• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Kerstham Maken – Het Ultieme Kerstrecept

geschreven door Heleen Quantrill 1 Reactie

Naar recept gaan Recept afdrukken

Een kerstham is een geweldig iets. Je kan dit als een episch middelpunt van het kerstdiner met alles er op en eraan maken. Of je bereidt het voor een supergezellig feestbuffet met al je familie er vrienden er bij. Er is hoe dan ook meer dan genoeg voor iedereen en een kerstham is gewoon ontzettend lekker. Maken dus!

Kerstham recept

Britse Kerstdis

Ieder jaar met kerst moet er een Groot Stuk Vlees op tafel komen. Dit is een Britse traditie en hier wordt niet vanaf geweken. Geen klein rolladetjes of een pannetje stoofvlees. Nee, nee. Kalkoen willen ze, ‘roast beef’ en een kerstham. Nu is het zo dat er in Engeland óf dagen achtereen gegeten wordt óf iedereen en z’n hond komt bij elkaar om samengepakt als sardientjes aan een provisorisch verlengde eettafel te genieten van al het lekkers dat de kersttijd te bieden heeft.

Grote Stukken Vlees in de oven

Drie stukken vlees bereiden zoals m’ n schoonmoeder doet, daar begin ik niet aan. Maar ik vind het wel erg leuk en heel feestelijk om een lekker stuk vlees te bereiden. Iets dat lang in de oven moet en dan met een keur aan bijgerechten zodat er voor elk wat wils is. Dit jaar is dat de kerstham. Bij Beef&Steak kun je een hele mooi ham aan het been krijgen die hier uitermate geschikt voor is.

Het bereiden van een groot stuk vlees kan heel intimiderend zijn, maar met de juiste hulpmiddelen is het dat totaal niet. Het grootste verschil is de tijd die het nodig heeft om te braden. Die is aanzienlijk langer dan bij een filetlapje bijvoorbeeld 😉 Als het vlees eenmaal in de oven staat, doet het zijn ding wel en heb je er nauwelijks omkijken naar. Je kunt dan niet uitgebreid gaan winkelen, maar je hoeft ook niet gespannen in de keuken blijven zitten om het in de gaten te houden.

Kerstham Recept

Dit recept voor kerstham heb ik nu een aantal jaar gebruikt en het blijft een succesnummer. Voorwaarde is wel dat er goed vlees gebruikt wordt. Goed van smaak maar ook goed van kwaliteit. Het varkensvlees bij Beef&Steak komt bij deugdelijke boeren vandaan dus je weet wat je in huis haalt. Eet je net als wij graag af en toe een stukje vlees? Kies dan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Een speenvarken ham zoals ik hier gebruik is groot genoeg voor 8 tot 10 personen als hoofdmaaltijd of tot wel 16 personen als je het als onderdeel van een buffet neerzet. Dit is erg lekker met zure groenten, volkoren bolletjes en zelfgemaakte patat. Maar het is ook erg lekker op een meer traditionele manier met spruitjes en overgeroosterde groenten.

Kerstham recept

Kerstham uit de Oven

Maak een heerlijke en indrukwekkende kerstham dit jaar en serveer het met zure groenten, bolletjes en eventueel (zelfgemaakte) patat. De oven doet het meeste werk, dus het is niet moeilijk om te maken.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 2 uur
Gang Feestrecept, Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 16 porties

Equipment

  • Oven
  • Ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 1 speenvarken van van ongeveer 1,7 kilo
  • 1 el honing
  • grove mosterd
  • olijfolie
  • 1 el bruine suiker of kokosbloesemsuiker

Voor het Pekelbad:

  • 5 dl warm water
  • 1 l koud water
  • 5 dl appelsap
  • 8 el zeezout
  • 1 el peperkorrels
  • 1 el kruidnagels
  • 5 laurierblaadjes

Instructies
 

Eerst pekel je de kerstham:

  • Haal de ham uit de vriezer en laat hem volledig ontdooien.
  • Los het zout in het warme water op en voeg de overige ingrediënten toe.
  • Schenk het pekelbad in een schaal of pan waar de ham volledig in past en onder water kan staan.
  • Dek af en laat 12 – 24 uur pekelen.

Zo rooster je de kerstham:

  • Haal de ham na het pekelen uit zijn zoute badje en spoel hem af onder koud water. Wrijf droof en leg op een snijplank.
  • Snijd met een scherp mes ruitjes in het spekvet en smeer hem daarna goed in met olijfolie, mosterd, de honing en wat suiker.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden en pak een ruime ovenschaal.
  • Plaats de gepekelde ham hier in en laat hem minstens 2 – 2,5 uur in de oven garen. Rooster hem onafgedekt zodat hij mooi goudbruin kleurt.
  • Zodra de ham gaar is, laat je hem een half uur rusten voordat je hem aansnijdt.

Notities

Koop je kerstham hier!

Ook leuk om te lezen!

  • Hoe Dek je een Tafel?Hoe Dek je een Tafel?
  • Kaas Kerstkrans – Een leuke manier om een kaasplank te serveren!Kaas Kerstkrans – Een leuke manier om een kaasplank te serveren!
  • Mijn Top 10 Feestelijke Kruiden & SpecerijenMijn Top 10 Feestelijke Kruiden & Specerijen
  • Perfecte Kalkoen voor de FeestdagenPerfecte Kalkoen voor de Feestdagen
  • Kerst-mis!? Gastartikel Esther RoffelKerst-mis!? Gastartikel Esther Roffel
Bijgewerkt op 10/11/22

Categorie: Avondeten, Recepten, Vlees & Gevogelte Tags: ham, Kerst, pekelen, speenvarken

Trackbacks

  1. Verjaardagen, Feestdagen en Off-dagen | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] erg leuk om te doen. Dus ja, gans! Het recept zal ik tzt hier uiteraard delen en het recept voor de kerstham staat al online. Dus zoek je nog inspiratie om iets lekkers klaar te maken en nodig je wel een paar […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in