Welkom bij de tweede week van de Eet je Kast leeg Uitdaging! Lees hier waar het over gaat en hier om het artikel van de eerste week terug te lezen.
Mijn update nu voor de tweede week sta
De eerste week van een uitdaging is meestal het makkelijkst. Afgelopen week heb ik mijn aandacht voornamelijk gericht op dingen waar ik er nog veel van had.
Mijn menuplan voor de tweede week had ik ook nog vrij snel bedacht, hoewel ik wel iets creatiever moet worden. We hebben bijna alle groenten en vers fruit opgegeten. En dat verbaasde me, ik dacht dat ik daar nog wel een halve week mee toe kon. De komende week zal ik ook het fruit en groenten uit de vriezer aanspreken! Ook dacht ik dat ik meer rijst had, maar dat viel ook tegen, dus ik moet daar een alternatief voor verzinnen of recepten opzoeken met iets anders dan rijst.
Ik heb de afgelopen week ongeveer €15 euro uitgegeven aan wat verse producten als zure room en sla, maar buiten dat om heb ik verder geen dingen in huis gehaald. Mijn doel voor de komende week is om pas vrijdag weer te kijken of ik naar de winkel zal. We zullen het er maar even mee moeten doen!
Een aantal van jullie vroegen of je op een later moment mee kon doen met de uitdaging.
Uiteraard kan dat! Voor mijzelf loopt deze uitdaging tot 1 februari, maar als het jou beter uitkomt om op een later moment in te stappen, is dit geen probleem. Deze artikelen blijven op de blog staan en als je je deze maand inschrijft voor de nieuwsbrief, krijg je het menuplan en twee inventarissen voor de vriezer en voorraadkast om zelf mee aan de slag te gaan op het moment dat jou het beste uitkomt!
Wat we deze week zullen eten
Maandag
- Ontbijt: Havermout uit de oven met melk
- Lunch: Eieren met groenten en spek
- Avondeten: Zuurkool met appeltjes
Dinsdag
- Ontbijt: Havermout uit de oven met melk
- Zuurdesem sandwiches met keuze uit jam, honing of notenpasta (en boter)
- Avondeten: Geroosterde kip uit de oven met wortel, pastinaak en witte kool
Woensdag
- Ontbijt: Smoothies
- Lunch: Kippensoep getrokken van de kip van gisteren
- Avondeten: Bloemkool, witte kool en restant kip
Donderdag
- Ontbijt: Roerei met toast
- Lunch: Zuurdesem sandwiches met keuze uit jam, honing of notenpasta (en boter)
- Avondeten: Zalm uit de oven met groenten medley uit de vriezer
Vrijdag
- Ontbijt: Yoghurt met geroosterde havermout, noten en gedroogd fruit
- Lunch: Erwtensoep
- Avondeten: ‘If it’s’ (wat we in de kasten vinden, eten we, meestal restjes van eerdere maaltijden)
Zaterdag
- Ontbijt: Smoothies van yoghurt en bevroren fruit
- Lunch: Erwtensoep
- Avondeten: Eten bij Opa
Zondag
- Ontbijt: Havermoutpap
- Lunch: Tartaartjes met bloemkoolpuree, geroosterde wortels en pastinaken en restant witte kool
- Avondeten: Restjes van het middagmaal eventueel opgebakken met ei
Jullie zullen opmerken dat ik hier geen snacks noem. Dat komt omdat snacks bij ons meestal de ingrediënten voor de maaltijden zijn: fruit, groente, noten, kaas of chocola.
Ook eten we op het moment regelmatig havermout. Ik had nog drie zuurdesembroodjes in de vriezer en de laatste daarvan plus een restant dat van het weekend niet op ging, spreek ik deze week aan. Als de havermout op is, wil ik gaan experimenteren met andere makkelijke ontbijten, om de monotonie van havermout te doorbreken.
Ik heb nog bloemkool in de vriezer liggen en een zak met bio groenten bij de Lidl vandaan. De uitdaging is om deze de komende week te gaan gebruiken zodat ik niet naar de winkel hoef om verse groenten.
Zaterdag eten we lekker bij m’n vader! Dus dat scheelt 🙂 Zaterdag wil ik ook weer een nieuwe inventaris doen van de vriezer en voorraadkast. Die laatste heb ik afgelopen week helemaal herschikt en opgeruimd! De schade viel mij eigenlijk best mee: een zak oude meel, twee potjes kruiden die naar niks roken en een flesje met iets wat er een beetje vreemd uitzag. O, en een zak erwten die omgevallen was tijdens het proces. Nu heb ik alles iets ruimer opgesteld zodat ik een beter overzicht heb van wat ik in huis heb. Zaterdag wil ik er weer doorheen gaan en echt creatief worden!
Nu is het jullie beurt!
Wat heb jij de afgelopen week gedaan met de Eet je Kast leeg Uitdaging? Ben je tegen iets aangelopen, of heb je juist iets ontdekt? Wat ga jij de komende week eten en hoe lang denk jij nog toe te kunnen voordat je weer naar de winkel gaat? Deel het hieronder!
Manya zegt
Vandaag toch maar eens pen en papier gepakt en de voorraadkast, vriezer en koelkast nagelopen.
Ik kwam toch nog wel een paar verrassingen tegen. Zo bleek ik met bereid eten in de vriezer te hebben dan gedacht. Voornamelijk 1 persoons porties, maar toch.
En in de voorraad kasten stonden toch wel een paar dingen die snel op mogen zoals amandelmeel.
De kaas is ver op. En dat zal aangevuld worden.zonder kaas kunnen we hier niet. Daarnaast vooral nog wat vers fruit. Groente eerst maar eens o maken wat nog allemaal in de koelkast ligt.
Ik dacht dat ik het redelijk in beeld had. Maar dit heeft toch wel mijn ogen geopend. Dus een goede actie die een paar keer per jaar herhaald mag worden.
Lucia zegt
Hallo,
beetje laat aangemeld, maar wel al begonnen begin van de maand :-).
Ik woon in Frankrijk en heb echt teveel voorraden, ook oa veel spullen van de toko uit Nederland, spullen die ik hier niet of maar heel erg moeilijk (meer dan 50 km verder is het meest dichtbij) kan krijgen.
Ook een eigen groentetuin (is nu niet heel veel meer te oogsten) en oa daardoor ook een aardig volle vriezer.
Het werken met weekmenu’s deed ik vroeger altijd (toen nodig door tijdgebrek), maar eigenlijk al een hele tijd niet meer. Ik kijk nu in de koelkast (ook altijd veel te vol) en bepaal dan wat ik maak. Ik ben wel dol op improviseren en resten verwerken kan ik ook goed gelukkig.
Ben benieuwd hoe het er over een maand voorstaat, een leuke uitdaging, dat is het zeker!!
Mirjam zegt
Ik vind h’m leuk, deze uitdaging!
Ik ga niet helemaal de kastvoorraad op maken, heb immers voorraad om voorraad te hebben ;-).
Zo hebben we veel groentes van afgelopen zomer van de tuin. Het is wel de bedoeling dat we daar mee doen totdat er weer nieuwe groentes van de tuin komen.
Ik ga dus ook niet zo weinig mogelijk boodschappen doen. Maar ik heb wel een goede inventarisatie van de kast en vriezer gemaakt. En spullen die we niet op voorraad hoeven hebben (die we haast nooit gebruiken), maken we de komende weken op. Zo hebben we gisteren couscous (voorraadkast) met sperzieboontjes (diepvries) gegeten. De boekweit eet ik morgen als ontbijt. En heb ik al een heel lijstje met lekker voor het feestje van aankomende zondag. Allemaal uit de voorraadkast!
Esther zegt
Goed bezig Heleen, dat van die havermout ken ik helemaal overigens. Wij hadden hier gelukkig ook nog rijst voor rijstepap. Ik merk dat ik doordat ik alles genoteerd heb. Ik echt op mijn netvlies heb staan wat er op mag. Echter na inventaris diepvries blijk ik op 1 kip na geen vis of vlees te hebben. Dus die gaan we toch halen ( anders heb ik echt muiterij hier) wel vond ik in de nieuwe allerhande recepten met couscous en speltkorrels met dingen die ik behalve dus vlees of vis al in huis heb. Ik kan en ga nu een twee weekmenu maken 😉 en heb er al helemaal zin in.