• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Gezondheid Algemeen
  • Recepten
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Chocoladecake – Glutenvrij&Suikervrij

19 september 2011 geschreven door Heleen Quantrill 13 Reacties

De week is weer begonnen, de luie dagen van het weekend liggen achter ons. Ik was het weekend alleen vanwege de boogschiet escapades van Echtgenoot, en dat betekent altijd veel bakken en lang in onze pyjama rondlopen. Misschien dat ik daarom wel zo van maandag hou, de rust, reinheid en regelmaat doen me goed. Heel gezellig altijd, zo’n kinderweekend, maar als de kids op school zitten en ik thuiskom in een stil huis merk ik pas hoezeer ik dat mis, dat… niks….

En als eerste ruim ik dan altijd de keuken op. Om er vervolgens met veel furore weer in te gaan staan bakken en braden. Die baksels probeer ik een krap uurtje later, rond tien uur, dan uit met een heerlijk welverdiende kop koffie. Wederom in alle rust en stilte. Hoewel het vandaag anders is, omdat ik straks een tweede gesprek heb met de uitgever om o.a. over een contract en ‘hoe nu verder’ te gaan praten. Dus hoewel ik een heerlijke chocoladecake heb gemaakt, zal ik hem straks toch gaan delen. Nu maar hopen dat de beste man eigenlijk niet van chocola houdt! 😉

Dit is een variant op de Decadente Chocoladecake die ik een paar maanden terug gemaakt heb. Hij is heel eenvoudig te maken en je hebt er weinig omhaal van, omdat je een klein pannetje en een kom nodig hebt. Geen keukenmachines of ingewikkelde toestanden.

Ik heb de cake iets aangepast, omdat ik een traktatie wilde die mijn bloedsuiker werkelijk met rust zou laten en eentje waardoor ik de kinderen meer boter laat eten. Boter is echt hersenvoer en als opgroeiende kleuters kunnen ze daar niet genoeg van binnenkrijgen! Waar ik nog naar op zoek ben, is rauwe boter. Iemand enig idee waar dat te krijgen is? Onze eko boerderij verkoopt alleen maar rauwe melk, verder niks. Een groot gemis, dus! Tot het moment dat ik daar aan kan komen, gebruik ik biologische boter van grasgevoerde koeien. Voor een leuke discussie en meer informatie hierover, verwijs ik graag naar een recente post: Roomboter
Voor meer informatie over het voordeel van grasgevoerde koeien en hun producten, kun je een bezoekje plegen bij Modderbaard. Heel informatief en ook hij is niet wars van een leuke discussie!

Glutenvrije en Suikervrije Chocoladecake

  • 200 gram pure (72% of meer) chocola
  • 200 gram boter
  • 1 el vanille extract
  • 4 eieren
  • 100 gram sucanat (gebruik agave of een ander zoetmiddel naar smaak als je geen sucanat in huis hebt)
  • 150 gram amandelmeel
  • Snufje Keltisch zeezout

Neem een steelpannetje smelt hier de chocola en boter in op een laag vuur. Klop in een schenkkom de eieren en het zoet door elkaar. Roer het vanille extract hier doorheen om zo de alcohol te laten vervliegen. Niet laten koken!
Schenk het ei-mengsel er bij en roer goed door. Amandelmeel en zout volgen.
Als er geen klonten meer in het mengsel zitten, pak je een vierkante ovenschaal van ongeveer 15×23 cm en doe je hier een stukje bakpapier in. Je kunt het ook invetten, maar ik vind bakpapier veel makkelijker. Schenk het beslag in de schaal.
Bak de cake op 175 graden in ongeveer 40 minuten gaar.

Het is een stevige en machtige cake, dus snij steeds maar kleine blokjes. Als je deze in de koelkast bewaard, wordt het iets steviger. Erg lekker met stijfgeklopte, suikervrije slagroommmmm…… 😉

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Review en Give-Away Kitchen&More – GESLOTENReview en Give-Away Kitchen&More – GESLOTEN
  • 14 Voedingsmiddelen die rijk aan Fosfor zijn14 Voedingsmiddelen die rijk aan Fosfor zijn
  • Monster Cookie Dough dipMonster Cookie Dough dip
  • Eet je Kast leeg UitdagingEet je Kast leeg Uitdaging
  • Omega-3, -6 & 9 Vetzuren – Wat moet je weten?Omega-3, -6 & 9 Vetzuren – Wat moet je weten?
Bijgewerkt op 21/07/20

Categorie: Koek en gebak, Recepten

Reacties

  1. Jantine zegt

    22 augustus 2018 om 13:12

    Hallo,

    kun je de amandelmeel ook vervangen voor boekweitmeel?

    Gr. Jantine

      Jantine(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      31 augustus 2018 om 17:30

      Jazeker! De smaak wordt er wel iets anders door, maar verder kan dat prima.

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  2. Sylvia zegt

    20 mei 2016 om 16:53

    Hallo Heleen, ik heb vandaag deze cake gebakken, maar het is niet helemaal goed gegaan. Ik had geen sucanat in huis en heb die vervangen door ahornsiroop. Waarschijnlijk teveel, want de cake dreef erin na het bakken. Ik had misschien beter palmsuiker kunnen gebruiken. Er staat niet bij met hoeveel gram of ml je de sucanat moet vervangen als je een vloeibaar zoetmiddel gebruikt.

      Sylvia(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  3. Corien zegt

    7 november 2012 om 18:53

    Dag Heleen,

    Als de roomboter nog niet gevonden heb kan je die in ruime mate in Zeeland kopen.
    Bij de boerderij ’t Anker in het zeeuwse Kapelle. Zie ook de site: boerderijwinkelintanker.nl. Ik hoop dat ik jouw op die manier kan helpen!

    Groet,
    Corien

      Corien(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  4. Saïda zegt

    4 mei 2012 om 10:47

    Hallo Heleen, kun je dit recept ook maken met rauwe cacaopoeder? Ik heb een organic poeder gevonden bij de gezondheidswinkel hier om de hoek!

      Saïda(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      4 mei 2012 om 12:17

      Jazeker! Leef je uit!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  5. Anonymous zegt

    23 februari 2012 om 17:52

    Hoi Heleen,

    ik lees met veel interesse je site.
    Ik mag vanwege schimmelinfecties geen suiker, gist of zuivel.
    Daarnaast heb ik een noten/pinda allergie.
    Ik zie in veel recepten dat je amandelmeel gebruikt, hoe kan je dit vervangen?

    Deze cake lijkt me erg lekker, alleen in chocola zit ook suiker! dus suikervrij is deze cake niet.
    Weet jij of er ergens echt suikervrije chocola te vinden is? ( ik heb deze nog niet gevonden, ook niet in de bio winkel, dus ook zonder glucose/fructose stroop).

    ik hoop dat je me verder kan helpen!

    dank je Annelies

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Olga zegt

      22 maart 2012 om 12:31

      Er is nu chocolade van het merk Cavalier, gezoet met Stevia. Cavalier heeft ook chocolade gezoet met zoetstof. Of een hele pure chocoladereep, 86-100 % cacao, geloof dat Lindt het merk is. Ik heb zelf een reep van 100% cacao thuis, is absoluut niet lekker om zo eten maar voor baksels ideaal. Bij de Aldi hebben ze van het merk Moser Roth repen met 86% cacao, er zit dus wel ietsje suiker in maar ze zijn heel lekker.

        Olga(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  6. Heleen Quantrill zegt

    18 oktober 2011 om 18:13

    Ik heb zelf een klein heteluchtoventje. Ik merk zelf dat de temperaturen die in een gemiddeld kookboek staan, aardig overeen komen met mijn eigen ervaringen. Ik weet wel dat de oven van mijn schoonmoeder (groot en elektrisch) een stuk lager gezet moet worden qua temperatuur!

    Succes er mee!

      Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  7. Anonymous zegt

    18 oktober 2011 om 17:42

    Even een vraagje over de oventemperaturen: gelden deze voor een heteluchtoven of een gewone oven?

    Sinds vorige week deze site ontdekt, erg leuk met lekkere en gezonde recepten.

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  8. Anonymous zegt

    20 september 2011 om 10:51

    Zelf boter maken , van de rauwe melk.

    Ik vind dat je een super site heb.

    Annica

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  9. Heleen zegt

    19 september 2011 om 15:50

    Nee zeker niet. Sucanat (of Sugar Cane Natural) is 100% rauwe en onverhitte rietsuiker. Hierdoor zijn alle mineralen en vitaminen behouden gebleven. Het heeft een zeer lage GI waardoor het absoluut niet als gewone suiker reageert. Sterker, je zult meer last krijgen van agave, dan van sucanat!

      Heleen(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  10. baukje zegt

    19 september 2011 om 07:30

    Ziet er heerlijk uit. Wat is is sucanat eigenlijk precies , geeft het niet eenzelfde reactie als gewone suiker????

      baukje(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2021 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze site maakt gebruik van glutenvrije koekjes. Klik hier voor meer info.