Met de Kerstdagen in het vooruitzicht is het leuk om nu al af en toe wat lekkers op tafel te zetten. We rekken de feestdagen als het ware uit om zo langer te kunnen genieten en op een ontspannen manier toch wat visite over de vloer te kunnen hebben. Deze kaas kerstkrans was een spontaan idee om wat lekkere verschillende soorten kaas op een feestelijke manier te serveren!
Aangepaste Feestdagen
Nadat de lockdown was afgekondigd, moest ik eerst even weer tot mezelf komen. Ik zag het wel aankomen, maar evengoed was het weer even schakelen. Met name de feestdagen kwamen enorm in het geding en plannen moesten helemaal omgegooid worden. Maar Simon heeft de komende week gewoon vrij gehouden, dus we nodigen gedoseerd en verspreid mensen uit om zo toch een gezellige tijd samen te kunnen hebben!
Maak een Kaas Kerstkrans!
En dan wil je natuurlijk wat lekkers én wat leuks op tafel zetten! Bij de Aldi hadden we al wat leuke flessen wijn en een goeie port gescoord en een schaal met gedroogd fruit, noten en pure chocola heb ik eigenlijk altijd wel paraat staan. Maar ik wilde ook een kaasplank maken. En dan niet zo maar een kaasplank, maar een kaas kerstkrans!
Je ziet ze wel vaker op de interwebs: van die kerstboom kaasplanken. Leuk, maar in realiteit veel te veel qua volume. Met maar twee extra gasten gaat dat nooit op, plus het past dan niet in mijn koelkast. Daarom het idee voor een kaas kerstkrans! Mooi afgepast op een bord met een drietal pittige kaasjes. Ik koos voor een blauwschimmel geitenkaas, een nootachtige Comté en een lekkere biologische Jersey kaas.
Echte Kerstsmaken op de Kaasplank
Ik vind zelf dat in tegenstelling tot het voorjaar of de zomer als ik een kaasplankje maak voor bij een borrel of een Paasbrunch, dat tijdens de Kerstdagen de smaken wel wat uitgesprokener mogen zijn. Ik hou zelf van pittige kaassoorten en doe er dan gedroogd fruit als vijgen en dadels bij. Om het een beetje Engels te houden, serveer ik kleine plakjes overgebleven Christmas pudding. De zoete, diepe smaak van die ‘pudding’, gecombineerd met stevige kaassmaken en een glaasje port… jongens, dat is echt een kerstsmaak voor mij 🙂
Zo maak je een Kaas Kerstkrans
Wat voor soort kaas je ook kiest en hoe je het ook wilt combineren, een kaas kerstkrans maken is heel simpel: Snijd in totaal 500 gram stevige kaas in ongeveer evengrote blokjes. Hussel ze een beetje door elkaar en leg ze op een bord in een krans. De grootte van je bord bepaalt de grootte van de krans. Zorg voor wat symmetrie in waar je de blokjes neerlegt en gebruik bijvoorbeeld walnoot, plakjes vlees of olijven om accenten aan te brengen. Knip een paar takjes rozemarijn (of hulst!) en maak de kaas kerstkrans af met een ‘strik’ van kruiden en zongedroogde tomaatjes. Bewaar tot je wil serveren, in de koelkast.
[…] Ik heb ook een erg feestelijke kaaskrans op de blog staan. Klik hier voor het recept. […]