De voordelen van menuplannen op vakantie zullen je misschien in eerste instantie ontgaan. Maar laat mij je overtuigen!
De beste manier om geld te besparen wanneer je op vakantie gaat, is door niet te eten.
Ja geniaal, hè, dat heb ik toch maar even mooi bedacht!
Maar helaas, dat is geen optie, want dat volk moet steeds-maar-weer eten. Echt, snap jij het?
😉
Eten, eten en nog eens eten…
Goed, niet eten is dus geen optie wanneer je op vakantie gaat. Maar iedereen weet dat het op vakantie snel uit de hand kan lopen met het budget en dat (uit) eten daar een grote boosdoener in is. En nu wil ik geen buzzkill zijn en voorstellen dat je de hele vakantie op rijst met bonen leeft om dat budget in de gaten te houden. Sterker, ook ik kijk enorm uit naar de vakantie ook vanwege een soort pauze die ik krijg van het elke dag in de keuken staan. Op vakantie is iedereen wat meer betrokken bij het eten maken en dat maakt het voor mij een stuk makkelijker!
Maar de realiteit is wel dat we niet een onbeperkte koffer met geld hebben en elke dag uitgebreid kunnen winkelen of uit eten gaan. En ik heb zomaar het vermoeden dat we daar niet uniek in zijn 😉 Dus dit zijn mijn drie punten van hoofdpijn aandacht als het gaat om eten op vakantie:
- Goed eten. De 80/20 regel geldt op vakantie nog meer dan thuis: er moet ruimte zijn voor een traktatie in de vorm van uit eten, een ijsje of wat halen bij de lokale supermarkt dat niet aan mijn strenge standaard voldoet. Maar dit moet een traktatie zijn, niet de norm.
- Budget in de gaten houden. Benzine, campings die we willen bezoeken, onverwachte uitgaven, wat souvenirs kopen, een dagje uit. Dit zijn allemaal dingen waar we over na hebben gedacht en feit is dat het geld op een bepaald moment op zal zijn als we hier niet voorzichtig mee zijn.
- Elke dag in de keuken staan en saaie maaltijden koken is ook niet mijn idee van vakantie. Ik wil dat manlief en kinderen ook mee kunnen helpen en dat de maaltijden daarom niet veel ingrediënten nodig hebben.
Menuplannen op Vakantie
Wanneer ik denk aan vakantie-eten, denk ik aan maaltijden die met zo min mogelijk ingrediënten klaargemaakt kunnen worden, die weinig hulpmiddelen nodig hebben en die mijn tien-jarige zelf klaar kan maken. Maar ze moeten wel lekker zijn. Na een dagje uit is het heel verleidelijk om moe ergens op een terras neer te strijken omdat het idee van campingkost niet aantrekkelijk is. Vakantie-eten moet dus echt wel lekker zijn. Ik wil dat we er naar uit kijken!
Daarom hebben we als gezin een ‘meeting’ gehad en opgeschreven wat nou maaltijden zijn die we allemaal lekker vinden, die evengoed glutenvrij (dat is echt wel een vereiste) en eenvoudig klaar te maken zijn. Maaltijden als Shephard’s Pie, spaghetti bolognese, hamburgers, curry en ontbijt als avondeten kwamen voorbij. Dit gaf mij vijf categorieën: Engels, barbecue, Italiaans, Aziatisch en ‘Brinner‘ (breakfast for dinner).
Binnen deze categorieën zit aardig wat ruimte voor twee maaltijden elk. Dit geeft tien maaltijden. We zijn al met al 12 dagen op vakantie. Simon stelde dat we twee keer uit eten gaan. En voilà, de ruggengraat van een menuplan staat.
In de Praktijk
Nu de uitvoering. Drie keer per dag verplicht in de keuken staan om te koken, was niemands idee van een goeie tijdsbesteding, dus we wilden manieren bedenken waarop we zo min mogelijk hoeven te koken. Ik kwam op vijf manieren waarop ik dat kan doen:
- Eenpansgerechten. Alles in één pan en samen koken. Pasta met saus, chili, shephard’s pie. Dit kan allemaal in één pan bereid worden. De truc is om ervoor te zorgen dat alles even snel gaar wordt. Geen grote stukken aardappel of wortel dus en een saus die lang genoeg kan pruttelen om pasta gaar te koken.
- Barbecue. Wij hebben een Cobb en die is redelijk snel warm. Samen barbecueën is altijd leuk en vereist 0,0 tijd in de keuken.
- Voorgesneden groenten. Salade en rauwkost kun je van te voren maken en twee dagen van eten. Ik heb afsluitbare plastic bakken waar ik gesneden groenten in bewaar en groenten in doe die over zijn. De volgende dag of de volgende maaltijd worden die weer aangesproken.
- Slowcooker. Ja, dit had je niet verwacht, maar als je elektra hebt, kan ik je van harte aanbevelen om een slowcooker mee te nemen. Een ui, kokosmelk, een half potje currypasta en kipkluifjes maken een heerlijke curry die je een hele dag kan laten garen terwijl jij op pad bent. ’s Avonds hoef je alleen maar wat rijst te koken (of voor instant-rijst te kiezen) en je hebt de maaltijd klaar. En voordat je nu gaat denken dat dit vre-se-lijk onhandig is, bedenk eens hoeveel impuls-uitjes zoiets kan voorkomen omdat je weet dat er een heerlijke maaltijd op je staat te wachten op je vakantieadres! In een tent is dit wellicht echt te onhandig, maar zodra je een soort van keukentje en elektra tot je beschikking hebt, zou je dit echt eens moeten overwegen.
- Grotere hoeveelheden koken of bakken. Als je een koelkastje hebt, is voor twee dagen koken ook erg handig. Verdubbel een eenpansgerecht of grill een dubbele hoeveelheid worstjes en maiskolven om die de volgende dag te eten. Koud vlees en gegrilde groenten zijn erg lekker in een salade! En als je weet dat je nog een pan met saus hebt staan, is een volgende maaltijd zo op tafel.
Mijn Menuplan voor deze Vakantie
Iedereen is weer anders en heeft andere voorkeuren en eisen. Voor ons is het een vereiste dat we glutenvrij eten, omdat ik me niet ziek wil voelen op vakantie. Dat is dus een randvoorwaarde die we niet loslaten. Verder is het allemaal niet zo spannend. Dit is wat ik min of meer bedacht heb:
- Curry uit de slowcooker. Met kokosmelk en groene currypasta, of tomaten en balti currypasta. Beiden kunnen met kip of met bonen. Rijst en salade erbij.
- Chili uit de slowcooker. Fantastisch kliekjes-potentieel! Gehakt, bonen, tomaten, lekker wat kruiden en dan een tijd laten sudderen. Wederom met rijst en salade er bij. Hier eten we met gemak twee dagen van.
- Stoofschotel van Grandad. Oké, dit valt niet onder de categorie ‘echt eten’ volgens mijn normen, maar het is een traditie geworden en zowel kids als manlief kijken hier enorm naar uit. In feite is het een
samengeraapt zooitjestoofschotel met drie verschillende bonen, rookworst of chorizo, een fles tomatensaus en aardappelpuree… uit een zakje… Ook hier eten we twee dagen van. Zij blij, ik blij 😉 - Pasta Bolognese. Bij de Albert Heijn haal ik glutenvrije pasta die mij wel aanstaat, ik heb hier geen specifieke voorkeur. Dit kook ik samen in de saus tot het gaar is. Perfecte kost op de twee dagen dat we reizen. Rauwkost erbij en klaar.
- Cobb Barbecue. Spreekt voor zich.
- Eieren, pannenkoekjes, fruit en yoghurt. Lekker als ontbijt, lekker als avondeten!
Ontbijt en Lunch, dan?
Avondeten is geregeld! Nu ontbijt en lunch nog. Met ontbijt kiezen we uit:
- Yoghurt met fruit en granola
- Eieren en groenten als een soort quiche, perfect met overgebleven gegrilde groenten bijvoorbeeld
- Pannenkoekjes
- Smoothies met notenpasta en banaan
- Overnight Oats
En lunch bestaat uit:
- Kliekjes die op moeten
- Salade
- Eieren en groenten zoals hierboven
Snacks en tussendoortjes bestaan uit fruit, noten, chips, pure chocola en nakd repen en dergelijke.
Conclusie
Ja het is even plannen en ja het is een ‘extra ding’ dat je moet bedenken als je dit zou willen toepassen. Mijn ervaring is dat het gepuzzel dat ik er op voorhand van heb, toch resulteert in meer duidelijkheid op vakantie van wat we gaan eten, een beter beheersbaar budget en gewoon prima eten 80% van de tijd. Dit garandeert mij ontspanning op vakantie en dat is nou precies mijn doel!
Wie van jullie doet ook zoiets op vakantie? Wat zijn jullie favoriete maaltijden op vakantie?
Marjo zegt
Leuke tips, wij hebben ook een Cobb en die is op vakantie erg makkelijk. Ik gebruik alleen geen plastic bakken omdat die veel plaats innemen. Ik gebruik ziplock zakjes , groenten, saus of vlees erin goed de lucht eruit duwen. Kun je makkelijk op elkaar leggen en bespaart veel ruimte. Deze zakjes en ook glutenvrij pasta koop ik bij de Lidl. Fijne vakantie