Bijna iedereen heeft er wel mee te maken gehad: groeipijn. Als je het van jezelf niet meer weet, maar je hebt kinderen, kom je er op die manier wel achter. Het is geen pretje! Toch is het voor het ene kind minder pijnlijk dan voor het andere. Hoe komt dat? En zijn er ook dingen die je kan doen, buiten het geven van pijnstillers, om de pijn te verzachten?
Wat is groeipijn?
Groeipijn ontstaat doordat het beenvlies, of periost, dat om de botten zit, scheurt tijdens het groeien. Het beenvlies zorgt voor de doorbloeding van de botten en is zeer pijngevoelig. Tijdens het (te) hard groeien van de botten, ontstaan er haarscheurtjes in dit vlies en dat doet zeer en geeft het trekkende gevoel in de benen
Groeien gebeurt voornamelijk ’s nachts omdat dan groeihormonen aangemaakt worden. Ook worden de botten ’s nachts ontlast, komen dus tot rust, en krijgen zo de kans om te groeien.
Kinderen zijn eigenlijk altijd ‘in de groei’, maar soms gaat het wel heel erg snel. Welke ouder kent dat niet? Op zulke momenten komt er dus extra spanning te staan op het beenvlies waardoor deze beschadigt. Helemaal als het kind overdag dan ook erg druk is geweest met spelen, sporten, leren en noem maar op.
Je hebt dus in feite te maken met drie verschillende factoren die groeipijn beïnvloeden. Groeispurten in de botten, het scheuren van het beenvlies en (ontbreken van) rust. Uiteraard is dit wat algemeen, maar het zijn goeie uitgangspunten om voor je kind wat te kunnen betekenen.
Waar moet je beginnen?
Allereerst moet je bedenken dat kinderen tot in de pubertijd, grootverbruikers van grondstoffen zijn. En met grondstoffen bedoel ik koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Alles is in de groei en ontwikkelt zich in razend tempo en daar zijn grondstoffen voor nodig. Voor opbouw en groei zijn o.a. eiwitten nodig. Dit zijn de bouwstenen van het lichaam. Groeiende botten hebben dus eiwitten nodig om langer te worden. Een tekort aan eiwitten bemoeilijkt dit proces en kan het dus onaangenaam maken.
Het beenvlies bestaat deels uit collageen, een stof die stevigheid verleent aan verschillende delen van het lichaam. Collageen is een dierlijk eiwit en komt vrij bij bijvoorbeeld de bereiding van traditionele botten bouillon. Ook de huid van vis en kip bevat veel collageen. Dit eiwit helpt dus ook bij het herstel en beter functioneren van het beenvlies.
Het is dus belangrijk om goed te kijken naar het voedingspatroon van het kind. Een verkeerde balans tussen eiwitten, koolhydraten en vetten, meestal ten voordele van de koolhydraten, geeft dus een tekort waardoor het groeiproces moeizamer (niet per se langzamer!) kan verlopen. Suiker en andere geraffineerde koolhydraten zijn dus absolute boosdoeners in dit verhaal.
Verder herstel van het beschadigde beenvlies wordt bevorderd door vitamine C. Lekker groenten en fruit eten dus!
Een ander aspect bij het bepalen wat je kan doen, is vitamine D. Vitamine D heb je nodig voor de groei van botten want vitamine D zorgt voor de opname van calcium in de botten. Buiten in de zon spelen is dus een hele goeie. Maar aanvullen in de wintermaanden is ook zeker aan te bevelen. Druppeltjes vitamine D zijn goed te verkrijgen en vormen een mooie aanvulling.
Maar mijn kind heeft nú pijn!
Uiteraard is een goeie basis leggen altijd van belang, maar wat kun je doen als je kind toch flink last heeft van groeipijn?
Zorg allereerst overdag en gedurende de week voor voldoende rust. Kinderen moeten hun energie kwijt kunnen door te spelen, naar school te gaan en de wereld te ontdekken. Binnenhouden op de bank is dan het andere uiterste ;-). Maar voldoende rust is belangrijk om overbelasting zoveel mogelijk te voorkomen. Plan bewust momenten gedurende de week in dat je kind niet gaat spelen of sporten en lekker een middag kan hangen. Mogelijk dat het zich verveelt, maar de rust zal veel goeds doen.
Slaap is dus ook een belangrijk iets. Geen enkele ouder zal dit ontkennen, maar met het oog op groeipijn, zal nu duidelijk zijn dat slaap noodzakelijk is bij het herstel en de opbouw. Geen slaap, geen groei of herstel!
Ook kun je voor ontspanning zorgen in de vorm van een warm bad of een warme douche. Koude ledematen werken de ontspanning ook niet mee, ga maar na bij jezelf. En warmte ontspant. Lekker badderen dus.
Als je een bad hebt, heb je in dit verhaal een voordeel. Koop bij bijvoorbeeld De Tuinen een pot Epsom zout (bitterzout). Dit is rijk aan magnesium en deze magnesium wordt opgenomen via de huid. Een hele milde manier dus. Overdosering kan op deze manier niet.
Magnesium is het mineraal dat zorgt voor ontspanning. Maar het werkt ook samen met calcium en vitamine D voor de opbouw van sterke botten. Dubbel voordeel dus!
Maar ook zonder bad kun je ervoor zorgen dat je kindje het voordeel van magnesium op de huid kan hebben. Magnesiumolie is een zoutoplossing die rijk is aan, je raadt het al, magnesium. Dit smeer je als een soort lotion of massage-olie in op de huid en laat het even intrekken. Wederom plezierig ontspannend, plus het helpt bij de opbouw. Dit is iets dat je vrij makkelijk toe kan passen, mogelijk in plaats van pijnstilling.
Wanneer een kind pijn heeft, verkrampt het ook en door de massage zal het mogelijk makkelijker kunnen ontspannen waardoor de pijn ook minder en zelfs dragelijk wordt. Magnesiumolie kun je ook krijgen bij De Tuinen en bij andere online winkels.
Conclusie
Het aanpakken van groeipijn moet dus eigenlijk op twee fronten gebeuren. Enerzijds moet ervoor gezorgd worden dat het voedingspatroon zo optimaal mogelijk en toegespitst is op de zeer grote behoefte aan grondstoffen van het kind. De nadruk moet liggen op eiwitten en belastende voedingsmiddelen moeten zoveel mogelijk vermeden worden.
Anderzijds is het mogelijk om door middel van magnesium, warmte en ontspanning acute of dreigende groeipijn aan te pakken. Nu je begrijpt wat er gebeurt in het lichaam wanneer er sprake is van groeipijn, zul je beter is staat zijn om gericht ‘aan het werk’ te gaan en je kind goed te kunnen helpen om dit ongemak te moeten doorstaan.
Uiteraard zijn dit de globale adviezen rondom groeipijn. Elke ouder zal trucjes of manieren hebben om de groeipijn te verlichten. Dus deel die tips hieronder! Wat zijn jullie ervaringen en hebben jullie wellicht verandering hierin opgemerkt sinds je bewuster bent gaan eten? Ik hoor het graag!
Eva zegt
Kun je ook groeipijn hebben na je 30ste?
gijs overweel zegt
nee want dan groei je niet meer