Lunchtrommeltje van Zoonlief |
Naar aanleiding van een post op Facebook waarin ik kort vertelde wat ik doe om mijzelf en mijn gezin voor te bereiden op de terugkeer naar school, kwam er de vraag of ik dit wat verder uit wilde leggen. Kennelijk zijn er meer moeders die de overgang van zomervakantie naar terug-naar-school wat soepeler zouden willen laten verlopen. Uiteraard help ik hier graag bij en ik wil vandaag mijn routine en organisatie met jullie delen. De nadruk ligt grotendeels op het eten, hoewel daar ook nog wat bij komt kijken.
1. Goede Nachtrust
Daar is hij weer, het Goede Slapen! Ik heb er al eerder over geschreven en het blijft belangrijk en actueel. Helemaal na zes weken zonder schema van school om je aan te houden. Veel gezinnen vallen in een iets ander slaap-waak ritme en met de lange avonden is dat ook niet verwonderlijk. Samen ontspannen, barbecuen en naar het strand gaan moeten niet ingekort worden omdat het grut om half acht in bed moet liggen. De volgende ochtend is toch niet zo spannend, dus we nemen het er lekker van.
En zelfs als je geen uitslapers hebt, is het gewoon zo dat de ochtenden veel minder gehaast zijn in de zomervakantie. Oh, hoe anders is dat als de school weer begonnen is. Iets te laat uit bed omdat er niet lang/ goed genoeg geslapen is, hectiek in de keuken om toch maar wat te eten, snel de lunchtrommeltjes vullen en zo snel mogelijk de deur uit, want om half negen begint de school weer!
Dus de laatste week van de vakantie staat bij ons in het teken van op tijd naar bed en op tijd er af. Dat geldt ook voor mama! De wekker wordt weer gezet zodat we in ieder geval weer op een vaste tijd gewekt worden en ’s avonds blijven de kinderen maximaal een half uur langer op dan normaal. Als het grut tot aan de laatste dag van de vakantie om half tien naar bed gaat en eigenlijk niet voor acht uur weer wakker wordt, zal de eerste schoolweek erg vervelend beginnen!
2. Routine Herstellen
Routine gaat bij ons de deur uit zodra de juffen over het schoolplein uitroepen: “Fijne Vakantie!!”. Wekker uit, eten wanneer we honger hebben, later eten en buiten eten als het even kan. Routine? Echt niet! Lang leve de vrijheid! Helaas werkt dit niet als de schoolbel ons weer in het gareel dwingt. En om frustraties en verkeerde verwachtingen voor te zijn, zorg ik er de laatste week van de vakantie voor dat Routine en Mama weer beste vrienden zijn. Dat betekent ’s avonds gewoon om half zes warm eten en daarna beeldschermen uit. We kunnen zat nog wat langer lezen of spelen, maar bedtijd komt al om de hoek kijken en morgen gaat gewoon om zeven uur de wekker weer.
Ook plan ik die week vaker afspraken die al om negen uur beginnen. Op die manier dwing ik mezelf als het ware om er de avond ervoor al rekening mee te houden dat ik niet eindeloos wafels kan gaan bakken, maar dat ik die de avond ervoor moet maken als ik dat als ontbijt wil eten.
Mijn keuken tijdens de bakmarathon |
3. Kook en Bak Draaiboek
Onze kinderen eten twee í drie keer per week op school, afhankelijk van hoe vaak ik daar help en mijn werkzaamheden. Ook mijn man neemt liever zelfgemaakte lunch en snacks mee naar werk omdat het gezonder en goedkoper is. Het enige dat het mij kost, is tijd. En tijd heb ik wel, maar dan moet ik het niet verdoen op Pinterest 😉
Inplannen dus, die bak- en kookmomenten. Want door vooruit te werken en dingen in te vriezen of klaar te zetten, voorkom ik last-minute boodschappen waarbij er veel te veel bewerkt en duur gemaksvoedsel in huis wordt gehaald.
Mijn planning
Weekend:
6 Muffins bakken (3 x 2 stuks). Favoriet zijn Chocolade Cupcakes of Appeltaart Cupcakes. Totale tijd: 45 minuten inclusief keuken opruimen.
10 Wafels bakken (5 x 2 stuks). Deze vries ik per twee in als ontbijt of mee naar school. Totale tijd: 30 minuten inclusief opruimen.
10 Pannenkoekjes bakken (5 x 2 stuks). Deze vries ik ook per twee in als ontbijt of snack uit school. Ik rooster ze voor gebruik in de broodrooster. Totale tijd: 30 minuten inclusief opruimen.
Verwerk koud, overgebleven vlees tot salade met mayonaise, bleekselderij, rozijnen en zout en peper. Bewaar in porties in de koelkast, klaar voor gebruik. Totale tijd: 10 minuten.
Hummus maken: Kikkererwten met tahin, zout en peper, citroensap en knoflook pureren. In luchtdichte doos in de koelkast bewaren. Lekker met komkommer! Totale tijd: 10 minuten.
Kook eieren. Totale tijd: 15 minuten
’s Avonds:
Zet pan met havermout, water en karnemelk of kefir klaar. Of:
Haal wafels of pannenkoekjes uit de vriezer en zet broodrooster klaar.
Leg fruit en flesjes klaar voor gebruik.
Leg tassen in het zicht, leg kleren en schoenen klaar.
Check agenda voor eventuele activiteiten op school. Ze hoeven soms geen eten mee te nemen (of ik geef ze dan juist een stevig ontbijt ;-))
’s Ochtends:
Zet havermout op het vuur en kook in 10 minuten gaar. Of:
Rooster pannenkoekjes of wafels en besmeer met boter en jam of notenpasta (of beiden).
Snijd appel in parten en besprenkel met citroensap.
Vul lunchtrommeltjes met muffin, fruit, kaas en extra’s. Doe drinken in flesjes. Totale tijd: 5 minuten.
Manlief redt zichzelf met ontbijt en eet vaak pas nadat de kinderen naar school zijn gegaan. Daar hou ik dus geen rekening mee.
In huis:
Elke week zorg ik dat ik dezelfde soort snacks in huis heb om mee naar school of als lekkers na schooltijd te geven.
Babybell kaasjes
Individuele yoghurtpotjes zonder toevoegingen (AH Puur en Eerlijk yoghurtpotjes zijn precies groot genoeg)
Biologische appels
Aardbeien, peren, meloen of ander seizoenfruit waarvan ik weet dat ze het op zullen eten.
Spelt- of zuurdesembrood
Roggecrackers
Noten
Naturel chips
4. Maak een Menuplan
Een menuplan maak ik op zondagmiddag. Ik ga dan de voorraadkasten langs, bepaal wat ik al in huis heb qua vlees, groenten en droogwaar en maak op basis daarvan een menuplan. Als ik een bepaald recept wil maken of zie dat ik met bijvoorbeeld de havermout niet uitkom deze week, dan schrijf ik die ingrediënten op mijn boodschappenlijst.
En omdat ik aan het begin van de week ‘precies’ weet wat we de komende week als ontbijt, lunch en avondeten gaan eten, hoef ik me daar verder niet meer mee bezig te houden. Ik plak het menuplan op de kast in de keuken zodat iedereen kan zien wat er op het menu staat. Ik hou rekening met zwemlessen, sportavonden, vergaderingen en overwerk of afwezigheid van manlief.
Ook probeer ik drie keer per week extra te koken. Vooral met de slowcooker gaat dit erg makkelijk. Een hele kip wordt zo drie keer gebruikt, grote hoeveelheden pap kunnen worden opgewarmd of omgetoverd worden tot ‘fried mush’ en appelmoes vries ik in of geef ik mee naar school. Op die manier bespaar ik tijd in de keuken en geld op mijn budget.
5. Familie is Team work
Vele handen maken licht werk! Onze kinderen zijn ruim 7 en 5 en hebben een vast aantal taakjes die ze (bijna) elke dag moeten doen. Bed opmaken, vuile kleren in de wasmand, schone kleren in de kast, afwassen leeghalen, tafel dekken en afruimen, vuilnisbakken binnenhalen en speelgoed opruimen zijn dingen die ze prima kunnen overzien en doen.
Manlief ziet er ook op toe dat ze meedraaien en mij zo helpen. Maar wat mij ook erg helpt, is dat hij de kinderen bezighoudt of aanspreekpunt is als ik druk in de keuken ben, voorbereidingen treffen. Zo kan ik relatief ononderbroken in twee uur tijd een hoop dingen klaarmaken en voorbereiden. Dit scheelt zo ontzettend veel hoofdbrekens en irritaties! En ik ben er van overtuigd dat ik veel minder georganiseerd zou zijn, als ik wel steeds die onderbrekingen had en niet even door kon pakken.
6. Bonustip: Oefening baart kunst
Geloof me, toen de kinderen voor het eerst naar school gingen, was ik verre van georganiseerd. Ik leefde haast van dag tot dag als het ging om lunchtrommels en avondeten. Mijn man moest zijn eigen lunch regelen en spendeerde als gevolg aardig wat geld aan kant en klare salades en broodjes. Ook ging ik wel eens eerder de deur uit om via de Jumbo de kinderen naar school te brengen. Gevolg? Bewerkte rommel die drie keer zoveel kost als zelf gemaakte snacks in de tassen van de kinderen.
Ik merkte dat dit mij veel meer stress opleverde dan dat het waard was. Iets dat bijna elke dag terugkomt en waarvan ik op voorhand al weet dat gaat gebeuren, kan ik beter organiseren en voorbereiden om irritaties en onnodige geldverspilling te voorkomen. Ja, ik ben als gevolg bijna elk weekend in de keuken te vinden, maar ik weet waar ik het voor doe en het huis ruikt als gevolg, het hele weekend naar kaneel, geroosterde kip of runderstoof, gebakken cake en koffie. Er zijn vervelender plekken om het weekend te spenderen naar mijn mening! 😉
Dus als je merkt dat je je kids en/ of partner graag gezonde dingen mee wil geven en niet achter de feiten aan wilt lopen, dan is het zeker de moeite waard om te kijken waar je tijdswinst kan halen en wat je zou moeten doen om dit voor elkaar te krijgen. En dat gebeurd echt niet in twee weken tijd. Ik ga hier nu het vierde jaar mee in. En wat ik al zei, de eerst twee jaar waren chaos. Neem er dus de tijd voor, perfectioneer en pas aan, aan je eigen kunnen en willen.
En nu jullie: Wat doen jullie om de drukke ochtenden beter voor te bereiden? En wat geven/ nemen jullie mee in lunchtrommels? Doen jullie daar nog iets extra’s voor? Deel het hieronder!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Meibloempje zegt
Leuke tips, ik ben op zich wel erg georganiseerd, maar hier kan ik nog wel wat mee!
Ingrid zegt
Een vraag: waar heb je de broodtrommel vandaan? Hier staan we voor een nieuwe uitdaging: het middelbaar en gezond eten! Hier zijn we net de stap aan het maken, elke keer weer een stapje verder naar meer onbewerkt eten.
En de recepten van muffins ed gewoon op de site te vinden?
Ingrid
Heleen Quantrill zegt
Je kan RVS broodtrommels bij http://www.greenjump.nl krijgen. Ik denk dat mijn man deze die wij hebben uit Engeland heeft gehaald, maar soortgelijk heb ik in die webwinkel ook gezien.
En bekijk mijn Receptenpagina voor verschillende recepten voor cupcakes en muffins eens. Wellicht dat daar lekkere recepten voor je tussen staan!
Groetjes
Heleen
C.J. van Vuuren zegt
Handige tips, dankjewel! Met 6 kids is het wel nodig en fijn om goed voorbereid te zijn. We hebben nog een week!:-)
Jol Frie zegt
Na allerlei (voedings)cursussen door mijzelf ben ik ook langzaam anders gaan eten en heb dit in de zomervakantie langzaam ingevoerd in mijn gezin. Met succes, hoewel mijn 13-jarige puberdochter nog wel eens bedenkelijk kijkt.
Vanmorgen heeft m’n 8-jarige dochter voor de ochtend diksap (zonder chemische troep) en druiven mee en voor ’s middags 2 broodjes gezond (geitenkaas, ham, sla, komkommer en een beetje zuivelspread)met cranberries en bio rozijnen en water.
Ik probeer elke ochtend anders te ontbijten; vanmorgen lekker gebakken ei (van eigen kippen) met spek, gebakken in kokokvet en nog wat aardbeien na (3 bakjes voor 3 euro op de markt, maar ze moesten wel snel op!) 😉
De komende weken zal ik steeds meer recepten uitproberen die ik op deze site en andere (oer en suikervrij) sites heb gevonden. EN… ik ben al 2 kilo kwijt, zonder dieet 😉
Addy zegt
Fijn artikel. Bij ons is er geen ochtendstress meer vanwege de leeftijd van de kinderen, maar ik wil binnenkort ook helemaal glutenvrij gaan koken, vanwege energieproblemen in het gezin, dus alle tips zijn welkom. Bedankt Heleen.
Nicole Rothuizen zegt
Hoi Heleen, Bedankt voor dit artikel! Een vraagje, vries je de muffins ook in eigenlijk? Ik doe dat nooit dus vraag me af of dat kan. Groetjes!
Heleen Quantrill zegt
Ja die vries ik ook in. Eigenlijk al mijn baksels vries ik in als ik vermoed dat ze niet binnen twee dagen op gaan. Ze komen er mooi uit, geen natte derrie 😉
adrielle de hoog zegt
Heleen, heb jij er een reden voor waarom je het na 2 dagen al invriest? De notenkoek zit bij mij ca 5 dagen in een luchtdichte doos in de koelkast en muffins meestal iets korter. Naar mijn idee is dit geen probleem, als iets langer dan een week staat dan krijg je soms wel extra “pluisjes”. Ik ben altijd te laat met iets uit de vriezer halen.
Eva - maarallerminstsaai zegt
als je een weekmenu op de koelkast hangt kan je de dag voordat je iets nodig hebt op het weekmenu schrijven ‘xxx uit vriezer halen’. Hier werkt dat erg goed. Als ik woensdagavond kijk wat we die avond eten, zie ik dus er bij staan dat ik voor donderdag iets uit vriezer moet halen en dan doe ik dst meteen.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Adrielle,
Het gebeurd hier nog regelmatig dat iets niet opgaat, omdat het vergeten wordt of niet goed opgeruimd wordt. Wat dat betreft ben ik echt niet georganiseerd! Om dit te voorkomen, vries ik het vrij snel in. Wat ik in de vriezer heb, heb ik wel in mijn hoofd namelijk.
En ik vind de tip van Eva ook super. Scheelt een hoop moeite inderdaad!
Groetjes
Heleen
Consuminderen met Spaarcentje zegt
Man maakt zijn eigen brood klaar en ik maak de lunchtrommel van kind klaar. Dat is vooral brood, en ook wat fruit en een suikervrije appel of banaanmuffin. Helaas ben ik de enige in het gezin die ‘anders’ eet al eten ze wel graag mee van de amandelpannenkoekjes en zo.
Ik heb trouwens een afspraak met een orthomoleculaire voedingstherapeut gemaakt. Ik eet al zo lang onbewerkt en puur en gezond en toch blijf ik aankomen. Ik heb natuurlijk ME en vermoed een hormonale disbalans. Dus dat gaan we eens uitzoeken met ontlasting- en bloedonderzoek en zo.
Kim zegt
Mijn zoontje gaat pas vanaf November naar school, dat wordt een hele aanpassing aangezien hij tot dan in de crèche lunch krijgt. Ik ben heel druk met het bedenken wat ik een tweejarige zoal kan meegeven om de dag door te komen.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Kim,
Voordeel voor jou is dat je er op tijd bij bent met er over na te denken. Kijk volgende week op mijn blog voor een artikel over lunchtrommeltjes en hun inhoud. Hopelijk vind je daar een aantal goeie tips.
Groetjes!