• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Rijstolie, een Belangrijke Reden om deze Olie niet te Gebruiken!

geschreven door Heleen Quantrill 27 Reacties

Rice Bran Oil2

Naar aanleiding van het gastblog van Rob over geschikte bakvetten, kwamen er verschillende vragen over rijstolie. Rijstolie wordt vanwege het hoge rookpunt nogal eens aangeraden om te gebruiken om in te bakken en zelfs frituren. De vraag was dus veelal waarom deze olie niet werd genoemd in Rob zijn artikel.

Regelmatig krijg ik de vraag of rijstolie een goed alternatief is voor bijvoorbeeld zonnebloemolie om in te bakken. Om deze vraag voor eens en voor altijd te beantwoorden, heb ik besloten hier meteen maar een blog aan te wijden.

Wat is rijstolie?

Rijst behoort, net als de granen tot de grassenfamilie (Poaceae). Rijstolie, ook wel rijstkiemolie (rice bran oil) genoemd, wordt gewonnen uit de kiem en de (zilver)vliezen van de rijstkorrel.

De olie is licht van kleur en heeft en milde, beetje nootachtige smaak en een hoog rookpunt (255?C) en wordt daarom vaak aangeraden om in te bakken, braden of frituren. Het is vooral populair in de keukens van Japan, India en China.

Goede Eigenschappen

Behalve dat rijstolie een hoog rookpunt heeft, zijn er ook nog een aantal meer positieve eigenschappen waarom rijstolie nogal eens bestempeld wordt als een gezonde olie:

  • Rijst is rijk aan een aantal antioxidanten zoals vitamine E en oryzanol. Oryzanol is een sterke antioxidant die alleen in rijst te vinden is. Oryzanol heeft een krachtigere antioxidant werking dan bijvoorbeeld vitamine E en het werkt cholesterol verlagend.
  • Rijstolie is rijk aan plantensterolen, rijker dan andere plantaardige oliën. Uit onderzoek blijkt dat plantensterolen vermoedelijk helpen het cholesterol te verlagen, kanker helpen voorkomen en het immuunsysteem helpen versterken.
  • Ook is rijst een goede bron voor tocotriënolen, een vorm van vitamine E. Bij ratten is aangetoond dat deze helpen beschermen tegen hoge bloeddruk en tegen beroerte, dat ze cholesterol verlagend werken en aderverkalking in de slagaders konden herstellen. Tocotriënolen helpen ouderdomsdiabetes voorkopen en remmen de ontwikkeling van borstkanker en prostaatkanker.
  • De verhoudingen tussen de verschillende vetzuren (verzadigde vetzuren, onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren) in rijstolie ligt het dichtst bij de aanbevelingen van het National Institute of Nutrition (NIN) van alle oliën.

Toch liever geen Rijstolie!

Dat klinkt allemaal veel belovend en dat is het waarschijnlijk ook! Ware het niet dat er ook een groot nadeel kleeft aan rijstolie en waarom ik het zelf niet gebruik in de keuken. En dat nadeel is het hoge gehalte aan omega-6 vetzuren (m.n. linolzuur) in verhouding tot de omega 3 vetzuren.

De ideale verhouding tussen de inname van omega-3 en omega-6 wordt gesteld op 1:1. Echter hier in het Westen ligt die verhouding, door het vele gebruik van plantaardige oliën, de hoge graanconsumptie en het voeren van ons vee met granen eerder op 15:1 ten gunste van omega-6…

Omega-6 en omega-3 strijden in het lichaam om de enzymen die nodig zijn voor de spijsvertering. Hoe meer omega-3 je eet, hoe minder omega-6 er beschikbaar zal zijn voor in de weefsels. Een stapeling van omega-6 wekt ontstekingen in de hand en heeft tal van andere nadelige gevolgen voor de gezondheid, zoals diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, artritis en huidaandoeningen.

Lees er meer over in het Engelstalige artikel ‘How too much omega-6 and not enough omega-3 is making us sick‘, van Chris Kresser.

Alleen als je een dieet volgt dat rijk is aan omega-3 vetzuren, kun je overwegen af en toe rijstolie te gebruiken. Let er dan wel op dat je rijstolie neemt van koude persing en niet, zoals vaak het geval is de zwaar bewerkte variant!

 

Ook leuk om te lezen!

  • Omega-3, -6 & 9 Vetzuren – Wat moet je weten?Omega-3, -6 & 9 Vetzuren – Wat moet je weten?
  • Omega & Vetzuren: Waarom en Welke Vorm?Omega & Vetzuren: Waarom en Welke Vorm?
  • Omega-3 Vetzuren EPA, DHA en ALA – Waarom zijn ze belangrijk?Omega-3 Vetzuren EPA, DHA en ALA – Waarom zijn ze belangrijk?
  • Weekend bakken: Zuurdesem PannenkoekjesWeekend bakken: Zuurdesem Pannenkoekjes
  • In 5 Stappen de Perfecte SaladeIn 5 Stappen de Perfecte Salade
Bijgewerkt op 7/09/22

Categorie: Een Natuurlijk Schone Keuken Tags: omega-3, omega-6, rijstolie

Reacties

  1. Koen Blom zegt

    om

    Ach, die twee keer in het jaar dat we fonduen. Heb geen slechte ervaringen met rijstolie dus neem die omega’s maar voor lief

    Beantwoorden
  2. Peter Sattva zegt

    om

    Dank je wel voor jouw duidelijke schrijven, ik ben hier al een tijdje mee bezig, met hele leuke resultaten! Mijn tandarts wordt gek van mij, omdat ik geen kiezen laat trekken, waar zij wortelontstekingen heeft geconstateerd. Volgens het ’tandartsen-protocol’, moeten ontstoken kiezen verwijderd worden, maar dat weiger ik steeds. Nu heeft mijn tandarts zelf een kaakchirurg benaderd, die een kies moet trekken, die er nu al drie jaar lang, volgens haar tenminste, te lang in zit.
    Wanneer die kies gevoelig wordt, eet ik een harinkje extra en roer wat extra lijnzaadolie door mijn ontbijt en dat gaat dus al drie jaar goed! Héél af en toe zeurt die kies wat, maar ik heb nog geen pijnstiller hoeven gebruiken. Er zit nu een gaatje in, dat ze weigert te vullen, omdat zij vindt dat die kies eruit moet. We moeten als patiënt natuurlijk wel voldoen aan de protocollen die artsen hebben opgesteld, getuige haar inschakelen van die kaakchirurg.

    Beantwoorden
  3. B zegt

    om

    Als men de raad volg van 10 experten heb ge 7 verschillende meningen over rijstolie maar het is wel veel beter dan harde boter en als men denkt dat olijfolie uit de supermarkt beter is slaat men de bal volledig mis

    Beantwoorden
  4. I.F. Eelman-van der Wal zegt

    om

    Wat ik hier niet lees, en waar wij last van hebben is, dat rijstolie ontzettend spettert!

    Beantwoorden
  5. Oil zegt

    om

    “Regelmatig krijg ik de vraag of rijstolie een goed alternatief is voor bijvoorbeeld zonnebloemolie om in te bakken. Om deze vraag voor eens en voor altijd te beantwoorden, heb ik besloten hier meteen maar een blog aan te wijden.”

    Leuk, maar ik lees nou nergens in je artikel een eenduidig antwoord op deze vraag. Is het nu ‘Ja, je kunt het als alternatief gebruiken’, of ‘Nee, je kunt het niet als alternatief gebruiken’. De vraag waar het artikel om gaat wordt vervolgens niet beantwoord in het artikel zelf.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      De titel van dit artikel geeft ook aan dat er een belangrijke reden is om deze olie niet te gebruiken: het hoge omega-6 gehalte. Verder wijdt Iris uit over de eigenschappen en voordelen van rijstolie. De intentie van dit artikel was dus nooit om met een heel stellig ja of nee te beantwoorden.

      De conclusie van dit artikel vind ik weloverwogen en helder. Niet alles is altijd zwart-wit 🙂

      Beantwoorden
  6. henk zegt

    om

    Voor de goede orde: geen enkele olie is ECHT gezond, in die zin dat je er beter van wordt, maar olie is een stuk minder slecht dan boter. Alle olie is slecht maar punt is de minst slechte uit te zoeken en dan ZEER MATIG te zijn met het gebruik. En olijfolie dan? Dat heeft alleen maar het imago van gezond maar beter wordt je echt niet van, integendeel.!

    Lees dit maar eens!
    https://www.pritikin.com/your-health/healthy-living/eating-right/1103-whats-wrong-with-olive-oil.html

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hallo Henk,

      Bedankt voor je reactie en de link. Ik heb je reactie wel iets aangepast, want ik wil geen scheldwoorden op mijn blog (https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/begin-hier/opmerkingen-beleid/). En voor wat betreft je opmerking dat alle olie slecht is, ben je wel wat kort door de bocht. Je hebt vetten nodig o.a. voor de hersenen en je geestelijke gesteldheid. Pritikin zelf leed aan depressie en heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd. Daar komt bij dat Dr. Pritikin altijd erg anti-vet was en weinig oog had voor pro-vet onderzoeken. Een beetje eenzijdig dus.

      Groeten,
      Heleen

      Beantwoorden
      • Christa zegt

        om

        Inderdaad heb je vetten nodig , ook om vitamines op te kunnen nemen. Ik kies zelf heel af en toe voor rijstolie aangezien dit een zeer hoog rookpunt heeft en dit belangrijk is als je hoog en/of langdurig wil verhitten. Als je geen margarine op je brood smeert , geen voedsel in blik koopt waarbij zonnebloemolie is gebruikt en je elke dag of regelmatig omgea-3-vetzuren in neemt (bv uit vis of supplementen) dan zou je rijstolie zelfs elke dag kunnen gebruiken vind ik.

        Beantwoorden
        • Heleen Quantrill zegt

          om

          Uiteindelijk gaat het om de balans. En zoals jij al aangeeft, als je op andere fronten oppast met de omega-6 inname, kun je prima rijstolie gebruiken.

          Beantwoorden
      • Ed zegt

        om

        Sommigen hebben geen vetten nodig,daar zij toch geen hersens hebben…haha..

        Beantwoorden
  7. karlein zegt

    om

    Jammer dat deze olie bij veel voedingscoaches ten onrechte zo negatief wordt neergezet.Voor mij is het de gezondste keuze ivm bakken en wokken. Ik heb aan den lijve ondervonden dat kokosolie bij mij niet gezond is (ik vond het wel erg lekker dus helaas) .Kokosolie is ook opnieuw onderzocht en bleek dat zowel goed als slecht cholesterol omhoog gaat. Ik geef niet zo om onderzoeken omdat ik het aan mijn lijf ervaar,maar het bevestigde wél mn eigen ervaring met kokosolie Olijfolie prima,maar rijstkiemolie nog beter. Ik gebruik dan wel de vierge,koudgeperste ongeraffineerde rijstkiemolie (rice germ oil) van Deshima (macrobiotische kwaliteit) .Ik gebruik deze ook als draagolie voor medicinale olie die ik maak ,omdat de smaak veel milder is dan van olijfolie. De olie is in glas verpakt . (Natuurlijk zijn de goedkopere supermarktvarianten van deze olie niet zo gezond ,maar dat geldt voor meer olieën)

    Beantwoorden
  8. Piet Neele zegt

    om

    Vertel nu eens de temp die cocosolie kan hebben zonder gevolgen voor de kwaliteit. Dat kan je overal lezen van rijstolie. Maar je zegt dat cocosolie beter is, maar je legt er geen enkel bewijs tegen ovrr
    En nog een heel belangrijk probleem van paleo vind ik dat alles naar cocos smaakt het is altijd cocosolie cocos melk cocosroom etc.Rijst olie is gelukkig niet smaak beinvloedend.

    Beantwoorden
  9. paul zegt

    om

    Geloof mij maar dat de extra koude king rijstolie beter is dan bijna elke andere olie om hoog te verhitten.
    Welke olie is beter om te wokken? ik ken er geen.
    Arachide olie van ah verbrand binnen no time en maakt alles wat je frituurt in je wok zwart;zelfs op laag vuur in een wok.
    Met rijstolie heb ik dit probleem nooit gehad.
    En zonnebloemolie is tien keer ongezonder dan rijstolie.
    En van kokosolie wat ik ook gebruikt hebt ,is geen enkel gezondheidsvoordeel aangetoond.
    Dat is ook allemaal zeer onduidelijk.
    Ikdacht dat dat gezond was ,toen ik meer geen lezen.
    Zijn net zoveel voor als tegenstanders van.

    Beantwoorden
  10. Henny Barning zegt

    om

    Gebruik al een tijdje rijstolie om zelf verrukkelijke mayonaise te maken nu dit zo boordevol met omega 6 zit moet ik het mijden, maar waar kan ik dan wel mooie lekkere linolzuur arme mayo van maken? Help!

    Beantwoorden
    • Iris Maier zegt

      om

      Ik maak mijn mayonaise vaak met een milde (dus niet de extra virgin, want die is te sterk van smaak, vinden vooral de kinderen) en ontgeurde kokosolie, vaak half om half. Nadeel is alleen dat deze wel hard wordt in de koelkast…

      Beantwoorden
  11. Geralda zegt

    om

    Ook gevonden via okevlees.nl, biologisch en behoorlijk duur, voor een frituurpan heb ik toch bijna 3 liter nodig..

    Beantwoorden
  12. Anita zegt

    om

    Bij Landwinkel Arkelandshoeve in Telgt (gemeente Ermelo).

    http://landwinkel.nl/landwinkels/landwinkel-arkelandshoeve/

    Beantwoorden
    • Iris Maier zegt

      om

      Dank voor de tip, Anita!

      Beantwoorden
  13. Mieke zegt

    om

    Ontgeurde kokosolie van welk merk? Ik zie door de bomen het bos niet meer…:(

    Beantwoorden
    • Iris Maier zegt

      om

      Als je ontgeurde kokosolie kiest, is het belangrijk dat je een biologische kiest, want bij veel niet-biologische wordt er nogal wat bende gebruikt bij het ontgeuren enzo. Zelf gebruik ik meestal Omega&More in grote verpakkingen. Dit omdat deze niet zo duur is en goed verkrijgbaar.

      Beantwoorden
  14. Anita zegt

    om

    Hoi! Dank voor deze informatie. Wij zijn een jaar geleden overgestapt om te frituren in rijstolie (in de veronderstelling dat dit gezonder zou zijn… :-()). Nu vraag ik me af: welke olie is wel goed om in te frituren?

    Beantwoorden
    • Iris Maier zegt

      om

      Graag gedaan Anita! Het beste om in te frituren schijnt ossenwit te zijn. Omdat ik hier maar mondjesmaat aan kan komen, gebruik ik in plaats daarvan ontgeurde kokosolie als second best.

      Beantwoorden
      • Geralda zegt

        om

        Ossenwit? Nu dacht ik dat dit slecht en gehard vet was, waar anti-schuimmiddel aan was toegevoegd.
        Ik gebruik ook rijstolie, omdat de keren dat ik ontgeurde kokosolie gebruikte deze snel erg bruin, en niet meer was, dat vond ik zonde, want het is behoorlijk duur.

        Beantwoorden
        • Iris Maier zegt

          om

          Ja, ossenwit, maar wel de pure, echte ossenwit gesmolten van het niervet van runderen, bijvoorkeur grasgevoerd. Niet die rommel uit de supermarkt…

          Beantwoorden
          • Anita zegt

            om

            Ik heb pure ossewit gevonden bij de Landwinkel. Even wachten tot de bestelling binnen is. Ben benieuwd!

          • Iris Maier zegt

            om

            O wat goed! Welke Landwinkel is dat?

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in