Zelf kokosboter maken is echt een uitkomst. Kokosboter is een heerlijk romige, zoete substantie gemaakt van eindeloos gemalen kokosrasp of kokosvlokken. Dit malen zorgt er voor dat de vetten vrijkomen en zo ontstaat er een ‘boter’ of pasta. Het is eenzelfde proces als notenpasta maken en behalve tijd en een keukenmachine, heb je vrij weinig nodig. Zelf kokosboter maken is stukken goedkoper dan wanneer je het moet kopen. In de winkel is een pot van een krappe 500 gram vrij prijzig namelijk en soms heb je helemaal niet zo’n grote pot nodig.
Hier in huis ben ik namelijk de enige die het eet. Ik doe het in mijn ochtendsmoothie, eet het van de lepel af of smeer het op een geroosterd plakje glutenvrij brood. De rest van het gezin trekt er zijn neus voor op, dus dat betekent 1. dat ik genoeg heb aan 200 gram per keer en 2. het niet onder mijn neus weggesnaaid wordt 😉 Herkenbaar?
Zo maak je Kokosboter…
Ik maak kokosboter met kokosvlokken die ik online bestel. Die rooster ik eerst dan even in de koekenpan, maar dit is niet verplicht. Ik vind zelf de smaak van geroosterde kokosvlokken sowieso al erg lekker en als kokosboter geeft het net dat beetje extra voor mij. Maar deze stap kun je dus overslaan.
Vervolgens is het zaak dat je een keukenmachine met messen hebt. Mijn jarenlange favoriet is nog altijd Braun, maar wat belangrijker is, is dat de kom ruim is en je messen kunt gebruiken. Een blender of bullet is echt niet handig.
Daarna is het een kwestie van geduld. Al met al moet je je keukenmachine wel zo’n 10 – 15 minuten laten rammelen. Hoe meer kokosrasp of kokosvlokken je gebruikt, hoe beter het werkt overigens. Vul je kom dus zoveel mogelijk! Schraap de randen van de kom af en toe even met een pannenlikker en laat weer verder draaien. Na 2 minuten zie je al dat het een soort pasta wordt.
Na 8 minuten (ongeveer) wordt het echt kokosboter. Laat nog even een paar minuten draaien om echt romige kokosboter te produceren. Op dit punt kun je een snufje zeezout, kaneel of vanille toevoegen als je dat lekker vindt. Met zeezout krijgt het echt meer een hartige smaak, kaneel en vanille maken brengen de zoete smaak van kokos meer naar voren. Net wat je zelf lekker vindt. Uiteraard kun je ook dit achterwege laten.
Na ruim 10 minuten heb je dus kokosboter! Het is dan nog erg vloeibaar. Schenk het in een mooie glazen pot en bewaar op een koele plaats. In de koelkast wordt het echt hard, in bijvoorbeeld een kelderkast lijkt het qua structuur meer op vaste pindakaas. De kokosboter kan best lang mee, maar ik ben er nog niet achter hoe lang. Als je meer hebt gemaakt dan je denkt op te kunnen, is het ook een leuk cadeau! Je hebt vast wel een foodie maatje die dit waardeert!
Greenpan Koekenpan
Om de kokosvlokken te roosteren maakte ik gebruik van de nieuwste Greenpan Koekenpan. Ik ben altijd in de markt om goeie, milieuvriendelijke en gezonde koekenpannen te testen. Zelf gebruik ik dagelijks een koekenpan, maar inmiddels weet ik wel dat goedkoop duurkoop is. Sinds Teflon verboten is, zie je meer en meer goedkope keramische pannen op de markt verschijnen, sommigen voor nog geen €20. Nu begrijp ik dat voor de kleine beurs dit ideaal is, en keramisch is gewoon prima, ongeacht waar je het haalt. Het probleem alleen dat ik met die pannen ondervonden heb, is dat ze na een half jaar al aan hun einde zijn. Koekenpannen hebben een beperkte levensduur sowieso, maar je moet toch minstens 2 jaar uit een koekenpan kunnen halen voordat je merkt dat de kwaliteit achteruit gaat.
Greenpan is gewoon een ontzettend goed merk en de pannen die ik in de loop der jaren van hun heb gebruikt, voldoen allemaal aan de verwachtingen van kwaliteit en duurzaamheid. Het bedrijf heeft ook een goed en helder verhaal en leggen mooi uit hoe ze hun koekenpannen maken.
Lekker praktisch
De Greenpan die ik nu in huis heb is 28cm in doorsnee. Perfect voor ons viertjes qua formaat. Gebruiksgemak is gewoon fenomenaal. Makkelijk schoon te maken (op de hand, ik was koekenpannen nooit in de vaatwasser), kleeft niet (uiteraard) en is snel heet dus lekker efficiënt bakken. Zelf heb ik een gasfornuis, maar alle Greenpan pannen zijn ook geschikt voor inductie. Ik las laatst dat in principe alle nieuwbouwwoningen niet meer op aardgas aangesloten zullen worden. Dus voor degenen die op inductie koken, zijn deze pannen dus ook prima geschikt.
Greenpan heeft niet alleen koekenpannen trouwens. Grillpannen, vispannen of mini-pannetjes hebben ze ook. Check hier het assortiment om te zien of er wat van je gading tussen zit. Is budget toch een dingetje voor je? Wellicht kun je voor je verjaardag of trouwdag of iets dergelijks om een bijdrage vragen voor een mooie pan? Ze zijn die extra moeite echt waard 🙂
Tanja Thiess zegt
Beste Heleen,
Ik heb vandaag mijn eerste poging gedaan om kokosboter te maken, helaas bleef het bij een vochtige hoop kokosrasp. Meerdere recepten geven water en of olie aan. Maar het lukt mij met geen mogelijkheid om het tot een boterachtige substantie te krijgen. Wat is jouw recept? Alleen kokosvlokken en een smaakmaker? Geen water of olie?