• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Gezondheid Algemeen
  • Recepten
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Geroosterde Pitten met Pit

30 oktober 2011 geschreven door Heleen Quantrill 13 Reacties

Ben je op zoek naar een heerlijke snack om de donkere avonden door te komen, maar heb je geen zin in al die additieven en onverantwoorde vetten op nootjes en chips? Komt dat even goed uit! Laat ik nou net het perfecte recept daarvoor hebben! 😉

Toe, heb geduld met mij.

Maar deze pitjes hebben wel een hoop goeds in zich. Allereerst uiteraard de goeie vetten en proteïnes die ze bevatten. Regelmatig wordt ons verteld dat zaden en pitten Erg Gezond zijn. Ik heb dan ook de obligatoire pot met een mengsel van dezen op de plank staan. Af en toe doe ik ze door de salade of over de soep maar verder doe ik er niet veel mee. Maar door ze even op te bakken en te mengen met heerlijke specerijen en Keltisch zeezout, transformeren ze in een hartige en knapperige snack dat bol staat van de ontstekingsremmers en anti-oxidanten! Zowel chilipeper als kurkuma bevatten beide eigenschappen.

Als jou geliefden van pit houden, is dit een eenvoudige en smakelijke snack a la Paleo!

Geroosterde Pitten met Pit

  • 200 gram pitten en zaden naar keus
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gemalen chilipeper
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen Keltisch zeezout

Neem een koekenpan en rooster de pitten tot ze licht goudbruin zijn. Pas op, ze kunnen spatten!
Doe ze in een kom en meng ze met de olijfolie
Voeg vervolgens de specerijen en zeezout toe
Roer goed door en serveer direct of bewaar in een luchtdichte doos

Ik heb hier ook ongebroken lijnzaad tussen zitten. Omdat ze ongebroken zijn, heb je helaas niet veel voordeel van hun vetten, maar helpen ze je wel bij de stoelgang! Als je liever gebroken lijnzaad gebruikt, maal ze dan zelf. Helaas zijn ze erg schimmelgevoelig als ze gebroken zijn, dus loop je grote kans een zak met schimmels aan te schaffen als je gebroken lijnzaad zo uit de winkel haalt. Malen kan heel eenvoudig met een vijzel of in een koffieboonmaler.

Wij houden hier van pittige, Indiase smaken. Dus chilipoeder en kurkuma waren mijn eerste keus specerij voor dit recept. Natuurlijk kun je hier vele variaties op bedenken. Als jij een andere smaakcombinatie hebt gemaakt, laat dan een berichtje achter, misschien dat een ander het ook graag wil uitproberen!

Hoe eet jij graag je pitten en zaden? Bij welke gerechten voeg jij ze toe?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Romige Ricotta CourgettiRomige Ricotta Courgetti
  • Hoe weet je of je een Magnesiumtekort hebt?Hoe weet je of je een Magnesiumtekort hebt?
  • Mijn Kippenbouillon BasisreceptMijn Kippenbouillon Basisrecept
  • Verrassing! Baby nummer 3 in aankomstVerrassing! Baby nummer 3 in aankomst
  • De Voordelen van Kippenbouillon – In een zakjeDe Voordelen van Kippenbouillon – In een zakje
Bijgewerkt op 2/10/15

Categorie: Recepten, Snacks

Reacties

  1. Joanna von Berg zegt

    22 augustus 2013 om 14:20

    Oeh, wat is dit lekker zeg!
    Ik had laatst pompoen- en zonnebloempitten ingeslagen bij De Tuinen (in de aanbieding) en had nog wat pijnboompitten, dus ik heb dit receptje geprobeerd. Ik had een teentje knoflook in olijfolie gefruit, toen de pitten erbij en op het einde paprikapoeder en zout. Het smaakt heerlijk! Veel beter dan ongebakken, al is dat ook wel prima in de yoghurt ofzo.
    Nu ik toch reageer, wil ik je graag complimenteren met je interessante en vermakelijke blog. Ik lees het graag, en het maakt het ook makkelijk dat jij Nederlands bent in verband met producten en maten die je op Amerikaanse blogs soms tegen komt. =)

      Joanna von Berg(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  2. Anonymous zegt

    9 juni 2013 om 08:29

    Ook ik lees nog geregeld de oude blogs door.
    Tip, ik gebruik zaden en pitten en noten door de havermoutpap van joannesmolen. Een heel goed begin van de dag.Sabine

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  3. Fannie Coenen zegt

    1 mei 2013 om 10:27

    Ja hoor, ik heb het gelezen Sylvia 😉

      Fannie Coenen(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  4. Anonymous zegt

    1 mei 2013 om 08:02

    Oooo,ik hoop dat dit nog gelezen wordt,al oud nieuws zie ik..gr Sylvia

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  5. Anonymous zegt

    1 mei 2013 om 08:00

    Olijfolie,zout,basilicum,paprika,peper,knoflook..mmmm!Kun je in Frankrijk zo gewoon kopen!gr Sylvia

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  6. Anonymous zegt

    1 november 2011 om 13:54

    Lekkerrrr!

    Ik doe ook wel eens zaden&pitten, maar ook bijvoorbeeld amandelen, met komijn (djinten)en iets knoflook (in de olie tijdens roosteren of achteraf als poeder).

    groet,
    Marianne

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  7. Anonymous zegt

    31 oktober 2011 om 20:55

    Hoi Heleen,

    Wat toevallig! Ik doe hetzelfde met zaden en pitten, maar dan warm ik eerst de olijfolie (of roomboter) in een pan roer daar de zaden door en tenslotte het zout! Heerlijk! Ik eet er zo een kommetje van leeg……

    groet, Marjolein

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  8. izerina zegt

    31 oktober 2011 om 12:15

    mmmmm…….!

      izerina(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  9. Dzoli zegt

    31 oktober 2011 om 11:03

    Heel fijn recept voor een gezonde en snakkelijke snack;)

      Dzoli(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  10. Heleen Quantrill zegt

    30 oktober 2011 om 21:46

    Lijnzaad is heel rijk aan onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren zijn helaas erg gevoelig voor licht en kunnen daarom snel bederven. Vandaar ook dat goeie olie in donkere flessen wordt bewaard. Door lijnzaad te breken, komen die olieen vrij. Daarom is gebroken lijnzaad beter voor ons, dan ongebroken. Het punt is alleen, dat gebroken lijnzaad vaak in doorzichtige plastic zakken verkocht wordt, of anders veel aan de lucht blootgesteld wordt. Dit betekent oxidatie van de vetten waardoor ze schimmelgevoelig worden (ranzig).

    Mensen met candida kunnen daarom beter zelf lijnzaad malen. Verder is het eigenlijk in het algemeen beter om ranzige vetten te vermijden en helaas kun je het niet zeker weten met gebroken lijnzaad. Vandaar mijn ‘clausule’.

    Ik hoop het zo iets duidelijker uitgelegd te hebben voor je!

    Groetjes
    Heleen

      Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  11. Eveline zegt

    30 oktober 2011 om 21:09

    gebroken lijnzaad doe ik door ons brood, evenals zonnebloempitten. Maar een handje zonnebloempitten of pompoenpitten eten we zo ook wel. Lekker hoor!

    Ik heb 2 kilo gebroken lijnzaad in huis, moet ik daar iets van merken, als er schimmel in zit? Het komt van de molen.

    Groetjes Eveline

      Eveline(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  12. Spaarmoeder! zegt

    30 oktober 2011 om 19:38

    Lekker zeg! heb alle ingrediënten gewoon al in huis, dus ga het zeker proberen.

      Spaarmoeder!(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  13. Anonymous zegt

    30 oktober 2011 om 18:46

    Klinkt lekker, ga ik zeker een keer proberen.
    Groetjes Bianca

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2021 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze site maakt gebruik van glutenvrije koekjes. Klik hier voor meer info.