• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Weekend bakken: Zuurdesem Pannenkoekjes

geschreven door Heleen Quantrill 1 Reactie

Naar recept gaan Recept afdrukken

Zuurdesem pannenkoekenHebben jullie het artikel over hoe je een zuurdesem starter kunt maken, gelezen? Ook mee aan de gang gegaan? Wel doen, hoor! 😉 Hier is de productie weer in volle gang en hebben we zelfs een gesprek moeten houden over wanneer de starter ‘vrij’ komt. Logistiek gezien komt het Simon beter uit om ’s morgens te doen, maar aangezien ik degene ben die bakt, wil ik het liever ’s avonds krijgen. Echt hele discussies hebben we gevoerd (en ik heb m’n zin gekregen uiteraard!).

Waarom ’s avonds?

Door ’s avonds nadat de kids op bed zijn, bezig te gaan met het zuurdesem, krijgt het deeg of beslag een goeie 8 tot 12 uur de tijd om te verzuren. En dit verzuren is zo belangrijk omdat het zuurdesem de granen fermenteert waardoor ze beter te verteren zijn. Hoewel ik me nog altijd niet klem eet aan brood, verre van dat, merk ik wel dat zuurdesembrood mij erg goed bevalt. Het smaakt rijker, het brood is steviger en het valt gewoon goed.

Zuurdesem over

En toen kwam er een punt dat ik nog een heel brood in de koelkast gelegd had en er evengoed zuurdesemstarter werd aangeleverd. Tijd dus om creatiever te worden! Een makkelijk volgend recept met zuurdesem is dan pannenkoekjes maken. Pannenkoekjes zijn bij ons echt ontbijtvoedsel. En omdat ik ze niet zo groot maak, zijn ze snel klaar. Het duurt iets langer dan een ei bakken, maar al met al is het prima te doen tussen de bedrijven door.

Zuurdesem Pannenkoeken 1Je begint de avond ervoor met je zuurdesemstarter. Hier voeg je water en meel aan toe, laat het de nacht verzuren en de volgende ochtend roer je er eieren, zout, bicarbonaat en wat honing door en je hebt een pannenkoekenbeslag. En een tip van mij: Maak het jezelf makkelijk en doe het direct in de beslagkom van je keukenmachine! De keukenmachine heeft een vaste plek op mijn aanrecht en zeker nu ik weer wat meer aan het bakken ben, is het o zo handig om de kom gewoon te gebruiken als rijs-kom. Werkt prima, geen gedoe met extra kommen en de volgende ochtend kluts je in diezelfde kom de eieren en de rest van het verhaal er doorheen. Niet moeilijk doen!

Zuurdesem Pannenkoeken 1

Zuurdesem Pannenkoekjes

Heleen Quantrill
Traditionele zuurdesempannenkoekjes zijn een prima manier om overgebleven zuurdesemstarter op te maken. Je hoeft alleen maar eieren, zout en wat zoet toe te voegen om heerlijke pannenkoekjes te maken!
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 8 uur uur
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 8 uur uur 15 minuten min
Gang Ontbijt
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 200 ml zuurdesemstarter
  • 100 gram volkoren meel naar keuze
  • Water
  • 2 eieren
  • 1/4 tl zeezout
  • 1/4 tl bicarbonaat
  • Honing naar behoefte
  • Kokokolie of boter

Instructies
 

  • Neem je keukenmachine met de mengkom en doe hier het zuurdesem en meel in en meng door elkaar.
  • Laat tijdens het mengen een beetje water in de kom lopen tot er een lobbig pannenkoekbeslag ontstaat.
  • Laat dit gedurende de nacht verzuren.
  • Voeg de volgende ochtend de overige ingrediënten toe en kluts alles even goed door elkaar.
  • Verhit een koekenpan met wat kokosolie of boter en laat hier beetjes beslag in lopen.
  • Bak de pannenkoekjes zoals je gewend bent tot het beslag op is.

 

Ook leuk om te lezen!

  • Zuurdesembrood Bakken in Gietijzeren PanZuurdesembrood Bakken in Gietijzeren Pan
  • Omega-3, -6 & 9 Vetzuren – Wat moet je weten?Omega-3, -6 & 9 Vetzuren – Wat moet je weten?
  • Vrijdag Visdag: Harissa Visschotel met Gerookte Zalm en Zoete AardappelVrijdag Visdag: Harissa Visschotel met Gerookte Zalm en Zoete Aardappel
  • Leuke Cadeaus voor Volwassenen zonder RommelLeuke Cadeaus voor Volwassenen zonder Rommel
  • Dit zijn de 5 beste kleuren voor op je bordDit zijn de 5 beste kleuren voor op je bord
Bijgewerkt op 14/07/20

Categorie: Ontbijt, Pannenkoeken, Recepten Tags: zuurdesem

Reacties

  1. Ilse zegt

    om

    Hallo, het lijkt me een fijn recept. Hoeveel water gebruikte hiervoor? Alvast dank en ik jij uit naar morgen om dit uit te proberen.

    Alvast dank

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in