Tijdens de feestdagen is het extra leuk om je tafel helemaal in sfeer te dekken. Met mooi bestek en bijzonder servies. Dit is iets dat tot een tijdje geleden als ouderwets afgedaan werd. Een ‘zondags servies‘ was iets dat je oma had en met name de minimalistische beweging overtuigde ons van het onnut van zo’n extra servies, die geslepen glazen en – o help – een tweede bestekset.
Tafel Dekken is Feestelijk
Maar tijden veranderen, of eigenlijk juist niet. En men hecht weer meer waarde aan een gezellig thuis waar iedereen samenkomt en welkom is. Waar lang tafelen en uitgebreid borrelen een fijn sociaal hoogtepunt is in plaats van in dure restaurants indruk willen maken op anderen. Nee, de tafel dekken met alles er op en eraan is terug van weggeweest! Zelf heb ik het servies van mijn moeder en een stapel mooie tafelkleden en bijpassende servetten. Maar het kan uitgebreider en zeker met kerst en oud en nieuw is het leuk om je tafel extra feestelijk te dekken. In dit artikel deel ik graag wat inspiratie met jullie.
Etiquette is ook Feestelijk
Klein geheimpje: als klein meisje al was ik helemaal in de ban van etiquette en hoe het heurt. Tafel dekken, servetten neerleggen, welk glas voor welke drank, ik verslond dit soort informatie toen je dit nog gewoon in de bieb opzocht in plaats van op de goegel. Toen ik vervolgens een zomer lang bij een restaurant ging werken, kon ik het geleerde in de praktijk toepassen en sindsdien is tafel dekken een beetje mijn ding geworden. En in ons nieuwe huis hebben we een heuse eetkamer, dus ik kan mijn lol niet op!
Leuk feitje: onze oudste werkt sinds kort in datzelfde restaurant als waar ik 25 jaar geleden werkte. En ook hij leeft zich nu helemaal uit op strak gevouwen servetten en messen aan de juiste kant van het bord. 🙂
Waarom zou je de tafel speciaal dekken?
Wanneer je een lekkere maaltijd met kerst of een verjaardag klaarmaakt, zal de focus voornamelijk op het eten liggen. Toch is het echt de moeite waard om de tafel ook mooi te dekken, omdat dit de omlijsting is als het ware van je etentje. De gerechten komen beter tot hun recht en de wijn en digestieven smaken en ruiken lekkerder uit het juiste glas. Al met al is de hele sfeer dus nóg specialer met een mooi gedekte tafel.
Hoe dek je de tafel?
De tafelschikking bestaat uit vaste onderdelen die ietwat veranderen afhankelijk van het soort eten dat je wilt serveren. Hier zijn een aantal regels en aanwijzingen voor die je vooral in restaurants straks nageleefd ziet. Dit kun je thuis ook doen, maar hoeft uiteraard niet. Voor elk soort gerecht een apart bord in huis hebben is ook teveel van het goede! Het belangrijkste is dat je tafel een feestelijke uitstraling heeft.
Ik loop deze vaste onderdelen met jullie bij langs en dan kun je zelf bepalen of het iets is dat je wilt toepassen of niet.
Het Tafelkleed
De eerste stap naar een mooi gedekte tafel is het tafelkleed. Je kunt er voor kiezen om de tafel bloot te laten en alleen voor placemats te gaan. Als je een mooi tafelblad hebt, kun je dat zeker doen. Een loper in het midden geeft ook een mooie structuur aan de tafel.
Een tafelkleed geeft wel een gevoel van luxe. Zeker als het tafelkleed van een combinatie van polyester en katoen is. Deze stof blijft namelijk mooi glad en ligt strak op de tafel. Linnen en 100% katoen zijn ook mooi, maar kreukelen meer. Leuk dus voor een zomers of casual etentje.
Tip: Combineer het tafelkleed met bijpassende lopers waar je de borden op zet. Dit heeft een chique uitstraling en is extra feestelijk te maken met patronen of soorten kleuren die helemaal ‘kerst’ zijn.
De Borden
Je serveert iedere gang op een eigen bord. Zorg dus dat je voldoende borden hebt om iedere gast hierin te voorzien. Je kunt alle borden tegelijk op de tafel leggen. Zo krijg je stapeltjes waarbij het dessertbord onderop en he bord voor het voorgerecht bovenop ligt. Tip: zet mooie onderborden op de tafel, bijvoorbeeld in goud- of zilverkleur. Zo heeft elk gerecht een mooie omlijsting.
Uiteraard hoef je niet zo’n stapeltje te maken. Ja, het ziet er mooi uit, maar het is ook een beetje een gedoe. Zeker als je de borden van te voren op wilt maken. Alleen een onderbord met daarnaast het bestek staat ook erg mooi en is iets praktischer.
Het Bestek
Heb je een mooi bestek? Zo niet, dan kun je hier goed terecht voor hele mooie besteksets! Overweeg om er eentje aan te schaffen voor speciale gelegenheden of trakteer jezelf gewoon op een mooie bestekset waar je lang plezier van zult hebben. Mijn bestekset gaat inmiddels bijna 17 jaar mee en het blijft gewoon tijdloos mooi.
Hoeveel vorken en messen en lepels je neerlegt, is afhankelijk van de hoeveelheid gangen. Per gang gebruik je een nieuw bestek. Bestek neerleggen is eenvoudig: de vorken liggen links en de messen rechts met het snijvlak naar binnen. Soeplepels leg je ook rechts van het bord. Bestek voor het dessert ligt boven het bord waarbij het vorkje naar rechts en de lepel naar links wijst. Als je al het bestek voor het hele etentje neerlegt, doe je dat vanuit het principe dat je het bestek van buiten naar binnen toe gebruikt. Het gebruikte bestek neem je met het bijbehorende servies mee en een schoon bestek voor de volgende gang blijft achter.
De Glazen
Serveer je wijn en water? Dan zet je daar de glazen voor op de tafel. Je zet ze in een diagonale lijn boven de borden. Van rechts onder naar links boven. Ook voor glazen geldt dat iedere wijn zijn eigen glas heeft. En ook hier pakt je gast het dichts bijzijnde glas eerst. Hou hier dus rekening mee met de volgorde van soorten glazen. Welke wijn je bij welke gang serveert is aan jou. Er is geen regel die verordineert dat je alleen maar witte wijn bij een voorgerecht en alleen maar rode wijn bij een hoofdgerecht mag schenken. Rode wijn schenk je in een groter glas, witte in een kleiner. Dat is het enige. Schenk je ook water? Dat glas zet je helemaal rechtsbuiten neer.
Servetten
Servetten zijn erg prettig. Vergeet deze absoluut niet, zelfs als je alle andere dingen heel anders wilt doen. Met een servet veeg je je mond af en bescherm je je kleren tegen kliederen. Kies mooie katoenen of linnen servetten, eventueel met een bijzondere servetring. Knoop het niet ergens aan vast en leg het ook niet onder een kom of het bestek. Je gasten moeten een servet meteen kunnen pakken en op de schoot neer kunnen leggen. Als ze het eerst van het wijnglas los moeten halen of je strak gedekte bestek overhoop moeten halen, is dat niet handig.
Tafel Afmaken met Accessoires
Dit is echt heel persoonlijk, maar ik hoop dat je op de foto’s die je tot nu toe hebt kunnen bekijken, hebt kunnen zien dat kleine extra’s de tafel iets meer sfeer en persoonlijkheid geven. Een tafel dekken hoeft niet te betekenen dat je een vijf sterren restaurant nabootst (mag uiteraard wel). Een mooi gedekte tafel is een manier voor jou om je creativiteit de ruimte te geven en wat van je mooiste spullen te laten zien. Dit mag best afgemaakt worden met leuke accessoires als veren, dennenappels, nepbont en kaarsen.
Extra Tips om je Tafel te Dekken
Naast deze standaard suggesties over hoe een tafel dekken, zijn er nog een paar andere dingen die je kunt overwegen als je een etentje organiseert:
- Ontvang je meerdere personen? Denk dan na over de tafelschikking. Je kunt voor de traditionele man-vrouw-man-vrouw combi gaan, maar je kunt het ook anders aanpakken en zelfs een stoelendans voorstellen na elke gang als je denkt dat dit de gesprekken boeiend houdt.
- Serveer je vis? Dan heb je visbestek nodig met een vismes dat niet scherp is. Leg dit op de juiste plek bij het andere bestek.
- Niet alles heeft bestek nodig. Er zijn nogal wat hapjes en gerechten die met de hand gegeten mogen worden. Denk hierbij aan garnalen, mosselen of kreeft. Zet er dan een vingerkommetje bij met citroenwater waar men de vingers in kan wassen. Let op: Servet er bij, dus!
- Zet je bloemen op tafel? Of kaarsen? Erg mooi en gezellig. Maar ga zelf eerst even aan tafel zitten om te zien of je degene tegenover je wel kunt zien door de bloemen of over de kaarsen heen. Plaats dit soort dingen in de ruimte tussen vier borden zodat men altijd degene tegenover kan zien zoals in de foto hierboven te zien is.
- En als laatste: Dim dat licht! Of zet het uit als je niet kunt dimmen en maak de ruimte gezellig met kaarsen en kerstlichtjes! Extra feestelijk en helemaal in kerstsfeer!
Laat een reactie achter