• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Mayonaise zonder Zonnebloemolie

geschreven door Heleen Quantrill 29 Reacties

Met een zekere regelmaat krijg ik de vraag hoe je zelf mayonaise maakt zonder toevoegingen en zonder verlies van smaak. Zelf mayonaise maken is heel eenvoudig, maar de reguliere recepten vragen allemaal om zonnebloemolie. Helaas is dat een bijzonder ongezonde keuze. Zonnebloemolie is een onverzadigd vetzuur en daarom zeer gevoelig voor licht en lucht blootstelling. Helaas wordt bijna alle zonnebloemolie in een plastic doorzichtige fles verkocht… zucht… en voor wie koud geperste zonnebloemolie heeft geproefd zal tot de conclusie komen dat ook die niet geschikt is qua smaak.

Dus wat is het alternatief? Wat denk je van verzadigde vetten? Iedereen roept om het hardst dat verzadigde vetten allerlei zeer slechte eigenschappen hebben, maar wij weten beter. Verzadigd vet is juist heel gezond en noodzakelijk. Dus naar mijn mening is deze mayonaise een superfood! 
En eigenlijk kun je elk soort vet/ olie gebruiken dat je wilt. Wat denk je van spekvet? Of ganzenvet (te verkrijgen bij de poelier of slager) of rundervet. Door het te smelten is het vloeibaar en goed te verwerken. Maar ook neutrale kokosolie werkt erg goed! 
Als je een vet gebruikt dat vloeibaar is op het moment van verwerken, kun je je fantasie de vrije loop laten. 
En vervolgens ga je dus ook creatief aan de slag. Breng je mayonaise op smaak met dille, kappertjes, knoflook, chilipeper en zelfs fijn gesneden augurken. Of natuurlijk verse kruiden. 
Ik raad je aan om een staafmixer of een blender te gebruiken. Je kan het ook manueel doen met een garde, maar ik ben lui en met een garde duurt mij te lang πŸ˜‰ Maar als dat jouw geprefereerde methode is, ga je gang. 
Hieronder vind je twee versies met verschillende soorten vet. Wederom, pas dit aan aan wat je beschikbaar hebt en je smaak. Voor de kokosnoot mayonaise gebruikte ik een deel kokosolie en een deel neutrale olijfolie. Ik heb deze mayo ook een keer met 100% kokosolie gemaakt en toen had ik een soort glazige kruidenboter omdat het vast werd. Niet handig. De olijfolie houdt het mooi zacht. 
Wil je toch 100% olijfolie gebruiken, kies dan eentje met een neutrale smaak omdat het anders echt te overheersend is. En bewaar de mayonaise in een donkere pot, liefst op een donkere plek om oxidatie te voorkomen. Ik bewaar al mijn olijfolie altijd in de kelderkast. 
Voordat je begint heb je uiteraard een aantal zaken nodig. Hieronder weer een boodschappenlijstje voor de twee recepten.
2 biologische eieren
Verse citroenen
Mosterd
Keltisch zeezout
Ontgeurde kokosolie
Neutrale olijfolie
Spekvet, rundervet of ganzenvet
Zorg voordat je begint dat alles op kamertemperatuur is. Haal je eieren de dag ervoor uit de koelkast om ze op temperatuur te laten komen. (Ik bewaar mijn eieren nooit in de koelkast overigens. Ik koop ze erg vers en maak ze in een week op) 

Mayonaise zonder Zonnebloemolie
400 ml mayonaise
2 eidooiers
1 tl mosterd
3 tl vers citroensap
125 ml neutrale olijfolie
125 ml vloeibare kokosolie
Keltisch zeezout
Variant Baconnaise
250 ml spekvet/ rundervet/ ganzenvet
  1. Neem een blender of een hoge kom voor de staafmixer en doe hier de eidooiers, mosterd en citroensap in.
  2. Meng het even tot de eidooiers lichtgeel worden. Ongeveer een minuut.
  3. Laat nu, terwijl de machine op een laag toerental draait, je olie/ vet naar keuze in de kom lopen.
  4. Neem hier de tijd voor. Je wilt dat de eidooiers het vet goed opnemen zodat die homogene consistentie ontstaat die je zo graag wil. 
  5. Nadat je de gewenste consistentie hebt verkregen, breng je het op smaak met zout en eventueel wat peper. 
  6. Bewaar in een glazen pot in de koelkast en geniet er van zonder schuldgevoel! 
Trouble shooting
  • Soms wordt de mayonaise niet dik. Ik heb het zelf met dit soort vet nog nooit meegemaakt, maar het schijnt wel voor te komen. Voeg in zo’n geval nog een eidooier toe. 
  • Check ook of alles inderdaad wel op kamertemperatuur is. Koude eieren maken geen mooie mayonaise. 
  • Ook heb ik eens gehoord dat je niet al te verse eieren moet nemen. Kies eieren die je al een week hebt ofzo. Ik let daar niet zo op, maar als je ’s ochtends eitjes hebt geraapt om daar ’s middags mayo van te maken, zou dat de reden kunnen zijn dat het niet dik wordt. 
  • Als de mayo dun blijft, heb je saladedressing! Gooi het niet weg!! Eidooiers zijn ontzettend gezond, dus voeg verse kruiden en knoflook toe en schenk over al het groen dat je wilt eten. 

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Schweinshaxen Recept – Geroosterde Hammetjes van de BBQSchweinshaxen Recept – Geroosterde Hammetjes van de BBQ
  • Gevulde Zoete Aardappel met Geitenkaas, Granaatappel en PecannotenGevulde Zoete Aardappel met Geitenkaas, Granaatappel en Pecannoten
  • Gezonde Black Friday dealsGezonde Black Friday deals
  • Dagelijks Onderhoud voor een Gezonde DarmfloraDagelijks Onderhoud voor een Gezonde Darmflora
  • De vele mogelijkheden van Baking Soda of BicarbonaatDe vele mogelijkheden van Baking Soda of Bicarbonaat
Bijgewerkt op 7/02/16

Categorie: Avondeten, Een Natuurlijk Schone Keuken, Recepten

Reacties

  1. Louise zegt

    om

    Ok…. recept gevolgd met Rice bran olie en een eetlepel Molkosan gemaakt en was lekker! Wat extra agavestroop en half theelepeltje moster erbij en toch maar wat minder olie toen het vettig begon te smaken. Nu nog zien hoe het zich in de koelkast houd, maar daar heb ik alle vertrouwen in! Blijft bij mij vast niet lang staan πŸ˜‰

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Klinkt erg goed! Bedankt voor je reactie terug!

      Beantwoorden
  2. Louise zegt

    om

    Heleen Quantrill,

    En hoeveel wei doe je er dan bij Heleen? Dat zou echt geweldig zijn… en ricebran olie lijkt me ook een goed alternatief! Op naar het ultieme recept πŸ™‚

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hey Louise,

      Ongeveer een eetlepel per 500 ml mayonaise πŸ™‚

      Beantwoorden
      • Louise zegt

        om

        Dank je wel….! Ik laat je weten wat het is geworden πŸ™‚

        Beantwoorden
        • Heleen Quantrill zegt

          om

          πŸ™‚

          Beantwoorden
  3. Anonymous zegt

    om

    Heerlijk!!! Heb het gemaakt met rijstkiemolie en gesmolte ontgeurde kokosolie… nou weet ik niet zeker of die rijstolie goed is…smaak was in iedeergeval raak!!

    Beantwoorden
  4. Annemieke zegt

    om

    Lekker recept! Ik heb de mayo gemaakt met de helft gesmolten kokosolie en olijfolie. Het enige nadeel is dat ik niet de goede soort olijfolie in huis had, waardoor de mayo een flinke extra vierge nasmaak heeft. Verder wel erg lekker romig, zacht en verantwoord πŸ˜‰

    Beantwoorden
  5. Anonymous zegt

    om

    Ter info: er bestaat koud geperste en ontgeurde zonnebloemolie verkocht in donkere, glazen flessen, is van het merk Emiel Noel, en wordt op artisanale wijze geperst. Koop ik in de natuurwinkel.

    Beantwoorden
  6. Anonymous zegt

    om

    Een diëtiste die ook gespecialiseerd is in intoleranties raadde me aan om mijn mayonaise met koolzaadolie te maken. Ik heb dit een tijd gedaan en vond deze mayo erg lekker.
    Maar nu las ik net een artikel over de gevaren van koolzaadolie:
    http://www.ahealthylife.nl/gezonde-voeding-die-je-beter-kunt-vermijden/
    Wat is jouw ervaring hiermee?

    Beantwoorden
  7. Anonymous zegt

    om

    Ik wil dat ook graag weten. Voorheen maakte ik zelf mayo met sojamelk (zonder eieren), maar ik wil geen soja meer eten.
    Raapzaadolie (uit Duitsland) smaakt wat te sterk naar ons idee.

    Groetjes, VeggieMo

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      Gebruik jij wellicht de Fertilia milde olijfolie voor (bakken/frituren volgens de website)?

      VeggieMo

      Beantwoorden
  8. Anonymous zegt

    om

    Ja daar ben ik ook benieuwd naar! Ongeraffineerde extra vergine olijfolie en zonnebloemolie smaakt idd veel te bitter. Koolzaadolie zou misschien kunnen, eventueel halfom met neutrale olijfolie. Maar hoe is die olijfolie neutraal gemaakt? Het is precies de reden (of geraffineerd of te sterke smaak bij bio ongeraff.) waarom ik nooit meer zelf mayo maak. Zou het graag wel weer doen. Groetjes Mila

    Beantwoorden
  9. Anonymous zegt

    om

    Hallo Heleen of wie ervaring heeft, welk merk olijfolie kan ik het beste gebruiken die een NEUTRALE smaak heeft?

    Groetjes Angelique

    Beantwoorden
  10. Anonymous zegt

    om

    ik vind het een leuk idee,alleen hoe lang is deze mayo houdbaar??? woon alleen dus 2 weekjes is niet echt handig dan.
    ik koop altijd mayonaise van devos en lemmens,dat is een belgische firma die maakt de mayo van raapzaadolie en vrije uitloop eieren…enige nadeel…een beetje suiker zit er in,1,4 gram per 100 gram om precies te zijn…hij is erg vol en lekker van smaak.
    heb de firma gemaild over het suiker en eventueel vervanging of weg laten er van…hun antwoord,de suiker zat er in uit veiligheid van het product…uhm ik niet begrijp??

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Als je wei toevoegt (lees mijn vorige reacties hierover) is de mayonaise een half jaar houdbaar in de koelkast. Moet te doen zijn dus! πŸ˜‰

      En suiker geeft ook een bepaalde smaak aan mayo die mensen aangenaam vinden. Kwestie van wennen vind ik en goeie producten gebruiken. Veiligheid van het product vind ik ook een vaag argument. Nah ja, het zal wel…

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      Ik heb ergens op je site gelezen dat de salmonella bacterie niet op biologische eieren zit (kan niet meer vinden waar). Op internet kan ik daar niets over vinden. Wat zijn jouw bronnen hierover, Heleen? Want die bacterie houdt mij tegen om zelf mayo te maken. Ik heb het al wel een keer gedaan (toen nog met foute zonnebloemolie, en idd met goede zonnebloemolie van de NW is het niet te pruimen, maar nu heb ik jouw recept), maar durf het niet aan de kinderen te geven ivm de salmonella. Kun je eea misschien wat ophelderen?
      Groet, José

      Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hallo José,

      De kans dat een ei besmet is met salmonella is 1 op 3000 a 5000 en komt voornamelijk voor op niet biologische eieren. Kooikip eieren zijn het vaakst besmet in deze schatting. Salmonella komt van nature voor in de darmen van mensen en dieren en zit daarom bijna altijd op de schaal van het ei, niet in het ei zelf. Wanneer een ei wel van binnen besmet is (wat voorkomt) dan is dat omdat het dier zelf al ziek was. Kippen die het meeste ziek zijn en het meeste blootgesteld zijn aan uitwerpselen met salmonella zijn wederom kooikip eieren.

      Als men al besmet raakt met salmonella, passeert in 95% van de gevallen de bacterie nagenoeg onopgemerkt door het verteringsstelsel. De overige 5% van de besmette personen krijgt buikgriep-achtige klachten. Van die 5% die daar (dodelijk) ziek van worden zijn het overwegend zwakke mensen. Ouderen, zwangeren, mensen met AIDS en andere immuunstoornissen en zuigelingen.

      Uiteraard is de overweging om rauwe eieren te eten geheel persoonlijk, maar met deze nummers kan ik heel goed leven en gezien de enorme voedingswaarde van biologische eieren, ook rauw, eet ik er niet minderen eieren om.

      De boeren van deze kippen letten daar nog extra op door hun dieren in te enten tegen salmonalla: http://www.blijekip.nl/eiervragen+%26+tips Dit merk is in bijna elke supermarkt te krijgen.

      Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

      Groeten
      Heleen

      Beantwoorden
  11. Anonymous zegt

    om

    Mijn zusje woont in Frankrijk en van haar heb ik Mayonaise leren maken. In Frankrijks zeggen ze – Maak geen mayonaise als je ongesteld bent – ze mislukt omdat ze niet dik zal worden. Ik geef toe De enige keer dat mijn mayonaise mislukte,,,,,,,,,, was ik inderdaad ongesteld. Toeval? Ik weet het niet en kan dit ook niet meer testen. Maar als ik het probeer te analyseren……. Volgens mij is het mogelijk je ongeduld als je ongesteld bent. Het toevoegen van olie/vet moet zeker in het begin echt druppel voor geheel opgenomen druppel anders gaat het mis.

    Beantwoorden
  12. Anonymous zegt

    om

    Ik ben al zo zorgzaam bezig met de (hopelijk de goede) voedingsmiddelen, dat mayo voor mij lekker moet smaken, hooguit 2x per week, Dus ga ik voor 100% voor de foute mayo Calvé, licht en romig 65 % minder vet.

    Beantwoorden
  13. Anonymous zegt

    om

    Hoi,
    Deze ga ik zeker ook eens proberen!
    Ik maak mijn mayo altijd met 50 ml extra vierge olijfolie en 200 ml zonnebloemolie.. ik had begrepen dat dit wel kan omdat je het niet verhit …. maar dit klopt dus niet? ik gebruik het recept van Ralph Moorman, voeg er alleen nog verse gember en knoflook aan toe. Gr An

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Tenzij je koud geperste zonnebloemolie gebruikt, is de zonnebloem olie al bewerkt en daardoor al aan het oxideren. Dat is het eigenlijke probleem. Ga je het dan ook nog verhitten, dan heb je inderdaad een heel giftig goedje. Vermijden dus.

      Beantwoorden
  14. candyinwonderland zegt

    om

    Ik gebruik een combinatie van macadamia-olie en neutrale olijfolie (verhouding 1:2) en dat is erg lekker. Receptje hier: http://candyinwonderland.wordpress.com/2012/07/12/mayonnaise/ => beschrijving is met de hand, maar met de staafmixer wordt hij wel steviger heb ik gemerkt. Macadamia-olie is niet goedkoop (en hier enkel in de natuurwinkel te vinden), maar zo dikwijls eten wij geen mayo.

    Beantwoorden
  15. muizenoren zegt

    om

    Goeie tips!
    Om de één of andere reden wordt mijn mayonaise met olijfolie nooit dik genoeg naar mijn zin. Eén keer is het gelukt, met een recept van Fergus Henderson http://www.amazon.com/Whole-Beast-Nose-Tail-Eating/dp/0060585366.
    Ik ga zeker jouw recept eens proberen!

    Beantwoorden
  16. Silent Lucidity zegt

    om

    Ik heb het de eerste keer ooit met olijfolie gemaakt en dat vond ik ontzettend vies, heel erg bitter.
    Daarna ben ik over gestapt op raapzaadolie, dat gebruik ik naast kokosolie ook in de keuken en daar zit geen smaak aan dus ging prima.
    Wel doe ik er nog een eetlepel azijn in en gebruik ik mosterdpoeder ipv gewone mosterd omdat daar vaak suiker in zit.
    Maak het nu niet zo heel vaak meer, vind het een enkele keer wel lekker, maar ik merk dat er nu nog een half potje in de koelkast staat wat ik alweer weg kan gooien.
    Ik deed er vaak wat gerookt paprikapoeder door, ook lekker πŸ˜€

    Beantwoorden
  17. Dee zegt

    om

    Fijn die receptjes! Ik koop nog altijd mayo in de super. Ik ga die zonder ganzenvet en spekvet proberen. Ben ook blij dat er wat vegetarische alternatieven bij staan.

    Beantwoorden
  18. Corina zegt

    om

    Hmm…ik heb het ooit een keer geprobeerd, maar jakkie wat een vieze troep werd het. Ik moet een boel moed verzamelen voor ik ooit weer een poging doe.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      He bah wat jammer! Weet je nog wat er mis ging? Ik vind het altijd heel eenvoudig om mayo te maken en met de juiste hulpmiddelen lukte het ook altijd (ik heb het nog nooit met de hand gedaan, trouwens).

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. 25 Smaakmakers zonder Pakjes of Zakjes - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] in de winkel krijgen, maar met milde olijfolie, een ei, zout en azijn maak je voor veel minder geld een prima mayonaise. Erg lekker bij zelfgemaakte patat en een lekker biefstukje […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Β· Log in