Wat is boerenkaas nu precies? Kaas kennen we allemaal en wat een boer niet kent, dat eet hij niet. Maar kun jij zo uit je hoofd benoemen wat deze kaas eigenlijk is en hoe het zich onderscheid? In dit artikel leg ik het verder uit!
1. Boerenkaas wordt gemaakt van Dagverse melk
Dagverse melk is rauwe melk die rechtstreeks van de koe verwerkt wordt tot kaas. Er is dus geen tussenkomst van fabriek en de melk wordt niet eerst gepasteuriseerd. Wat een koe eet en de van nature aanwezige bacteriën in rauwe melk, geven deze kaas een karakteristieke smaak die nooit hetzelfde is.
2. Boerenkaas wordt met de hand gemaakt
Ook hier geen tussenkomst van een fabriek. Het maken van deze kaas is een heus ambacht en de methode wordt vaak van de ene generatie overgeleverd aan de volgende. Dit ambachtelijke proces zorgt er ook voor dat de boerenkaas een bijzondere structuur heeft.
3. Het smaakt authentiek
Doordat boerenkaas zo puur is en afhankelijk van het gras, de ligging van de boerderij en nog veel meer, is de boerenkaas van de ene boer die van de ander niet. Zelfs boerenkaas van dezelfde boerderij kan de ene keer net wat anders smaken dan de andere keer. Dat maakt het zo authentiek.
4. Boerenkaas is traditioneel gerijpt
Geen moderne fratsen om de juiste atmosfeer te creëren maar kaas laten rijpen zoals het altijd al gedaan is. Op houten planken en met ventilatoren die afhankelijk van de temperatuur open of dicht gedaan kunnen worden.
5. Hoge kwaliteitseisen
Omdat het van rauwe melk gemaakt wordt, moet deze kaas voldoen aan het Kwaliteitsmerk Boerenkaas (KB) dit keurmerk staat voor gegarandeerde kwaliteit en dat de kaas een Nederlands product is. Deze stichting ziet er ook op toe dat de melk uitsluitend afkomstig is van melkvee dat zich op Nederlands grondgebied bevindt en dat de bereiding, rijping en opslag plaatsvindt op in Nederland gevestigde locaties. Iets wat helaas niet meer als standaard eis geldt voor andere producten die het predicaat Boerenkaas dragen. Als je rauwmelkse kaas wilt kopen, let dan op dit keurmerk!
Is Boerenkaas gezond?
Leuk allemaal, die uitleg, maar is boerenkaas ook gezond? Jazeker! Zelf kies ik het liefst voor rauwmelkse kaas omdat de melk niet verhit wordt en daarom dus veel enzymen en bacteriën nog aanwezig zijn in de kaas. Een poosje geleden ontdekte ik de website Milk&Health met heel veel informatie over de gezondheidsvoordelen van rauwmelkse kaas, maar ook uitleg over wanneer je er mee op moet passen. De moeite waard om het eens te lezen als je geïnteresseerd bent in rauwe melk en rauwmelkse kaas.
Boerenkaas Tips
Benieuwd naar boerenkaas en hoe het smaakt? Op de markt en bij goed geselecteerde kaaswinkels kun je vaak rauwmelkse kaas krijgen. Je weet nu dat je naar dat keurmerk kunt vragen! Liever online bestellen? Op dit moment heeft dat wel mijn voorkeur. Bekijk dan Hoogendoorn kaas eens. En als je niet kunt kiezen, hebben ze ook een leuk pakket met verschillende soorten kaas om eens uit te proberen. Allemaal vacuümverpakt geleverd!
Laat een reactie achter