• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Gezondheid Algemeen
  • Recepten
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Verzadigd Vet is Gezond!

27 juni 2012 geschreven door Heleen Quantrill 66 Reacties

Er wordt al veel geschreven over de positieve eigenschappen van essentiële vetten en dan met name de Omega 3, dus daar ga ik het hier niet over hebben.

Nee, ik wil graag veel meer gaan schrijven over verzadigde vetten. Noem deze twee woorden en er loopt een collectieve rilling door vetschuw Nederland. Door vele campagnes van verschillende instanties op de televisie Let iedereen op Vet en is vooral verzadigd vet het bokkie omdat dit vet verantwoordelijk zou zijn voor hartproblemen, een te hoog cholesterol en een dikke buik. Dit is heel jammer, want juist de verzadigde vetten hebben we erg nodig voor verschillende functies in ons lichaam en vooral onze kinderen kunnen niet buiten verzadigd vet!

Wat zijn verzadigde vetten nu precies?
Verzadigde vetzuren zijn vast van substantie en hebben het grote voordeel hierdoor dat ze niet veranderen tijdens verhitting of blootstelling aan (zon)licht zoals onverzadigde vetzuren dat wel doen. Dit betekent dat ze niet snel ranzig worden en de goede eigenschappen die ze bevatten (Vitamine A, D en  E) niet kwijtraken met bakken of frituren. Je hebt verzadigde vetten nodig om je hersen-, lever- en darmfunctie goed te laten verlopen. De eerste twee hebben verzadigd vet nodig omdat ze daar o.a. uit bestaan. Als er te weinig van dit vet via de voeding binnenkomt, werken deze twee organen ook minder goed. Dit is uiteraard een zeer versimpelde uitleg, maar in essentie komt het hier wel op neer. Verder heb je verzadigd vet nodig om je darmen te beschermen tegen schimmels en parasieten en om de darmfunctie (wat doet de darm?) beter te laten verlopen. En ja, dan kun je denken van een simpel bezoek aan het toilet tot aan de bescherming tegen darmkanker. 
Pas dit toe op opgroeiende kinderen. Wat denk je dat het effect is van een vetarm dieet voor kinderen, met in je achterhoofd dat je hersenen uit 80% vet bestaan en zoals eerder gezegd het lichaam vet nodig heeft? Om maar een voorbeeld te noemen. Het lichaam zal het vet ergens vandaan halen. En als het niet uit het voedsel te verkrijgen is, dan maar van de eerste de beste bron van ‘intern’ vet dat te vinden is in de hersenen, longen en huid. En hoeveel kinderen kennen we onderhand met concentratieproblemen, allergieën of chronische verkoudheid en eczeem? 
Maar hoe zit het dan met de link tussen verzadigd vet en bijvoorbeeld een te hoog cholesterol?
Die is er niet. Sterker nog, je hebt verzadigd vet nodig om een gezond cholesterolgehalte en dus gezonde bloedvaten te houden. Een groot misverstand is dan ook dat cholesterol slecht zou zijn en dat je er maar beter zo weinig mogelijk van in je lichaam zou moeten hebben. Een heel handige brochure hierover kun je hier downloaden. Hierin staat precies beschreven waar je cholesterol allemaal voor nodig hebt en waarom sommige mensen een te hoog cholesterolgehalte hebben. Ook wordt uitgelegd wat er nou precies gebeurt wanneer de aderen dichtslibben (iets dat altijd direct gerelateerd werd aan een te hoge inname van cholesterol).
De ware boosdoener voor hartaandoeningen, te hoog cholesterol, buikvet, ontstekingen, kanker en ga zo maar door, is transvet. Dit is een vet dat het lichaam niet kan verwerken en dus slaat het lichaam het maar ergens op. Dit gebeurt in eerste plaats in de aderen (dichtslibben). Daarna wordt het rond de organen opgeslagen en als er te weinig verzadigd vet binnenkomt, zijn die organen hier dus niet tegen beschermd. Het transvet belemmert de celfuncties als reparatie en celdeling en dit kan op den duur tot kanker leiden. 
Helaas wordt hier nauwelijks publiekelijk aandacht aan besteed. Zelf denk ik dat dat is omdat grote voedingsproducenten transvetten gebruiken als goedkoop en langer houdbaar alternatief voor boter en goede olie. Dit betekent puur winst. Dus vermijd koekjes, chips, frituurvet van bekende merken, pindakaas (ook van het bekende merk!), koffie creamers (hoewel het hier gewoon op vermeld staat) en andere instantpoeders. Denk hierbij ook aan instant choco- en aardbeidrank. Toevoegen aan melk… lekker… Andere woorden voor transvet zijn gehard vet of gehydrogeneerd vet. Maar ook ‘plantaardige vetten’ zijn verdacht omdat gehard vet een plantaardige oorsprong heeft. Kokosolie is een plantaardig vet, maar als dat er in zit, wordt dat heus wel vermeld!
Je nieuwe vrienden
  • Biologische of Grasboter
  • Kokosolie
  • Koude persing olijfolie
  • Noten en zaden, rauw natuurlijk.
  • Wilde, vette vis
  • Avocado
  • Omega 3 vetzuren uit algen
  • Eigeel
  • Levertraan
Als richtlijn van de hoeveelheid wordt voor kokosolie 2 tot 4 eetlepels per dag aanbevolen. Let er wel op, dat wanneer je toch nog geraffineerde koolhydraten (wit meel, suiker) blijft nuttigen, het effect van de goede vetten teniet gedaan zal worden. Geraffineerde koolhydraten leggen zo’n beslag op alle (gezonde) voorraden uit je lichaam, van vitamines tot vetten en proteines, en veroorzaken hierdoor zo’n schade, dat een paar eetlepels verzadigd vet geen of nauwelijks verschil zal uitmaken.
Dus ga je te buiten aan salades met zelfgemaakte mayonaise of olijfolie. Begin je dag met een biologisch eitje en wat rauwe noten. Bak je vlees in de roomboter en eet vaker wilde vis. Laat toetjes en snoep achterwege, frituur je eigen patat in de ossewit of kokosolie (zie mijn kookboek voor een recept) om zo de snackbar te vermijden en koop geen frisdrank meer. Je zult opknappen, energie hebben, lucht hebben (verzadigd vet verbetert de longfunctie), allergieën zullen verdwijnen omdat je darmen zich herstellen en je huid zal stralend wezen.
Probeer het uit en laat me weten hoe het je vergaat.

Meer informatie, klik hier. 
Gerelateerd artikel van Rolien Scheepbouwer.
Mark’s Daily Apple: Is Saturated fat healthy?
Geen relatie tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten

Verdere Bronnen
Feiten over vetten, Mary G. Enig
Dr. Uffe Ravnskov, uitgebreide informatie en meer bronnen.
Voeding en Fysieke Degeneratie, Weston A. Price
Nieuw licht op vitamine D, Dr. G. Schuitemaker

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Waarom ook alweer geen suiker? 6 Hele goeie redenenWaarom ook alweer geen suiker? 6 Hele goeie redenen
  • Dag 11 Uitdaging: Slow Cooker BoekweitpapDag 11 Uitdaging: Slow Cooker Boekweitpap
  • Zomerse Kersen en Blauwe Bessen ClafoutisZomerse Kersen en Blauwe Bessen Clafoutis
  • Paleo WafelsPaleo Wafels
  • Weekmenu – Kijk mee!Weekmenu – Kijk mee!
Bijgewerkt op 1/04/17

Categorie: Gezondheid Algemeen

Reacties

  1. Theo Dijkman Dulkes zegt

    29 maart 2018 om 10:43

    Hallo Heleen,

    Enige jaren geleden is bij mij een stil licht hartinfarct vastgesteld. Ik zelf had er niets van gemerkt.
    5% van mijn hart werk niet meer,maar ik mag van de cardioloog alles doen.
    Sindsdien slik ik cholestorolverlagers,bloedverdunners en en pillen om mijn bloeddruk op peil te houden.

    Enige maanden geleden heb ik het boek Lichter van William Cortvriendt gelezen.
    Zijn idee van voeding sluit naadloos aan bij die van jou.
    Ik ben toen overgegaan met het aanpassen van mijn eetgewoonte.
    Nu mijn vraag,
    Ik ben 75 jaar oud en wandel graag.
    Maar na ongeveer 15 minuten krijg ik pijn in mijn kuiten.
    Ik schrijf dit toe aan de cholestorolverlagers en overweeg om hier mee te stoppen.
    Vind jij dit een goed idee ?

    Met vr gr,

    Theo

      Theo Dijkman Dulkes(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      6 april 2018 om 12:52

      Stoppen van medicatie alleen in overleg met de huisarts, is altijd mijn devies 🙂

      Maar! Kramp in de kuiten wijst op een magnesiumtekort. Slik extra magnesium malaat hiervoor of wrijf je kuiten in met magnesiumolie. Dit zal al een hoop verlichting geven.

      Groeten,
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  2. Theo Dijkman Dulkes zegt

    28 maart 2018 om 18:51

    Ik wil graag de nieuwsbrief

      Theo Dijkman Dulkes(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      6 april 2018 om 12:53

      Hallo Theo,

      Ik zie je reactie nu pas, maar heb je de link al gevonden? Hij staat rechts bovenin op de blog. Als je er niet uitkomt, kan ik je van mijn kant ook handmatig invoeren. Laat maar even weten!

      Groeten en fijn weekend alvast,
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  3. Laurien zegt

    10 januari 2017 om 22:31

    Misschien goed om nog te vermelden dat er ook verschillende soorten kokosolie zijn. Kies altijd voor de Extra Vierge Kokosolie bijvoorbeeld: https://nl.klezzer.com/8710267730306/

    Dit kun je herkennen aan de smaak en de geur. Ruik je geen kokos dan heb je bewerkte kokosolie.

    Ook goed om te lezen dat de juiste bronnen van verzadigde vetten worden weergegeven. Niet alleen maar noten en vis. Maar rauwe noten en wilde vis. Gekweekte zalm zit bijvoorbeeld vol met gifstoffen en is erg slecht voor je lichaam.

    Vrijwel alle noten worden gebakken in zonnebloemolie. Zonnebloemolie oxideerd en zit vol met Omega 6. Absoluut vermijden dus!

      Laurien(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  4. as if zegt

    13 januari 2015 om 21:14

    simpel… koolhydraten weglaten (suikers dus)
    eiwitten verhogen evenals vetten, verzadigd en onverzadigd
    je valt af en je voelt je vele malen fitter
    natuurlijk ga je wel eens voor de bijl, maar als dit je uitgangspunt blijft, dan gaat het goed zat

    groet, ervaringsdeskundige

      as if(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  5. Frank Flippo zegt

    2 juli 2014 om 19:56

    http://zilvervis.net/2014/07/02/gezonde-vetten/

      Frank Flippo(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  6. Frank Flippo zegt

    2 juli 2014 om 19:55

    Ik ben het geheel met je eens, al realiseer ik mij dat het laatste woord in deze discussie nog niet gesproken is. Mijn eigen blogpost acht ik ook een waardevolle bijdrage hieraan: http://zilvervis.net/2014/07/02/gezonde-vetten/

      Frank Flippo(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  7. Arnoud van Lieshout zegt

    19 februari 2014 om 01:14

    Allemaal bullshit.

    Kijk gewoon hoe jeje voelt en eet gewoon normaal en sport veel.. word je makkelijk 80-90.
    Als je problemen hebt met echt slecht eten ben je gewoon dood rond je 40e…

    zo simpel is dat

      Arnoud van Lieshout(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  8. T. Vos zegt

    27 januari 2014 om 07:58

    Wetenschap is ook vaak gemanipuleerd 😉 Doe vooral wat goed voelt en niet alleen met wetenschap onderbouwd is. Denk los van reclame’s en marketing en kies logischer wijs voor natuurproducten. Verzadigd vet dat slecht was, was een bekende marketingtool ingezet om mensen te laten denken dat het slecht is. Maar kijk ik naar mijn ervaring in de farmaceutische industrie zie ik alleen maar verschuivingen van problemen. Diabetes 2, leververvetting, koolhydraatverslaving, eetverslaving, traag werkende schildklier etc..

      T. Vos(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  9. Vincent zegt

    21 november 2013 om 08:59

    Tahin ….. dus van sesamzaad, …. Verhouding omega 6 – omega 3 137:1

    Verwarrend hoor.

    Hoe zit dat dan ? dan zit er toch ongelofelijk veel omega 6 in Tahin ?
    En dat is dan weer ongezond. Ik maak er namelijk Hummus van en daar gaat heel wat in.

    Zie bladz 216 voedselzandloper: Minder goede verhouding.

    Groetjes,

    Vincent

      Vincent(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  10. Anonymous zegt

    19 november 2013 om 15:58

    Hoi Heleen,

    Ooit ben ik zo’n 20 kg afgevallen (in mijn tienertijd) en heb sindsdien een enorm laag cholesterolgehalte. Ik dacht altijd dat dat juist goed was, totdat ik eens ging googlen. Ik heb al jaren last van klachten zoals:
    – mannelijke kaalheid op hoofd en overbeharing op lichaam (snor, kin…etc.)
    – Vermoeidheid
    – PMS
    – Veel te korte menstruatiecyclus (misschien geen ei-sprong daardoor)
    – Angsten
    – Slecht (door)slapen
    – Burn-out verschijnselen
    – Slecht tegen stress kunnen
    Ik kwam een artikel tegen waarin stond dat dit te maken zou kunnen hebben met een te laag cholesterol gehalte. Ik eet inderdaad weinig (verzadigd) vet en geen dierlijke producten. Geen zuivel, kaas, vlees, bijna nooit vis. Ik leef vooral op bonen, groentes, havermout en noten.

    Na het lezen van dit artikel ben ik vastbesloten om het roer om te gooien. Ik wil gezond en fit worden en zal mijn angst om dik te worden (door vet eten) moeten overwinnen en streef ernaar om iedere dag meer producten te eten met vet erin.

    Ik ben benieuwd naar de resultaten!

    Liefs van mij

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  11. dennis_pua zegt

    5 augustus 2013 om 16:35

    Beste Heleen,

    Ik wilde eigenlijk een mail sturen maar in je contactformulier staat (tussen de regels door) dat je het druk hebt. Dan maar via deze weg. De consumentenbond heeft in hun tijdschrift (editie juli/augustus 2013) een artikel gepubliceerd over vetten. Er staat in dat verzadigd leidt tot een hoog cholesterolgehalte en dat dus o.a. roomboter eten af te raden is.

    Ze gaan er niet diep op in. Wat wel opmerkelijk is, is dat er twee hoogleraren (leerstoel voeding) in Nederland worden geraadpleegd! Beide staan achter het feit dat onverzadigde vetten gezond zijn.

    Het artikel is hier te vinden:
    http://www.voorlichtingmvo.nl/upload/File/C-13%20049-a%20VetteDiscussieVerzadigdVet.pdf

    1) Wat vind je van het artikel?

    2) Zijn hun argumenten in jouw optiek verkeerd?

    3) Wat vind je van het feit dat het twee hoogleraren zijn die dit zeggen?

      dennis_pua(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      5 augustus 2013 om 17:28

      Hey Dennis,

      Bedankt voor je reactie en de link. Ik heb het even bekeken en heb direct een aantal opmerkingen erbij.

      1. Er wordt gesteld dat verzadigd vet ontstekingen veroorzaakt. Dit is niet correct, het zijn de omega-6 vetzuren (onverzadigde vetzuren) die ontstekingen veroorzaken. Zoek op ‘omega 6 inflammation’ en de onderzoeken vliegen je om de oren. Een oppervlakkige zoektocht naar ‘saturated fat inflammation’ levert veel minder bewijs op en zelfs artikelen die stellen dat verzadigde vetten als kokosolie juist ontstekingen tegengaan.

      2. De doktoren stellen niet dat verzadigd vet slecht is, alleen dat je er niet veel van moet eten. Hier wordt verder geen advies aan gehangen, dus je kan er eigenlijk niet veel mee.

      3. Voor elk onderzoek dat ergens voor is, zijn er onderzoeken te vinden die er tegen zijn. Zo ook in het geval van het vetten verhaal. Punt blijft gewoon dat de consumptie verzadigd vet in de afgelopen decennia juist afgenomen is, terwijl de in het artikel genoemde welvaartsziekten alleen maar blijven toenemen. Die afname is overigens door hetzelfde onderzoeksbureau vastgesteld: http://www.voorlichtingmvo.nl/gfx/file/Voedingsnormen_en_inname_vet_vetzuren.pdf

      Onverzadigde vetten zoals die voorkomen in gemaksvoedsel, frituur en goedkope plantaardige olie waar margarine van gemaakt wordt, worden naar verhouding veel gegeten en dit zijn omega-6 vetzuren. Als die de overhand krijgen, krijg je gezondheidsklachten, waaronder ontstekingen die kunnen leiden tot hartproblemen, diabetes, te hoog cholesterol en ga zo maar door. Het advies om meer visvetzuren te eten is erg goed. Omega-3 houdt het omega-6 vetzuur in balans. Helaas is die balans in moderne voeding erg scheef, en niet ten voordele van de omega-3!

      4. Ik vind het dus een incompleet, hoewel niet helemaal belachelijk ;-), artikel omdat het de onverzadigde vetzuren op 1 hoop gooit en er voor het gemak wederom naar verzadigde vetten gewezen wordt als boosdoener, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Het zijn de omega-6 vetzuren die veel schade berokkenen. En dat zijn ook onverzadigde vetzuren. Ik had liever gezien dat ze die verhouding nader beschreven en onderkenden dat belangrijke organen in het lichaam deels uit verzadigd vet bestaan (toeval?) en het dus helemaal geen ziekmakend iets is.

      Nu moet ik voor de volledigheid er wel bij stellen dat als je je klem eet aan de roomboter maar verder een tamelijk armzalig dieet hebt waarbij bewerkt en gemakkelijk voedsel, veel suiker en andere onnodige toevoegingen in voorkomen, je natuurlijk ook afstevend op een belabberd ziektebeeld. Het gaat altijd, altijd om het volledige plaatje. Niet alleen maar over vetten of alleen maar over koolhydraten.

      Ik hoop mijn gedachten zo een beetje duidelijk hebben kunnen maken voor je. Bedankt voor het delen van het bestand. Ik hoop dat er meer mensen naar zullen kijken en hun gedachten er over laten gaan. Kritisch zijn blijft van belang. Je bent tenslotte zelf verantwoordelijk voor je gezondheid (en niet de overheid!).

      Cheesy, ik weet t 😉

      Groet,
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  12. Tessa zegt

    24 juli 2013 om 18:32

    Beste Heleen,

    Sinds enkele jaren ben ik bezig met gezonde voeding, en ik lees daar, net als jij, veel over. Maar ik vind het frustrerend dat er nooit iets zeker lijkt te zijn: over elk voedingsmiddel lees ik dan weer iets positiefs, en dan weer iets negatiefs. Daarom zou ik graag willen weten hoe jij wel zeker weet dat verzadigd vet gezond is? Je geeft weliswaar een aantal bronnen, maar daar heb ik vraagtekens bij.

    Zo stelt Roelien Scheepbouwer: “Dat verzadigde vetten ongezond zouden zijn is reeds lang achterhaald. Daar zijn alle wetenschappers het over eens.” Dat lijkt me sterk. Wanneer zijn ooit alle wetenschappers het eens over een onderwerp?
    Onderzoekers zoals Dr. Ravnkov noemen weliswaar veel studies waarin verzadigd vet geen significant negatief effect heeft op het hart, maar daar tegenover staan helaas ook diverse studies waarin het tegenovergestelde wordt vastgesteld.
    Op een andere site waar je naar verwijst (http://melchiormeijer.wordpress.com/2013/02/23/beknopt-lesje-cholesterol-door-dr-uffe-ravnskov/) wordt ook gediscussieerd over of kokos wel zo gezond is: http://melchiormeijer.wordpress.com/2013/07/08/is-kokos-minder-sympathiek-dan-we-denken/.
    “Sterfte aan hartziekten en beroertes is het hoogst in landen met de laagste consumptie van verzadigd vet.”, schreef iemand hierboven. Maar in de eerste van de genoemde bronnen staat juist het tegenovergestelde! En in de tweede vond ik niets expliciets.
    En dan zijn er ook nog dit soort berichten: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/eieren-bijna-net-zo-slecht-voor-je-aderen-als-roken

    Ik wil benadrukken dat ik je verhaal over verzadigd vet best aannemelijk vind, en ik herken ook veel van de klachten n.a.v. een vettekort bij mezelf, en bedacht ik me dat ik onopzettelijk inderdaad weinig vet eet. Dus ik wil best geloven dat ik meer (verzadigd) vet moet eten! Maar toch vind ik het, waarschijnlijk door de anti-vetlobby, een beetje eng om meer verzadigd vet te gaan eten, dus ik zou toch graag meer bewijs hebben dat het echt gezond is.

      Tessa(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      28 juli 2013 om 21:04

      Hey Tessa,

      Ik begrijp je terughoudendheid. Het grote probleem met schrijven over gezondheid en voeding is dat de onderzoeken daarnaar elkaar altijd tegen blijken te spreken. Voor elk onderzoek dat ergens voor is, is er ook een onderzoek te vinden dat er juist weer tegen is. Vaak met zeer overtuigende argumenten. Meer bronnen aanhalen vind ik dus niet per se een oplossing, ook vanwege jouw argument dat er voor elk voedingsmiddel wel iets tegen en iets voor te zeggen is.

      Wat je wel mee zou kunnen nemen, is dat vitale delen van ons lichaam deels uit verzadigd vet bestaan en dat je vetoplosbare vitaminen ook alleen in, juist, vet kan opnemen in je lichaam. Je hebt het dus wel degelijk nodig. Ook verzadigd vet omdat daar vitaminen A, K en D in voorkomen.

      Veel succes in ieder geval met je zoektocht!

      Groetjes
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  13. Helen van der Bilt zegt

    7 mei 2013 om 22:56

    Kan iemand mij vertellen of het verplicht is te vermelden op de verpakking als er transvet in een product zit? Of kan dat er ook inzitten zonder dat je het weet?

      Helen van der Bilt(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  14. Ilse (blog: family nights/uit mijn keukentje) zegt

    3 mei 2013 om 07:55

    bedankt voor dit artikel! sinds een jaar eten wij koolhydraatbeperkt en daardoor ook meer verzadigde vetten. het heeft heel wat discussies opgeleverd, maar het cholestrol van m’n man gaf toch de doorslag. dat is iets gezakt. het was al niet te hoog, maar toch is het gezakt! super.
    je artikel heb ik ook op m’n blog gemeld! http://uitmijnkeukentje.blogspot.nl/2013/05/is-slagroom-roomboter-noten-enz-ongezond.html

      Ilse (blog: family nights/uit mijn keukentje)(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  15. Anonymous zegt

    10 april 2013 om 05:06

    Alle onderzoeken in de Voedselzandloper van Kris Verburgh gelezen?

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  16. MizzE zegt

    10 april 2013 om 06:22

    Ik reageer ook even op dit goede blog: zelfs bij Dr. Oz was laatst te zien dat een hoog cholesterol NIKS uitmaakt voor de gezondheid! En weet je hoe het is getest dat verzadigd vet slecht zou zijn voor het hart en de vaten? “Wetenschappers” hebben geprobeerd een blok verzadigd vet door een gootsteenputje te drukken, en dat lukte niet. Conclusie: verzadigd vet is slecht, want we krijgen het niet door het gootsteenputje, dus zal het de aderen en vaten ook wel dichtslibben! Iemand al eens een meloen door het gootsteenputje proberen te drukken, trouwens, als jullie begrijpen wat ik bedoel? 😉

      MizzE(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  17. Deborah zegt

    9 april 2013 om 20:01

    Voor mensen die “bewijs” willen, lees het boek van Weston Price en dan praten we verder ok…….:-)
    Je moet zelf ook wat onderzoek WILLEN doen en niet klakkeloos uitgaan van het advies van Unilever oeps pardon t voedingscentrum.

      Deborah(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      10 april 2013 om 10:44

      Dus de hele mensheid moet nu maar afgaan op 1 tandarts?

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  18. Anonymous zegt

    9 april 2013 om 19:29

    En nog een levend bewijs! sinds een jaar eet ik veel roomboter, kokosolie en olijfolie. 2x in de week vette vis en zeer geregeld rauwe noten. Met zijn vieren gebruiken we 40 eieren in de week. Koolhydraten uit tarwe zijn vervangen door kokosmeel, amandelmeel, boekweit en soms spelt. Alle koemelk wordt gemeden en zoeten doen we met koudgeslingerde honing en arenga palm suiker. In 1 jaar tijd 5 kilo afgevallen (van 65 naar 60), bij de totaalmeting vorige week was mijn vet gehalte perfect en mijn aderen verkeren in prima staat. Mijn energie wordt steeds beter. Met Pasen heb ik iets teveel “gewoon” gegeten en dit was direct terug te lezen op mijn suikergehalte! dus weer puntjes op de i. Voor mij is het duidelijk zoveel mogelijk PUUR eten, zodat je lichaam het zelf kan verwerken! met bewerkt voedsel kan het niks. Een wetenschappelijk bewijs heb ik niet meer nodig. Groetjes, Adrielle

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  19. Saskia zegt

    9 april 2013 om 19:28

    Hoe zit dat eigenlijk met varkensvet? Ik ken iemand die erg bezig is met gezonde voeding en die dus bijvoorbeeld reuzel gebruikt en spek. Lijkt mij niet gezond, of heb ik het mis?

    Saskia

      Saskia(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      9 april 2013 om 20:52

      Hoi Saskia,

      Varkensvet van dieren die biologisch gehouden worden en veel buiten zijn, is erg gezond want het bevat veel vitamine D. Varkens slaan dat namelijk op in hun vet. Maar alleen dus als ze veel buiten zijn en gezond te eten krijgen. Daar zou je de overweging dus op kunnen baseren.

      Groeten
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      10 april 2013 om 10:49

      In Nederland worden varkens niet biologisch gehouden.

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
      • M.S. Schuring zegt

        24 juni 2019 om 13:57

        dat is erg kort door de bocht, maar je moet er wel om zoeken inderdaad

          M.S. Schuring(Quote)  (Reageer)

        Beantwoorden
  20. Anonymous zegt

    9 april 2013 om 19:24

    Ik krijg mijn gezin zover dat bakken in kokosolie oke is, ik ook mag bakken met grasboter (mits aangelengd met olijfolie maar dat is weer niet oké) en… daar houdt het zo ongeveer bij op. Zij snappen en onderschrijven mijn bewust eetpatroon. Ze zien ook de resultaten, ze snappen mijn drive om zo geraffineerd suikerloos te eten maar… willen niet verder gaan. Wat ik ook aan gerechten maak… ze lusten het niet. (Willen per definitie nauwelijk groenten eten en zo). Het lukt me af en toe om wat paleo recepten in te voeren (wel vlees maar dan bijv. geen aardappelen/pasta er naast). Zucht… Iemand dezelfde worsteling ervaren? Hoe opgelost?
    Angeline

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      30 mei 2013 om 09:12

      Laat ze zelf eens koken misschien helpt dat. Ooit paar keer eet dipje met mijn zoontje gehad en dat was meten verdwenen toen hij zelf kon kiezen wat hij at en helpen met de breiding. Na drie dagen alleen rauwkost werd er weer met veel plezier gegeten. Trouwens Ghee is erg lekker om mee te bakken. De smaak lijkt er op die van roomboter althans als het gebakken is. Succes

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  21. Antonia zegt

    9 april 2013 om 18:58

    Hier een levend bewijs, na 3 jaar en 30 kilo slanker,geen leververvetting meer, geen hoge bloeddruk meer,cholosterol gehalte nu goed.
    Zelfs geen anti depressiva meer nodig.
    Een glanzende huid,bijna geen rimpels en energie voor 10.
    Gewoon door low carb te eten met cocosolie,mayo,lijnzaad,vette vis en iedere dag een handje onbewerkte noten.

      Antonia(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  22. Fran zegt

    9 april 2013 om 18:08

    Hoi,
    waarop berust je deze bevindingen? Heb je een wetenschappelijk artikel die dit ondersteunt? Gewoon uit gezonde nieuwsgierigheid en de wil om je bevindingen te geloven (maar mijn sceptische ik wil bewijs zien voor ik dit doorvertel aan iedereen ;))
    Groet,
    Fran

      Fran(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      9 april 2013 om 19:17

      Daar ben ik ook wel heel benieuwt naar eigenlijk, naar dat wetenschappelijke onderzoek. Er zijn namelijk maar weinig bronnen te vinden, dus het gaat gewoon maar om een mening van 1 persoon die er een boek over heeft geschreven. Is dat dan de waarheid, of is het ook echt wetenschappelijk onderzocht?

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      9 april 2013 om 20:53

      Ik heb een aantal bronnen toegevoegd waar ik zelf veel informatie uit heb gehaald en die ik ook op lezingen e.d. aanhaal. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

      Groet,
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Krista zegt

      5 juli 2013 om 18:10

      Heb je toegang tot wetenschappelijke artikelen? Op Pubmed.org kun je daaaaagen-, misschien wel wekenlang hierover lezen.

        Krista(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  23. Jannette Dulac zegt

    9 april 2013 om 18:02

    Volgens de huisarts heb ik een vervette lever, wat kan ik eten om het vet dat daar is opgeslagen kwijt te raken? Kun je me wat ideeetjes aan de hand doen? De diëtiste vertelt alleen wat het Voedingsbureau voor de voeding voorschrijft …. daar heb ik dus niet zoveel aan want ik wil geen light of halvarine. Ik wil liever roomboter en zoveel mogelijk biologisch eten maar is dat dan goed voor mijn lever?

      Jannette Dulac(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Krista zegt

      5 juli 2013 om 18:09

      Ik hoop dat je nog wat aan mijn reactie kan hebben!
      Ik ben geen dokter, en ook (nog ;)) geen expert, maar ik heb de afgelopen tijd heel erg veel wetenschappelijke artikelen gelezen over vetten en cholesterol. Het blijk zo te zijn, dat bepaalde genen geactiveerd worden als er heel weinig cholesterol aanwezig is, SREBPs. In ieder geval één daarvan zorgt voor vetopslag en de aanmaak van vetzuren.
      Verder zorgt een dieet met zeer veel koolhydraten ervoor dat het gehalte van triglyceriden (een verbinding van glycerol en drie vetzuren) in het bloed veel hoger wordt. Fructose doet dit ook.

      Ik ken jouw situatie natuurlijk niet, maar als je ook maar een beetje leeft zoals de gemiddelde nederlander, gebruik je in ieder geval veel koolhydraten en fructose. Als je dit schrapt, verwacht ik dat je situatie veel beter wordt! Als vet kun je het beste inderdaad geen halvarine nemen: het zijn transvetten en omega-6 vetzuren. Beter is om olie van omega 3 vetzuren te nemen, zoals lijnzaad of koolzaad, of als je bakt kokosolie of boter/ghee!

      En cholesterol is iets dat ons lichaam gewoon nodig heeft. Het kan het zelf aanmaken, maar als je er veel van inneemt (ervan uitgaande dat je geen mutaties hebt), worden de receptoren gewoon uitgeschakeld als je het niet nodig hebt. Dus als je dat weinig tot niet at, zou ik dat ook weer introduceren.

      Succes!

        Krista(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  24. Anonymous zegt

    9 april 2013 om 12:31

    Verzadigd vet heeft een ongunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Verzadigd vet verhoogt namelijk het slechte LDL-cholesterol en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Hoewel sommige soorten verzadigd vet slechter zijn dan andere, wordt hierin geen onderscheid gemaakt.

    Eten hoeft geen verzadigd vet te leveren. Het lichaam kan namelijk zelf verzadigde vetzuren aanmaken, bijvoorbeeld uit suikers en andere vetten. Verzadigd vet heeft het lichaam niet nodig als voedingsstof, maar het lichaam maakt verzadigd vet aan als energiereserve of bescherming van de organen.

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      9 april 2013 om 17:27

      Jammer dat je dit alleen berust op 1 bron, en niet verder wil kijken dan alleen deze. Ook jammer dat je je niet wilt voorstellen en toch hier je redelijk rake zegje anoniem wil doen. Als het je niet aanstaat wat hier geschreven wordt, staat het je vrij om verder te gaan zonder dit soort negatieve en onconstructieve opmerkingen achter te laten.

      Groeten,
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      10 april 2013 om 14:42

      Sterfte aan hartziekten en beroertes is het hoogst in landen met de laagste consumptie van verzadigd vet.

      bronnen:
      – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8252690
      – http://www.bhf.org.uk/idoc.ashx?docid=e4f82fee-58f0-4a51-8099-db9520123e24&version=-1

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  25. Anonymous zegt

    9 april 2013 om 12:22

    Wat je hier geschreven hebt gaat totaal in tegen de bevindingen van het voedingscentrum. I call bullshit.

    http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/verzadigd-vet.aspx

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Martina zegt

      9 april 2013 om 17:41

      idee om die oogkleppen eens af te leggen?

        Martina(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Ida zegt

      9 april 2013 om 18:48

      Het voedingscentrum is pas achterhaald !! die zouden hun principes eens bij moeten stellen en meegaan met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voeding!

        Ida(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      9 april 2013 om 19:12

      alsof t voedingscentrum heilig is….

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      10 april 2013 om 10:22

      De reactie van deze persoon maakt maar weer duidelijk dat het echt hoog tijd wordt dat mensen zich gaan verdiepen in wat gezonde voeding is en eens ophouden te geloven dat het door UNILEVER gesponsorde voedingscentrum ook maar enig idee heeft wat gezonde voeding is. Ik zou zeggen, probeer het zelf en je merkt 100% verschil. Heleen ga zo door, want juist dit soort reacties maakt duidelijk hoe belangrijk jouw werk is! En steek vooral geen energie in dit soort types, ze zijn hopeloos verloren.

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  26. Anonymous zegt

    9 februari 2013 om 21:54

    Gee is gekarnde roomboter. Roomboter is goed maar niet om in te bakken. De eiwitten die in de boter zitten verbranden bij het bakken en zijn daarom slecht voor je gezondheid. Bij gee is de eiwit uit de boter gehaald en dus prima om in te bakken.
    Je kunt ook zelf de boter karnen door de boter te verwarmen en het schuim wat boven komt drijven eraf scheppen. Dit proces neemt wel een aantal uren in beslag.
    Groetjes Rosita

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Gerdien zegt

      15 maart 2013 om 12:28

      Volgens mij bedoel je geklaarde roomboter. Karnen is juist waarmee boter (en karnemelk) uit melk wordt gemaakt.

        Gerdien(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  27. Ilonka zegt

    1 augustus 2012 om 08:55

    Erg fijn artikel! Ik mis alleen Ghee in het rijtje om mee te bakken. Super gezond en vooral zooooo lekker!!

      Ilonka(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  28. Anonymous zegt

    28 juni 2012 om 18:58

    Hoe zit het nu precies met olijfolie, koude, eerste persing? Ik gebruik dit al jaren om vlees en aardappelen e.d. te braden/bakken maar las een poosje geleden dat het nu ineens weer niet gezond is.

    Groetjes Mariëtte

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      28 juni 2012 om 19:46

      Hoi Mariette,

      In mijn artikel noem ik koudgeperste olijfolie ook als een goed bron voor vetten. Weet je toevallig nog waar je gelezen hebt dat het slecht zou zijn?

      Toch zou ik aanraden om je vlees in boter of kokosolie te bakken en de extra vergiene olijfolie lekker over je sla of achteraf op je gekookte groenten te schenken. Het is erg gevoelig voor verhitting namelijk.

      Groetjes
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  29. Jet zegt

    28 juni 2012 om 08:57

    Wat een eye-openers steeds op jouw site! Ik blijf je volgen, zit nu midden in een verhuizing, maar wil daarna aan de slag met jouw tips over Gezond eten! Mijn dochter kampt heel erg met concentratieproblemen op school, ze heeft al onderzoeken gehad, maar er komt niets uit. als een ander voedingspatroon kan helpen? Roomboter gebruiken we af en toe, vooral voor mijn andere dochter die wat mager is. Maar dat moeten we maar allemaal gaan eten denk ik nu!

      Jet(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  30. Anonymous zegt

    27 juni 2012 om 19:44

    Je hebt het over suiker, maar hoe zit het met honing?
    Ben erg benieuwd, ik ben namelijk gek op kruidenthee met honing
    Groetjes Bianca

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      28 juni 2012 om 06:54

      Koudgeslingerde honing is prima! Koop geen goedkope (niet biologische) honing, dat is haast suikerwater. De Raat heeft een heel mooi assortiment bij natuurvoedingswinkels en boerenwinkels!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      28 juni 2012 om 07:52

      Thnx voor je antwoord :o), ik gebruik idd koudgeslingerde honing.
      Groetjes Bianca

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  31. Dee zegt

    27 juni 2012 om 13:41

    Kan tahin? Ik vind het namelijk erg lekker en een prima alternatief voor mijn zo geliefde pindakaas.

      Dee(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      27 juni 2012 om 14:33

      Tahin is prima!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Dee zegt

      28 juni 2012 om 07:01

      Nice! 🙂
      Bedankt voor je antwoord. Ik lees graag op je blog. Eindelijk eens overzichtelijke en eerlijke informatie over eten die verder gaat dan ‘het is slecht voor je dus niet eten’.

        Dee(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  32. Bespaarzuinig zegt

    27 juni 2012 om 10:03

    Ha! Erg leuk om te lezen. Ik roep dit dus al jaren.
    Van die nep-boter komt er hier niet in (vies). Ik krijg dus m’n hele leven al het commentaar “dat ik dat wel kan doen, want ik kan dat wel hebben (slank)”.

    Mijn commentaar was altijd al dat wij slank zijn, juist door WAT we eten.

    Dus: weinig vlees (elk onsje vlees, betekent een onsje gewicht erbij), weinig zuivel (dus geen sloten melk en geen 3 lagen kaas op de boterham / of blokken uit het vuistje), weinig / niet snoepen, veel volkoren producten, veel groenten en fruit en gewoon roomboter / olijfolie gebruiken.

    Koekjes en muffins bakken we zelf en ik koop zeker NOOIT zaken waar met grote letters “0 % vet” op staat. Dat kan alleen maar rommel zijn (of magere slagROOM – nog zoiets achterlijks).

    Er gaat hier een krap pakje roomboter per week doorheen met 2 personen.

      Bespaarzuinig(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  33. Anonymous zegt

    27 juni 2012 om 08:04

    Heleen, dit stukje ondersteunt mijn eigen bevindingen weer! Wij zijn er nog niet voor de volle 100% (chips bij de kids)maar wel heel dichtbij. En het belangrijkste: Het is merkbaar!!!
    Naar mijn idee vindt mijn omgeving het nog steeds (op zijn zachts gezegd)vreemd, maar voor mij tellen de resultaten! Veel meer energie, relaxter en mijn dochter heeft haar laatste toetsweek heel hard kunnen leren, maar met een super humeur en super resultaten. Das echt geen toeval! Ik kijk ook erg uit naar je nieuwe boekje. gr. Adrielle

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  34. Yvonne zegt

    27 juni 2012 om 09:44

    Hoi Heleen,

    Even een vraagje.
    Vallen wit speltmeel en arenga palmsuiker en koudgeslingerde honing ook onder het kopje geraffineerde koolhydraten? Ik dacht het niet, maar gewoon even vragen voor de zekerheid.

    Groetjes,
    Yvonne

      Yvonne(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      27 juni 2012 om 14:34

      Wit speltmeel is dubieus, maar stukken gezonder dan tarwemelen, de rest zijn weliswaar koolhydraten maar niet geraffineerd!

      Groetjes x

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. 15 Super Ingrediënten voor je Smoothie schreef:
    21 juli 2020 om 13:29
    Beantwoorden
  2. Welke Vetten zijn het Gezondst en waar kun je het beste in Bakken? schreef:
    20 juli 2020 om 15:04
    Beantwoorden
  3. NUcheckt: Waarom verzadigd vet kans op hart- en vaatziekten kan verhogen - kijknieuws.nl schreef:
    28 juli 2019 om 10:00
    Beantwoorden
  4. NUcheckt: Waarom verzadigd vet kans op hart- en vaatziekten kan verhogen – LekwaalMedia.nl schreef:
    28 juli 2019 om 09:53
    Beantwoorden
  5. Slimme mensen eten Choline - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    13 augustus 2018 om 13:31
    Beantwoorden
  6. Omega-3, -6 & 9 Vetzuren - Wat moet je weten? - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    13 juni 2018 om 09:00
    Beantwoorden

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2021 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze site maakt gebruik van glutenvrije koekjes. Klik hier voor meer info.