• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Amandelmeel Pizzabodem en Crackers

geschreven door Heleen Quantrill 22 Reacties

En dan is het nu tijd voor wat hartige recepten met amandelmeel! Ik vind deze recepten echt super, omdat je met kruiden je eigen smaak kan maken en het zo kan aanpassen aan wat jij/ je gezin lekker vindt!

Het eerste recept is die voor de amandelmeel pizzabodem. De truc hiermee is dat je het heel dun uit moet rollen tussen twee velletjes bakpapier. Dit voorkomt dat de amandelmeel blijft kleven aan de deegroller, zodat je echt heel dun kan uitrollen. Ik heb in eerste instantie een naturel bodem gemaakt en Simon merkte op dat dit ook een heerlijke basis voor een fruittaart zou kunnen zijn. Het is suikervrij, dus het heeft inderdaad potentie!

Het tweede recept vloeide voort uit het eerste recept omdat ik deeg overhad. Dit werkte zo goed om hier crackers van te maken, dat ik besloot om ze samen in een artikel te vermelden! Beiden recepten zijn erg gezond en voedzaam, bevatten goeie proteïne, vitaminen en mineralen en vullen ook goed! Uiteraard kun je er voor kiezen om de optionele ingrediënten achterwege te laten om zo heerlijke naturel crackers te maken. Deze kun je besmeren met wat je maar wil!

Amandelmeel Pizzabodem/ Taartbodem
300 gram amandelmeel
1/4 tl Keltisch zeezout
1 el olijfolie
1 ei
Optioneel: Extra kruiden, geraspte kaas, fijn gesneden olijfjes of juist zoet naar smaak. Afhankelijk van het eindresultaat.

  • Warm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een ruime kom en meng hierin de amandelmeel en het zout. Roer even door met een vork om klontjes te verwijderen.
  • Voeg de olijfolie en het ei toe en roer door tot er een droge bal ontstaat.
  • Neem nu twee velletjes bakpapier en rol hier het deeg tussen uit tot ongeveer 5mm dikte.
  • Nu kun je het zo laten en mooi afbakken, maar ik zette mijn kleinste springvorm (24 cm) op het uitgerolde deeg minus het bovenste vel bakpapier en sneed een mooie cirkel uit. 
  • Het overgebleven deeg hield ik apart en de pizzabodem legde ik zo met het onderste vel bakpapier in de oven. 
  • Afbakken in 15 minuten of tot het licht goudbruin is. 
  • Beleg de pizza met een zelfgemaakte tomatensaus, groenten, vlees en/ of kaas en bak nog even kort onder de grill. Voor meer tips hierover, check mijn artikel over Meatza. 
Amandelmeel Crackers
Maak hetzelfde deeg als hierboven en voeg nu twee eetlepels kruiden naar smaak toe. Ik gebruikte de Italiaanse kruiden van Ewald van de markt. Maar denk ook eens aan verse kruiden als rozemarijn, tijm en basilicum. Fijn snijden en door het deeg kneden.
  • Warm de oven voor op 180 graden.
  • Verdeel het deeg in tweeën. 
  • Rol het deeg nu nog dunner uit, tot zo’n 2mm tussen twee vellen bakpapier. 
  • Gebruik een pizzames (zo’n rollend mes) of een uitsteekvorm om mooie crackers te maken.
  • Bak in ongeveer 10 minuten gaar of tot ze licht goudbruin zijn.
  • Laat even afkoelen, hierdoor worden ze knapperig.
  • Erg lekker met een dip als tapenade, baba ganoush of hummus. 
Wat zouden jullie op zo’n bodem of deze crackers doen? Welke variant zouden jullie willen uitproberen?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Biologisch minder gezond dan Regulier?Biologisch minder gezond dan Regulier?
  • Intermittent Fasting – Wat is het en wie kan het doen?Intermittent Fasting – Wat is het en wie kan het doen?
  • Havermout een Superfood?Havermout een Superfood?
  • 10 Prettige Manieren om Stress tegen te gaan10 Prettige Manieren om Stress tegen te gaan
  • Gevulde Eitjes en AwardGevulde Eitjes en Award
Bijgewerkt op 21/07/20

Categorie: Avondeten, Recepten

Reacties

  1. Jacqueline zegt

    om

    Hallo Heleen,

    Hoelang zijn de crackers houdbaar?

    Met vriendelijke groet,

    Jacqueline

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hoi Jacqueline,

      In de koelkast wel twee weken. Daarbuiten binnen een week opeten 🙂

      Groeten!

      Beantwoorden
  2. Brigitte Dols zegt

    om

    Ik woon ook in duitsland en in de Aldi kost inderdaad het amandelmeel 80 cent voor 100 gram, dus dat is 8 euro per kilo. En dat is het witte meel, zonder de schillen.
    Bij de Netto hebben ze ook zakjes van 200 gram met schil, dat kost ook ongeveer 1,79.

    Beantwoorden
  3. ine gielkens zegt

    om

    duitsland (ik woon er) is amper goedkoper, ik bestel hier amandelmeel voor 12,95 de kilo.
    wel is er een visboer via ebay die heel goedkoop notenmeel verkoopt maar dat mag je volgens de warenwet niet als menselijk eten gebruiken helaas (daar is notenmeel ca 4 euro de kilo!).
    wie het toch aandurft zou daar eens moeten bestellen, of idd bij de site waar ik zelf bestel (en waar nu 15% korting is tot 1 juli): http://www.mea-vita.org (rabattcode, kortingscode: AbisZ15). Scheelt nogal die 15% en eenmalig een grotere bestelling (misschien delen met anderen) laten opsturen naar NL is niet duur.
    Wel is hier een grote sortering, ook koude persing kokosolie en de verbeterde MCT olie.
    succes!
    Ine

    Beantwoorden
  4. Jolien zegt

    om

    Beste,

    Hoe kan ik de ei vervangen voor het deeg?

    Bedankt alvast, groetjes

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hoi Jolien,

      Check dit artikel eens voor wat suggesties: https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/vervangers-in-de-keuken/

      Groetjes!
      Heleen

      Beantwoorden
  5. Froukje v wigcheren zegt

    om

    Ik heb alles gedaan en gebruikt wat werd beschreven, toch is alles mislukt ! Snap het niet vond het deeg ook erg droog kon niet goed bal maken en niet goed uitrollen. Na het bakken v langere tijd nog niet gaar , toen belegd en onder de grill maar zat zo vol na 1/3 deel denk dat het niet goed gebakken was . Zo jammer !!!!

    Beantwoorden
  6. Wendy zegt

    om

    Zou je het deeg ook kunnen maken met roomboter in plaats van met olie ?

    Groetjes, Wendy

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Jazeker, dat werkt ook prima.

      Beantwoorden
  7. Anonymous zegt

    om

    Kun je ook kokosmeel gebruiken i.p.v. amandelmeel?

    Beantwoorden
  8. Anonymous zegt

    om

    Voor crackers kun je amandelmeel ook goed mengen met zaden zoals chia of gebroken of gemalen lijnzaad of zonnebloempitten of sesamzaadjes, enz.. Als pizzabodem had ik er nog niet aan gedacht, die maak ik nu nog meestal van speltmeel. Ik ga het uitproberen!

    Liefs Geertje

    Beantwoorden
  9. Anonymous zegt

    om

    De crackers kan je ook erg goed maken met een kniepertjes ijzer: bolletje deeg (pingpongbal) druk je er plat tussen en na een paar minuutjes heb je een heerlijke cracker 😀

    Ik las laatst dat amandelmeel in Duitsland een stuk goedkoper is. Maar dan moet je wel een beetje in de buurt van de grens wonen 🙂

    Beantwoorden
  10. Esther zegt

    om

    Vandaag deze pizza gemaakt en hij was verassend lekker! Lekker veel italiaanse kruiden en wat knoflook door het deeg en een topping van tomatensaus, verse basilicum, zachte geitenkaas en onbewerkte rauwe ham…..hmmmm! Voor herhaling vatbaar!

    Beantwoorden
  11. Anonymous zegt

    om

    @ Valhalla of Heleen:

    Tjee, 3 kg amandelmeel?? ik volg deze recepten al een tijdje en ben vorige week in de bio winkel gaan kijken wat amandelmeel kost. 5.95 euro per 500 gram. Ook op de bestelsites hangt het om en nabij die prijs. Betaal jij dat dan ook Valhalla of heb jij een goedkoper adres misschien? Ik wilde dat brood maken van Heleens recept maar dan ben je zowat failliet…

    Selma

    Beantwoorden
    • Saskia Middel zegt

      om

      This comment has been removed by the author.

      Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Wow zeg, dat is nog eens een goeie deal! Ik zal zeker eens gaan vragen hier en daar. Bedankt voor de tip!

      Beantwoorden
    • Saskia Middel zegt

      om

      Ik kon m’n reactie niet meer aanpassen en ik had hem sneller verwijderd dan me lief was 😮
      Helaas heb ik het verkeerd onthouden/begrepen, ik heb een zak van 500 gram gekregen voor 7 euro. Tja, dat scheelt nogal. Whoops, sorry!

      Beantwoorden
  12. Olga zegt

    om

    Crackers maak ik meetal van gemalen lijnzaad met wat water. Het papje uitsmeren op bakpapier of schoteltje en even in de magnetron. Zo klaar en het vult geweldig. Je kunt er ook kruiden door doen, als je dat lekker vindt. Ik doe er vaak amandelpasta op.

    Beantwoorden
  13. Anne zegt

    om

    Nog een vraagje: ik was vandaag in de natuurvoedingswinkel voor druivepitolie, maar ze kon me er alleen één geven die niet voor consumptie was. Waar haal jij je druivepitolie? Van welk merk is het? In de winkel was ze er ook wel benieuwd naar, want er was laatst ook door iemand anders naar gevraagd…

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Ik heb een tijd geleden een hele zooi bij de Hanos gehaald. Online koop ik het bij http://www.natuurlijkeolie.nl die hebben wel voor consumptie.

      Groetjes

      Beantwoorden
  14. Anne zegt

    om

    Yes! Crackers! 🙂
    Had geen idee hoe dit te maken (ben in de keuken niet zo uitprobeerderig, ben er een hoop te vinden en als ik een recept eenmaal een keer heb gemaakt, kan ik er ook mijn eigen draai aan geven, maar iets zelf bedenken gaat me nog net even boven de pet), dus ben superblij met dit recept! Met kruiden lijkt me erg lekker (rozemarijn, heerlijk), maar ik ga zeker ook iets met zonnebloempitjes en/of sesamzaad proberen.
    De bodem zou ik voor een zoete taart gebruiken, denk dat dat beter in de smaak valt. Maar wie weet ga ik hem ook eens maken voor tussen de middag om wat broodbeleg op te doen: de kinderen missen hun broodje toch wel erg als ze tussen de middag alleen salade krijgen, dus ben aan het bedenken wat ik ze als alternatief kan geven. Had voor vanavond het bakken van een bananenbrood op de planning staan en wil de kaneelbroodjes als één groot brood proberen. Moet het dan naar de kinderen toe wel weer ‘cake’ noemen, want met brood bedoelen ze het brood van de supermarkt en als dat anders is, dan willen ze het ook weer niet. ‘Cake’ gaat er gelukkig wel in, welke variant dan ook. 😉 Kinderen…, het houdt wat 🙂

    Groetjes Anne

    Beantwoorden
  15. Valhalla zegt

    om

    Hartige recepten, leuk! Overmorgen krijg ik weer 3 kilo amandelmeel bezorgd, ga zeker de crackers maken van het weekend. Bedankt!

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in