• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Zelf Kokosyoghurt maken (probiotisch, melkvrij)

15 februari 2017 geschreven door Heleen Quantrill 33 Comments

KokosyoghurtBen je op zoek naar een gezond alternatief voor dierlijke yoghurt maar wil je liever geen sojaproducten eten? Zelf kokosyoghurt maken is eigenlijk heel simpel. Het enige dat je nodig hebt is een goeie yoghurtmaker, probiotica en lekkere kokosmelk. Zo voorkom je allerlei toevoegingen en heb je zelf in de hand hoeveel je maakt.

Al een tijdje ben ik aan het experimenteren met het maken van kokosyoghurt en deed dit meestal gewoon op kamertemperatuur. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat het beter werkt om het in een elektrische yoghurtmaker te doen (bijvoorbeeld zoals deze). Dit geeft een mooi constant resultaat. Waarschijnlijk dat, omdat het winter is op dit moment, de temperatuur toch teveel wisselt. De kokosyoghurt bleef dun en proefde alleen maar naar zure kokosmelk. Door ervoor te zorgen dat de temperatuur constant bleef, kreeg ik ook daadwerkelijk yoghurt.

Dikke Kokosyoghurt

Een ander trucje is om een verdikkingsmiddel toe te voegen als agar (of gelatine, maar dan is het niet vegan meer). Zonder een verdikkingsmiddel heb je nog wel een lekkere yoghurt, maar blijft het dun. Waarom? De eiwitten in plantenmelk zijn anders dan die van dierlijke melk. Door een schepje agar toe te voegen, krijg je niet alleen lekkere kokosyoghurt, maar is het ook heerlijk dik.

Kokosyoghurt (probiotisch, melkvrij, vegan)
 
Save Print
voorbereiden
15 min
kooktijd
24 min
totale tijd
39 min
 
Heerlijke kokosmelk maak je gewoon zelf met een elektrische yoghurtmaker en kokosmelk naar eigen voorkeur. Zo heb je heerlijke yoghurt zonder melk!
auteur: Heleen Quantrill
type recept: Ontbijt
porties: 4
Ingrediënten
  • 400 ml kokosmelk met zo min mogelijk toevoegingen
  • 1 el oerzoet of kokosbloesemsuiker
  • 2 probiotica capsules
  • 1 tl agar poeder, afgestreken
  • Hele schone glazen potten
Werkwijze
  1. Zorg allereerst voor hele schone potten. Was ze in heet water en droog ze in de oven. Raak de binnenkant daarna niet meer aan met je handen.
  2. Zet de elektrische yoghurtmaker klaar.
  3. In een steelpannetje verhit je de kokosmelk met de suiker tot de suiker is opgelost. Het hoeft niet te koken.
  4. Los intussen de agar in heet water op.
  5. Wacht tot de kokosmelk is afgekoeld tot 50 graden.
  6. Roer nu de agar en de inhoud van de probiotica capsules door de kokosmelk.
  7. Schenk in de yoghurtmaker en laat 8, 16 of 24 uur staan. Hoe langer, des te zuurder de yoghurt.
  8. Verdeel de yoghurt over de glazen potten en zet ze een half uur in de vriezer. Dit voorkomt dat de yoghurt 'schift'.
  9. Bewaar de yoghurt daarna gewoon in de koelkast. Consumeer binnen 3 dagen.
Notities
De suiker in dit recept is niet om de kokosyoghurt te zoeten, maar om de probiotica een voedingsbodem te geven om hun werk te gaan doen. In koemelk zitten melksuikers die opgegeten worden door de probiotica. Dit is uiteraard niet het geval met kokosmelk.
3.4.3177

 

Ook leuk om te lezen!

  • De Beste manier om Zelf Yoghurt te MakenDe Beste manier om Zelf Yoghurt te Maken
  • Gezondheidsvoordelen van Gefermenteerd VoedselGezondheidsvoordelen van Gefermenteerd Voedsel
  • Hoe kies je het beste Probiotica Supplement?Hoe kies je het beste Probiotica Supplement?
  • Prebiotica – Onverteerbaar GezondPrebiotica – Onverteerbaar Gezond
  • Bio-Kult – IntroductieBio-Kult – Introductie
Bijgewerkt op 15/02/17

Filed Under: Ontbijt, Recepten Tagged With: kokosyoghurt, probiotica, yoghurtmaker

Reacties

  1. elle zegt

    7 januari 2019 at 07:34

    goedemorgen
    gisteren voor de eerste keer de kokosyoghurt gemaakt en een groot succes. kun je de yoghurt door een aantal eetlepels te bewaren weer opnieuw maken of steeds het volledige recept volgen?

    wat voor recept zou je aanhouden voor haver of amandelmelk aangezien we hier in huis naast de koemelk ook geen soja kunnen verdragen en de yoghurtculturen die ik op internet kan vinden zijn gebaseerd op soja.

      elle(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      7 januari 2019 at 09:37

      Goeiemorgen Elle,

      Ja, hou wat kokosyoghurt achter en begin het proces opnieuw totdat de yoghurt niet meer zuur wordt: dan zijn de culturen uitgewerkt.

      En ik heb zelf geen ervaring met haver- of amandelmelk, dus daar kan ik je helaas geen goed antwoord op geven.

      Groetjes!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  2. Damaris zegt

    6 december 2018 at 20:08

    Hm, ik heb het geprobeerd maar volgens mij is het niet goed gegaan.
    De yoghurt is bruinig, volgens mij geschimmeld

      Damaris(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Damaris zegt

      6 december 2018 at 20:43

      Wat kan de oorzaak zijn? Volgens mij zei iemand anders dat zij ook al n schimmelvel had. Ik heb kokosmelk gebruikt van d’ Aroy, kokospalm suiker, gelatine, biokult probiotica en de yoghurt maker. Zo zonde!

        Damaris(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      11 december 2018 at 13:51

      De yoghurt is waarschijnlijk bruin vanwege de kokospalmsuiker. Rook het ook vreemd? Je kan ook voorzichtig even proeven om te checken. Sorry dat ik je niet eerder heb beantwoord, maar ik ben een tijd ziek geweest. Hopelijk dat mijn vragen je evengoed verder helpen voor een eventuele volgende keer.

      Groetjes!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  3. marjon zegt

    20 november 2018 at 11:23

    Het lukt beter als je de agar en probiotica toegevoegd tussen de 40 en 45 graden, dan wordt hij dikker.

      marjon(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  4. Damaris zegt

    10 april 2018 at 14:31

    Hoi Heleen,

    wat voor kokosmelk gebruik je hiervoor? Puur de pakjes van bv go-tan? Of daar kokosmelk van gemaakt zoals in jouw eigen recept (aanlengen met oa water) of nog weer anders?

    groetjes
    Damaris

      Damaris(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      12 april 2018 at 11:59

      Hey Damaris,

      om yoghurt te maken gebruik ik kokosmelk uit een pak want dan heb je een liter. Aroy-d is dan mijn favoriet.

      Groetjes!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  5. Marie Vander Steene zegt

    19 februari 2018 at 17:28

    Heleen Quantrill,

    Als ik de yoghurt afgiet is hij nog steeds lopend. je moet het drinken…
    ik heb agar -agar gebruikt.
    Jammer dat het niet lukt!

      Marie Vander Steene(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      23 februari 2018 at 09:14

      Ja, jammer inderdaad. Is de smaak wel goed?

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  6. marie zegt

    18 februari 2018 at 17:00

    hallo,
    ik heb volledig het recept gevolgd (yoghurt machine inc) en toch lukt het niet om dikke yoghurt te maken. Na een dag in de koelkast verkreeg ik een mengsel waarvan de bovenste helft uit ‘water’ bestond en onderaan witte yoghurt die lopend is.
    Wat doe ik fout of is het onmogelijk om van kokos melk vaste yoghurt te maken?

      marie(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      19 februari 2018 at 08:39

      Hallo Marie,

      Het zal idd nooit zo dik worden als bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Denk eerder schenkyoghurt. De gelatine helpt in deze wel iets om die textuur te verkrijgen. Als je de yoghurt iets ‘afgiet’, blijft het dan wel wat dikker?

      Groeten!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  7. Marie Vander Steene zegt

    3 februari 2018 at 13:52

    ik wou weten of je ipv kokosbloedsuiker vloeibare honing kan gebruiken?

    ik hou niet zo van suiker….

      Marie Vander Steene(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      6 februari 2018 at 09:00

      Jazeker, dat werkt ook prima!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  8. Martine/min of meer zegt

    24 januari 2018 at 19:53

    Bedankt voor het recept. Ik heb geen agar in huis, wel Arrow root. Zou het daarmee ook kunnen?

      Martine/min of meer(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      26 januari 2018 at 22:40

      Ja, dat zou ook moeten werken. Zorg dat het goed oplost en dat je het goed doorroert.

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
      • Martine/ min of meer zegt

        27 januari 2018 at 15:36

        Dank je voor je reactie, het gaat nu in de yoghurtmaker!Ben benieuwd.

          Martine/ min of meer(Quote)  (Reageer)

        Beantwoorden
      • Martine/min of meer zegt

        28 januari 2018 at 09:33

        Helaas, mislukt. Er lag een schimmelvel (denk kombucha) op de yoghurt. Heel onsmakelijk.
        Of dat aan de arrowroot ligt weet ik niet. Maar t is natuurlijk wel een zetmeel dus misschien reageert dat heel anders op de probiotica dan Agar. Ik heb het met de yoghurtmaker gemaakt (15 uur erin gedaan), kokosmelk van aroy d en probiotica van biokult.
        Ik ga het nu nog eens proberen maar dan met agar zodra ik dat in huis heb.

        (Ik maak trouwens wekelijks jouw kokosvla met arrowroot en dat is een groot succes hier.)

          Martine/min of meer(Quote)  (Reageer)

        Beantwoorden
        • Heleen Quantrill zegt

          29 januari 2018 at 13:20

          Hey Martine,

          Misschien kun je beter een yoghurtcultuur van yoghurt.nl proberen? Die werken bij mij wel altijd erg goed namelijk.

          (En die vla is erg lekker inderdaad! Leuk te horen dat t bij jou ook een succesnummer is!) 🙂

          Groetjes!

            Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

          Beantwoorden
  9. Jacqueline zegt

    16 januari 2018 at 11:27

    Beste Heleen,
    Ik heb twee maal geprobeerd om lokosjoghurt met dit recept en een yoghurtmaket te maken. Helaas bleef de yoghurt vloeibaar. Wat zou ik nog kunnen veranderen?

    Groet
    Jacqueline

      Jacqueline(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      17 januari 2018 at 19:28

      Hi Jacqueline,

      Heb je ook een verdikkingsmiddel als agar of gelatine gebruikt?

      Groetjes,
      Heleen

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  10. Nathalie zegt

    30 mei 2017 at 20:29

    En wat als je geen yoghurt maker hebt?

      Nathalie(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      1 juni 2017 at 16:30

      Bekijk dit artikel dan eens. Hierin wordt beschreven hoe je yoghurt zonder yoghurtmaker kunt maken.
      https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/zelf-yoghurt-maken/

      Succes!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  11. Irma (IEP) zegt

    8 maart 2017 at 15:35

    Nou, ik heb het tot nu toe 2x maal “yoghurt” gemaakt. Eenmaal van een pak havermelk. Dat heeft 12 uur in de yogurtmaker gestaan. Het was erg vloeibaar (deels denk ik door bij stap 4 water toe te voegen aan de agar) en bestond uit 2 gelijke delen (witte en bruine vloeistof) afgieten was geen optie, dus door elkaar gemengd. De smaak was goed maar het eas geen yoghurt.
    De tweede poging was met een pak amandelmelk. Was iets dikker, maar na 9 uur was het nog wat korrelig alsof de agar of probiotica nog niet goed opgenomen was.
    Kortom, ik zal,nog wat meer moeten experimenteren. Suggesties zijn welkom.

      Irma (IEP)(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      8 maart 2017 at 15:56

      Ik denk dat dit recept toch niet geschikt is om een ander soort melk voor te gebruiken. Yoghurt.nl heeft wel culturen in de webshop specifiek voor havermelk. Misschien is dat een idee?

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  12. Irma (IEP) zegt

    23 februari 2017 at 20:30

    Heleen Quantrill,

    Hoi Heleen,
    De yoghurtmaker is binnen, dus ik kan het gaan proberen. Ik heb nog wel een vraagje. Ik heb nog nooit met agar gewerkt. In hoeveel ml heet water los je de theelepel agar op?

      Irma (IEP)(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      27 februari 2017 at 09:57

      Hoi Irma,

      De agar agar voeg je aan de yoghurt toe, dus je hoeft geen extra water toe te voegen. Volg de stappen in het recept om te zien wanneer je de agar moet toevoegen.

      Groetjes!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  13. Esther zegt

    20 februari 2017 at 16:07

    Ik heb dat wel eens gedaan met amandelmelk. Bijna hetzelfde recept gevolgd. Wel de agar agar maar 1 capsule probiotica gedaan en toen had ik meer een puddingachtige smaak. Dus 2 geeft hopelijk een meer yoghurt smaak. Structuur was prima overigens

      Esther(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      21 februari 2017 at 20:14

      Ha Esther,

      Ja je hebt wel 2 capsules nodig om genoeg bacteriën in de yoghurt te krijgen. Bedankt evengoed voor het delen van je ervaring!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  14. Irma (IEP) zegt

    17 februari 2017 at 19:47

    Wat een handig recept! Ik zou het graag willen proberen maar wij houden niet van kokos. Zou de kokosmelk vervangen kunnen worden door een pak havermelk of zelf gemaakte amandelmelk?

      Irma (IEP)(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      20 februari 2017 at 10:49

      Voor havermelk zou je even op yoghurt.nl moeten kijken want daar hebben ze een aparte starterscultuur voor. En je zou het met amandelmelk kunnen proberen. Gewoon verder het recept aanhouden. Als je het een keer gedaan hebt, zou je het dan willen vertellen? Ben erg benieuwd naar het resultaat namelijk 🙂

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
      • Manon zegt

        25 juni 2018 at 12:47

        Heleen Quantrill,

        Even kijken of ik het goed begrepen heb:
        Stap 4 (Los intussen de agar in heet water op) sla je dus over en je voegt de agar toe op het moment dat je ook de probiotica capsules aan de kokosmelk toevoegt?

        Alvast bedankt!

          Manon(Quote)  (Reageer)

        Beantwoorden
        • Heleen Quantrill zegt

          3 juli 2018 at 09:31

          Klopt inderdaad 🙂

            Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

          Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Ontvang een gratis e-boek

Partners

greenpan banner kortingscode

Tags

amandelmeel antioxidanten appel banaan budget chocola Chocolade citroen collageen courgette curry dadels eieren fermenteren geitenkaas gember give away glutenvrij groenten Havermout kaneel kangen water Kerst keuken kip knoflook kokos kokosmeel kokosmelk kokosolie kurkuma melkkefir muesli ontbijt pompoen probiotica quinoa rabarber salade smoothie soep spinazie walnoten winactie yoghurt

Copyright © 2019 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

This site uses cookies: Find out more.