Wat als ik je zou vertellen dat er een 100% glutenvrij, vegan en calorie-arm alternatief is voor noedels en pasta (voor degenen die niet van veggie-spaghetti houden)? Namelijk Shirataki Noedels!
Hoewel ik in eerste instantie een beetje sceptisch was, blijken shirataki noedels echt wel een smakelijk alternatief en inmiddels ben ik fan en heb ik altijd een paar pakjes in huis.
Wat zijn Shirataki Noedels?
Zoals de naam al doet vermoeden, komen shirataki noedels uit Japan. Ze worden gemaakt van de Konjac wortel, ook wel de witte yam of duivelstong genoemd. Ze hebben een gelatine-achtige structuur en zijn bovendien een prima bron van glucomannan vezels.
Om de noedels te maken worden die vezels uit de Konjac wortel gehaald en gemengd met water en limoensap. Dit zorgt voor een gelei-achtige substantie die konnyaku genoemd wordt. Dit is de basis waarvan shirataki noedels gemaakt worden. Ze bestaan voor 97% uit water en 3% uit vezels. Hierdoor zijn ze dus glutenvrij, maar ook zeer calorie-arm.
Van zichzelf hebben ze nauwelijks smaak, hoewel de geur van een geopend pakje anders doet vermoeden. Tip: niet ruiken, eerst afspoelen! Daarna kun je ze gemakkelijk verwerken in allerlei Japanse gerechten zoals noedelsoep of roerbakgerechten. Over het algemeen vind je shirataki noedels in zakjes zoals deze of deze.
Zijn Shirataki Noedels gezond?
Bij foodie hypes trek ik meteen een frons in mijn voorhoofd, maar in dit geval zijn ze eigenlijk best wel oké. Ze bevatten veel oplosbare vezels en nauwelijks andere toevoegingen. Vergelijk ze een beetje met chia-zaad hoe dat water opneemt en ook wat gelei-achtig wordt. Dat zijn die oplosbare vezels.
Glucomannan vezels zijn dus zogenaamde prebiotische vezels. Je hebt prebiotica nodig als voedingsbodem voor probiotica. Het is het beste om dat uit je voeding te halen in plaats van uit een supplement (tenzij anders aanbevolen) dus dingen eten die rijk zijn aan prebiotica is een goed idee. Lees hier meer over prebiotica.
Nadeel van Glucomannan
Hoewel je er wel van uit kunt gaan dat shirataki noedels gewoon veilig zijn, kan een teveel aan prebiotica en resistent zetmeel bij sommigen buikkrampen en een opgeblazen gevoel geven. Vaak is dit omdat men niet gewend is grotere hoeveelheden hiervan te eten. Vandaar ook: voeding i.p.v. supplement. Het consumeren van glucomannan wat terugbrengen geeft vaak al verlichting.
Omdat deze noedels dus van glucomannan gemaakt zijn en deze vezels veel vocht opnemen, moet je na het innemen van medicatie even wachten voordat je shirataki noedels gaat eten. Het zou de werking van de medicatie wellicht kunnen beïnvloeden. De kans is zeer klein, maar ik wil het wel even gezegd hebben.
Waar koop je Shirataki noedels?
Ik koop de mijne bij Asian Food Lovers. Ze leveren snel en ik heb deze noedels nog niet heel vaak in de reguliere supermarkt gezien. Action heeft ze ook wel, maar die is dicht 🙂
Hoe verwerk je ze?
Als je de verpakking opmaakt, spoel je ze eerst even af. Ik doe dit in een zeef onder stromend water. Voeg ze vervolgens op het laatst toe aan je soep, roerbak of curry gerecht. Warm ze goed door en klaar! Hou mijn blog in de gaten voor een lekker en snel lunchgerecht geïnspireerd op de instantnoedels waar mijn pubers steeds om zeuren 😉
En jullie? Wie van jullie gebruikt wel eens shirataki noedels?
Yvonne Deaver zegt
Ik eet ze en verwerk ze als bami goreng Heerlijk hoor.