondheid uit de Apotheek van God: ‘Meng oogst de bladeren voor de bloei, wortels in de lente en de herfst de stengels in de bloeitijd. De hele plant is heel geneeskrachtig. Zelf ben ik gewend in de lente de hele plant als sla op tafel te brengen, of ’s avonds bij mijn brood een salade gemengd met aardappelen en gegarneerd met halfhardgekookte eieren. Toen ik een kuur deed in Joegoslavië, kregen de gasten, naast andere verse slasoorten, een schoteltje paardebloem op tafel. De dokter, een beroemde leverspecialist, vertelde mij, toen ik om de reden vroeg, dat de paardebloem de lever zeer gunstig beïnvloedt.’
De smaak van de bladeren en stengels is licht-bitter, witlofachtig. De bloemen smaken zoet en doen het goed in gelei. De jonge bladeren zijn het lekkerst. Leg ze voor gebruik eerst 15 minuten in zout water om wat van de bitterheid af te zwakken. Serveer ze vervolgens als salade met een dressing op basis van olijfolie, citroensap, zout en peper.
Maria Treben maakt een siroop van paardebloemen. ‘Vier handen vol paardebloemen doet men in een liter koud water. Deze brengt men langzaam aan de kook. Hierna neemt men de pot van het vuur en laat men het een nacht staan. De volgende dag giet men alles door een zeef., laat deze uitlekken en perst met beide handen de bloemen goed uit. In dit sap doet men een kilo ruwe suiker en een halve citroen in schijfjes gesneden (zonder schil, tenzij onbespoten). Men roert alles goed door elkaar… Men zet de pot zonder deksel op het vuur. Om alle vitaminen te behouden, schakelt men op de laagste vlam. Zo verdampt het water zonder te koken. Men laat de massa één of twee keer afkoelen om na te gaan of de siroop stijf genoeg is. Het mag niet te dik worden, omdat het anders na lange tijd zou versuikeren; maar ook niet te dun, want dan zou het zuur kunnen worden. Het moet een echte dikke siroop zijn, die op een broodje of op de boterham heerlijk smaakt.’
Wij spuiten geen gif meer in onze tuin. Ik pluk de paardebloemen dus zo uit de tuin. Maar als je geen tuin of geen paardebloemen in de tuin hebt, vind je ze vrijwel overal in het wild. Pluk niet te dicht langs wegen en landbouwgrond, maar ga het bos in of zoek het strook groen in jouw dorp of stad op. Bewaar geplukte kruiden in een mand of stoffen tas. Plastic tassen zorgen ervoor dat de kruiden gaan zweten en snotterig worden. Was de kruiden goed zodra je thuis bent en droog ze in een sla-droger of met een theedoek. Je hebt het meest profijt van de voedingswaarde als je ze dan ook vrij snel opeet. Want laten we wel wezen, er groeit genoeg dus als je tekort komt, ga je gewoon weer een rondje lopen!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
saskia zegt
joyce sierhuis,
het groen is volgens mij bitter
joyce sierhuis zegt
Heleen Quantrill,
de bloemblaadjes van het groen verwijderen. hoe erg is het als er toch wat groen in de pan ligt
Anne zegt
Mijn moeder gebruikte het vroeger ook en ook weegbree en brandnetel en maggiplant uit de tuin aten we. En rozenbottels en vlierbessen en bloesen. En nog wel meer, maar bramen liggen wel meer voor de hand. Gezondheid!
Anne zegt
Gister heb ik een hand vol paardenbloemblad in mijn smoothy gemixt. Ook handig.
Heleen Quantrill zegt
Lekker!
Anne zegt
Anonymous,
Je kunt het toch gewoon wassen.
christa zegt
welke bloemen kan je nog meer uit uit de tuin trouwens?
christa,
Heleen Quantrill zegt
Wat denk je van zevenblad? Erg gezond en komt ook erg veel voor! Het lijkt qua smaak iets op spinazie.
christa zegt
wow wat leuk ik ga direct de tuin in en wat lekker verzamelen. Bedankt voor de tip
Heleen Quantrill zegt
Graag gedaan! Ze zijn weer volop in seizoen zag ik gisteren 🙂
Albert Dantuma zegt
J. R. C. Van Laar,
Hier een interessant artikel en een TED talk voor wat betreft kanker en de paardeboem.
http://www.naturalnews.com/2017-01-18-dandelion-root-a-cancer-cell-killer-has-a-long-history-as-medicine.html
J. R. C. Van Laar zegt
Ergens gelezen dat de paardebloem ook wel heilzaam werkt bij kanker.Weet iemand hierover iets?
Joyce zegt
zocht ik op wildpluk en zeg je dat er weinig te plukken valt aan de kust. deze post valt zeker weten onder wildplukken.
bedankt voor je fijne site, ik kom er graag en regelmatig.
Iris Maier zegt
Wat bedoel je precies met je eerste zin, Joyce? Als je het over dit artikel hebt: https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/lokale-producten-van-het-seizoen-wat-valt-er-te-halen-februari/, dan bedoelde ik te zeggen qua schelpdieren. Waar ik woon aan de kust (Castricum) heb ik nog nooit enig levend schelpdier mogen vinden. Garnalen zijn er wel.
Dank je voor je compliment in ieder geval!
jacob werkman zegt
ik heb een goede groente stomer, mijn vraag is kan ik deze gebruiken voor het maken etnisce olie uit kruide planten of nog ergens anders voor?
Anonymous zegt
zelf zaaien kan ook; biologische zaden kopen/ bestellen via; tuin@hortusalkmaar.nl
http://www.hortusalkmaar.nl
Taraxacum officinale Wiggers, Asteraceae, PAARDEBLOEM, WZC010
Anonymous zegt
Je schrijft dat jullie geen gif meer spuiten en de paardenbloemen zo uit de tuin plukt… Hoe weet je wanneer het gif is uitgewerkt dan? Ik spuit ook niet meer maar ben bang dat ik mezelf vergiftig omdat ik ooit gespoten heb…
Heleen Quantrill zegt
De laatste keer dat we spoten, was drie jaar geleden. En vergeet niet dat hoe schoon we ook proberen te leven, er altijd een bepaalde mate van vergiftiging zal zijn. Denk aan uitlaatgassen, grondwater en inderdaad dieren die urineren en dergelijke. Dit kun je niet voorkomen. Ga er dus asjeblieft niet al te veel over piekeren, 100% schoon lukt gewoon niet. Bewuste keuzes maken wel.
Anonymous zegt
Ik heb mij laten uitleggen door een biologische melkkoeienboerderij dat paardebloemen het best groeien op grond dat niet bespoten is. Dus weilanden waar veel paardebloemen groeien is onbespoten. Op zich is dit voor de boeren en koeien niet het beste want waar paardebloem staat is geen plek voor gras, dus minder te eten voor de koe. Toch kiest men voor het welzijn van de koe en de mens. Dus zuivere melk. Op stal krijgen ze dan extra voer erbij naast wanneer er teveel paardebloemen in het gras staan in het seizoen. Dus pluk maar gerust in zo‘n weiland. Even goed spoelen onder de kraan.
Sabine
boik zegt
paardebloemensiroop, en straks de vlierbloesem siroop….maar hoe maak je die als je geen suiker wil eten?
Judith zegt
De siroop in de tweede fermentatie van de waterkefir doen, de suiker fermenteert, en de smaak wordt nog lekkerder.
Jeannet zegt
Kun je ze ook rauw eten, in bijvoorbeeld salade? Onze tuin staat vol…
Anonymous zegt
Het lijkt me leuk om te eten, maar je weet nooit of er misschien een kat op gepist heeft. Dat houdt mij nog tegen…
Natasja Pruimboom zegt
enkele weken geleden stond onze moestuin vol met paardenbloemen, nooit geweten dat je er wat mee kan. Tot iemand zei dat je er gelei, wijn enz mee kan maken. Dus op zoek naar een recept, en de volgende dag gelei gemaakt, we genieten er nog steeds van. Volgend jaar ga ik op zoek naar andere recepten en deze uitproberen. Wie weet de wijn wel 🙂