We zijn halverwege de Eet je Kast leeg Uitdaging! En nu wordt het echt een uitdaging. Alle groenten zijn nu op, zelfs de rabarber die ik vond in de vriezer! Het vlees is ook bijna op, maar ik kreeg van m’n pa een zakje met scholletjes, die eet ik deze week lekker met de kids. Ik heb ook nog een pakje zalm gevonden, die gaat ook binnenkort op. En dan ben ik al aardig in de buurt van een nagenoeg lege vriezer!
Afgelopen week heb ik mijn voorraadkast ook opgeruimd en daar vond ik een zak spliterwten. Ik denk dat ik deze week dus lekker erwtensoep zal maken. Simon had o.a. roggebrood in z’n kerstpakket en dat kwam van de week ook weer tevoorschijn. Zo heb ik al vier maaltijden geregeld! (We eten met gemak twee keer van erwtensoep en vaak gaat er dan nog een pannetje naar deze of gene.)
Deze en volgende week is Simon voor werk weer in Engeland. Dat betekent twee weekenden en negen werkdagen zonder hem in huis. Hoewel Simon wel vaker voor werk naar Engeland gaat en ook met een zekere regelmaat voor langere periodes, blijft het toch altijd even slikken! Meestal begint het in de tweede week te vervelen. De eerste week spendeer ik met het doen van klusjes, in de tweede week ga ik wat meer op zoek naar bezigheden buitenshuis. Meestal lekker samen eten met een vriendin en haar kids als haar kerel laat of niet thuiskomt. Met het oog op de uitdaging is dit zeker niet onhandig getimed.
Weerstand thuis
Want ik zal heel eerlijk zijn, de grootste uitdaging tot nu toe is proberen Simon ervan te weerhouden boodschappen te doen of voor te stellen ergens ‘wat te halen’. Vooral dat laatste bleek erg verleidelijk! Maar ik vond ’t niet eerlijk om buiten de deur te eten als het ook de bedoeling was om geld te besparen voor de verjaardagen ronde straks in februari! Uit eten is nu eenmaal vier keer zo duur als thuis eten (ongeveer…).
En wat ook een punt van strijd bleek was dat hij vond dat er ‘niks in huis’ was. Dat viel reuze mee, want geloof me, de voorraadkast puilde twee weken geleden echt uit! Maar hij heeft ’t nooit makkelijk gevonden zelf iets te bedenken om te snaaien. Ik heb wel noten en gedroogd fruit in huis, maar dat begint aardig te slenken. Maar het komt gewoon niet in ‘m op om de rijstwafels aan te spreken en daar met notenpasta en een banaan wat van te maken. Of in plaats van gebakken ei, eens een ei te koken en die met mayo en bieslook tot een eiersalade om te toveren. Erg lekker met boekweitcrackers (waar ik nog twee dozen van heb!).
Dit is altijd al een ding geweest, hoor. Het is niet nieuw. Maar als je bewust de kasten leeg wil eten en steeds weer die discussie moet voeren of zelf het initiatief moet nemen om wat lekkers te maken, wordt het wel wat vervelender. Plus, er hebben zich ongemerkt een zak chips en een stuk brie hun weg in onze voorraad gevonden. Dat lag dan kennelijk nog op kantoor en dan zegt die slimmerik dat hij daar ook de kasten aan het leegeten is.
Geloof jij ’t? Ik ook niet!
Dus mijn grootste uitdaging de afgelopen week was het gebrek aan creativiteit op dat gebied van mijn lief. Zeker op momenten dat ik er even geen zin aan had, bleek dat lastig. Want op andere momenten denkt Simon mee en kwam hij met suggesties waar ik niet opgekomen zou zijn. Het is dus niet zo dat we elkaar enorm tegenwerken, het is alleen dat dus dat gebrek aan creativiteit en verder denken dan alleen de kant en klare spullen nu parten begint te spelen.
Maar goed, Simon is dus een tijdje niet thuis en dan kan ik er weer even tegenaan. Vandaag ga ik wel weer naar de winkel om verse melk, groenten en fruit. De kids zijn vandaag met nootjes, pure chocola en pannenkoekjes naar school gestuurd. Is best wel lekker, maar ik geef ze liever vers fruit mee. Dus mijn budget voor deze week is €35 voor boodschappen. Ik kan ook wat besparen op het vlees voor de honden: uit de vriezer bij m’n ouders kwamen ook wat stukken vlees tevoorschijn die maar beter aan de honden gegeven konden worden.
Wat eet ik echt op?
Mijn doel aan het eind van de week is om na te denken over wat we nou werkelijk gebruiken en opmaken. In het verleden heb ik vaak aankopen gedaan op basis van mijn idee van wat we zouden moeten eten in plaats van wat we echt opeten. Kokosmeel bijvoorbeeld. Een erg gezond product, glutenvrij, rijk aan vezels, economisch omdat je er maar weinig van nodig hebt… maar we vinden het niet lekker. Af en toe maakte ik er wat mee, maar meestal was het droog en korrelig. Dan wordt het niet opgegeten. En dat is zonde!
Carob is ook zoiets. Erg gezond ook en een alternatief voor cacaopoeder. Een heel mooi product wanneer je cacao slecht kunt verdragen. Ik heb eens een grote zak van het spul gekocht en er welgeteld drie keer wat mee gedaan. De kids vinden het niet lekker (en ik eerlijk gezegd ook niet). We zijn geen grote chocolade-freaks dus het beetje cacao dat er hier in omgaat in dit huishouden, staat toe dat ik af en toe een pot goeie kwaliteit rauwe cacaopoeder haal en daar lekkere chocolademelk of chocoladecake mee maak.
Andere dingen gaan juist wel erg hard hier. Diksap, gedroogd fruit, havermout en havermeel, koffie en eieren. Die gaan hard. Erg hard. Gedroogd fruit koop ik in bulk, meestal bij Pit&Pit samen met m’n moeder. De rest moet ik toch wel regelmatig aanvullen vanuit de supermarkt. En zo wil ik verder nog kijken wat erg populair blijkt en wat toch niet zo. Het idee van wat goed is en de realiteit van wat opgaat, moeten wel zo veel mogelijk overeen komen. Want weggooien of vergeten is zonde!
Wat we deze week gaan eten
Maandag
Ontbijt: Havermoutpap met boter en kaneel
Lunch: Pannenkoekjes, kaas, olijven en melk
Avondeten: Zwarte bonen met rijst
Dinsdag
Ontbijt: Yoghurt met muesli en fruit
Lunch: Erwtensoep met roggebrood
Avondeten: Gebakken eieren, soep en yoghurt toe
Woensdag
Ontbijt: Havermout uit de oven met melk
Lunch: Erwtensoep met roggebrood
Avondeten: Gestoofde vis met worteltjes en doperwten
Donderdag
Ontbijt: Havermout uit de oven
Lunch: Zuurdesembrood met kaas en groenten
Avondeten: Kippensoep
Vrijdag
Ontbijt: Yoghurt met muesli en fruit
Lunch: Gebakken zalm
Avondeten: Linzen met bietjes en geitenkaas
Zaterdag
Ontbijt: Boekweitgruttenpap
Lunch: Kippensoep met restant groenten er in
Avondeten: Eten bij m’n vriendin
Zondag
Ontbijt: Pannenkoekjes, roerei en fruit
Lunch: Eten bij m’n ouders
Avondeten: Restjes van de afgelopen week
Jullie zien het, regelmatig peulvruchten en soep (uit de vriezer). Zo komen we de week prima door. En gezien het weer, is stevige erwtensoep helemaal geen straf! 😉
En jullie, waar lopen jullie zo onderhand tegenaan? Als jullie samen met iemand leven, hebben jullie diegene overstag gekregen of wringt het daar ook af en toe? Hoe gaan jullie daar dan mee om? Deel het hieronder!
Petra zegt
Heel herkenbaar weer,
Ook dat stukje van man lief, die gaat roepen ‘er is niks in huis’ haha.
en idd het gebrek aan creativiteit, is ook mijn antwoord dan.
Ze willen het liefst snel iets hapklaars om handen hebben, om even weg te snaaien,
ook m’n eigen creativiteit wordt aardig op de proef gesteld nu de kasten leger raken.
maar we gaan nog even vrolijk door. 🙂
Heleen Quantrill zegt
🙂
Sylvia zegt
Ik heb nog wel inkopen gedaan, verse groenten en yoghurt, maar wel aangevuld met groenten uit vriezer en uiteraard vlees uit vriezer. Ik ben alleen en eind van de voorraad is nog lang niet in zicht. Wat ik wel heb geleerd dat ik geen dingen moet kopen met het idee “dat ga ik eens proberen” want die dingen gebruik ik uiteindelijk niet. Gewoon ouwe vertrouwde dingen gebruiken werkt voor mij het best.